[Teszt] Need for Speed: Rivals

Need for Speed: Rivals

liquidSomosi László2013.12.03. 21:15

A Need for Speed Rivals egy örökérvényű tételt mindenképpen bizonyít, miszerint: egy árkád autóversenynek sem sűrű fékhasználatra, sem saját történetre nincs igazán szüksége. Az utóbbit a játék pár perces (elsőre) átnyomhatatlan intrója igazolja, a „mi vagyunk a lázadó utcaiversenyzők, a rendőrök az ellenségeink” monológot elkoptatottsága okán valószínűleg már kevesen veszik komolyan - akik mégis, lehet, hogy itt az ideje elgondolkodniuk azon (például az ismert filmszínész hétvégi tragikus balesete kapcsán), hogy mi a különbség a filmeken / videójátékokon keresztül kiélt fantáziák, és a valós élet között.

A sűrű fékhasználat hiányát talán már kevésbé kell magyarázni, az új Need for Speed továbbra sem szimulátor, badarság lenne bárminemű realizmust számon kérni rajta. Persze, vannak benne mindenféle, a való világban zsáknyi pénzért megvásárolható gépjárművek, és valószínűleg az NFS sorozat az egyetlen hely a világon, ahol a rendőrök Ferrari 458 Italia-val kergetik a gyorshajtókat - de ettől még úgy végig lehet csúszni száznegyvennel egy kanyaron, ahogy azt kell, illetve ahogy azt egy ilyen játékban kell. Egy árkád autóverseny nagyon nagyot tud bukni, ha nem elég élvezetes vezetni a gépet - a Rivals ezen a fronton remekül teljesít, a járművek között van különbség (erről még lesz szó később), az irányítás viszonylag gyorsan és jól tanulható, és kifejezetten szórakoztató száguldozni a játék nyitott világában.

Mert (ismét) erről van szó, az NFS „főága” jó ideje elszakadt a kötött pályás versenyektől, a Rivals sem tesz másként. A világ hatalmasnak nem hatalmas, ellenben határozottan változatos, van itt minden az útra csobbanó hullámokkal tarkított tengerparttól kezdve a szolidan ívelő autópályákon át a havas hegyoldalak jóval kevésbé szelíden kanyargó szűk szerpentinjéig. (Kedves olvasó, ha az típus vagy, aki kedveli a teszteken átszűrődő személyes megjegyzéseket: a cikkírás ezen pontján ment tönkre végképp a tegnap egy nagy bögre forró teával meglocsolt billentyűzetem. Elmentem, és vettem egy másikat, folytathatjuk.)

Szóval: gyors autók, vad kanyarok, rendőrök, ez eddig is így volt, mi változott? Az, hogy a Rivals az NFS szériában eddig is hangsúlyos üldözésre-menekülésre koncentrál, a játék maga egy Hatalmas Üldözés, a nyugalom percei ritkák, és nem tartanak sokáig. A játék már elején megkérdezi, hogy versenyző vagy rendőr karriert óhajtasz-e folytatni (váltani bármikor lehet), és ennek megfelelően pakolja eléd a feladatokat.

A versenyző élete a nehezebb, ő ugyanis folyamatosan a veszély árnyékában él. Kifordulsz a búvóhelyedről, elindulsz a választott esemény felé (ami lehet sokféle: verseny, verseny rendőrökkel a nyomodban, időfutam, egy-az-egy ellen sprint, vagy „lerázom a rendőrbácsit!” küldetés), és két perc múlva valószínűleg összeakadsz egy rendőrrel, aki üldözni kezd. Sebaj, versenyt indítani és megnyerni így is lehet, csak a végén kell valamit csinálni a rendőrökkel, mert ha megállítanak vagy szétcsapnak, ugrik MINDEN pontod, amit az adott menetben összeszedtél.

Kegyetlen? Igen, elsőre annak tűnik, de azért nem eszik olyan forrón a kását. A térképen elszórt búvóhelyekre betérve bankolhatod az addig összegereblyézett pontokat - a kérdés inkább az, hogy mikor teszed ezt meg. A Rivals csinos kockázat - jutalom rendszerrel dolgozik, minél tovább maradsz „kint”, annál nagyobb szorzóval (enefesül: heat level) pörögnek a pontjaid. A búvóhelyen kívül a játékot leállítani nem lehet, a veszély folyamatos - és ez remek, a korábbi epizódokban nem látott dinamikát a Rivals-nak.

A feladatok sikeres teljesítését, meg úgy általában a túlélést nagyban segíti az, hogy folyamatosan fejlődsz. A bezsákolt pontokból a búvóhelyen autót fejleszthetsz (jótanács: érdemes először a gép testét megerősíteni, így több „életerővel” rendelkezel majd, kevesebb lesz az utolsó előtti pillanatban frusztrálóan szétütött járgány), és felrakhatod az Üldözési Technológiákat is. Az ÜT-k gyakorlatilag fegyverek, nem a szó hagyományos értelmében, de működésüket tekintve mindenképpen: EMP-vel csaphatsz oda, aknákat szórhatsz vagy látványos lökéshullámmal taszíthatod odébb a nyakadban lihegőket. A „fegyverek” nyilván nem csak a rendőrök ellen vethetők be, teljesen jók a rivális versenyzőkkel szemben is - nincs is jobb annál, amikor a cél előtt kétszáz méterrel kapod le egy EMP-vel az előtted a győzelem biztos tudatában autózót.

Igen, a Rivals jófajta árkád autóverseny / combat racer hibrid, és ez teljesen jól áll neki, az utakon csata folyik, a veszélyes vezetés és a gyönyörű driftek jutalma a nitró, kapsz javítóállomásokat, ahol egy másodperc alatt rendbe teheted a kasztnit, és újratöltheted az ÜT-ket - ahogy elkezded jól kiismerni az utakat, a Rivals lehetőségek és taktikák szintjén is kinyílik, tudod, hogy mikor kell támadni, és mikor menekülni, az addigi sovány tízezrek helyett pedig simán százezres ponthalmazokat csinálsz egy menet alatt. Rendőrként is persze: a zsarukarrier a versenyzős futamok ellenképe, vad üldözésekkel, és speciálisan ide álmodott (szögcsapda, útzár, helikopter…) Üldözési Technológiákkal. Apróságnak tűnik, mégis megemlítem: az NFS Rivals az első olyan játék, ahol valós értelmét láttam a hangvezérlésnek, a kétségbeesetten a tévé felé üvöltött „GPS HIDEOUT!!!” parancs (belövi az útvonalat a legközelebbi búvóhely felé) extrém módon hasznosnak bizonyult.

Nem segíti a sikerélmények gyors begyűjtését, hogy a Rivals a játék legelején kíméletlenül beterel az online multiplayer játékmódba. Értsd: ha van online kapcsolat, kapásból betesz egy multiplayer játékba - ami nagyon hasonlít a single playerre, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt nem az (amúgy jól működő) AI, hanem hús-vér emberek ellen nyomod. Versenyzőként az elején szembeszállni egy két-három autóból álló szervezett rendőrcsapattal = gyors pusztulás + keserű könnyek, így erősen ajánlott ellátogatni a menübe, és privátra vagy offline-ra kapcsolni a játékot addig, amíg nem fejlődsz egy kicsit, és rá nem érzel a játékra. Ha ez megvolt, nyugodtan menj vissza, a Rivals multiban az igazi, körömlerágósan izgalmas küzdelmek folytathatók itt.

A Rivals alatt dübörgő Frosbite 3 motor áldás és átok egyszerre. Áldás, mert megfelelő PC-n és nextgen konzolokon csuklóból hozza a tőle elvárt látványt, egy-egy nagyobb üldözésnél (pláne: éjszaka) bőségesen kényezteti a szemet.

Jelengenerációs konzolokon más a helyzet. Maga a látvány itt simán korrektnek mondható, de képfrissítéssel komoly gondok vannak. Nincs FPS-mérő építve a szemembe, de bizton állíthatom, hogy az általunk tesztelt Xbox 360 verzió szinte soha nem hozta a folyamatos harminc képkocka / másodperc arányt, és ha igazán keménnyé vált a helyzet (öt rendőr a nyomodban, éjszaka, vihar) többször is meglátogatta a tragikusnak mondható egyszámjegyű értékeket - ami nem megbocsátható máshol sem, itt meg pláne, a harminc fps-t elfogadom a hatvan helyett (még akkor is, ha nextgen konzolokon illene annyinak lennie - nem annyi), az élsimítás teljes hiánya mellett produkált sebesség-szakadék viszont botrány, és érezhetően befolyásolja a játszhatóságot is. Értem én, hogy cross-gen, meg kutyafüle, de vannak lécek, amiket mindentől függetlenül illene átugrani, és nagyon rosszul hozza ki magát, ha nem sikerül.

Bajban leszünk a kereszt-generációs, a múlt és a jövő platformjaira is megjelenő játékokkal pontozás szempontjából, a Rivals az élő példa rá. Maga a játék, a mellé kitalált rendszer csudajó, ha szereted az árkád autóversenyeket, és nem riadsz meg attól, hogy versenyzőként folyamatosan nyomás nehezedik rád, jó eséllyel te is szeretni fogod. Csak nem mindegy, hogy melyik verziót választod - a jelenlegi pontunk egyfajta kompromisszum a két érték között, a jelengenerációs értékelés egy (két?) fokkal alacsonyabb, a nextgen pedig magasabb lenne.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

11 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

11 órája

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

11 órája
30

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

16 órája
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

19 órája
9

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

6 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

Heti megjelenések

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==