[Teszt] Atari Mania

Atari Mania

dragCsető Zsolt2023.04.13. 09:00

Kissé szomorú, hogy csupán a messzi háttérből, nagyrészt egyedül ünnepelhette nemrég ötvenedik születésnapját az az Atari, amely a videójáték-történelem egyik legmeghatározóbb szereplőjének és egyik legikonikusabb nevének mondható. Az ezen alkalomból készült mikrojáték-őrület, az Atari Mania szépen el is ment mellettünk a tavalyi PC / Switch / Atari VCS premier alkalmával, most azonban úgy éreztük, illik pótolni az elmaradást a PlayStation-verziók megjelenésével.

Első blikkre nem néz ki nehéz feladatnak rendet tartani az Atari régimódi főhadiszállásán – mégis mi gond adódhat egy (szigorúan jó értelemben vett) retro kacatokkal teli bunkerben? Nos, hamar kiderül, hogy ez a gondnoki meló egyáltalán nem veszélytelen, halott pixelek jelennek meg ugyanis egyszer csak, melyek elkezdenek mindent felfalni maguk körül, egyre nagyobb erőre téve szert. Ez a nosztalgiával átitatott világ alaposan össze is kutyulódik, amikor olyan klasszikusok gubancolódnak össze, mint a Pong, a Millipede vagy a Breakout. És milyen érdekes: pont ez az az elem, ami miatt egyszerre szórakoztató az Atari Mania, de közben mégis félremegy az egész koncepció.

Ahogy a bevezetőben már említettem: egy mikrojáték-gyűjteményről van szó, a zsáner etalonja pedig a mai napig a WarioWare-széria, amely kreativitásban és megvalósításban is magas szintre emelte ezeket a pár másodperces szekvenciák egymásutánjából álló, agyament darálásokat. Előbbi szempontból itt sincs gond: a fő kihívást jelentő, amolyan bossokként funkcionáló anomáliák gyönyörűen kombinálják ezeket a régi, de többségében jól ismert játékokat, olyan mashupokat alkotva, ami sokszor tényleg meghökkentő. Itt például semmi extrém nincs abban, amikor egyszer csak a már említett ezerlábú-pajtást kell megvédened a Combat tankját irányítva, vagy éppen az Asteroids űrhajójával kell kerülgetni a halálos Pong-labdákat – vannak ennél jóval durvább, teljesen távoli műfajokon átívelő kombók is. A megvalósítás azonban már jóval megkérdőjelezhetőbb. Az ilyesfajta játékok akkor tudnak igazán jól működni, amikor tényleg néhány másodperces burstök követik egymást – és kezdetben ez itt sincs másképp. Hamar eljutunk azonban a picit összetettebb, mindeközben pedig akár 20-30 másodpercig is eltartó, már nem is annyira mikro jellegű játékokig, ahol elkezd kissé vontatottá válni az élmény...

…mert hogy hibázni könnyű. Egyrészt azért, mert az intuitív jelleg (ami szintén műfaji sajátosság) nem működik mindig hibátlanul: mivel tényleg teljesen zakkant kombók várnak ránk, ezért sokszor még a rövid leírás alapján sem egyértelmű, hogy pontosan mi is a feladatunk – hamar meg is halunk ilyenkor. Másrészt ott van az irányítás, ami talán a másik nagy rákfenéje az Atari Maniának. Mert hát valljuk be: ezeknek a játékoknak a technológiai limitációk miatt borzasztóan szar irányítása és fizikája volt – a kihívás nagy részét is inkább ezek elsajátítása adta, nem feltétlenül a játékmenet mélysége. Ez pedig nincs másképp itt sem, ami hosszú távon sajnos inkább idegesítő, mintsem nosztalgikus. Ezen is enyhíthetett volna egyébként, ha végig megmaradnak a játékok a 10 másodperc alatti tartományban – a kevesebb ebben a műfajban tényleg több.

Már csak azért is feleslegesnek érződik olykor a komplexitás, mert az Atari Mania két mikrojáték-rush között teljesen korrekt és szórakoztató kalandozással vár bennünket. A totálisan elszállt sztori is az itteni átvezetőkön keresztül bontakozik ki, aki pedig szeret felfedezni és gyűjtögetni, az nemcsak mindenféle egyszerű környezeti fejtörőt oldhat meg az épület négy emeletét bejárva, de digitális játékborítókat és kézikönyveket is gyűjtögethet. Az egy-két órás történet még ezekkel az extrákkal együtt sem lesz több kétestés szórakozásnál, ugyanakkor egyáltalán nem ez a kritikus pontja a koncepciónak, ahol félrecsúsztak a dolgok – sőt...

Az Atari Mania összességében egy ötletes és szépen válogatott tisztelgés az egykori gaming óriás hőskora előtt, a nagy kreatív agymenés közepette azonban mintha a fejlesztők elfelejtették volna, hogy a mikrojáték műfaj mitől működik igazán. Így is vannak nagyon szórakoztató szakaszai, az olykor feleslegesen elnyújtott vagy éppen túlbonyolított mashupok, illetve az irányítás kényszerű bosszúságai azonban jócskán levesznek sajnos az élményből, még a jól kitalált összekötő szakaszok és a jópofa, nosztalgikus audiovizuális tálalás ellenére is.

PLATFORM PS5 (tesztelt), PS4 | korábban: PC, Switch, Atari VCS
KIADÓ Atari FEJLESZTŐ iLLOGIKA Studios
MEGJELENÉS 2023. április 4. ÁR 8.740 Ft

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

5 órája

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

1 napja
24

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

2 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

3 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

3 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

4 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

4 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

4 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

5 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

5 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

5 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

5 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

6 napja
1

Heti megjelenések

6 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

6 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

8 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

8 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

9 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2024.04.25.
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2024.04.24.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==