Lassan közelednek az ünnepek, így eljött az ideje a téli/karácsonyi sör elkészítésének.
Tavaly kihagytam a téli sörkészítést, mert fontosabb dolgaim voltak, az iker gyermekeimmel való játék, és foglalkozás :-) .
Idén eddig csak pálinkát főztem, mert ugye a nyár a gyümölcsök szezonja, de kell mellé valami kísérő is.
A lényeg, az idei söröcske alapvetően egy belga apátsági barna, ami egy kicsit meg van bolondítva. Visszaolvasva megtaláljátok az általam használt módszert, ugye sűrítmény, víz, cukor és porított maláta hozzáadásával készül a sör. Idén annyi változtatást eszközöltem, hogy nem sima répacukrot, hanem barna kandis-cukrot adtam hozzá. Ennek elviekben egy kis karamellás jelleget kellene majd kölcsönöznie, a sörnek. A másik változás hogy most két kg spraymalt-ot adtam hozzá, némi kényszer hatására, mivel lejárat közeli volt a szavatossága, a tavaly elmaradt főzés miatt. Ennek lesz annyi előnye, hogy kicsit testesebb lesz a sör (ezt már tapasztalatból tudom), illetve jobb lett a kihozatal. A sűrítmény eredendően 9 liter sörhöz lett volna elegendő, így viszont közel húsz liter lesz belőle :-) .
A kezdeti sűrűségem így 1.063 lett, ha sikerül 1.010-ig leerjednie, akkor kb. 7 % v/v alkoholtartalmú lesz. Ami jó jel hogy gyakorlatilag két órán belül elindult az erjedés, mondjuk direkt melegebb helyre tettem, hogy hamarabb leerjedjen, remélem hogy a hét végén már palackozhatom. Hivatalosan kb. 8 hét utóerjedés kellene majd lepalackozva, de ugye csak négy hetünk lesz Karácsonyig. Majd számolom a heteket, mint az Igazából szerelem-ben, és Karácsonykor lesz a happy and :-) .
Jelen tervek szerint egy 5 literes hordócskába, és a többit üvegbe fogom lefejteni.
Majd beszámolok a fejleményekről, persze ha az ikrek is úgy akarják.
Köszönöm ha elovastad.
Még kb négy hét Karácsonyig.......