[Teszt] Through the Woods

Through the Woods

siklaraSimon Klára2016.11.16. 19:00

Minden szülő legnagyobb félelme a gyermeke elvesztése, és tavaly a nemrég megjelent Through the Woodsszal szinte egyező időpontban a Funcomnak is eszébe jutott már egy erről szóló horrorjátékot készíteni Halloween alkalmából. A The Parkban egy egyedülálló anya kereste kétségbeesetten az eltűnt fiát, miközben saját félelmét legyőzve járt be egy olyan vidámparkot, ahol felnőttként sem szívesen tévednénk el, míg a TtW szintén elvált anyukája egy mondabéli szörnyekkel benépesített erdőben követi egy furcsa idegen által elhurcolt fia, Espen nyomát. A két játék közötti párhuzam a hasonló alapszituáción és műfajon túl véget is ér, az oslói Antagonist horror-kalandjában ugyanis központi szerephez jut a természet, azon belül is a skandináv mitológia és egy sűrű sötét erdő, ahol feltűnnek az északi népmesék (rém)alakjai. Szintén elvitathatatlan fontosságúak a hátborzongatóan élethű hangok és zörejek, amelyek az egészet már-már hihetővé teszik, és állandóan azt az érzést keltik a játékosban, hogy nincs egyedül, hanem a fák közül folyamatosan figyelik és követik.

A TtW hősnője magnóra felvett visszaemlékezések formájában meséli el fia eltűnésének történetét, vagyis játék közben egy furcsán érzelemmentes narrációt hallhatunk, de anyu sokszor tesz megjegyzéseket a környezetére is, amitől egyszerre érezzük magunkat egy már lezajlott, illetve mégis éppen a szemünk előtt formálódó történetben, ami elgondolkodtat, hogy van-e hatásunk a végkifejetre.

Minden egy félresikerült késő őszi hétvégével kezdődik: a sokat dolgozó anya leugrik fiával a hétvégi kabinba, de mivel a kimerültségtől többnyire csak alszik, Espen kénytelen egyedül elfoglalni magát. Egyik hosszas alvásából felébredve hősnőnk nem találja a gyereket, majd rövid keresés után a mólónál megpillantja egy távolodó csónakban, egy titokzatos idegen társaságában. Gondolkodás nélkül a jéghideg vizbe veti magát, de már nem éri utol őket, viszont a vízen ülő, áthatolhatatlannak tűnő ködön átérve egy rejtélyes szigeten ér partot. Miközben igyekszik fia nyomát követni, lassan rásötétedik, az erdő pedig fokozatosan átalakul, és némi skandináv fűszerezéssel megelevenednek azok a rémlátomások, amiket gyerekként a legtöbbünk a fák közé képzelt. Erre tesznek rá egy lapáttal a fantasztikusan jó (és sokszor csalóka!) atmoszferikus zörejek, és a már-már önálló életet élő árnyak.

Saját félelmünket leküzdve egyre mélyebbre kell hatolnunk a sűrűben, olykor kiérve egy-egy tisztásra, vagy néhai viking települések maradványaihoz, amelyek láttán olyan érzésünk van, mintha kisétáltunk volna a valóságból egy fantáziabéli létsikra. Ez az érzés akkor betonozódik be, amikor a kezdetben ártatlannak tűnő zörejek okozói is megjelennek, és mivel harcolni nem tudunk, ezeket a lényeket vagy lopakodással, vagy egyéb trükkökkel kell elkerülnünk, mert ha elkapnak, jön az azonnali game over. Ez már önmagában roppant ijesztő, mert sokszor azt sem látjuk, mi és honnan ugrott ránk, és bár kétségkivül az animáció megspórolására szolgál, mégis hatásos megoldás, hogy ilyenkor nem is látjuk, mi történik anyuval, a kamera ugyanis az elejtett, sötétbe elguruló zseblámpáját mutatja, miközben a borzalmas sikolyokat halljuk. Kellően bátrak az egyértelmű fenyegetés ellenére hosszabban is elidőzhetnek az egyes erdei szakaszokon, hogy a kisebb rejtekjáratok, barlangok, és egyéb erdei utak felderítésének ereményeképpen érdekes tárgyakat, vagy fejjegyzéseket találjanak, így egy alaposabb végigjátszás 3-4 órát vesz igénybe.

Van tehát egy rendkívül nyomasztó történet hátborzongatóan hangulatos és szürreális, ráadásul kis költségvetésű indie játékhoz mérten csodaszép környezetbe ágyazva, és mégis „csak” egy egész jó horror-kaland a Through the Woods. Ennek egyik oka, hogy technikailag nincs túl jó formában, és az optimalizálatlansága miatt még erősebb gépeken is elég döcögős élmény, amit egérrel és billentyűzettel irányítva kár is erőltetni, irányitóval viszont szerencsére teljesen rendben van. Az érdekes és eredeti téma, illetve a csavarok ellenére a történet kapcsán is marad az emberben némi hiányérzet, hacsak nem kimondottan jártas a skandináv mondavilágban, az angol szinkronhoz pedig hiába választottak szándékosan norvég anyanyelvű színésznőt, hallgatni nem túl nagy élmény. A játék működése sincs agyonmagyarázva (menteni nem lehet, helyette sziklákon világító rúnák jelölik a checkpointokat), és kicsit fájó a felismerés, hogy mivel ajtók nyitogatásán és szövegek elolvasásán túl nem igazán van interakciós lehetőség, a TtW tulajdonképpen egy külső nézetes sétaszimulátor, amiben meg lehet halni.

A skandináv mitológia elemeiből táplálkozó története és a sajátosan nyomasztó légköre miatt a Through the Woods mindenképpen megérdemli az igényes és újdonságra vágyó horrorkedvelők figyelmét, hossz, játékélmény és teljesítmény terén azonban hagy némi kívánnivalót maga után. A műfaj szerelmesei nem igazán tudnak vele mellélőni, de a rövidsége, illetve a minden erénye ellenére is kicsit amatőr összkép miatt érdemes megvárni egy leárazást.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

2 órája

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
22

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

3 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

4 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

5 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

5 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

5 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

6 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==