[60] Warhawk (offline)

Poéngyilkos

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Csongrád / Szeged

5017 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 238293 kreditet gyűjtött

2012 August
17:28 Élet a nyolcadikon
Avagy első élmények az asztali metróból.
Nem így terveztem. Isten bizony, nem. A terv az volt, hogy szépen megvárom a hivatalos megjelenést, majd akkor frissítek. De egy hozzám hasonló geeknek nem a türelem a fő jellemzője, pláne akkor, ha a Microsoft konkrétan kínál egy kostolót belőle - ha nem is kifejezetten a hétköznapi felhasználónak. Szóval egy ideig kerülgettük egymást, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve ráböktem a letöltés gombra és mire észbe kaptam már telepítettem a Windows 8-t.

Az első telepítés nem sikerült. Később kiderült, hogy igazából nem volt gond, csak a képet nem a DVI-re kötött monitorra, hanem a HDMI-re kötött TV-re küldte a masina, így azt hittem lefagyott, kénytelen voltam újraindítani. Meglepő és nagyon pozitív élményként éltem viszont meg, hogy a Windows 8 telepítő észrevette, hogy nem sikerült a telepítés (pedig, mint kiderült, ez már az utolsó lépések egyike volt, tehát elvileg már legyalult mindent, ami nem kellett neki) és szó nélkül visszaállította a rendszert abba az állapotba, ahonnan indult volna a telepítés. Nincs kinyírt gép egy rontott telepítésnél - barátságos. A második próbánál aztán már rájöttem a problémára, így meglepően gyorsan be is fejeződött a telepítés, azóta ezt használom nap mint nap - és eredeti terveim szerint váltok is a véglegesre, amint megjelenik, ugyanis meg lettem győzve, hogy jó, használható rendszert kapok.

Ami tetszett:

Gyors: Oké, tudjuk, hogy megfelelő gépen minden frissen telepített operációs rendszer gyors, de ez még annál is jobban, már-már átverésnek érzem, ahogy pillanatok alatt észhez tér a bekapcsolás után. Pedig még SSD sincs a gépben. Ráadásul nem csak észhez tér, hanem azonnal használható is lesz - gyűlöltem, mikor az "indulás" után még akár perceket is kellett várni arra, hogy minden háttérben futó program betöltődjön. Itt ilyet (eddig) nem láttam, ahogy beírom a jelszavamat, minden megy, mint az olajozott villám.
Persze majd egy-másfél év múlva elválik, hogy több tucat install / uninstall után, átmeneti fájlokkal teleszemetelve milyen lesz, de arra építve, hogy a Windows 7-nek se volt (nálam) extrém mértékű lassulása, így most is optimista vagyok.

Metro: Valamiért az jutott eszembe, mikor úgy öt éve megkaptam tesztelni a Guitar Hero 2-t. Bár Windows Phone tulajként azért van némi előnyöm, még így is az első percek azzal teltek, hogy bámultam a képernyőt. Mi hol van, mit honnan érek el, az miért ide megy, azt hogy tudom bezárni. Aztán, ahogy a gitáros játéknál, egyszer csak itt is kattant valami, helyére kerültek a dolgok és elkezdtem élvezni a picit talán körülményesebb, de mindenképp emberközelibb rendszert. Egy pillanat alatt megszoktam, hogy egy ablakot nem bezárok, hanem "lerántom" a képernyőről. Hogy a Windows gombbal a "főmenübe" lépek vissza.
Baromi módon tetszik, ahogy egymás "mellé" lehet rendezni ablakokat, rendkívül kényelmes, ahogy egy IE ablak mellett ott van egy twitter progi, aminek csak a timelineját látom.
Amilyen bumfordinak, szegényesnek éreztem a telefonon a Metro dizájnt, annyira tetszik monitoron. Miért? Mert van hely! Nem egy pici képernyőre vannak beszorítva, egy sorba maximum két "kockát" megengedve az alkalmazások, hanem az egész képernyőn terülhetnek el. Ráadásul sokkal szabadabban lehet rendezni, nekem van egy (pontosabban másfél) oszlopom a default dolgoknak (Mail, Store, Kontaktok, Naptár, stb), egy a játékoknak, egybe pedig könyvjelzőket dobáltam ki. Egy szokásos desktopon, widgetekkel és hasonlókkal káosz lenne. Itt? Mindent megtalálok. A Live Tilek már telefonon is hasznosak voltak, itt is azok, hiszen nem kell a naptárt megnyitni a legközelebbi találkozóhoz, ahogy az időjárás, hírek is maguktól frissülnek. Nem egy üres Asztalt kapsz, inkább egy Újságot. És ez nekem tetszik.

Charmok: Gőzöm sincs, hogy lesz-e magyar megnevezésük a képernyő jobb oldaláról elérhető öt "gyorsgombnak", de én pillanatok alatt beléjük szerettem. Pedig igazából semmi extra nincs köztük, keresés, megosztás, eszközök, beállítások és a "start menü", ami a Metro felületre visz vissza. Viszont mivel gyorsan elérhetőek (egy kattintás vagy egy gyorsgomb), ezért gyorsan hozzájuk lehet szokni. Tetszik egy oldal? Share, aztán már küldöm is haza, vagy épp fel valamelyik közösségi hálózatra. Keresek valamit? Legyen az a net, a gép vagy valamelyik alkalmazás, egy helyről megtehetem. Tök jó.

Store: Nagyon remélem, hogy ami az Applenél az App Store, az itt az egyelőre csak "Store" névvel illetett hely lesz. Nem kell neten kutatni az alkalmazásokat, bemész, ráböksz, telepíted, pillanatokon belül már ott is van a gépeden. Kényelmes.

Ami nem tetszett:

Ha Metro, akkor Metro: Amennyire tetszik az új dizájn, annyira gyűlölöm, hogy nem tud egységes lenni. Tessék megnézni EZT a képet. Az öt "ikonból" három MS program, ebből csak egy tud normális Metro dizájnt kapni. És baromi csúnya tud lenni a képernyő, ha vegyesen vannak. Oké, nem ez lesz a világ legnagyobb problémája, de ha már valamit csinálunk, akkor azt csináljuk jól és egységesen. Arról nem is beszélve, hogy szabályosan zavar a nyomokban feltűnő Desktop. Értem én, hogy a Metro csak egy "bőr" a rendszeren, de akkor legyen száz százalékos ez a bőr és egy Chrome vagy Steam megnyitáshoz ne kelljen egy "rendszert megnyitni a rendszerben", mert az rendkívül illúzióromboló.

Érintőképernyős működés - érintés nélkül: Ritka az az operációs rendszer, amihez hajlandó vagyok külön valamilyen hardvervásárlásba kergetni magam, most megtettem és az egérvásárlást ráfogtam a "rendszerváltozásra". És mivel a Windows 8-ról tudjuk, hogy kimondottan az érintőképernyőkre lett optimalizálva, hát vegyünk egy olyan egeret, ami azok irányítását másolja le. Vettem hát egy Microsoft Touch Mouse-t, hiszen elviekben ennek az érintőfelülete tökéletes társ lenne a Metro felület birizgálásához. Igen, lenne. Mert az egér csak Desktop nézetben működik, Metro nézetben csak "normál" egérként üzemel, jobb/bal klikk, görgő és ennyi. NAGYON remélem, hogy a végleges verzióban lesz lehetőség az Asztalon kívül is használni egy ilyen perifériát, irtózatosan magas labdát tévesztenének el Microsofték.

--

És nagyjából ennyi. Rövid idő telt el, de egyelőre a pozitív élmények lényegesen többet nyomnak, mint negatív testvéreik. Egy kellemesen összerakott operációs rendszer, egy jól kigondolt ökoszisztéma mögötte és végre úgy érzem, hogy tényleg az ember van a középpontban, nem csak egy élettelen keretet kapunk a programok futtatásához.
18 komment

[41] Đoma
Sep 14., Friday 16:11 #18
Válasz GeneraL_XTX (#17) üzenetére
Ja igen igaz, azt észre se vettem. :/ Amúgy lényegtelen,mert engem nem nagyon győzött meg, szal nálam marad a win7!
Sep 07., Friday 19:38 #17
Válasz Đoma (#15) üzenetére
A frissítés lesz 40 dodó egy legális win7-ről.....tehát nem egy teljesen új dobozos/digitális példány
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
[59] Alwares
Sep 06., Thursday 15:01 #16
Válasz Đoma (#14) üzenetére
128 bit? És ahhoz mi kell? Két 64-es proci?
.titanic {float: none;}
[41] Đoma
Sep 06., Thursday 1:21 #15
Válasz GeneraL_XTX (#3) üzenetére
Én most olvastam,hogy 40 dollár, azaz dúrván egy tizes lesz majd az új windows.
[41] Đoma
Sep 06., Thursday 1:06 #14
Én olyat olvastam egyszer valahol, hogy ebből csak 64 és 128 bites verziók lesznek, ez ugye baromság ?! Amúgy nekem is meghoztad a kedvem, hogy kipróbáljam,köszi!
[22] Shifty Fox
Sep 04., Tuesday 0:32 #13
Válasz GeneraL_XTX (#12) üzenetére
KATT!
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
Sep 03., Monday 23:22 #12
Válasz Shifty Fox (#11) üzenetére
"Találtam egy 15 dolláros/eurós árat is, amire azt hittem,hogy elírás"

Hol?
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
[22] Shifty Fox
Sep 03., Monday 11:44 #11
Klassz kis kedvcsináló. Kb 2 napja csak pörgetem a pendrive-om a kezemben, és filózok, hogy feltegyem-e vagy nem. Most meghoztad a kísérletező kedven, és árban is meglepően barátságosakat hallok. Ha jól láttam, 40 dollárért lehet frissíteni a 7-esről, ami azért az eddigi Windows árakhoz képest picsafüst. (már bocs...)

Találtam egy 15 dolláros/eurós árat is, amire azt hittem,hogy elírás
GT: Shifty Fox | PSN ID: Shifty_The_Fox | Switch friend code: SW-6856-1226-1116 "One sword keeps another in the sheath."
[59] Alwares
Aug 30., Thursday 18:06 #10
Válasz renz (#9) üzenetére
Sebességben szerintem gyorsabb mint a 7. Valahogy jobban osztja el az erőforrásokat is, soha nem volt olyan mint a korábbiaknál, hogy egy program iszonyat megfogta a gépet és nem lehetett mást használni. Meg memóriával sokkal takarékosabb. Úgy kvázi felét, háromnegyedét használja a 7 fogyasztásának. Üzemidőben is minimális javulás volt (10-15 perc), újabb gépeknél ez még több lehet.
.titanic {float: none;}
[57] renz
Aug 30., Thursday 17:33 #9
Engem leginkább az érdekelne, hogy a metro-n kívül (amitől borsódzik a hátam) van-e számottevő különbség használhatóságban és sebességben a win7-hez képest.
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
Aug 29., Wednesday 16:28 #8
Válasz Invi (#7) üzenetére
Akkor ugyanúgy a kutya nem fogja megvenni a civil szektorban mint ahogy a win7-et se.
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
[61] Invi
Aug 29., Wednesday 10:47 #7
Válasz Warhawk (#4) üzenetére
Ugyanaz lesz az ára a nagyker szerint, mint a win7-nek, merthogy ők is annyiért kapják mint a w7-t. Tehát nettó 22-től, egy prof nettó 25-28.
[61] Invi
Aug 29., Wednesday 10:44 #6
Trolling: 2012-ben még képfeltöltést használni? Epic fail!
Aug 28., Tuesday 21:34 #5
Annyiért még vállalható lenne, de van egy tippem h nálunk messze nem ennyi lesz

Mondjuk még ha 70EUR-ért adnák az közel 20k még annyit is megérne számomra a dolog, bár már igencsak húznám a szám.....
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
Aug 28., Tuesday 21:24 #4
Válasz GeneraL_XTX (#3) üzenetére
FYI: ha jól tudom a bolti verzió januárig 70 USD, ami átszámítva olyan ~15ezer HUF. Tippem sincs, hogy idehaza is így fog-e alakulni, de ha igen, akkor azért az messze van a 35-40től.
nope
Aug 28., Tuesday 21:18 #3
Hát a franba veled, meghoztad a kedvem a telepítéshez. Pedig nekem a sima frissítés nem fog menni (mert hibát dob) teljesen újra kell gyalulnom a rendszert, de a közeljövőben megteszem, mert kíváncsi vagyok erre.

Megvenni mondjuk biztos nem fogom, csak ha lehetőségem lesz kedvezményesen frissíteni (warez win7-ről erre nem sok esély van). Teljes áron nem veszem meg az tuti, 35-40 ezer nekem sok egy szoftverért.
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
[59] Alwares
Aug 28., Tuesday 21:05 #2
Mivel a default programokhoz egyetlen gyártó sem mellékelt még metro előtt metros ikonokat így totális képtelenség elvárni, hogy most legyen.

Nekem is tetszett a rendszer, egy fokkal gyorsabb volt mint a Win7, memóriát nagyjából fele, háromnegyed annyit evett mint az elődje. Egy program nem volt csak kompatibilis, az viszont kellett a melózhoz, ezért váltottam vissza. A véglegest majd mindenképpen felteszem, pláne ha visszaaktiválják az Msdnaa előfizetésem.
Szerintem jó kis rendszer, van benne sok új innovatív ötlet.
Jah és igen, üdvözöljük a következő 3-4 év sárdobálásának fő célpontját, a Windows 8-at!
.titanic {float: none;}
[40] BW
Aug 28., Tuesday 21:02 #1
Nekem látatlanban nagyon szimpatikus a Metro felület, az egygombos share OS X-en is áldás, elég megszokható kényelmet ad. Mindenképpen lesz nálam Boot Camp, ha kijön a végleges, mert végleg bebiztosítottad, hogy ezt látnom kell.
And cousin... business is a-boomin'.
Warhawk
nope
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
JaSSeR
(offline)
Nikopaul
(offline)
moo
(offline)
Depi
(offline)
Vandor
(offline)
anarchoid
(offline)
bp
(offline)
Adibadi
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Lothar
(offline)
BW
(offline)
kukac7
(offline)
KrTchy
(offline)
arsenal
(offline)
CHASE
(offline)
lorantHUN
(offline)
Mollaka
(offline)
Rince
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Hendrix
(offline)
Joda
(offline)
ruszrob
(offline)
Ikaruga
(offline)
Bence360
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
csirkecske
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live