[DLC] The Evil Within: The Assignment

The Evil Within: The Assignment

siklaraSimon Klára2015.03.22. 09:10

Az Evil Withinnel Shinji Mikami visszatért a műfaj gyökereihez, és megidézte az utóbbi évek klasszikusainak legjobb pillanatait. A kiszámíthatatlansága miatt folyamatos rettegést kiváltó játék ügyesen ötvözte az ijesztegetés bevált eszközeit, és leginkább olyan volt, mint egy kevésbé akciódús Resident Evil 4 esetlen irányítással. A hátborzongató atmoszférától csöpögő helyszínekben az újrahasznosított ötletek ellenére is volt fantázia, a túlmisztifikált történetben és a sótlan karakterekben viszont annál kevésbé, a kétrészes kiegészítő első fele azonban fejlődést mutat az utóbbiak tekintetében. Az Assignment DLC úgy egésziti ki az Evil Withint, ahogy a Separate Ways játékmód a Resident Evil 4-et: adott egy dögös, ám rendkivül gyanús női mellékszereplő, aki csak néha bukkan fel, valódi motivációi végig rejtve maradnak, ezért az események ő szemszögéből való bemutatása fényt deríthet a történet néhány megoldatlan rejtélyére. Juli Kidmannek eddig kb. annyi személyisége volt, mint egy cserepes virágnak, és a szerepe is kimerült abban, hogy ha néha vizes lett, átlátszott az inge. Benne volt a pakliban, hogy pont annyira lehet majd vele azonosulni, mint a szintén nem túl árnyalt személyiségű Sebastiannal. Itt ért a kiegészítő legnagyobb meglepetése, a Tangónak ugyanis majdnem sikerült egy jellegtelen mellékszereplőből érdekesebb figurát faragnia, mint amilyen az eredeti játék főhőse volt.

A helyszín a Beacon elmegyógyintézet őrültjeinek kollektív tudatalattijából felépülő STEM rendszer, ami tulajdonképpen egy annyira életszerű rémálom, hogy bele lehet halni. Kidman ide érkezik a Moebius megbízásából, küldetése pedig a Leslie nevű páciens kimentése akár társai feláldozása árán is. Bár a szálakat mozgató Moebius szervezet az arctalan vezetőjével sehol nincs egy Umbrella Corporation karizmatikus Weskerjéhez képest, Kidman előélete tartogat érdekes csavarokat, az átvezetőkben és naplókban elejtett infómorzsák pedig érthetőbbé teszik mind az ő viselkedését, mind az alapjáték bizonyos eseményeit. A 3-4 órás DLC erősen történetközpontú, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rettegésről le kell mondanunk. Kidman szinte végig fegyvertelen, ezért egyetlen esélye a túlélésre a rejtőzködés, amire az új helyszínek számos lehetőséget kínálnak. Falhoz lapulhatunk, bemászhatunk szűk helyekre, kiabálással, vagy üvegdobálással elcsalhatjuk az ellenfeleket, de tereptől függően olykor csapdába csalhatjuk, vagy hátulról is kivégezhetjük őket. Biztos van, akinek nem tetszik a harc és a karakterfejlesztés mellőzése, pedig ez a lopakodásra épülő játékstílus teljesen újszerú élménnyé teszi az Assignmentet.

Az új szörnyetegek annyira betegen néznek ki, mintha Silent Hillből érkeztek volna. Van vak emberi pók, láthatatlan lény, és hatalmas bárdot maga után vonszoló behemót, de a kedvencem az elmegyógyintézet világítótornyának megtestesülése, ami úgy néz ki, mint egy tűsarkúban rohangáló, menstruáló asztali lámpa. Részünk lesz egy bújkálásra és lesből támadásra épülő bossharcban is, ami számomra a kiegészítő csúcspontja volt. Valahányszor az idegeink kezdik felmondani a szogálatot, találunk egy kényelmes bőrkanapét egy körülötte sündörgő fekete macskával - tükrök helyett most itt menthetünk. Érdemes mindenhol alaposan körülnézni, mert aki csak végigrohan a helyszíneken, sok érdekességről lemarad. A gyűjtögethető tárgyak között akadnak széfbe zárt levélfoszlányok, Himenez doktor magnófelvételei, Kidman és a Moebius kapcsolatára vonatkozó akták, a játék zenéit megnyitó arany gramofonok, de a legjobbak a fejlesztőcsapat logójára utaló csigák, amiket ha megtalálunk, örömükben elélveznek. Sok fejtörő megoldásához elengedhetetlen egyetlen eszközünk, a zseblámpa, amelynek fényével láthatatlan átjárókat is megnyithatunk (ez némiképp megmagyarázza, hogy Kidman néha csak úgy felszívódott az alapjátékban). New Game+ban egyébként elérhető egy olyan mazochista játékmód, amiben a zseblámpán kívül minden fényforrás ki van kapcsolva, sok sikert hozzá!

Juli Kidman kétrészes története nagyon jól indul: végig változatos, a lopakodásnak már az alapjáktékban is így kellett volna működnie, és tele van erre épülő, jobbnál jobb ötletekkel. A harcok mellőzése bátor lépés volt, de a játék így sokkal félelmetesebb, márpedig nem épp a rettegést keressük a túlélő-horrorokban? Bár több ilyen szakasz lett volna az Evil Withinben!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

7 órája

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

8 órája

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

8 órája
30

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

13 órája
7

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

16 órája
9

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

5 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

6 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

6 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

7 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

7 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

7 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

8 napja
1

Heti megjelenések

8 napja
2

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==