[Teszt] Déraciné

Déraciné

mcmackoGéczy Attila2018.12.28. 12:00

Tündérmesék - gyerekként bizonyára mindenkinek volt egy kedvenc históriája, amelyben csodás teremtmények, adott esetben tündérek tettek csodát a legkisebb fiúval, a bátor kisállattal, vagy éppen a karácsonyi melegség után vágyó szegényekkel. A Déraciné is egy mese, amely az ősz szívmelengető színeivel, néhány kedves árvaházi lakóval, és fület kényeztető csellózenével ringatja bele az embert egy tévesen idilli állapotba. A játék első órája alapján egy japános szemmel ábrázolt viktoriánus kalandjáték rajzolódik ki a szemünk előtt, amelyben árva, és furán magyaros nevű gyerkőcök pajkos mindennapjaiba próbálunk láthatatlan lélekként belekontárkodni… Aztán a dolgok egyre sötétebb formát vesznek fel, a tündérmese pedig nyomasztó vesszőfutássá válik.

Nem véletlen a sötét fordulat, a játékot ugyanis az a Hidetaka Miyazaki rendezte, akinek a Souls és a Bloodborne játékokat köszönhetjük. Ez a program azonban nem a reflexeinkkel próbál cicázni, inkább az érzelmeinkkel, a logikai feladványokkal és a felderítőképességünk fejlettségével. Persze nem kell hardcore pixelvadászatra gondolni. A Déraciné kalandjáték, de valahol félúton tanyázik a narratív belső nézetű játékok és a régi iskolás adventure címek között. Hősünk, aki ténylegesen egy tündér, kimerevített időpillanatokban tudja manipulálni a környezetét, és az árvaház lakóit, akik eleinte barátot keresnek, később azonban természetfeletti védelmezőt kapnak a szerepünkben. A terep bejárása közben tárgyakat mozgathatunk a kezeinkkel (ezért kötelező a dupla Move irányító). A felvett eszközöket később használhatjuk adott feladatokra, vagy mozdításukkal csak szimplán emlékmorzsákat nyitunk meg, amelyek az NPC-k gondolatait adják elő. Szerencsére a lakók sziluettjei formájában megjelenő emlék-alakokat is ott vannak a terepen, amelyek gyakran rávezetnek a megoldásra. És a fekete macska? Nos, ő állja egyedül az útját az általunk irányított léleknek - a tündikék ugyanis gyűlölik a nyávogó négylábúakat. Hősünk két kezén van egy-egy gyűrű is, az egyik az időt „szívja magába”, kellő energia összegyűjtésével előre-hátra lépkedhetünk az idősíkban - ez linárisan vezetett narráció mellett azt jelenti, hogy az időbeli ugrálással haladunk a forgatókönyv lapjain a végkifejlet irányába. A másik kezén életerőt tud tárolni, amivel… Hát nem nehéz kitalálni, micsoda természetfeletti hatalommal rendelkezünk és miféle feladatokat kell majd megoldani az életerő manipulálásával.

Sajnos éppen ez a természetfeletti aspektusa a játéknak, amely implementálásával még szöszölhettek volna egy kicsit. Az utóbbi pont morálisan és logikusan furcsa fordulatokba tereli az eseményeket, az előző (időmanipulálós) lehetőség pedig a történetmesélést teszi kuszává az idősíkok váltogatásával. A játék kalandelemei amúgy érdekesek. A tempó nem túl gyors, de ennek a történetnek éppen megfelelő, és van az egész játék atmoszférájában, sztorijában valami egyediség, ami az európai mesemondástól kicsit távolabbra helyezi az átélt élményt. A darkos elemek ellenére a program nem az ijesztgetésre, jump scare megoldásokra apellál, hanem inkább a bőröd alá mászik.

A Déraciné prezentációja ezek mellett egész pofás, az Unreal motor jól teljesít a PSVR korlátain belül, de a textúra pop-up jelenség és az élmosás hiánya még PS4Pro-n is ki-kizökkenti az embert az élményből. Mert a kúria bejárása tényleg élményszámba megy. Először csodálkoztam rá videojátékban függönyre, a bevilágítás rettentő ügyesen festi meg a folyosókat, vagy épp az erdő növényzetét. És olyan sem igen volt még, hogy egy VR kutya mellé guggolva szinte érezzem az állat kutya-illatát (vagy szagát - kinek, mi ugye). Még egy apróság: áldom a játék tervezőit, akik nem a folyamatos mozgás mellett tették le a voksukat. A kimerevített idő koncepciójába tökéletesen illeszkedik a fix szögben való forgás és a rögzített pontokon való ugrálás. Régi kalandorként abszolút nem is zavartak az ilyen jellegű megoldások, és külön öröm, hogy a játékban egy pillanatig sem éreztem mozgásból fakadó fejfájást, vagy hasonló émelygést…

A Déraciné kicsit félrevezetett. Egy kellemes hangulatú, nosztalgikus kalandozást vártam tőle, ehelyett egy alattomos, japán, rémmesét kaptam tőle, ami képes is volt kizökkenteni az ünnepi idillből. A maga műfajában persze ez inkább erénynek tekinthető. Lehet, hogy más időben, más lelkiállapotban kicsit könnyebben fogadom be az élményt. Nektek viszont lehet épp egy ilyen kicsit sötét, kicsit nyomasztó sztori lesz az, ami az idei VR felhozatal tetejére felteszi a kiszáradt liliomot. Nem esszenciális, de korrekt és egyedi módon összerakott VR játék a From Software alkotása, amely tempótól függően 5-6 órára is leköti az ember figyelmét. Most már csak az a kérdés, hogy a készítők végül megerősítik-e a Déraciné univerzumban felfedezett Bloodborne összefüggéseket…

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
20

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

2 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

3 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

4 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

4 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

4 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

4 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

5 napja
1

Heti megjelenések

5 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

6 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

2024.04.24.
11

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==