[63] keviny (offline)

Tkfej

egy 36 ves fi s itt lakik: Veszprm / Balatonfred

4112 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 260187 kreditet gyjttt

2017 March
10:50 Breath of the Wild
Non-lineris, non-Zelda mrfldkavics

2005. Megjelenik a Resident Evil 4. Mindenki Las Plagas-t pisil rmben, a jtk szpen reformlja az akcijtk fogalmt, risi kritikai s anyagi siker. m a rajongknl nem lehet teljes az rm, hiszen gyakran elhangzik a "j, j, de EZ MR NEM RESIDENT EVIL" mondatocska.

2017. Megjelenik a Breath of the Wild cm Zelda epizd s a trtnelem megismtli nmagt...

Azt mr egy ideje tudjuk, - vagy legalbbis sejtjk - hogy a BotW a Nintendo egyik legkomolyabb vllalkozsa, evr. Nemcsak abbl kifolylag, hogy 5-5 s fl ven t dolgozott rajta kzel 300 ember, hanem hogy koncepciszinten mtasztalra kldte az egyik legpatinnsabb sorozatt, aminek a kimenetele ugyangy lehetett volna mgdalisabb kirlyfi mint eltorzult frankenstein.

A vgeredmnyt nyilvn mindenki ismeri: a 97-es metascore valsznleg arrl rulkodik, hogy nem az utbbi verzit sikerlt sszehozni. A sajt (s a gamer365 njellt ironisti) mrfldkveket emlegetnek, a jtkot, ami jravalidlja a sandbox mfajt...

"Deht ez csak egy jabb reskin-elt Zelda jtk, ahol elszr jn a kard, majd a pajzs, aztn a hookshot, blabla" - nem, nagyon nem. Nem mintha az eddigiekre illene ez a jellemzs, de jelen esetben plne nem.


Mi vltozott akkor?

Els s legfontosabb, hogy Hyrule ezttal egy valdi risi jtsztr, nem csupn nagyobb terletekkel operl, valjban lineris kaland. Nincsenek tugorhatatlan falak, nincsenek megkerlhetetlen hegygerincek - minden megmszhat, minden elrhet. Hajr, menj, fedezd fel! Ilyenkor persze felvetdik a krds: egy ekkora trkp (a Twilight Princess teljes bejrhat terletnek kb. tzszeresrl beszlnk) megtlthet gy tartalommal, hogy ne fulladjon ki 10 perc utn? Brmilyen hihetetlen: igen! St, a jtknak ez ll a legjobban. Brmilyen hihetetlen, de ezt a hatalmas trkpet olyan gondosan megterveztk s gy megpakoltk tartalommal, hogy emellett csak a kalapokat lehet emelgetni.

Szmtalan mellkkldets, gyjthet trgy, potencilis vacsoraalapanyag, stb - mind mind olyan reward-al, amik a jtkmenetet befolysoljk. Ezttal nincsenek a fben elrejtett rpik, szivecskk, ha egy harcban legyengltl, fznd kell magadnak. Abbl amit tallsz. A kaja, amit sszetsz, a HP visszatltsen fell alkalmas lehet klnfle statok erstsre is. Pldul egy j csps gombapapriks be tud fteni gy, hogy ne fzz meg a hideg hegytetn.

A msik komoly vltozs, hogy a non-linearits jegyben teljesen tvariltk az eszkzmenedzsmentet. Ugye a korbbi Zelda jtkokban haladtl szpen az els dungeon-tl az utolsig, mindegyikben talltl egy spci trgyat, amivel meg tudtad kzelteni a kvetkezt. Ez most rtelemszeren nem jrhat t, ezrt a jtk tutorial szekcijban szpen megkapod az sszes trgyat, aztn menjl szpen, hasznld ket. Ez mondjuk abbl a szempontbl remek lps, hogy ugye a rgebbi rszekben egy-egy trgy csak az adott dungeon feladvnyaiban volt igazn hasznlhat, itt meg az egsz vilg gy lett felptve, hogy minden a rendelkezsedre ll. Ennek ellenre az egyik legnagyobb flelmem igazoldott be, mgpedig a komplex feladvnyok mellzse.

Merthogy - s ez a harmadik komoly vltozs - dungeon-k gy effektve nincsenek, van 120 shrine, amikben 1-1 feladat vr megoldsra, emellett pedig 4 db... - hogy is rjam le spoiler nlkl - "helyszn", ahol van mleszve 5-6 puzzle. s egyik sem tl nehz. Ok, ez nmileg szubjektv, nyilvn nem mindenki akar parcilis integrlst egy videojtkba, de nlam pldul a Link Between Worlds pont a fak egyszersge miatt szerepelt le...

Viszont, ezt ellenslyozand, a harcrendszer viszont igen pozitv irnyba mozdult el, ami eddig kb. dsznek volt egy-egy Zelda jtkban, most igen komoly szerepet kapott. Mondjuk Soulsborne mlysg staminamenedzsmenetet nem kell vrni, de ha nem figyelnk oda, knnyedn padlra kldenek akr a legmezeibb bokoblinok is. A fegyverek radsul szpen el is trnek, szval komolyabb ktdst nem fogunk egyikkel se kialaktani, ellenben nincsenek "ncl dszletek" - teht ha valamelyik ellenfl rdtmad egy tudomisn claymore-al, akkor azt egy komolyabb fles utn el is dobja. Amit te utna fel is veszel. Szval fegyver utnptls mindig van.

Igazbl, ha vgignzzk a vltoztatsokat jogosan felmerl a krds: ildomos a jtkot Zeldnak hvni? A krdst nyitva hagyom, ellenben szmomra a Zelda mindig is inkbb szlt a puzzle solving-rl mint a felfedezsrl s a harcrl. s most lerhatnm nagykapitlissal, hogy a NINTENDO FELLDOZTA A ZELDT AZ OPEN WORLD OLTRN - de nem volna tl szinte. A jtk kir magnak bizonyos clokat, s ezeket rendre meg is valstja, mghozz pldsan - s egy videojtk rtkelsnl EZ SZMT, nem pedig, hogy milyen tradcikat dobott el s/vagy technikailag volna mg odbb.


(note: a Wii U verzit jtszottam, igen, nhol lepotyog 30-rl a kpfrissts, igen, ettl mg tkletesen jtszhat)
12 komment

Mar 26., Sunday 20:36 #12
Vlasz nintendo fan (#11) zenetre
Nincs ezzel semmi gond, vltoznak az idõk, mi is vltozunk, a Zelda is vltozik...
Amgy annak ellenre, hogy ms, teljesen kerek a trtnet. Annak ellenre, hogy nekem rajongnak hinyrzetem van, ezek olyan vltozsok, amiknek elõbb vagy utbb meg kellett volna trtnnik. Jobb, hogy elõbb trtntek meg.

Amgy azt javasolnm, ne vrj nyrig. Vgj bele ASAP, hidd el, nem fogod megbnni.
let the sun never blind your eyes
Mar 26., Sunday 15:22 #11
Vlasz keviny (#10) zenetre
Frank rs keviny!
Akkor lnyegben ez egy populrisabb,mainstreamesebb Zelda rsz lett ha jl gondolom.rthet hogy ennyire sikeres a jtk a kasszknl,st,ez lehet a franchise legsikeresebb darabja is akr.Sok j jtkost is bevonzhatott akiknek mg nem volt dolga a sorozattal s ez j!
A tradcinlis dungen-k s komolyabb puzzle feladatok hinya,kevs szma mr nem annyira.

s rdekes,amennyire be voltam zsongva a Breath of The Wild-ra ahhoz kpest most kitoldik a beszerzsre kb nyrra.Valahogy most ms cmek lveznek nlam prioritst.Ki gondolta volna ezt nhny vvel ezeltt? Mr n sem vagyok a rgi!
Forza INTER,csak az INTER!!! 3DS Friend Code 2191-7745-9568(NfanSanyi)
Mar 24., Friday 9:45 #10
Vlasz friedmannt (#9) zenetre
Naja, csak a Zelda formulhoz ENNYIRE RADIKLISAN a Link to the Past/Ocarina of Time ta nem nyltak. Mr a Skyword-ban fellelhetek voltak a vltoztatsok csri, de ott mg vatosan nylklt a Miyamoto/Tezuka ltal lefektetett alapokhoz Fujibayashi. Itt meg rbortotta az asztalt. Testul.
let the sun never blind your eyes
[23] friedmannt
Mar 22., Wednesday 20:56 #9
Nintendoeknal hagyomany, hogy egy-egy franchise reszei mind kulonboznek egymastol. Az lett volna a meglepo, ha nem valtoztattak volna gyokeresen. Es igy van ez jol szerintem
Nintendo network id: friedmannt 3ds friend code: 1907-8705-8705
[23] bandee23
Mar 20., Monday 22:39 #8
Vlasz VM (#1) zenetre
Ezt a hibt n is elkvettem. Mr tl van tolva mindenhol.
Ha tetszik fanboy vagy ha nem tetszik akkor neked csak a graf. meg az fps szmt.
Vicc.
NNID: bandee23 3DS: 2552-2406-9956 Switch: SW-1593-2224-3235. PSN: kalmanlehocz
[23] bandee23
Mar 20., Monday 22:32 #7
J rs s nincs benne spoiler. Le a kalappal.
Amgy mindenben egyetrtek. A legnagyobb fjdalmam a kicsi s kevs dungeon-ok.
De a vilg krptol. Nagyot fejldtt a sorozat!
NNID: bandee23 3DS: 2552-2406-9956 Switch: SW-1593-2224-3235. PSN: kalmanlehocz
[16] Kenny
Mar 20., Monday 22:25 #6
n a Nintendo franchiseok kzl a Zeldt nem szerettem. Mindig gy reztem, hogy ez egy munka, tl sok agyals labirintus miatt. Egyedl a Wind Waker fogott meg... Itt viszont a Mario Galaxy utn, a Nintendo megalkotta jra azt, amivel akkor tallkoztam utoljra, avagy ez a kreativits mesterfoka, mindez csodlatos hangulattal s profizmussal vegytve. Ez eladta nekem a Switch-et, ugyanis megadtam nekik a bizalmat a jvre nzve. Ksznm Nintendo!
PSN ID: Kenny_hun, WiiU/3DS ID: Kennyhun 3DS: 1736-0687-8661 Switch: SW-4473-7968-9192
[24] CeXzer
Mar 20., Monday 16:14 #5
Vlasz Frumoz (#3) zenetre
n eddig Zeldval csak a link between worldssel jtszottam, azzal se sokat, s elkezdtem mg a 3DS ocarina of timet, toltam vagy 2 rt, azta is backlogos. Ez viszont qrva j. Lehet, hogy nem igazi Zelda, amennyit a msik kettbl lttam, az alapjn lehet ha srajong lennk, most a falat kaparnm, viszont szerintem az egyik legjobb akci rpg, amit valaha lttam.

Figyelmet kvetel harcrendszer, de nem agyonneheztett. Egy rakat puzzle, amelyek igazbl itt XP helyett vannak, a puzzle megoldsokkal tudod fejleszteni a hp-d, stamind. Egyszer lootrendszer, amiben nekem az tetszik, hogy sokszor olyan, mintha egy j karit indtanl, mikor sikerlt eltrni a nagyot sebz fegyvered, s amit legkzelebb tallsz, az olyan, mint amit utoljra a jtk elejn lttl, mikzben van egy tvel folyamatos fejlds. Amiben viszont a legjobb, az a vilg. Komolyan, n ettl vagyok oda meg vissza, nem is emlkszem olyan jtkra, ahol ennyire lveztem a felfedezst, itt minden kvn rkat gondolkodtak, hogy hol legyen, az tuti. A msik a trtnet, nincsenek benne ilyen teljesen rtelmetlen csak a quest ad szerep kedvrt odapakolt NPC-k (legalbbis n mg nem lttam egyet sem). Vannak olyanok, akiken ltszik, hogy mivel full random kell belefutnod egy-egy main questbe, elhelyeztk ket gy, hogy az egyikbe tuti beleszaladsz, ha arra a terletre tvedsz, de mg k is l, llegz karaktereknek tnnek, s be tudnak rntani a jtkba rendesen.

A legtbbszr azon kapom magam, hogy unatkozom picit, mit csinljak, eeeh, nincs kedvem Zeldzni, na j, kolbszolok kicsit, prblok keresni egy shrinet, azzal is haladok, aztn 3 rval ksbb kapcsolom ki, mert bet a Civilization 'mg egy krt' effekt. Ja, s nagyon j rzs vele jtszani, az animcik zsenilisak, a grafika hatrozottan szp, mg ha elsre nem is nz ki annak, az irnyts pontos, s az effektek magukban eladjk nekem a jtkot. n is csak azt tudom mondani, ha valahol ki tudod prblni, prbld ki. Gpet ezrt ne vegyl, mert lehet 10 perc utn megunod s ahhoz drga (s egybknt szerintem is lesz Switch rev. 2 hamarosan), de valahogy prbld ki.
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
Mar 20., Monday 15:18 #4
Vlasz Frumoz (#3) zenetre
Csak rszben tudok vlaszt adni a krdsedre - rtelemszeren els tallkozsos tapasztalataim nincsenek. Azt sem tudom megtippelni, hogy Neked mennyire jnne be s hny ra utn dobnd el a kontrollert.

Az utols open world jtkom az MGSV volt, amit amgy nagyon szerettem, de elismerem, hogy az open world csak egyfajta dszletknt szerepelt benne. No, itt nincs dszlet. Itt amit a kpernyn ltsz, annak a 95%-a interaktv. A kvn stkrez gyktl kezdve a bokoblin kezbl kipottyan bunksbotig, szinte mindennek van szerepe, mg na nem is marginlis. Ami mg az MGSV-ben zavar volt, az az jrahasznosts - itt is fellelhet egy-kt deja vu scene, de igen elenysz mrtkben.

Craftols - fleg a fzs az, amire rhzhat, az pedig szerintem risi fun. Van egy nagy raks alapanyag, amit sszegyjthetsz s kotyvaszthatsz, prblgathatod, hogy mibl mit lehet kihozni, mit buff-ol, mennyire. Ruhkat lehet mg pdtelni, de nem ktelez.

Amivel tlmutat a formuln, az a vgletekig kidolgozott helysznek, amik els rnzsre lehet hogy "h csak egy jabb res open world" zenetet sugallnak, de valjban tele van toszva tartalommal, mellkkldetsekkel, shrine-okkal, eldugott kincsekkel, sokmsegybbel.

De amgy igen, ezek olyan dolgok, amiket magadnak kell megtapasztalni. Azt ajnlanm, hogy ha van r lehetsged, krj klcsn egy gpet a jtkkal egy estre, aztn eldl minden.
let the sun never blind your eyes
[48] Frumoz
Mar 20., Monday 14:44 #3
Laikusknt nagyon olvasnk egy olyan tesztet, ami ilyen "els tallkozs" jelleg. Nagyon vacilllok, mert vek ta elszr igazn rdekel a N j gpe s rajta ez a jtk is, viszont nem tudom, van-e benne annyi, hogy most megvegyem - ugye annyi az eslye, hogy bejn, mint annak, hogy nem jn be. Az sszes lmnybeszmolban azokat az open world lersokat ltom, amik ms termkekben mr lerontottk a nylt vilg renomjt: a kraftols, anyaggyjts, "tll" jelleg, a mehetsz brmikor akrhova. Nem tudom ugyanakkor, hogy a Zelda tnyleg ennyivel tlmutat az tlag open world formuln, vagy abbl addnak ezek a lersok, hogy a Zelda rajongk alapveten most tallkoznak elszr ilyen jtkmenettel. Persze a nap vgn ezt majd magamnak kell megltni.
Az rs tetszett, gy "klss" szemmel is.
MEDIOCRE
Mar 20., Monday 13:38 #2
Vlasz VM (#1) zenetre
...ellenben megnztek egy unboxing videot! (sorry, mr nem emlkszem ki volt, de ez eddig a best)
let the sun never blind your eyes
Mar 20., Monday 13:15 #1
Na ez j rs volt, szinte mr terpis ervel hatott rm. Ma elkvettem azt a hibt, hogy beleolvastam egy konkurens oldal tesztjnek kommentszekcijba, s leolvadt az agyam a sok vrpistititl, akik gy osztjk az szt, hogy nem jtszottak a jtkkal, legfeljebb youtube-on belenztek.
keviny
let the sun never blind your eyes
Ezeken a platformokon jtszom
Xbox
Xbox 360
Playstation2
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Playstation4
Nintendo Wii U
Nintendo 3DS
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Kaland, Verekeds, Puzzle, Verseny, Retro, Szerepjtk, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk mindenhol, Kisllatok bosszantsa, Jtk zsebkonzolon, Zene (jtszom), DVD, Magazinok, jsgok, Fotzs, Zene (hallgatom), Knyvek, rs, Mozi , Grafika, rajzols, Nyilvnos megszgyenls, Email, Letlts, Frum, Internetes magazinok, szs, Vitorlzs, Esben stls, S, Hember pts, Bicikli, Ping-pong
Bartok, ismersk
Roxas
(offline)
zaz
(offline)
kakuto
(offline)
aya
(offline)
supermario4ever
(offline)
Kensei
(offline)
Blase
(offline)
megatron
(offline)
bm
(offline)
rob
(offline)
sQr
(offline)
leslie21
(offline)
Yip Man
(offline)
BjtsG
(offline)
atka
(offline)
csavar
(offline)
LokkoLori
(offline)
Lien
(offline)
stick
(offline)
CHASE
(offline)
sum-blink
(offline)
stk
(offline)
getro2
(offline)
river
(offline)
Invi
(offline)
Petreszku
(offline)
Chi
(offline)
rehynn4
(offline)
mastercief
(offline)
Burzum
(offline)
Driver
(offline)
deku82
(offline)
Adeusz
(offline)
djsiegfried
(offline)
xetron
(offline)
Ikaruga
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
nintendo fan
(offline)
Fox McCloud
(offline)
dpb
(offline)
reptile
(offline)
REJTJ
(offline)
Kumite
(offline)
Shifty Fox
(offline)
madball
(offline)
x Tidus Famous x
(offline)
Johnny1987
(offline)
insert-coin
(offline)
ancient
(offline)
Frumoz
(offline)
reptai
(offline)
XBOX Live