playmore2008.05.04. 20:40

1000G - Call of Duty 4: Modern Warfare

Nyugaton a helyzet változatlan.

No Rest for the Weary

Azoknak, akik régebb óta olvassák a blogomat feltűnhet, hogy más az aktuális fejléc és ez mégis egy jól ismert Achievement Unlocked iromány lesz. Próbálok változtatni a (szerintem) jó felé és remélhetőleg ez a néhány mostani újdonság javára válik a sorozatnak. Szeretnék informatívabb lenni és a felesleges részleteket kihagyni. Remélem van akinek hasznára válnak ezek a beszámolók, még ha késve is érkeznek, a kijátszási / beszerzési idő miatt. Az esetleges helyesírási hibákért előre is elnézést, egy borzalmas billentyűzeten vagyok kénytelen pötyögni ez alkalommal. A tesztpéldányért Rolnet illeti köszönet.

Még annyit elöljáróban, hogy sajnálatos módon nem volt alkalmam tesztelni a COD4:MW (most wanted? 8) többjátékos szekcióját és ez rá is foga nyomni a bélyegét a végkövetkeztetésre úgy hiszem. Tessék figyelembe venni. Köszönöm.

New Squadron Record

Körülbelül három-négy héttel ezelőtt kaptam kölcsön a játékot egy szűk hetes kipörgetésre. Azért mertem belevágni (a borzasztó COD2-es Veteran élmények után is), mert nagyon kíváncsi voltam, mit sikerül alkotniuk az Activisionnál, ha modern csataterekről van szó. Arról nem is beszélve, hátha a páros COD-ok mind forradalmiak. A lemez felpörgése után kapásból a főmenübe kerülvén rá is bökem az új játék menüpontra. Elsősorban meg kell említenem, hogy sohasem szoktam technikai részleteket említésre méltatni, mivel egyrészt természetesnek veszem, hogy egy jó játék jól van megírva (az érdekes technikai újításokra persze kitérek), de a Call of Duty 4 kódolói megérdemelnek egy nyilvános vállonveregetést. A játék iszonyat gyorsan és szépen tölt / mozog és úgy általában viselkedik. Ahhoz képest, hogy szebb / nagyobb mint a második rész olyan mintha ugyanannyi erőforrást enne. A meghajtó is végig khm... "csendes" nem töltöget mint az iszonyat. Tovább. Kezdődik a játék, megkapjuk az irányítást és túlesünk a gyakorlópályán. Az vezérlés a szokásos, egy-két szükséges plusszal mefejelve (éjjellátó) és itt érkezünk az első sarkallatos ponthoz: a futás intézményéhez. Lévén az a bal kar benyomásávalérhető el gyaloglás közben. Mindig felmerül bennem ilyenkor a kérdés, hogy embereket ezért fizetnek éveken keresztül? Hogy kitaláljanak egy olyan kiosztást, aminél okádékabb nincsen máshol? Végül kiszenvedtem magam a gyakorlótéren az achievementért és nekikezdtem a mészárlásnak.

Make the Jump

Szinte biztosra veszem, hogy a programozók nagyon jó véleményt szerettek volna magukról alkotni a tesztemben, amikor már az első pályán olyan fegyverekhez jutattak mint a Desert Eagle és az AK47. Alapvetően hangulatos és erős kezdést élhettem át és kíváncsian vártam a folytatást, ami kissé... kissé túl ismerős is volt. Hiába a modern combat, hiába változtatások; nagyon is ugyanaz volt a séma, mint a második részben. Ez persze nem feltétlenül baj csak többet (mást) vártam. Ráadásul 1-2 kivételtől eltekintve még kisebb összecsapásokban is van részünk mint anno a második részben. Természetesen értem, hogy manapság már nincsenek országokat átívelő globális vérengzések, de a COD mindig is a tömegharcról szólt, itt meg mit látok? Pár neves karaker az én oldalamon (akik ugye nem tudnak meghalni) 1-2 random karakter és néhány ellenség tüzel szemből. Megértem, hogy közelebb akarták hozni a társainkat azzal, hogy velünk tartanak, de pont emiatt nem igazán érzem azt a küzdést és drámaiságot, mint a második részben. A COD2-ben miközben fogcsikorgatva vágódtam be a fedezék mögé, láttam ahogy a bajtársaim szörnyűbbnél szörnyűbb módon esnek össze holtan. Itt ilyen nem igazán van. Még amikor az amerikaiakkal vagyunk akkor is inkább a terrorok hullanak, pedig ott kevés "neves" karakter tart velünk.

Deep and Hard

Még mielőtt túlságosan negatív színben tünetném fel a játékot, le kell szögeznem: a Call of Duty 4 kiváló, egyike a legjobbaknak mindezt úgy téve, hogy az átlagjátékos nem is veszi észre, hogy ezt már látta valahol. Az összecsapások intenzívek és nagyon hangulatosak. A modern fegyverek kellően ki vannak balanszírozva és a falonátlövést sikerült úgy megcsinálni, ahogy illik. A legjobban viszont az tetszett, hogy végre lehet érezni a modern és a klasszikus fegyverek közti különbségeket. Végre sikerült elérni, hogy van egy játék, ahol ne annyiban merül ki az M16 és az AK47 közti különbség,hogy az egyiknek nagyobb a sebzése a másik meg pontosabb (ugye Vegas 2?). Az első pályán már teszteltem az Ak47-et (végre beakaszta a tárat és nem csak betolja újratöléskor a

karaker!), később pedig a Charlie don't Surf-ön az első sorozat után egnyomtam az újratöltést és... huhúúú! Egy igazi modern karabély újratöltését láthattuk, ez igen! Emellet láthatunk három hatalmas pályát is a játékban, amelyek annyira hanglatosak,hogy egyszerűen végtelenszer úrajátszaná őket az ember ha lehetne.

Ghillies In The Mist

Elsőként az egyjátékos kampány közepén kapunk egy felderítő-mesterlövészes pályaduót ami megér egy külön misét. Ha gonoszat akarnék mondani, akkor azt kellene, hogy valószínűleg e köré építették fel az egész játékot. Lényegében nem több mint 20 perc az egész, de az utóbbi három év legfenomenálisabb egyjátékos élménye címre bizton pályázhat (nah jó az Episode 1-2-őt még nem láttam). Van benne minden ami szem-szájnak ingere: bokorruhás mesterlövészek, hatalmas osonások, sniperkedés, fűben bújkálás őrjáratok elől és még egy kis NEXT (Nicholas Cage) is! Külön hangulatbomba a Csernobili környezet és a menekülés a Nagy Lövés leadása után. Egyszerűen lenyűgöző az egész, el tudta volna viselni még egy tucat ilyen pályát. Külön érdekesség, hogy nem a sztorimód elején van, hanem a közepén két mészárszék közt.

Mile High Club

A másik két óriási pont közül az első szinte olyan triviális ötletre épül, hogy évek óta adhatta volna magát: a COD-ben ugye két fajta feladat lehet; az első az, hogy mi támadunk és az ellenség csücsül a célban és megpróbál minket visszatartani. A másik, hogy mi tartunk ki és az ellenség megpróbál mindenáron bejönni a célterülere. Na ezt a csinos logiká borítja meg az egyik utolsó pálya, mikor nekünk kell elfoglalni egy pontot az ellenség mögött, MIKÖZBEN az ellenség ugyanezzel próbálkozik. Hát azt hittem megőrülök, mikor felfogtam a parancsot. A harmadik óriási jelenet az utolsó utáni pálya, amikor egy csapat SAS kommandóssal kell kiszabadítanunk egy Very Important Persont alig pár perc alatt egy repülőgépről, ami tele van állig felfegyverzett terroristákkal.

Desperate Measures

Nem lehetne Call of Duty névvel illetni a sorozatot, ha nem lenne benne Veteran mód, a borzamak borzalma. Külföldi fórumok tanúsága szerint, több százan vannak, akik minden COD veteran befejezése után megfogadjk, hogy ez volt az utolsó és aztán megcsinálják a következőt is... ez történt velem is. Két kőkemény napon át tartott a game kipögetése Veteránon és bár sokkal könnyebb, mint a második rész volt, így is tartalmaz néhány borzasztó helyzetet (pont a három legjobb részen), ahol komolyan nem hittem, hogy továbbjutok. Itt kiemelném az utolsó (repülős) pályát, amit nem kívánok senkinek, még rémálmában sem: legnehezebb fokozaton, mindössze kerek 1 perc alatt kell élve feljutnunk a VIP-ig. Ennek ellenére teljesíthető, meglepően kevés flash használatával, tehát csak kitartást igényel. A legnagyobb hiba azonban (ismét) a cooperative hiánya. Ez az a játék ahol igazán lenne értelme egy négyes (nyolcas?) co-opnak.

Összegzés: A Call of Duty 4 tisztességes iparosmunka; nem igazán hoz újat a licensznek, de amit megcsináltak az szép és jó. A multiplayer jelenti a produktum igazi sava-borsát, de azt is csak online.

Call of Duty 4: Modern Warfare

(37 achievement / 1000 gamerscore)

nehézség: közepes


  • Make the Jump (20 points)

  • Earn a Winged Dagger (20G)

  • Win the War (40G)

  • Dancing in the Dark (20G)

  • Save the Bacon (20G)

  • Death From Above (20G)

  • Wrong Number (20G)

  • Piggyback Ride (20G)

  • Desperate Measures (20G)

  • Look Sharp (20G)

  • Eyes and Ears (20G)

  • Down Boy Down (20G)

  • New Squadron Record (20G)

  • Rescue Roycewicz (20G)

  • Your Show Sucks (20G)

  • Man of the People (10G)

  • Straight Flush (20G)

  • Ghillies In The Mist (20G)

  • Mile High Club (20G)

  • No Rest for the Weary (10G)

  • Deep and Hard (90G)

  • The Package (40G)

  • The Rescue (40G)

  • The Search (40G)

  • The Bog (40G)

  • The Escape (40G)

  • The First Horseman (40G)

  • The Second Horseman (40G)

  • The Shot (40G)

  • The Third Horseman (40G)

  • The Ultimatum (40G)

  • The Fourth Horseman (40G)

  • Daredevil (10G)

  • Roadkill (10G)

  • Bird on the Ground (20G)

  • Four of a Kind (20G)

  • Three of a Kind (10G)


Retail 100%: Assassin's Creed, Call of Duty 2, Call of Duty 4: Modern Warfare, Enchanted Arms, Need for Speed Most Wanted, Splinter Cell Double Agent; (6)

Arcade 100%: 3D Ultra Minigolf, Carcassone, DOOM, Prince of Persia Classic, UNO, Worms; (6)

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

7 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==