[Teszt] The Sexy Brutale - Full House Edition

The Sexy Brutale - Full House Edition

mcmackoGéczy Attila2017.06.02. 10:00

Egy titokzatos kastély, egy dekadens karnevál, egy rejtélyes márki, és sok-sok vendég, aki tudtukon felül is csak arra várnak, hogy előbb vagy utóbb lesújtson rájuk a kaszás. Itt lépünk a képbe mi játékosok, egy speciális óra-visszatekerő képesség és néhány igen furcsa segítő társaságában: az idő kerekének megforgatásával talán megmenthetjük a bál résztvevőit. De vajon sikerül a nap végén mindenki lelkét üdvösséghez kísérni? A dolog egyáltalán nem biztos, bár ennél jobb nyomozós alapfelállás nem is kellhet egy komoly kis kalandjátékhoz. A The Sexy Brutale fajtájának talán egyetlen képviselője - roppant innovatív, újszerű produktum, amely a videojátékos konvenciók határmezsgyéin evezve egy teljesen sajátos és egyedi élménnyel gazdagítja a tavaszi felhozatalt. Bár egy Agatha Christie regény elején sem lövik le a poént, mi azonban nem vagyunk jó krimiírók - a cikk első bekezdésében eláruljuk, hogy a 2017-es év egyik nagy meglepetése a játék, ennek megfelelően pedig valódi „szerelem első látásra” élmény, a Tequila Works és a Cavalier Game Studios közreműködése.

Az alapfelállást már átnéztük, lássuk, hogy Lafcadio Boone nevezetű hűvös hősünkkel mit is tudunk tenni annak érdekében, hogy a kaszinó-kastély vendégeinek életét megmentsük. Mindjárt a játék elején kapunk egy órát, amely dél és éjfél között képes visszatekerni az idő kerekét. A kastély méretes hodály, minden szintje, szobája külön titkokat rejt, és nem titok, hogy a 12 óra leforgása alatt minden területén zajlik az élet. És vajon mire jó 12 óra? Nem sokra. A játék valós idejű rendszerében ez körülbelül 9 percet jelent, ami pont arra elég, hogy felderítsük a következő gyilkosság helyszínéül szolgáló szobákat. Vagy elkalandozzunk picit. Szerencsére a játék nem fogja nagyon a kezünket, de szekvenciális felépítésének köszönhetően nem enged messzire csámborogni, így mindig tudjuk, hol és mikor tudunk megmentőként helyt állni. A hősünkkel lopakodhatunk, tárgyakat aktiválhatunk, hallgatózhatunk, kulcslyukon keresztül áthesszelhetünk a másik szobába, és minden egyes megmentett szereplő maszkjával, speciális képességeket süthetünk el a megfelelő pillanatban. Miközben próbálunk kiigazodni a kissé labirintusszerű szobarengetegen, rá kell jönnünk, hogy az adott gyilkosságot milyen úton-módon akadályozhatjuk meg. Spoilerek nélkül olyanokra tessék gondolni, amelyek utólag banálisan egyszerű megoldásnak tűnhetnek - az adott megfejtésig vezető út viszont kalandjáték-szemlélettel van kikövezve, mindenféle kombinációs, megfigyelős vagy éppen időzítős feladatok társaságában.

A dolog pikantériája, hogy Lafcadio nem grasszálhat csak úgy büntetlenül a kastély falai között. Ha más karakterrel találkozunk, akkor a maszkok lerepülnek az NPC-k fejéről, és agresszív támadásba kezdenek. Hát ezért van szükség a lopakodásra; gyakorlatilag mindent úgy kell megoldanunk, hogy azzal az idő és tér laza szövetét ne bolygassuk meg és mások ne vegyenek észre. Ez a megoldás nagyon sokat dob az élményen, és lényegében az egész Sexy Brutale savát-borsát jelenti. Persze ehhez vegyük hozzá, hogy az órát tekergethetjük (később specifikus pontokra is állíthatjuk), és Bill Murray Punxsutawney-i kalandjához hasonlóan az újraélt napok mindig tapasztalást, friss megfigyeléseket, kódokat, rejtekajtókat tárhatnak fel. (A tárgyak természetesen nem képesek az időutazásra.)

Mint látható, nagyon is egyedi és intelligens játékmenetet kapunk a Tequila/Cavalier párostól, akik úgy ügyeskednek a vad ötletekkel, mintha a Nintendo legjobbjai is a fejlesztők irodáit járták volna. Természetesen a fajsúlyos mechanikák könnyeden játszható gúnyába vannak becsomagolva, így a program csúszik, akár a vodka-martini egy cinkelt rulettasztalnál. Elakadásokkal lehet számolni, de nem napokig tartó hajtépésről van szó. Ha az ember körbejárja a terepet, mindig elcsíphet egy-egy új jelenetet, ami épp a megfejtés kulcsát jelentheti. Pro tipp: a térképen jelölő markerek is segítik a munkánkat, és érdemes meghallgatni a környezetben lődörgő NPC-k monológjait is.

A program atmoszféráját remekül erősíti a bábszínház stílus, és a parádésan kidolgozott környezet. Bár a játék nyilván rendelkezik prezentációs határokkal (pl. szinkron nincs a figurák szájába téve), azért az összkép így is lenyűgöző. Sőt, a zenei felhozatal az utóbbi évek egyik legmenőbb OST-jét hozza el, jazzess, swinges, elektro és mindenféle komolyzenei betétekkel. (Az operaénekesnő halálának a zenei aláfestése az elejétől a végéig hidegrázós perfekció!)


A Full House kiadásról

A BadLand Games-nek köszönhetően jutott el hozzánk a The Sexy Brutale dobozos kiadása, ami - mivel letölthető játékról van szó - bőven nevezhető a játék gyűjtői kiadásának. A program doboza amúgy nem csak egy díszes borítót, hanem egy klasszikus manual-füzetecskét és a játék szenzációs zenéjének a CD-re összegyűjtött OST-jét is tartalmazza. Mindamellett az ára is igen kedvező: olyan hatezer Forint körül már be is szerezhető a polcra való változat.

Siklara javaslatára egy szexi és brutális kibontós videót kellett volna csinálnom a csomagról, de ettől most eltérnénk, és egy konzervatívabb kis fotósorozattal ünnepelnénk a játék dobozos kiadását.

Komolyabb gondok híján így csak az apróságokba lehet belekötni. Például abba, hogy Lafcadio tárgyhasználata, ajtónyitása és tereptárgyakba történő ritka beakadása egy áramvonalasabb irányítási karakterisztikával elkerülhető lett volna. Ugyanígy a néha nem egyértelmű (klasszikus kalandjátékos) megoldásokon is képes az ember egy pillanatra megrökönyödni - de ez legfeljebb némi plusz bandukolást jelent majd, amely időszakok a játék laposabbik feleként fognak megragadni az ember memóriájában. De nagyjából ennyi az, amit a Sexy Brutale rovására fel lehet írni.

Mesteri ötletek, ötletes mestermű - a Sexy Brutale egy remek tanulmány arról, hogy igenis lehet újat kitalálni a folytatások és sablonos megoldások tengerében. Persze ehhez szükséges néhány zseniális fejlesztői húzás, ami - alkotó emberként tudhatjuk - nem jön minden pillanatban. Szerencsére ezt a pillanatot megragadták, és időkibővítő óramű nélkül is megvalósították. Így 2017-es videojátékos kalendáriuma egy újabb nagyon erős és emlékezetes darabbal bővült. Vétek kihagyni!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

13 órája

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

1 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

1 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

2 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

2 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

2 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

3 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

3 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

3 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

3 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

4 napja
1

Heti megjelenések

4 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

4 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

6 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

6 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

7 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

8 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

9 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

9 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2024.04.23.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==