[60] Warhawk (offline)

Poéngyilkos

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Csongrád / Szeged

5050 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 238293 kreditet gyűjtött

2012 March
15:53 Zöld erdőben jártam...
...Samsung tévét láttam.
Utólag is elnézést a fentiekért, a közelgő húsvét úgy látszik olyan területeken is hatással van rám, ahol nem vártam volna. Ettől függetlenül valóban alkalmam nyílt megtekinteni a Samsung 2012-es televízió felhozatalát és azt kell mondanom, igazán finom újdonságok jelennek meg a Dél-koreai cég idei portfóliójában.

Melyből egy dolog tűnt el: a szokásos LCD TV. A Samsungnak ugyanis láthatóan annyira bejött a LED technológia, hogy az új televíziókban már alapból ezt építik be, ez azonban nem jelenti azt, hogy a készülékfelhozatal unalmasan egységes lesz. A tíz tévéváltozat ugyanis két kategóriába sorolható be, három az olcsóbb LED, a maradék hét pedig a több extrával ellátott Slim LED családba.

Tudjuk le első körben a skála alsó szintjén lévő hármast (akit érdekel a típusnév, ez a EH4000, EH5000 és EH5300-as készülék)! Az EH4000 egyértelműen a kispénzű, de mégis jó minőségű tévét vásárlóknak (opcionálisan: konyha, gyerekszoba tévének) lehet jó választás, a 19/26/32" méretben megvásárolható készülékben csak a legszükségesebb alapok vannak benne, két HDMI és egy USB port (előbbiből a 19"-ban csak egy), DVB-T/C tuner, illetve a Connect Share Movie funkció, amivel USB-ről lehet filmeket lejátszani. Fontos megjegyezni, hogy ez az egyetlen készülék, ami csak HD lejátszásra képes, és nagyjából ez különbözteti meg az EH5000-től, mely FullHD adást is meg tud jeleníteni.


Samsung EH5300


Az "alsóbb" kategória csúcsmodellje az EH5300, itt már a csatlakozókból is több van (3 HDMI, 2 USB), illetve itt már találkozunk olyan SmartTV funkciókkal, mint a felhő szolgáltatás, előtelepített Skype és az All Share Play (amivel akár mobiltelefont is csatlakoztathatunk), illetve a Family Story, Fitness és Kids opció. Ebből a hármasból ez az egyetlen készülék, melyet már nagyobb méretben is megtalálhatunk, akár 55"-s változatot is lehet majd vásárolni.

Maradjunk egy pillanatra a fenti három kifejezésnél, mert érdekes kis funkciók ezek. A Family Story lényegében egy családi Facebook, a regisztrált tagok üzengethetnek egymásnak, értelemszerűen akár telefon, tablet segítségével is. A Kids a fiatalabb gyerekeknek lett kitalálva, tucatnyi (egyelőre angol) animációs filmmel, míg a Fitness részben nem túl meglepő módon a beállított magasságunk, testsúlyunk és célunk (fogyás, edzés, stb) alapján lehet különböző torna videókat megnézni és végrehajtani.

Ezek a funkciók EH5300-tól felfelé mindegyik TVben megtalálhatóak, mint ahogy a felhő, skype és az All / Connect Share Play is. A felső kategória mindegyik készüléke (ES5500, ES6100, ES6500, ES6710, ES6800, ES7000 és ES8000) bőségesen el van látva HDMI és USB csatlakozókkal, legtöbbjük az ízléses, nagyjából egy centis kávát jelentő One Designt kapta meg, és a legkisebb családtag kivételével beépített wifit is tartalmaznak. Egyedül ő marad ki a 3D buliból is, a család öt erősebb tagja akár FullHD-ban is képes a három dimenziós mókára.


A csúcsmodell ES8000


Az igazi durvaságot a skála felső végén kell keresni, ezek a TV-k például beépített kamerával és mikrofonnal rendelkeznek, melyek segítségével például a fenti fitness videókban ellenőrizhetjük vissza a teljesítményünk, vagy éppen akár kézmozgással, beszéddel navigálhatunk a menükben vagy a neten. Sőt, a kamera képes az arcfelismerésre is, mely segítségével a háttérben szépen bejelentkezik a felismert tulajdonos közösségi fiókjaiba. Hardverben is erősek ezek a tévék, konkrétan kétmagos processzor dobog bennük, valamint a Samsung az ES7000 és ES8000 tévéknél a Smart Evolúciónak elnevezett szolgáltatást is bevezeti, mely négy évig szoftver és (fizetősben) hardver frissítéseket biztosít a kiválasztott készülékhez. Álljunk meg egy szóra, hardver frissítés? Igen, a TV-k hátulján van egy csatoló, melybe plusz hardverelemeket csatolhatunk, így a duplamagos tévénket egy kisebb összegű (legalábbis új TV-nél mindenképp kisebb) beruházással négymagossá alakíthatjuk. Extrém ötletnek tűnik, kíváncsian várom, hogy is néz ki ez a valóságban. Ezeknél a készülékeknél még szorosabb a telefonnal való kapcsolat, így lehetőségünk van például a TV-ben látható műsort letükrözni a telefonra - vége azoknak az időknek, mikor egy WC szünet miatt lemaradunk egy gólról?

Természetesen az új tévékhez új távirányítók is járnak, ezek némelyikében egy beépített mikrofont is találhatunk, így akkor is tudjuk televíziónkat hanggal irányítani, ha messzebb ülünk a beépített mikrofon 3-4 méteres hatótávolságán. Érdekességképp mutattak egy, a TV-vel vezeték nélkül kommunikáló billentyűzetet, mely értelemszerűen a webböngészésben, twitter és facebook használatban lehet hasznos, illetve egy igen stílusos kis távirányítót, melyre gombok helyett egy touchpadot raktak. A lenti képen ez utóbbit lehet látni.


Megtapiznád?


A prezentáció alatt egyértelművé vált, hogy elmúlt az az idő, mikor a nyers technikai adatokban (felbontás, méret, stb) versenyeztek a gyártók, a jövőben inkább az lesz a lényeges, hogy mennyi olyan funkció van a televíziókba pakolva, melyeket bár máshol is elérhetünk (legyen az tablet, számítógép vagy épp konzol), de szükség esetén ott lehet egy távirányítónyi távolságra tőlünk.
6 komment

[5] ujitso
Apr 23., Monday 18:17 #6
Happy Ending Ultimate: a Samsung szépséges formaterveibe Panasonic képernyőket pakolni.

Szeretném szeretni a Samsung kijelzőket, de eddig még nem tudtak igazán meggyőzni (mondom ezt úgy, hogy otthon nálunk is egy Samsung szett figyel a falon).

Egyébként a touchpad távirányító teljesen sima – mármint nincsenek rajta "vakon" tapintható domborítások? Mert az úgy elég előnytelennek hangzik, szvsz, akármennyire is bombajól néz ki.
[73] zaz
Apr 04., Wednesday 14:03 #5
Amíg gyártanak plazmát, szó sem lehet róla
psnid: zaz_hun gamertag:kovacskati PSN:zaz-hun Gamecenter:zaz-hun
Apr 01., Sunday 16:43 #4
"A Slim LED tévékben már ott van a Micro Dimming"

ennek kb edge LED-es TV-knél semmi értelme sincs szóval hagyjuk Gondolom ezt már Te is tapasztaltad az LG-nél.

"mi vagyok szaki, nekem a bemutatott tévéken a kép teljesen meggyőző volt"

Persze h az volt, mert valószínüleg nem otthoni körülmények, fényviszonyok között nézted. A Samsung mestere annak, hogy a "üzleti" módban minél tetszetősebbnek tűnjön a jól kivilágított előadótermekben,boltokban főleg a harsány, túlszaturált színvilágával. Otthon viszont, a félhomályban vagy a sötétben már koránt se ilyen fényes a helyzet: előjön a felhősödés (a micro dimming ezt csak fokozza majd) a szemnek már nem annyira kellemesek ezek a harsány színek és még lehetne sorolni.
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
Apr 01., Sunday 9:10 #3
Válasz GeneraL_XTX (#2) üzenetére
Bár engem jellemzően az extra funkciók fogtak meg, természetesen volt szó a képminőség javításáról is.
A Slim LED tévékben már ott van a Micro Dimming, illetve a drágább kategóriákban a Micro Dimming Pro és Ultimate. Nem vagyok szaki, nekem a bemutatott tévéken a kép teljesen meggyőző volt.

@carville: az árak teljesen szinkronban vannak a jelenlegi tendenciákkal, tehát a 100K-s kategóriától egészen a millió forintos tévékig minden árpontnál találni egyet.

Illetve ha valaki kíváncsi a nyers technikai adatokra, van két cuki pdf fájl hozzá.
LED TV-k: KATT!
Slim LED TV-k: KATT!
nope
Apr 01., Sunday 7:31 #2
Inkább a képminőséget befolyásoló tényezők javítására fektetnék a hangsúlyt. Hogy ne legyen felhősödés, ne legyenek ennyire túlszaturáltak a színek stb

Ezek, amiket felsoroltál szerintem mind totál feleslegesek egy TV-be. Nekem is SMART tv-m van de egy percig nem használom.
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
[37] carville
Mar 31., Saturday 21:11 #1
Az árakat inkább tudni se akarom...
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
Warhawk
nope
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
JaSSeR
(offline)
Nikopaul
(offline)
moo
(offline)
Depi
(offline)
Vandor
(offline)
anarchoid
(offline)
bp
(offline)
Adibadi
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Lothar
(offline)
BW
(offline)
kukac7
(offline)
KrTchy
(offline)
arsenal
(offline)
CHASE
(offline)
lorantHUN
(offline)
Mollaka
(offline)
Rince
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Hendrix
(offline)
Joda
(offline)
ruszrob
(offline)
Ikaruga
(offline)
Bence360
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
csirkecske
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live