[mcmacko] Draugen és a sétaszimek sötét szubjektuma

Draugen és a sétaszimek sötét szubjektuma

mcmackoGéczy Attila2020.03.05. 23:06

Megjelent a Draugen konzolos változata, amit nem hagyhattam ki. Szeretem a sétaszimulátorokat, a nyomozást, és a gyönyörűen megkomponált virtuális helyszíneket. A Draugen például egy norvég fjordhoz invitál minket, ahol egy izolált kis közösség problémáit és az ebből fakadó titkokat kell feltárnunk. Klári mamóci írt már egy remek kis cikket a játékról, így kicsit gondban is voltam, hogy én mit fogok majd kanyarintani a konzolos megjelenésről. Aztán ahogy haladtam a sztoriban, összeállt egy kép a fejemben, de más, mint amit vártam. Amennyire szerettem a Draugent, menet közben úgy világított rá egy szubjektív nézőpontra: kezdek ráunni a sétaszimek egy bizonyos aspektusára. Persze nem a műfajra haragudtam meg, hanem azokra a keretekre, amiket maga fektetett le maga köré a zsáner. Spoileres kibeszélő következik, ami a szerkesztőségi csatornát is megjárta a mai nap során érdekes nézőpontokat felvetve. Aki nem akar spoilereket a közelmúlt narratív, belső nézetű kalandjátékaiból, az gyorsan klikkeljen másfele!

Itt vagy még? Jó! Tudod mi volt az a pont a Draugenben, ami megvilágított? A főhős kattantsága. Mondtam, spoileres irányba haladunk, szóval nem fogom vissza magam. A hősünk nyugodt beszéde, tudományos felfogása és rokonszenves mivolta ellenére elérünk egy pontot a forgatókönyvben, ahol hirtelen, abrupt módon derül ki hősünk hallucinációkkal szegélyezett tudata. A sztori során őt követő Lissie gyakorlatilag az elméjének szüleménye, ráadásul egy masszív angyalszobor formában manifesztálódó „entitás” is megjelenik olykor a történetben, hogy lebassza a lábáról a tesze-toszáskodásra hajlamos hősünket. Adott egy izgalmas sztori, ami norvég krimibe illően mutatja be a városkát és azok prominens lakóit. Gyönyörű a környezet, ahol elvesznél egy kellemes nyári hétvége során. Szépséges muzsika szól, egész jól adagolja az író a forgatókönyv fordulatait… egy ponton azonban rá kell eszmélj megint, hogy a hős, akit irányítasz, egy újabb pszichológiai eset, ráadásul a szélsőségesebb formából. Ezen a ponton álltam meg, és szisszentem fel. Nem így volt ez egy csomó másik sétaszimulátorban?

De bizony. Bár Vega kollégám is felhívta rá a figyelmem: ez messze nem száz százalékig következetes állítás a műfajon belül - én mégis azt mondom, hogy érezhető többségben vannak azok a sétaszimulátorok, ahol a dráma elmesélésében egy ponton bejön a sokkoló elem: a hős lelki problémája. Hol finoman és empatikusan ábrázolva, mint itt amúgy a Draugenben, hol pedig keményen, arcon csapó módon. Jön az öngyilkos szerelmes. A gyilkolászás után bőrrel, vérrel, csontporral festő hősszerelmes. A bivallyal szemező, Lynch világába átkattanó nyomozónő. A Babadookot magára idéző anya. A begolyózott cyberpunk nyomozó. A PTSD-s veterán, aki bebandukol a boszorkány erdejébe. Ahol nem a hős fejében van zavar, ott a közösség esik egymásnak egy ponton, vagy valaki más lesz dilinyós a környezetben. Például az invázió során magukat kereső falusiak. A tragédiát utódról-utódra örökítő család. A családi erőszakot kisgyerekre vetítő szülő. A gyermek, aki után megzavarodik az egész család és akinek bánatára még Chtulhu is felébred álmából. Sokk, thriller-eszköztár, nyomasztó tragédiák és horrorisztikus cselekedetek nélkül nincs dráma?

Persze a Draugen nem a skizofréniáról szól, nem ez a lényege, hanem az izolált közösség problémáinak feltárása, némi folklórral nyakon öntve. A készítők úgy gondolták, hogy mégsem áll meg a lábán a sztori a hős elméjének megbontása nélkül. Én egy picit úgy éreztem, hogy erőltetett és felesleges volt ezt a szálat belevinni a nyilvánvaló párhuzamok ellenére is. A Draugen rejtélye önmagában is izgalmas, az emberi kapcsolatokat pedig Edward és Lissie esetleges mentor-tanítvány viszonyán keresztül is lehetett volna boncolgatni.


A DRAUGEN KONZOLON

Mivel a Draugent a sokat próbált Unreal technológia hajtja, ezért a konzolos port mindenféle komolyabb gond nélkül, simán illeszkedik a televízió képernyőjére. Bár a látvány nem a fotorealizmust követi, az összkép meggyőző és vibráns. Döcögésnek nem nagyon volt nyoma a tesztelt Xbox One X verzióban, bár a látottak alapján ez a port sem tud 4K-t prezentálni. Sebaj, az összkép csak minimálisan visszafogottabb a PC verzió csutkára húzott mivoltához képest - így bátran ajánlható konzolon is az északi nyomozás.

Talán most érzem az idejét annak, hogy ne tört személyiségek, vagy pszichológiai esetek mentén haladjon a műfaj narratívája, hanem mutassa be azokat a témákat is, amiket a történetmesélés többi médiumában már ezerszám kiaknáztak. Mondok példákat, ötleteket, súlyosan nyomasztó tematikák nélkül. Csak így ömlesztve. Sportsztori - egy csapat, egy edző, egy egyén szemszögéből. Történelmi karakterek hőstetteit bemutató esetek. Az ER után szabadon működhetne a dokidráma, adott esetben ideológiákat összeütköztető krimi, akár vallási, politikai, gazdasági szembenállást feszegető bonyodalommal. A Firewatch-hoz hasonlóan egy érdekes foglalkozást, állást, hivatást körbejáró mese. Gengsztertörténet Tégla módra. Vagy a nagy muzsikusról szóló narratíva. Ütne egy "katonák voltunk" forgatókönyv, ami amolyan CoD WWII, vagy Brothers in Arms jelleget vehetne fel, csak épp akció nélkül. Vagy egy sci-fi amiben a technológia kerül az előtérbe, a Tacoma módjára. Hétköznapiságukban izgalmas családi esetek a Gone Home mintájára. Esetleg valamely kiszemelt szcéna szatirikus-montipájtonos tükörképe (ld. Stanley Parable). Ebben a műfajban lazán elférhet az oly ritkán alkalmazott humor is, a szituációs komédia eszköztárával..

Látjátok, csak sikerült azért ellenpéldákat is hoznom. És valahol azért is marad fenn ez a műfaj, ezért várom izgatottan mindig az új megjelenéseket, mert rengeteg lehetőség van a belső nézetű történetmesélésben. Akkor is, ha túl sokszor nyúlnak az írók a tragédiák irányába. Remélem, hogy a sötét fátyol lehúzó hatása, a zavarodott elmék meséje kevésbé lesz domináns az elkövetkezendő években. Persze lehet társadalomra gyakorolt pozitív hatása is, ha a történet érzékenyen kezeli a témát, a problémás, sötét szubjektumot. De ugyanakkor vágyom kicsit a világosságba is. Annyi más sztori van, amit el lehetne mesélni a rendelkezésre álló eszköztárral. De ez maradjon meg az ifjú indie nemzedék jövőbeli feladata…

Mi a TI véleményetek? Írjátok meg bátran a lenti kommentszekcióban!

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

10 órája
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

17 órája
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

1 napja
9

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

1 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

1 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

2 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

2 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

2 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

2 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

3 napja
1

Heti megjelenések

3 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

3 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

5 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

6 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

6 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

7 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

8 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

8 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

9 napja
13

Heti megjelenések

2024.04.22.
3

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==