[Teszt] Pokkén Tournament DX

Pokkén Tournament DX

dragCsető Zsolt2017.09.18. 16:30

Hiába a betonbiztos alapok és a több évtizedes hagyományok, nehezen lehet vitatkozni azzal a kijelentéssel, hogy a Pokémon-széria (ez alatt természetesen a Game Freak videojátékait értve) különlegessége jócskán megkopott az általában éves szinten érkező játékoknak köszönhetően. A színvonalra szerencsére még így sem lehet panasz - nem véletlen, hogy évről évre játékosok milliói ugranak újra és újra fejest a kalandba. Ám egyre többször jut eszébe az embernek, hogy milyen lenne az egész vajon nagyszabásúbb, mélyebb vagy szimplán csak szebb formában? A Pokkén Tournament ezen az éhségen csillapít valamelyest.

Nem véletlenül közelítem az RPG-k irányából ezt a verekedős spinoffot, hiszen teljesen egyértelmű, hogy ugyanaz a célközönség: ez nem egy Pokémon-játék a verekedős fanoknak, hanem egy verekedős játék a Pokémon rajongóknak. Ez leginkább az egyedi harcrendszeren érződik, amely két különböző felállás váltakozásáról szól. A "Field Phase" első pillantásra pont olyan, mint a Pokémon-sorozat harcai: váll feletti nézetből láthatjuk aktuális zsebszörnyünket - a különbség persze az, hogy eközben szabadon mozoghatunk az arénában. Ha sikeresen beviszünk néhány támadást, akkor a játék átvált "Duel Phase"-re, ahol már a klasszikus oldalnézetből folytatódik a csata, akárcsak egy Tekkenben - a példa szándékos, hiszen a Mishima-szappanopera felett bábáskodó Katsuhiro Harada is benne van a projektben. Kétsége tehát ne legyen senkinek: ez tényleg egy bunyós játék, csak éppen "pokémonosra" hangolva, hogy meglegyen a kapaszkodó a rajongóknak.

A Phase-váltakozásból adódó extra dinamika egyébként egészen jót tesz a Pokkén Tournamentnek, sima verekedős címként ugyanis nem mondható különösebben mélynek: a végtelenségig nyúló kombólistákat itt egy Tekkennel ellentétben hiába keresi az ember. A mélységet sokkal inkább a különféle játékrendszerek adják meg, melyek színesítik kicsit a harcokat. Az alapot a támadás-counter-fogás hármas biztosítja, ezek afféle kő-papír-olló módon ütik egymást, így biztosítva a korrekt védekezési és ellentámadási lehetőségeket. A harcokat emellett két folyamatosan töltődő skála igyekszik feldobni: az egyik a Synergy Gauge, a másik pedig Support Gauge. Az előbbi egyfajta átalakulást tesz lehetővé, amitől Pokémonunk ereje alaposan megnő, ráadásul egy szupererős Synergy Burst támadást is elsüthetünk vele, ami kivégzésnek is ideális. Utóbbival pedig segítséget hívhatunk be (a harc előtt több Support-páros közül választhatunk), ami lehet támadás, elterelés, buff vagy gyógyulás, esetleg valamilyen negatív státusz-effekt az ellenfélre.

Az tehát vitathatatlan, hogy a Pokkén Tournament harcai több szinten zajlanak, az állandó nézőpontváltás és a baromira látványos akció miatt pedig igen szórakoztatóak is. Mint azonban arra már utaltam, a technikai mélység már hiányzik belőle hosszú távon, vagyis egy-egy Pokémon teljes kitanulása és elsajátítása nem annyira hosszas folyamat, mint a legtöbb stílusbeli címnél. Ezt szerencsére kompenzálja valamelyest az, hogy az egyes zsebszörnyek között igen komoly különbségek vannak harcstílusban, így a különféle matchupok egészen nagy változatosságot visznek a játékba.


MIBEN JOBB A SWITCH VERZIÓ?

A Pokkén Tournament DX a játék eddigi legbővebb változata, 21 játszható karakterrel - köztük a vadonatúj Decidueye-jal. Bekerült a játékba emellett két új Support Pokémon is, Litten és Popplio, a Team Battle mód, ahol az ellenfél mindhárom Pokémonját ki kell ütni a győzelemhez, valamint a Daily Challenge menü, ahol minden nap teljesíthetünk egy megszabott kihívást némi extra pénzért és fejlesztési pontokért.

A verekedős címek alapvetően multiban adják ki magukból az igazi értéket, ám a Pokkén Tournament méltó maradt a Pokémon-szellemiséghez, ami azt jelenti, hogy egyedül játszva is van benne bőséggel gyűjtögetnivaló. Leginkább apróságokra kell persze gondolni, mint különféle címekre és kozmetikai itemekre, amiket főleg a többszintű ligarendszeren keresztül lehet megnyitni. Ennél talán izgalmasabb, hogy magukat a Pokémonokat is lehet fejleszteni: négy különböző tulajdonságon lehet erősíteni - kis túlzással a végtelenségig, így az RPG-kből ismerős tápolás valamilyen szinten itt is megmaradt. A single player mód mögé egyébként némi sztorit is igyekeztek rakni, hogy ne váljon unalmassá az öt harcból álló ligafordulók, illetve egyenes kieséses formában zajló döntők egymásutánja, de így is hamar monotonná tud válni Ferrum League.

Ha Wii U-n már letudtad, akkor a Pokkén Tournament DX nem ad hozzá annyit az élményhez, hogy érdemes legyen újrázni miatta. Akinek azonban a Switch verzió lenne az első, az bátran tegyen vele próbát: egy szórakoztató és látványos bunyós játékot fog kapni, ami mélységben ugyan nem tudja megközelíteni a műfaj nagyjait, ám van annyira érdekes és egyedi, hogy érdemes legyen beletenni akár több tucatnyi játékórát.

***Pokkén Tournament DX | Platform: Switch

Kiadó: The Pokémon Company | Fejlesztő: Bandai Namco Studios***

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

14 perce

Heti megjelenések

1 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

1 napja

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

3 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

4 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

4 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

5 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

5 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

5 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

6 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

6 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

6 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

6 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

7 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

7 napja
1

Heti megjelenések

7 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

7 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2024.04.27.

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

2024.04.27.
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

2024.04.26.
10

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==