[62] casper007 (offline)

Alapos - tlagos

egy 29 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

4929 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 253420 kreditet gyjttt

2016 March
19:24 Gwent

Biztos vagyok benne, hogy mr mindenki tallkozott a nyitott vilg jtkok egyik rkfenjvel, a hamar unalomba s nismtlsbe fullad mellktevkenysgekkel. A legcseklyebb lelkiismeretfurdals nlkl ide sorolhatom az Assassin’s Creed zszlit, az Arkham Knight aknaszedseit, vagy a GTA IV galamblvszett. Alapveten idrabl, a jtkidt mestersgesen kitol feladatok ezek, amelyek maximum akkor nem terhelik az embert, ha ppen olyan kedvben van, s egy kellemes albumot hallgatva jrja be a trkpet. A Witcher harmadik rszben is van bven ilyen, sosem felejtem el a Skellige vizeiben ringatz csempsz rejtekhelyeket, de szerencsre a CD Projekt jtka egy egszen ms arct is megmutatta nekem.
Ez a sokkal bartsgosabb sszetev a gwent nvre keresztelt krtyajtk, ami szervezesen bepl a Witcher vilgba. Hatalmas elnye, hogy nem repetitv szaladglsbl s gyjtgetsbl ll – br vicces, hogy az sszes lap megszerzsrt azrt nyakunkba kell venni a bejrhat kirlysgokat -, persze, akinek nem kenyere a krtyzs, az pr menet utn szgre is akaszthatja a paklijt. Abban azonban egyetrthetnk, hogy egy sajt szablyrendszerrel, kvzi „rk jtkknt” funkcionl jtkelem sokkal csalogatbb, mint az rtktelen kacatokat knl ldk utn val caplats.

A gwent nem tartozik a komolyabb CCG-k (collectible card game) kz, de ahhoz kpest, hogy egy nagyobb szerepjtk egyik (szinte) opcionlis idtltse, meglehetsen jl sikerlt. Az albbiakban ezt a jtkot szeretnm nektek bemutatni.

A gwent teht a Witcher univerzum egyik kedvelt idtltse, nincstelen parasztoktl kezdve rusokon t a nemesi hzak vezetiig mindenki szereti. Nem is tallkoztam olyan karakterrel, aki visszautastott volna pr menetet. A gwent alapveten mellkkldetsek formjban jelenik meg (versenyek, rgi cimborkkal val jtk, az sszes lap megszerzse), de szmtalan helyen kereskedtl vsrolva gyarapthatjuk gyjtemnynk, s nhny sztorikldets is az asztalhoz terel minket.

A jtk egyik legidignyesebb kldetse az sszes gwent lap megszerzse, ezzel pedig a gyjtemny teljess ttele. Nem knny feladat, hiszen egyrszt szmtalan meccset kell lejtszanunk, msrszt szmon kell tartani, kitl vsroltunk s kivel mrtk ssze tudsunk, radsul nem egy krtyalap van, aminek a megszerzsre csak egyszeri lehetsget kapunk. Aki arra adja a fejt, hogy igazi gwent mester lesz, annak azt tancsolom, nzzen meg s olvasson el pr rst a lapok megszerzsvel kapcsolatban.



De hogy vgre magrl a jtkrl is beszljnk. A gwent lnyege, hogy az sszecsaps alatt ktszer is magasabb pontszmot halmozzunk fel, mint ellenfelnk. Mindkt jtkos kt lettel kezd, ha ez elfogyott, akkor a jtknak vge. Egy fordul addig tart, amg az egyik jtkos nem passzol vagy elfogynak a kezbl a lapok.

A gwent ngy frakcit knl: szaki Kirlysgok, Nilfgaardi Csszrsg, Scoia'tael, s a szrnyek csoportja. Mindegyik sajt lapokkal rendelkezik, de ezeken kvl semleges krtykat is hasznlhatunk, amik kztt kevsb hasznosak, vagy ppensggel nlklzhetetlenek is vannak.

A paklink sszelltsa s a parti megkezdse utn a gp vletlenszeren sorsol neknk tz lapot, amibl kettt kicserlhetnk, ha nem vagyunk elgedettek a leosztssal. A krtyk kijtszsa nem kerl semmibe, viszont egy krben csak egy krtyt jtszhatunk ki, az adott kr vgn pedig minden krtya talonba kerl. Minden lap egy megadott szmrtkkel rendelkezik, melyek kumullt rtke jelenti a jtkos tmaderejt. Ha ez nagyobb, mint az ellenfl, akkor neknk jr a pont.

A krtykat alapveten t csoportba sorolhatjuk: kzelharci, tvolsgi, ostroml, specilis, s hskrtyk. Ezeket sszesen hrom sorba pakolhatjuk, amik az els hrom csoportot kpviselik. Pldul egy lovag kzelharci karakter, amit a lapon lv kard szimblum is jelez, az els sorba kerlhet, egy jsz a kzpsbe, egy ostromtorony pedig htulra. A sima lapokhoz hasonlan a hsk is meghatrozott szerepkrrel rendelkeznek, Geralt pldul kzelharci, Yennefer pedig tvolsgi karakter. Minden sor mellett tallhat egy plusz hely, ahov az egyik specilis krtya, a parancsnoki krt kerlhet, ami megduplzza az adott sorban lv krtyk rtkt. A specilis krtyk csavarhatnak egyet a trtneten. Vannak idjrst befolysol lapok, amik egy adott sor karaktereinek tmad rtkt reduklhatjk egyre (ilyen a fagy, a kd, s az es), ezek hatsa azonban semlegesthet a tiszta idvel. A varzslatok kzl mr ismerjk a krtt, de rendkvl hatkony lehet a csali, amivel egy tetszleges, mr kijtszott krtyt vehetnk vissza a keznkbe, vagy a perzsels, ami a tbln legnagyobb rtkkel rendelkez karakter(eke)t puszttja el.

Hogy tovbb bonyoltsam a helyzetet, bizonyos egysgek is specilis kpessgekkel rendelkeznek. Van olyan karakter, aki egy korbbi krben kijtszott vagy elpuszttott egysget hoz vissza, van, aki a sorban lv tbbi krtya rtkt nveli. Mindig elhzom a szm, amikor az ellensg olyan lapot jtszik ki, ami a paklijban lv „rokon lapokat” hvja le, de lteznek olyan krtyk is, amelyek sajt testvreik mell tve megduplzzk egyms rtkt. Az egyik kedvencem a km, aki az ellensg oldaln lp harcba, ezltal az pontszmt nveli, de cserbe lapot hz neknk.



Ezzel nagyjbl lefedtk a gwent alapvet sajtossgait, mr csak a vezrlapokrl kell emltst tennem. A vezrlap az adott frakci vezetjt brzolja, s sszesen ngy (a kiegsztvel t) vltozata van, ami ngy (t) klnbz, aktv vagy passzv kpessget jelent. Csak nhny plda: a tndkbl ll Scoia'tael vezetje, Francesca Findabair egyik kpessge, hogy mg a jtk kezdete eltt hz egy extra lapot. Foltest, az szakiak kirlya egy alkalommal kijtszhat egy, a pakliba kevert tlthatatlan kdt.

De maguk a frakcik is rendelkeznek egy alaptulajdonsggal, ami brmitl fggetlenl aktivldik. A tndk eldnthetik, ki kezdjen, az szakiak gyztes fordul esetn lapot hznak, a dli Nilfgaard dntetlen esetn megnyeri a menetet, a szrnyek kzl egy vletlenszeren vlasztott a kvetkez fordulra is a tbln marad.

Br ez elsre soknak tnhet, a jtkot jtszva hamar kikristlyosodik, mikor milyen taktikt rdemes hasznlni, s azt is hamar meg lehet tanulni, melyik frakci ellen milyen lapokat rdemes sszevlogatni, vezrnk melyik kpessgt vlasszuk. Ha pldul az opponens nagy vehemencival ll neki a kzdelemnek, rdemes kikldeni a kmeket, hogy extra lapokhoz jussunk, s gy ugyan elvesztjk az els fordult, de a maradk kt krnek erflnyben kezdhetnk neki. rdemes megfigyelni, az ellenfl milyen krtykkal jtszik s ennek megfelelen reaglni. Ha pldul kirak egy hetes rtk kzelharci egysget, nem biztos, hogy blcs dnts a perzselst hasznlni, mert knnyen lehet, hogy a kvetkez fordulban egy olyan ts rtk lapot jtszik ki, amelyik mg msik kettt idz meg, ami rgtn tizent tmadpontot jelent. Teht nem szabad mindig csak a kvetkez lpsre koncentrlni, hanem t kell gondolni az egsz mrkzst. Mivel az esetek tbbsgben tz lappal kell gazdlkodnia a feleknek, a partik nem tartanak sokig, gyakorlatilag t perc alatt lezavarhat egy menet.

A gwent bven knl lehetsgeket s trkks fogsokat, amikre j pldk lehetnek a kvetkez szemlyes lmnyek. Az szaki Kirlysggal vettem fel a harcot a szrnyek ellen, vezetjk, Eredin kpessgvel meg tudta duplzni a kzelharci lnyek rtkt. A gp egy frit jtszott ki, ami rgtn kett msikat idzett meg, gy tizennyolc ponttal hzott a szmllja. Erre n egy nyolcas rtk hajtgppel reagltam. Veszlyes hzs volt, de bejtt a szmtsom, mert Eredin a vezrkpessget hasznlva megduplzta a frik rtkt, n pedig vigyorogva perzseltem fel a banykat. Egy msik alkalommal Yennefer s egy feltmaszt egysg is a kezemben volt. Az els fordulban kiraktam a legnagyobb ostromgpem, a msodikban a gygytmat kijtszva feltmasztottam. Az utols krben Yenneferen volt a sor, aki szintn vissza tud hozni egy lapot. gy kivlasztottam a gygytt, akivel ismt csatarendbe lltottam az ostromgpet. Enyhn szlva kinyertem az rtket.



Sajnos erre a mai napig nem kerlt sor, de a gwent nll jtkknt is meglln a helyt. n legalbbis rmmel vennm, ha lehetsgem lenne hs-vr jtkosokkal megmrkznm. Taln egyszer a CD Projekt eslyt ad erre.

Szerencsre azonban a gwent fizikai formban is elrhet. Az alapjtk gyjti kiadshoz jrt tbbek kztt az szaki, s a dli frakci, a DLC fizikai kiadsa pedig a tndkkel s a szrnyekkel ajndkozta meg a vsrlt. n ugyan nem tudhatom magamnak egyik paklit sem, de a megnzett bemutat videk alapjn ignyes kiadsokrl beszlhetnk, az els kt pakli sajnos csoportonknt csak kt vezrkrtyt, a specilis lapokon tl pedig egyetlen semleges krtyt sem tartalmaz. A DLC-hez jr csomagok azonban mr mind az t vezrlappal s a semleges hskkel is megrvendeztetnek minket. Ki tudja, taln a jvben a rajongk egy teljes fizikai szettet is megrendelhetnek majd. Addig viszont brki gwent jtkoss vlhat, ha a neten rendelkezsre ll smkat kinyomtatja, s hajland egy kis idt hzi „barkcsolssal” eltlteni. Ne5h-nek ksznheten mg keresglni sem kell, csak tessk ide ltogatni s kezddhet a vgs, ragaszts.

Elismersem a lengyel csapatnak, mert egy ilyen, viszonylag sszetett s kellemes krtyajtkot tettek a Witcher 3-ba, amivel roppant jl szrakoztam ahelyett, hogy mg egy rtelmetlen gyjtgets tortrba kellett volna bocstkoznom. A korabeli vidm kocsmai dallamoknak s az asztalon pihen dobozos srnek ksznheten pedig gy reztem magam, mintha egy hossz menet utn betrtem volna egy tszli fogad, hogy lebltsem az t port s kihvjak valakit egy barti partira.
7 komment

[48] Frumoz
Mar 28., Monday 23:39 #7
Ki lehet ezt teljesen hagyni?
MEDIOCRE
Mar 11., Friday 13:25 #6
Vlasz casper007 (#5) zenetre
Ez utbbit csak megersteni tudom. Mltkor haverral toltunk pr krt a DLC-hez kapott paklikkal, hatalmas flash volt.

Egybknt nekem pont azrt tetszik, annyira, mert nem ignyel annyira komoly tanulmnyozst s trialt, mint egy HKK.

@B3N1: lttk a CDPR-nl is, amit rtl a paklik kzti balanszrl, a DLC-hez adott lapok mr jval kiegyenslyozottabb teszik a 4 decket. Egybknt az alaplapokkal is lehet sszehozni tp szrny s Scoia'tael paklikat, csak jl kell taktikzni.
I am such a B.A.
[62] casper007
Mar 11., Friday 9:50 #5
n el tudnm kpzelni nll jtkknt egy kis bvts utn: tbb egysg, kpessg, s szinergia. Persze gy jval kevesebb lehetsget knl, mint akr a Hearthstone, ami mg mindig jval egyszerbb, mint a Magic. De nyomtatott lapokkal szerintem nagyon j mka lehet a gwent.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
[21] B3N1
Mar 10., Thursday 20:16 #4
Most jtszom pp a jtkot, a teljes (dlc nlkl) pakli lvl20-on meglett, ahogy j rust talltam, egybõl indtottam is vele a gwentet, mert meglepõen jl mûkdtek a szablyok amg nem volt komolyabb paklim. Ahogy azonban elkezdõdnek a Gwentes questek, folyamatosan olyan ellenfeleket ad a jtk, akiknek minden esetben jobb a paklijuk. Valsznûleg ezrt is lett ennyire OP a Northern Realms frakci, hogy mindenki ellen legyen egy kis eslye a jtkosnak. Nilfgaard r mg a kzelbe a csom kmmel s hõssel a versenyek 2/3-nl, de a jtk vgre, Thalerrel, Cirivel s Geralttal elveszik az elõnye. Monsters hasznlhatatlan, egy Freeze+ Villentretenmerth v Scorch komb elviszi az egsz paklit. Scoiatael egysgei meg teljesen kzpszerûek, s 0 utnptlsuk van egy hasztalan faction abilityvel.

A jtk felhez rve megcsinltam a High Stakes questet, s azta elõ se kerlt a fullos kszletem. Semmi ksztetst nem rzek arra, hogy 10 koronrt leradrozzam a parasztokat a 15 perces loopolt zenre (ami amgy tk j, ha nem 3 rn keresztl hallgatod).

Akrmennyire is jl mûkdik a Witcheren bell, nmagban nem llja meg szerintem a helyt, mint krtyajtk. Nincs elg krtya, hogy komolyabb taktikkat ki lehessen dolgozni. (ezt gy mondom, hogy az elsõ 10 meccsem utn mentem ebayre paklis dlc-t keresni)
( ͡ ͜ʖ ͡)
Mar 08., Tuesday 9:43 #3
Vlasz casper007 (#2) zenetre
Igazn nincs mit. rlk, hogy segthettem mg jobb tenni ezt az amgy is minden rszletre kiterjed bejegyzst.
I am such a B.A.
[62] casper007
Mar 08., Tuesday 9:29 #2
Vlasz ne5h (#1) zenetre
Nem este kellett volna rnom. Kszi az szrevteleket, javtom a hibkat!
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Mar 08., Tuesday 9:06 #1
Remek rs. Hrom dolgot azonban megjegyeznk: a tnde frakci pontos neve Scoia'tael, a frakci kpessge, hogy te dntd el, ki kezdje az els krt (lehetsz te vagy az ellenfl), s a nevemet (neked is) sikerlt elrnod (pedig nem hinnm, hogy olyan bonyolultat vlasztottam volna).

Plusz kis kiegszts a fizikai paklikhoz: a Hearts of Stone DLC-hez adott Scoia'tael s szrny paklik mind az 5 vezrlapot tartlamazzk, valamint minden semleges hslapot (teht Geraltot s Cirit is), tovbb a DLC-ben szerepl extra lapokat is.
I am such a B.A.
casper007
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
Ezeken a platformokon jtszom
Playstation3
PC
Nintendo Wii U
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Kaland, FPS, Szerepjtk
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Knyvek, Mozi
Bartok, ismersk
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
zaz
(offline)
playmore
(offline)
logen
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
Lavitz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
zs0lt1
(offline)
Edina
(offline)
Rolne
(offline)
Attila6
(offline)
Hellfrost
(offline)
rob
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
oma
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
Vuxy
(offline)
Jackal
(offline)
axl
(offline)
Matos
(offline)
BW
(offline)
Alwares
(offline)
skiz0
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
roli576
(offline)
Yip Man
(offline)
Sicknesshuga
(offline)
maccc
(offline)
kochanp
(offline)
Sbe
(offline)
atka
(offline)
x-doboz360
(offline)
Morwen
(offline)
sepsta75
(offline)
HuN Makaveli
(offline)
Iceakos
(offline)
kryss777
(offline)
mnorbee
(offline)
Final Doom
(offline)
Ray
(offline)
pergemark
(offline)
annie007
(offline)
erik10
(offline)
Nesh
(offline)
lorantHUN
(offline)
Joo T
(offline)
RedBoyforCE
(offline)
olin
(offline)
NikoBoy
(offline)
kicsihocza
(offline)
hocza
(offline)
regeth
(offline)
ryujani
(offline)
Gangster
(offline)
wortoo
(offline)
warass
(offline)
eng
(offline)
wodbear
(offline)
RoOte
(offline)
5T3V3N
(offline)
Quimby
(offline)
G.A.R.
(offline)
Sam360
(offline)
Xbox360Gamer
(offline)
Zombi Killer
(offline)
Enzo Di
(offline)
lamann
(offline)
Graphitman
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Wolverine
(offline)
Futrinka
(offline)
Adam360
(offline)
Yegor
(offline)
Alpr
(offline)
ne5h
(offline)
TheGameSCore
(offline)
M4ST3RCH13F19
(offline)
Amy
(offline)
John Smith
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Bence360
(offline)
Keyoo
(offline)
MilanZila
(offline)
Zoy76
(offline)
dpb
(offline)
SRyan
(offline)
Fabri
(offline)
AnnexHUN
(offline)
Shifty Fox
(offline)
Szekitj Chili
(offline)
FredPerry
(offline)
Svitzh
(offline)
Rolcsoo
(offline)
Kisszarka
(offline)