[Teszt] Devil May Cry 4 Special Edition

Devil May Cry 4 Special Edition

Oldern2015.06.26. 18:00

A 2008-ban megjelent Devil May Cry 4 már akkoriban is képes volt arra, hogy alaposan megossza a sorozat rajongóit. Nem feltétlenül csak azért, mert volt mersze ahhoz, hogy Dantét, a sorozat nevével egybeforrt főszereplőt egy teljesen új karakterre, Néróra cserélje (még ha csak a játék felére is), hanem azért is, mert már akkoriban is látszott rajta, hogy bizonyos megoldásai nem haladtak előre a korral.

Igen, a legendás backtracking ebben a játékban olyan szintre érkezett, hogy a húsz küldetés felében nem mást csinálsz, mint visszafelé járod be az egész játékot, újra és újra megküzdve az egyszer már legyőzött főellenségekkel is, hogy utána az utolsó előtti pályán gyorsan egy kockás minijátékkal hergeld magad, mielőtt nekifutsz harmadszor is azoknak a bossoknak. A játék történetéről is lehetett mondani sok mindent, jót mondjuk aligha - bizarr, kliséktől hemzsegő kalandot kaptunk, hidegrázós pillanatokkal bőven telítve. A játék helyszínei technikailag egészen rendben voltak, vizuálisan azonban nem nagyon mutattak nagyot: olyannyira, hogy az egy-két évvel később érkező Bayonetta és akár a DmC is simán és könnyedén vert köröket rá fantáziadússág és változatosság terén.

Mégis, a játéknak volt - és van - egy egészen elvitathatatlan erénye: maga a játékmenet, a harcok. A sima végigjátszás során ebből alig lehetett észrevenni valamit, hacsak nem azt, hogy Nero elkapásokra és tökélettes Exceed-időzítésekre építő repertoárja a profik kezében jóval erősebb, izgalmasabb karaktert eredményez, mint ha csak vakon csapkodnánk a gombokat - és akkor Dante azonnali stílusváltásairól még nem is beszéltem. Az igazi mélység azonban a magasabb nehézségi fokozatok, a Bloody Palace, és az ezeket felhasználó profik tárházából született meg, aktív, egészen mostanáig létező hardcore-közösséget kialakítva. A DMC4-et lehetett utálni, de ha megszeretted, akkor nem elképzelhetetlen az sem, hogy minden idők egyik legjobb hack'n'slash játékának tartod, körítés ide vagy oda.

És miért mondtam mindezt el? Leginkább azért, mert a Capcom szinte kizárólag a sorozat rajongóinak szól a Devil May Cry 4: Special Edition kiadásával. Felejtsd el tehát azt a megközelítést, hogy itt most egy leporolós újrakiadásról lenne szó, hogy egy új generáció is megismerje a DMC4-et. Megutálja, talán. Hőzöngve végigjátssza őket az acsikért? Esetleg. De megszeretni.... arra egészen kicsi az esély. A pályadizájn 2015-ben még jobban fáj, mint valaha, a backtracking pedig ugyannyira arcpirító, mint volt majd tíz évvel ezelőtt. Ha azonban veterán vagy, ha a pályákon való végighaladást már kisujjból kirázod, és a harc mesterévé akarsz válni? Akkor üdv a mennyországban. (Ami egyébként a DMC univerzumában, a DmC-ével ellentétben, úgy tűnik, nem is létezik.)

A Special Edition főszereplői nem Dante és Neró, nem ám! Itt van kezdetben rögtön a rajongók kedvence, a DMC4-ből rengeteg ember által hiányolt Vergil. Lehet, hogy halottnak kéne lennie, de tegyük félre egy picit a kicsinyeskedést, elvégre Sparda másik fiáról van szó. Vergil ereje teljében van, és egyáltalán nem arról van szó, hogy a DMC3-as alakját kapnánk meg.A karakter teljesen egyedi mozgáskultúrával rendelkezik, a Yamato, Force Edge, illetve Beowulf triója és a megidézett kardok segítségével pedig olyan szintű pusztítást vihetsz majd véghez a démonok közt, amihez képest Dante és Nero együttesen is eltörpül majd. Azt hiszed, hogy túlzok? Ugyan.

Vergil néhány speckója egyértelműen sokat köszönhet a DmC-s inkarnációjának, így közvetve bár, de legalább ennyit hozzá tudott tenni a sokak által nem kedvelt epizód ahhoz, hogy a DMC4-ben Vergil elnyerje eddigi legszórakoztatóbb, legjobb formáját. Röviden és tömören: ha szereted a DMC4 harcait, és már épp elég év telt el ahhoz, hogy újra végigrohanj a kalandon, akkor Vergil miatt már simán megérné a dolog.

Akármilyen meglepő is, itt nem állt meg a Capcom: Trish és Lady is játszható karakterekké váltak, teljesen egyedi mozgáskultúrával, saját kombókkal, és félbevágott kampánnyal (pont úgy, mint Dante és Nero esetében). Trish egészen fura karakter, aki a Sparda viselése miatt közelharcban nagyon komoly fenyegetést tud jelenteni, de a légi csatákban látott teljesítménye azért elmarad a többiekétől - de még így is nagyon szórakoztató, különösen kezdőbarát karakterről van szó. Lady már inkább a “mi lenne, ha Bayonetta minden fegyvere egy lőfegyver lenne”-kezdetű kaland, akinek a közelharci támadásai szinte a nullával egyenlők, de robbanásokból, lövésekből, shotgunból, pisztolyból és rakétákból egyszerűen nem tud kifogyni. Teljesen másképp kell játszani vele, mint a többiekkel, és még azon sem lennék meglepődve, ha a karaktere valamilyen formában már a DMC5-höz (hah) készült volna el, de inkább letesztelték a játékosokon, hogy mennyire jönne be nekik ez, a pusztakezes püföléstől igencsak távol álló játékstílus.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenem a konzolosok kedvéért, hogy ez a verzió már a PS4/Xbox One változatokban is tartalmazza a Legendary Dark Knight módot, ami tulajdonképpen kicsit Dynasty Warriorssá alakítja a játékot, annyi ellenfelet pakol a képernyőre. Ha nem fejlesztett karakterekkel mész neki ennek a módnak, sírni fogsz - ha viszont készen állsz, akkor ez sem jelenthet igazán komoly kihívást.

*Vonjuk le a kötelező következtetéseket. A DMC4:SE örökölte elődje minden hibáját: ambícióktól mentes sztori, NAGYON fárasztó pályadizájn, repetitív küldetések, bizarr zenei anyag - és ennyi. A játék erejét, mélységét azonban kis túlzással megháromszorozta - de Vergil miatt minimum megduplázta. Ha eddig ki sem állhattad a játékot, akkor ez így marad. Ha sosem jutottál el benne a középhaladó kombózás szintjére, de érdekelt a dolog, akkor ez a csomag neked készült. Ha pedig hardcore rajongó vagy, akkor te már jó eséllyel többet tudsz az anyagról, mint én, és már az összetettebb kombókat gyakorlod. Üdv a klubban!

*

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

14 perce

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

1 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

4 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

5 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

5 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

6 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

6 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

6 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

7 napja
1

Heti megjelenések

7 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

7 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2024.04.27.

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

2024.04.27.
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2024.04.26.
10

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==