[Teszt] Age of Empires IV - a velünk élő történelem

Age of Empires IV - a velünk élő történelem

LotharFuchs Róbert2021.10.28. 18:00

Sosem könnyű egy neves sorozat folytatása, és az Age of Empires IV különösen nehéz helyzetben van. A huszonkét éve megjelent második rész mai napig tartó vallásos imádata ugyanis olyan árnyékot vet a szériára, amit már-már képtelenség kinőni. A RTS-ekben jártas Relic Entertainment - többek között a Homeland, Warhammer 40,000: Dawn of War és Company of Heroes fejlesztője - mégis elvállalta a feladatot. Lássuk, milyen eredménnyel!

A terv számlátomást az volt, hogy a vegyes fogadtatású III-mal ellentétben visszatértek a szent tehénhez, a II alapjaihoz. Ennek első bizonyítéka, hogy a kampány ismét a történelmileg hű sztorikat és narratívát választotta. A gyakorlatban ez négy, igen tartalmas (összesen kb. 30 órányi) és igényesen komponált küldetéssorozatot jelent. Az angliai normann hódítást, a százéves háborút, a mongol Arany Horda (hazánkat is érintő) könyörtelen turnéját, valamint az őket visszaverő, főnixmadárként újra meg újra feltámadó Moszkvából kiépülő Moszkvai Nagyfejedelemség történetét. És ami a játék ezen aspektusát illeti, igazából egy rossz szavam nem lehet: a feladatok sokszínűek, a nehézség lépcsőzete szinte tökéletes, a prezentáció szuper, az élőszereplős átvezetők kiváló minőségűek és informatívak. Na jó, talán annyiban lehet kritizálni, hogy két fejezet főszereplői, a franciák és az angolok mechanikai szempontból nem épp a legizgalmasabb civilizációk az amúgy nyolc darabos felhozatalból. De a javarészt scriptelt kihívások és a már megdicsért körítés így is elviszi a hátán, a jövőben pedig minden bizonnyal DLC-k formájában adnak esélyt a többi nemzetnek.

És ha már civilizációk és mechanikák: ez az a terület, ahol a Relic a legmerészebb volt. Nem voltak szégyenlősek az új passzív tulajdonságokkal, mechanikákkal, és természetesen néhány egyedi egység is helyet kapott minden oldalon. A mongolok például a nomád lét jegyében képesek szinte minden épületüket kerekekre csapni és újrapozicionálni. A kínaiak adóbehajtókat ereszthetnek rá polgáraikra, ahogy építkezésben is verhetetlenek. Az Abbászida Kalifátus nyersanyagok nélkül tud fejleszteni. És (szerencsére) még sokáig sorolhatnám. A bátor újragondolásnak azonban minden bizonnyal a multiplayer balansz fogja látni kárát, amit érdemben még nem tudtam próbára tenni a megjelenés előtt. De kellő odafigyeléssel és idővel valószínűleg sikerül egy igazságos mederbe terelni.

Az valahol elvárható volt, hogy az épületek és egységek vizuálisan is tükrözzék hovatartozásukat, ami viszont igazán becsülendő, hogy hangok terén még azt a bizonyos extra mérföldet is megtették a Relicnél. A négy fejlettségi szakasszal, avagy korszakkal ugyanis még az embereink dialektusa is halad a korral. Vicces például a leginkább könnyen ellenőrizhető angol nyelv evolúcióját végigkövetni az egységek visszajelzésén. A grafika lényegében jónak, de nem kiemelkedőnek mondható. Cserébe a dizájn letisztult, és a gépigénye is baráti. Egy i5-6600+1060 GTX konfiguráción high beállításokkal 50-60 FPS között mozgott a legtöbb esetben, egy 3060-as kártyán pedig még egy nyolc játékossal megáldott skirmish pálya sem jelentett gondot. Ez bizony nem rossz teljesítmény, főleg egy bő hat éves processzorral. Ugyanakkor viszont az SSD-re telepítés melegen ajánlott, a kampány ugyanis még így is hajlamos egy kicsit sokat tölteni.

A játékélmény maradt a régi, és ez pozitívum. Többnyire. Legyen szó a gazdaság, vagy épp a kő-papír-olló elvű hadsereg irányításáról, a feszes mikromenedzsment kardinális. Szerencsére a logikusan felépített kezelőfelület és gyors gombok rendszere könnyen tanulhatóra, vagy a veteránok esetében felidézhetőre sikerült. A korábbi részek néhány bosszantó sajátossága ugyan eltűnt, de sajnos akadnak olyanok is, amik túlélték az újragondolást. Például a falakra immáron lehet katonákat küldeni, és a vízi csaták sem annyira sekélyesek, mint korábban. A skirmish és multiplayer objektívákból kikerült a méltán hírhedt relikvia gyűjtögetés (ám bónuszokért cserébe továbbra is hazavihetőek), helyére pedig a vallásos egységekkel elfoglalható kontroll zónák jöttek. A klasszikus katonai győzelem annyiban módosult, hogy a melós, és olykor frusztráló, minden épület legyalulása helyett elég a „landmark” típusúak lerombolása. Van mód rejtőzködésre a sűrű növényzetben, ahogy formációk alakítására is, ám pl. a lándzsások számára elméletben hasznos hold parancs (lovassági roham ellen) valamiért nem elég reszponzív, amivel értékes másodpercek veszhetnek el egy éles szituációban. És ha már itt járunk, az összecsapások látványra továbbra is elég erőtlenek. Tíz plusz éves stratégiai játékok már jobban megoldották, nevezetesen azt a kielégítő és tipikus élményt, amikor egy jól irányzott lovassági roham formációt feltörve tiporja el a gyalogságot. Valahogy ez idén sem sikerült az Age of Empiresnek... gyaníthatóan nem is volt célja soha, amit sajnálok.

Ezek persze apróságok. Az összkép egyelőre ettől függetlenül kifejezetten kellemes, ám néhány sarkalatos pont kivesézése még hátravan. Kétségtelen, hogy a kampány jelest érdemel, de legyünk őszinték: a legtöbb játékos számára ez egy egyszeri élmény. Az, hogy évtizedek után is ilyen népszerű a sorozat, azt a skirmishnek, a multiplayernek, és a hozzájuk szervesen kötődő pályaszerkesztőnek köszönheti. Ezen a téren pedig van jó és rossz hírem egyaránt. A jó, hogy a térképek száma kezdésnek nem rossz, és félig generáltak, ami azt jelenti, hogy bármilyen biomával és bármennyi (!) játékossal (max. 8) kreálhatóak. Pályaszerkesztő ugyan megjelenéskor nincs, de a Relic beígérte, tehát úton van. A rossz hír, ami egyben az RTS műfaj rákfenéje, és ami már régóta vesszőparipám: a stagnáló AI színvonal. Az útkeresési algoritmus továbbra is hajlamos bénázásra, az AI pedig a négy fokozat mindegyikén csinál hülyeségeket. Például beakad bizonyos helyekre, vagy épp értelmetlen kompozíciójú seregekkel támad. Persze aki kihívást keres, a legnehezebb fokozaton minden bizonnyal talál magának, de ezt a mesterséges intelligencia nem a tisztességes úton fogja megadni, emiatt pedig inkább fog szólni a kiskapuk kihasználásáról, mintsem a tényleges stratégiai géniuszról. Legyinthetünk, hogy erre úgyis a multiplayer a megfelelő terep, de a korábban taglalt újítások miatt a civilizációk közti egyensúly vélhetően hónapokig csiszolódni fog. Addig pedig a tapasztalt és nyerni akaró játékosok valószínűleg az aránytalanságok abuzálásával fogják dominálni a többjátékos módot, ami az alkalmi játékosoknak frusztráló lesz. De ne legyen igazam. Abban viszont már most biztos vagyok, hogy egy darabig nem lesz belőle esport.

Egy szó mint száz, az Age of Empires IV a legendás II nyomdokain haladva egy tisztességes utódja a szériának, még akkor is, ha néhány régi hibájától nem sikerült megszabadulnia. Egyjátékos élményként remek szórakozás ÉS edukációs anyag egyben, az viszont, hogy évtizedekkel később is olyan irigylésreméltó státusza lesz, mint elődjének, annak csak az idő lesz megmondhatója.

Pontosan
8
Platform: PC | Kiadó / Fejlesztő: Xbox Game Studios / Relic Entertainment | Megjelenés: 2021. október 28. | Ár: 60€ (Kb. 21800 Ft) / Xbox Game Pass

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

1 órája

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

17 órája
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

1 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

1 napja
9

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

1 napja
4

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

2 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

2 napja

Game Pass: mozgolódás május első felében

A távozó címek listája ezúttal hosszabb, mint az érkezőké. De egy izgalmas premier így is belefért a kínálatba!

2 napja
1

Stasis: Bone Totem

A tavaly debütált PC-verzió után nemrég konzolokra is ellátogatott a Stasis-franchise legújabb felvonása, a Bone Totem, mely a horror és a point-and-click rajongók figyelmére egyaránt pályázik - joggal.

2 napja

A Fallout sikerei, a Remedy tervei – ez történt hétfőn

Továbbá: Housemarque, Tekken 8, Street Fighter 6, Guilty Gear: Strive, Venture to the Vile, Another Crab's Treasure, Rising Heat, Beyond Galaxyland.

3 napja
2

Erre a hétre is jutott indie-cunami - ID@Xbox összefoglaló

A Microsoft és az IGN összefogásában megnézhettük a legújabb ID@Xbox adást, melyben közel két tucat független fejlesztés került terítékre.

3 napja
1

Heti megjelenések

3 napja
2

The Smurfs – Dreams: új Hupikék Törpikék játék az álmok földjéről

A Microids és a Marsupilami fejlesztői egy nintendolike platformerrel gurítják tovább a törpök szekerét.

3 napja
2

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

6 napja

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

6 napja
2

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

7 napja
10

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

8 napja
16

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

8 napja
13

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

9 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

2024.04.23.
13

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==