[Teszt] XCOM: Chimera Squad

XCOM: Chimera Squad

Gamer3652020.04.23. 15:30

Nem tagadom, hogy elfogult vagyok, ha az XCOM szóba kerül: főleg a múltbéli részek jelentenek nagyon sokat (az első kettő, hogy konkrét legyek), és egy olyan korszakot idéznek, ami már nagyon nem jellemző a játékokra. Az új részeket is szerettem, főleg azért mert ha valaki akár csak 40-50 százalékát implementálja az eredeti harcrendszernek, már kiváló alapokra tud építkezni. Mégsem tudtam mostanában rávenni magam, hogy az XCOM2-t (leginkább a kiegjét) elő tudjam újra venni: a töltési idők, a nehézkes harcok, a sok-sok extra teendő valahogy mentálisan erősebbnek bizonyult az akaratomnál, így inkább előre lemondtam a dologról (jó, ebben a játék mérete is közrejátszik, elismerem.) Viszont amikor megláttam az XCOM:Chimera Squad bejelentését, volt egy kisebb heuréka-pillanatom: hát persze, hogy erre van a szériának szüksége! Kisebb méret? Kevesebb sallang? "Áramvonalasított" harc? Több menedzsment? Mi mehet itt félre? És miért nem találták ki ezt már sokkal korábban?

A Chimera Squad nem tétovázik: fogja a kezdetben kicsi csapatodat, és egy helyszínen enged majd szabadon. Egy nagyobb kikötővárosban (Hong Kong-mintára) kell kézben tartani azt a helyzetet, ami a (első fél órás spoiler, vigyázat) helyi polgármester politikai célú meggyilkolása miatt keletkezik. A felszínre törnek a különböző fajok és politikai frakciók ellentétei, neked pedig a különböző kerületeket a magad módján kell majd rendben tartani, miközben három fő underground szervezetet vizsgálsz ki, hogy pontosan ki és miért is volt felelős a merényletért.

Az áramvonalasítás azonban nem áll meg a történet és a körítés frontján. A Chimera Squadban fogták a csatát, és alaposan átnézték, hogy mit lehetne emberbarátabbá (ufóbarátabbá, ha úgy tetszik, mert csapatunkban van több faj tagja is) tenni. A legszembeötlőbb változtatás, hogy többé nem úgy zajlanak a küldetések, hogy megérkezünk valahol, majd végigevickélünk a pályán, araszolgatva és folyamatosan új ellenfeleket felfedezve. Nem: most Breachekre, rajtaütésekre van osztva minden küldetés - a kissebbek egy, a nagyobbak 2-3 egymást követő szakaszra. Ha egy szakasz készen van, nem egyesével megyünk át a katonákkal a város másik felére, hanem egyből a kettes szakasz következik. Ezek a rajtaütések mechanikus bónuszokkal is bírnak: ahogy berobbanunk a pályákra szó szerint, úgy karakterenként 1-1 támadást vagy egyéb speciális képességet is végrehajthatunk, és csak eztán következik a harc. Az eredmény? Amíg régen egy csata lement, azonos idő alatt itt legalább két teljes küldetést meg tudunk csinálni, ha szerencsénk van. Tömörebb, gyorsabb, jobb. Tény: nincs akkora szabadság, és a régi XCOM-ra is már csak haloványan emlékeztet, de hogy pörgősebb, az biztos. A másik nagy változtatás a sérülések kezelése. Ez a modell egyszerűen nem bírta volna el azt, hogy hetekre kiesnek katonák, így csak arra kell figyelni (kis túlzással), hogy ne kerlüljön valaki teljesen a halál szélére, vagy ha ez történik, akkor utána egy 2-3 napos tréningen kell részt venni az adott egységgel, ha a heget le akarjuk róla szedni. Ha nem, akkor 1-2 egységgel kevesebbet mozog, vagy kevesebb a HP-ja, de ettől még simán lehet teljes értékű tagja a csapatnak.

Akkor hol a nehézség? Hát.... ha ránézünk a város menedzsmentjére, látható hogy azért ez ki van szépen találva. Minden körzet konkrétan folyamatosan automatikusan egyre idegesebb lesz, ahogy telnek a napok (növekszik az "unrest", az elégedetlenség), aztán van egy game over állapot, amit akkor érünk el, ha nagyjából egy tucat alkalommal növekedett a város elégedetlenségi mutatója. Röviden: ha egy-egy kerületet elhanyagolunk, és utána kikerülhetetlen küldetésre kényszerülünk, könnyedén ugorhat a játék mutatója nagyokat a game over felé, amit lefelé vinni jóval nehezebb, főleg a játék elején.

De hiába lett áramvonalasabb a játék, a város menedzselésére sokkal több lehetőségünk van, mint eddig bármikor. A küldetések mellett az ügynökeinkkel segíthetjük a fejlesztéseket, recon küldetésekre küldhetjük őket egyesével, ahol vagy infóhoz jutunk (Intel), vagy a ritka Eleriumhoz férhetünk hozzá - esetleg a felszerelést segítő pénzhez. Mindháromnak megvan a helye, az intel pedig különféle válságkezelő csoportok létrehozására használható, amiket az egyes kerületeken helyezünk el, és mindegyik termeli a maga kis resourcát, típustól függően, vagy segít rendben tartani a lakók elégedetlenségét.

Összegeznem kell a fentieket: az áramvonalasított harc lehetővé teszi, hogy sokkal többet csatázzunk, kevesebb "és most vége az egésznek" állapot nélkül, a csatákon túl pedig folyamatosan apró, de jelentős döntések tömkelegét kell hoznunk, hogy ne jöjjön el a game over. A játék fő tempója felismerhetetlen az elődökhöz képest - és el kell ismernem, hogy szórakoztatóbb is.

A harc pedig? Nem lett vakon végigjátszható. A fejlesztők mintha direkt megnézték volna, hogy hogyan is játszik egy veterán, és ezért csata közben nem is lehet menteni, cserébe viszont a menüből bármikor újraindíthatjuk a küldetést VAGY az éppen aktuális harcot (a maximum három közül), bármilyen büntetés nélkül. És bár erre nem lesz túl sokszor szükség a sima küldetéseknél, a főellenségek esetében nem szégyellem bevallani, hogy volt egy, ahol két-három órán keresztül normal módban káromkodtam, mint egy tőzsdés, akinek most zuhantak meg a befektetései az adriai hotelláncokon, és újratöltöttem, újra és újra, amíg végül sikerrel nem jártam. Bele sem merek gondolni ,hogy ez mit fog jelenteni a magasabb szinteken. De: végre a játék rendszerei nem dolgoznak ellenünk, sem töltési idővel, sem kellemetlen holtidőkkel.

Az egyetlen komoly gond jelenleg a játékkal a kezelőfelület. Egyszerűen félkész. Lehet, hogy a tesztelt verzió nem ugyanaz lesz, amit majd huszonhatodikán a játékosok megkapnak - vagy még csiszolnak addig rajta -, de néha előfordul, hogy a UI elkezd nem reagálni a mozdulatainkra, és ezt csak 2-3 felesleges kattintás után ismerjük fel. Vagy van, hogy kijelez valamit, ami fontos lenne nekünk, és van hogy valami teljesen mást akar mutatni, vagy egy lényegtelen fluff párbeszédet emel ki a menünk helyett. Ez a fajta inkonzisztencia néha a csatákban is megvan: néha indokolatlanul vannak 5-6 másodperces várakozások a semmire két egység irányítása között, vagy a kamera úgy dönt, hogy nem az akciót mutatja, hanem egy fal darabját, miközben épp az életükért küzdenek a katonáink. Ezek azonban csak apróbb kellemetlenségek, néhány hét csiszolás után remélhetőleg javítva is lesznek.

Csökkentett áron érkezett, de tényleg úgy érzem, hogy a Chimera egy evolúciója az XCOM-receptnek, ami végre hozzá mert nyúlni azokhoz az elemekhez is, amik valójában egyáltalán nem tették jobbá az alapjátékokat és az elődöket. Nyilvánvaló, hogy az assetek újrafelhasználása miatt esélytelen lett volna, hogy már alapból egy ilyen játékkal jelentkezznek pár évvel korábban, de nem fogok panaszkodni, hogy végre volt merszük a fejlesztőknek egy alaposabb innováció eszközölésére, foganasítására, ha úgy tetszik (csak hogy egy kis karantén-klasszikust engedjünk meg magunknak). Épp itt volt az ideje.

9/10

Oldern

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

12 órája
4

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

21 órája
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

23 órája
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

1 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

1 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

1 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

1 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

2 napja
1

Heti megjelenések

2 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

2 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

4 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

5 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

5 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

6 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

7 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

7 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

8 napja
13

Heti megjelenések

9 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

2024.04.21.

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

2024.04.20.
1

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==