PlayStation 4: leleplezve

PlayStation 4: leleplezve

dragCsető Zsolt2013.02.21. 03:00

Hosszú idő után végre elhagyhatjuk a feltételes módot: a Sony a várakozásoknak megfelelően az éjszaka folyamán bejelentette következő generációs konzolját, amely az eddigi mintát követve a PlayStation 4 nevet viseli.

Magát a gépet nem mutatták meg, láthattuk azonban az új kontrollert, hallhattunk a hardveres teljesítményről, részletesen megismerhettük a gép koncepcióját és főbb funckióit, valamint játékokat is mutogattak szép számmal. Lássuk, mi minden történt a PlayStation Meetingen.

>> Fejlesztőbarát és erős hardver, új kontroller

A PlayStation 4 koncepciójának az alapja, hogy a játékosok és a fejlesztők kerüljenek a középpontba: minden szempontból az ő igényeik kielégítése volt az első számú, és a Sony igyekezett ezt minél többször kiemelni. "Fejlesztőktől fejlesztőknek", hallhattuk többször is - ezzel a megközelítéssel biztosíthatják a legjobb játékokat a közönség számára. Szuperkönnyű fejlesztői környezetet ígérnek.

Ami magát a hardvert illeti: az előzetes híreszteléseknek megfelelően egy PC-jellegű architektúrára tette le a voksát a Sony, melynek kapcsán a közel 2 teraflops számítási teljesítményt (GPU) és a 8 GB GDDR5 RAM-ot emelték ki, mint lényeges adatokat.

A konzolt egyelőre nem láthattuk, az új kontrollert, a DualShock 4-et azonban megmutatták, igazi meglepetést azonban ez nem jelentett: az irányító megegyezett a néhány napja kiszivárgott képeken látottakkal. A rend kedvéért azért vegyük végig, miről is van szó. Maga a kontroller külsőleg is eltér az elődöktől: méretesebb markolatokat, az ujjakhoz jobban tapadó analóg karokat kapott, de ezeknél is látványosabb újdonság a Start és a Select helyét átvevő érintőpanel, az azonnali tartalommegosztást lehetővé tévő Share gomb (erről később), valamint a hátulján található lámpa, amely a konzol mellé járó sztereo-kamerával, a PlayStation Eye utódjával kommunikál majd.

>> Azonnal, ahogyan te szereted

A felhasználói élmény javítása érdekében számos hasznos funkció bemutatásra került a konferencián. Bármikor szüneteltethetjük például a játékot akár hosszabb időre is, a kontrolleren található PS gomb segítségével ugyanis immáron a konzol elaltatására is lesz lehetőség. A háttérben ekkor is futhatnak a különféle applikációk és folyamatok: tölthetünk le például mindenféle tartalmat.

Utóbbi automatikusan is megtörténik: szintén a PlayStation 4 fő csapásirányai közé tartozik a személyre szabás, a konzol felhasználói felülete ugyanis rendre olyan tartalmakat fog ajánlani számunkra, melyek játékos szokásainkhoz illenek, és le is tölti nekünk ezeket a háttérben. Várakozás nélkül ugorhatunk bele tehát a nekünk tetsző tartalmakba.

>> Gaikai, avagy ezt nyújtja a felhő

Az új funkciók szempontjából a legnagyobb fegyvertény egyértelműen a tavaly felvásárolt Gaikai, amely a legnagyobb cloud gaming szolgáltatóként a világ leggyorsabb videojátékos hálózatát tudhatja magáénak. Az ebben rejlő lehetőségekkel a PlayStation 4 is élni fog.

Hogy miként? Ott vannak például a demók: ezeket streamelve játszhatjuk majd, így várakozás nélkül próbálhatjuk majd ki az egyes játékokat. De akár mi magunk is sugározhatunk "adást": a már említett Share gombbal nem csak saját játékunkról készült videóinkat tárolhatjuk és szerkeszthetjük - hogy aztán akár meg is osszuk azokat -, hanem mások számára is betekintést nyújthatunk. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy nézheted, ahogyan egy barátod játszik valamivel, ráadásul mindeközben kommunikálhatsz is vele, legyen szó szöveges- vagy hangüzenetről.

A felhő segítségével a Remote Play lehetőség is teljesen új szintre lép: a streamelésnek hála most már akár arra is lesz lehetőséged, hogy az otthonodtól távol játszhass PlayStation 4 játékaiddal egy PlayStation Vita segítségével, de különféle okostelefonos és tabletes megoldásokra is lehet készülni.

>> Killzone, Drive Club, inFamous a belsősöktől

Játékokat is láthattuk bőséggel: a sort a PlayStation történelmével szoros kapcsolatot őrző Mark Cerny és a Sony Japan akció-platformere, a Knack nyitotta, melynek különlegességét az apró elemekből összeálló főhős és a Pixar-szerű látvány adta.

A legnagyobb tüzijátékkal egyértelműen a Guerrilla Games készült, akik a Killzone: Shadow Fall személyében egy új epizódot mutattak be FPS-sorozatukból. Sőt, mi több: egy hosszabb gameplay bemutatót is láthattunk a játékról, amely a látvány tekintetében valóban egy konzolon eddig még nem látott szintet képviselt.

Az Evolution Studios is színpadra lépett, akik kapcsán szintén beigazolódtak a pletykák: a versenyjátékairól híres brit stúdió ezúttal is maradt a kaptafájánál, az offroad futamok helyett azonban ezúttal a méregdrága sportkocsik és a félárkád megközelítés világát választották. Új játékuk, a Drive Club a közösségi élményre épít majd első sorban - hogy pontosan miként, az egyelőre igen homályosan tükröződött csupán a bemutatóból.

A Sucker Punch is egy jól ismert, mégis jócskán átszabott franchise-zal jelentkezett: mindezt jól mutatja, hogy az inFamous: Second Son egészen a logó felbukkanásáig bármi lehetett volna. Természetesen ezúttal is egy sötét tónusú, nyitott világú szuperhősös sandboxra számíthatunk.

A Media Molecule csapata hosszasan ecsetelte új ötletét: konkrét játékot nem láthattunk, inkább csak koncepciót, melynek lényege az álmaink átültetése a valóságba - a videojátékos valóságba. A bemutató során láthattuk, miként kreálhatunk szabadon és intuitív módon a Move kontroller segítségével - hogy végül mi lesz a játék, melyet az ötletre ráépítenek majd, azt egyelőre nem láthattuk.

>> Új Capcom játék, Watch Dogs és Diablo III

A külsősök közül a Capcom szállította az igazi újdonságot. Ők Yoshinori Ono révén képviseltették magukat a rendezvényen, aki azonban nem egy új Street Fightert, hanem egy Deep Down kódnéven futó játékot mutatott be, melyet az igen meggyőző Panta Rhei (szintén kódnév) motor hajtott. Egy kissé Dark Souls beütésű fantasy játékról van szó, vastag páncélokkal és tűzokádó sárkányokkal - legalábbis ezt hihettük egészen az utolsó másodpercekig, melyek azonban érdekes fordulatot tartogattak. A trailert megnézve ti is láthatjátok majd.

A Square Enix és a Ubisoft ellenben már ismerős dolgokkal készült: előbbi az immáron Luminous Studio néven futó nextgen motort bemutató Agni's Philosophy techdemót játszotta le újból, utóbbi pedig természetesen a Watch Dogsot mutogatta, melyről egy új gameplay prezentációt láthattunk. A japánok emellett egy új Final Fantasy játék bemutatóját ígérték a júniusi E3-ra.

Kissé váratlan vendégként színpadra lépett a Blizzard Entertainment is, akik a már régóta pletykált konzolos Diablót jelentették be: a Diablo III nem csak PS4-re, hanem PS3-ra is meg fog jelenni. Utóbbi igaz a napokban bemutatott Destiny-re is: a tíz éves Activision-Bungie projekt exkluzív tartalmakkal fog debütálni a Sony platformjain.

Neves dizájnerek is kaptak néhány percet: Jonathan Blow (Braid) régóta készülő logikai játékát, a Myst-szerű The Witnesst mutatta be, amely időleges PS4 exkluzív lesz, míg a Quantic Dream (Fahrenheit, Heavy Rain) feje, David Cage egy kis technológiai erődemonstrációt tartott, konkrét játék nélkül.

>> Premier 2013 végén

A konferencia végén a premier időpontja is kiderült, amely a várakozásoknak megfelelően 2013 vége lesz, a régiókról, az árszabásról és az esetleges különféle kiszerelésekről azonban nem esett szó - ezekkel az infókkal minden bizonnyal kénytelenek leszünk megvárni a júniusi E3-at.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Top Spin 2k25 - újra csavart a labda

Több, mint tíz esztendőt követően tér vissza a teniszjátékok legendája, hogy ismét köztudatba hozza a népszerű labdajátékot: terítéken a TopSpin 2k25!

4 órája

Capcom siker, Warner kudarc - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stray Gods: The Roleplaying Musical, Cotton Reboot! High Tension!, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Jurassic World.

14 órája
2

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

1 napja
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

1 napja
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

2 napja
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

2 napja
22

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

3 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

3 napja
2

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

3 napja
68

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

3 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

3 napja
10

Heti megjelenések

4 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

5 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

6 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

7 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

8 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

8 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

9 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

9 napja
5

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

9 napja
4

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==