[Próbakör] Unravel

Unravel

WarhawkLusztig Zsolt2015.08.13. 13:13

A különböző konferenciákon játékokat esetleg, előadókat viszonylag ritkán szoktak megtapsolni. Nem bunkóság, így van az egész rendszer kitalálva, általában egy videóval kezdenek és azzal is zárnak egy-egy részt, közben meg jön a duma a súgógépről. Aztán jött az idei gamescom, jött az EA konferenciája és jött Martin Sahlin, az Unravel kreatív direktora, kezében pedig Yarny, a játék főszereplője és valami egészen furcsa dolog történt: elég volt csak köszönnie, a közönség hangosan megtapsolta. Elég volt elmondania, mennyire örül a játék E3-on történt bemutatója óta befutott rajongói alkotásoknak és megint megtapsolták. Aztán a bemutató végén is hangosan megtapsolták. Komolyan, ennyi tapsot nem igazán szokott egy ember, vagy egy teljesen új játék kapni.

Miért történt ez? Két okból: egyrészt Sahlinból sugárzik az őszinteség, érződik, hogy ő nem a súgógéppel a zsebében született topmenedzser, hanem olyan, akit tényleg meglepett a felé és a játék irányába sugárzó szeretet és még most is próbálja ezt feldolgozni azt, tényleg úgy érzi az ember, hogy meg kellene ölelnie és megnyugtatnia elmondva, hogy a közönség nem fogja megharapni. Ráadásul azt is érezni, hogy az Unravelben tényleg beleraktak a lelkükből is egy picit, ez a játék tényleg a saját apró gyermekük, amit szülői gonddal fejlesztgetnek. És bár ezek nagyon pozitív dolgok, önmagukban még nem feltétlen tesznek egy játékot jobbá - szerencsére azonban nem is kell, abban ugyanis biztos vagyok, hogy az Unravel igen nagyot fog durranni, mikor megjelenik.

Ami a próbakörünk első pillanatában feltűnt: az Unravel egész egyszerűen gyönyörű. Yarny egészen apró, így egyszerre meglepő és kicsit meseszerű a játék nézőpontja, érdekes látni, ahogy egy mélyebb gödör, vagy egy nagyobb vödör komoly akadályt jelenthet a fonallénynek, hogy meglepődik, majd megkerget egy pillangót, hogy halálos veszélyt jelenthet rá egy pocok. A svéd vidék által inspirált pályák első pillantásra úgy tűnnek, mintha nem is poligonokból állnának, hanem egy természetfilm felvételeire rakták volna a figurákat és ez a környék nagyon hálás is egyben, hiszen a békés erdők, mezők és az azokat váltó partvidék nagyon jó helyszíne lehet a különböző feladványoknak.

Feladvány pedig van bőven, szerencsére az Unravel nem csak a kinézetével és sztorijával akar hódítani. Ahogy a fent látható gameplay videóból is látszik, Yarny apró fonaltestére van utalva, ebből kell lasszót, mászókötelet vagy akár hidat alkotnunk, ennek segítségével lehet tárgyakat mozgatnunk. És bár ez egyszerűnek tűnhet, mi már rögtön az első pályán beleütköztünk olyan feladatokba, ahol a már megismert eszközökkel, de kicsit másképp gondolkodva lehetett csak túljutni. Ráadásul Yarny fonalteste se végtelen, a játék közben folyamatosan fogy és az is megesett velünk, hogy egyszerűen nem tudtunk egy ponton túl továbbmenni, mert elfogyott az összes fonál. Ilyenkor kénytelenek voltunk kicsit visszasétálni és újragondolni egy-egy feladványt úgy, hogy valamivel okosabban, kevesebb „anyagot” felhasználva oldjuk meg azt. Az ilyen játékok egyik rákfenéje, a pontatlan irányítás itt szerencsére nem bukkant fel, Yarny-t egészen pontosan tudtuk terelgetni, illetve jótékonyan hajlandó előrenyúlni picit, ha esetleg rövidre vettük az ugrást, pont annyi segítség van benne, hogy ne az ugrások milliméter pontos bemérésével kelljen a legtöbb időt eltöltenünk.

Amiből egyelőre nem láttunk sokat az a játék története, mivel a fejlesztők tudatosan nem akarják előre elmesélni minden részletét. Az viszont biztos, hogy az Unravel teli lesz emocionális töltettel - ez viszont nem azt jelenti, hogy szándékosan próbál megríkatni bennünket. Sőt, az intró például semmilyen hasonló jelenetet nem tartalmazott: láttunk egy kedves nagymamát, aki mosolyogva elsétált valahova, közben megigazítva egy képet. Semmi szomorú nincs benne, ugye? De valahogy mégis, a látvány, a zene olyan hangulatot varázsolt, hogy picit önkéntelenül is elolvadtunk, majd mosolyogva kezdtünk neki az ezt követő pályának.

Az „indie gyöngyszem” kifejezés már kicsit lerágott csont, kicsit talán többször is használtuk már, mint kéne. Ettől függetlenül az Unravelnek minden lehetősége megvan arra, hogy olyan klasszikussá váljon, mint amilyen a Braid, vagy a Limbo lett a maga korában. Egyszerűen alig várjuk, hogy a végleges verziót beizzítva újra elmerülhessünk ebben a gyönyörű, mágikus világban.

@youtube

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Top Spin 2k25 - újra csavart a labda

Több, mint tíz esztendőt követően tér vissza a teniszjátékok legendája, hogy ismét köztudatba hozza a népszerű labdajátékot: terítéken a TopSpin 2k25!

12 órája
1

Capcom siker, Warner kudarc - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stray Gods: The Roleplaying Musical, Cotton Reboot! High Tension!, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Jurassic World.

22 órája
2

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

1 napja
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

1 napja
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

2 napja
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

2 napja
22

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

3 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

3 napja
2

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

3 napja
69

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

3 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

3 napja
10

Heti megjelenések

4 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

5 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

6 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

7 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

8 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

8 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

9 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

9 napja
5

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

9 napja
4

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==