Fotó ami a múltkor elmaradt!
Sziasztok!
Ígéretemhez híven az újabb hordó megcsapolásánál csináltam képet, hogy bepótoljam a múltkori elmaradásomat!
Ez volt az első pohár, nagyon szép lett a habja, alul egészen apró buborékok, jó tömött hab, és ahogy haladunk felfelé, egyre nagyobb bubik, kis idő elteltével szépen felhúzódik a sör szintje, de a tetején megmarad a hab. A másoderjesztés ugye a hordóban zajlik, és a hozzáadott cukortól nyeri el a sör szénsavtartalmát. Akkora nyomás volt a hordóban, hogy az öt liter nagy részét a saját nyomás tolta ki a csapon. Az a tapasztalatom hogy ha fél literes üvegekben tároljuk a sört, akkor talán szénsavasabb lesz mint a hordóban. Nem szeretek kínlódni az üvegekkel, így én maradok a hordóknál :-)
A plusz egy hét pihenés kimondottan jót tett a sörnek. Letisztult, most már teljesen szűrt jellege van, eltűnt az opálosság belőle. Ízre is picit javult, selymesebb lett, a komlós keserűség egy kicsit karakteresebben jelentkezik a korty végén, de az íze megmaradt az a kellemes kicsit édeskés, nem támad le egyből a keserűség, mint a német láger söröknél, egy kicsit gyümölcsös, de csak annyira hogy egyből fel sem tűnik, csak ott van az érzetben, de nem is tudod mi az, aztán amikor már csak erre koncentrálsz akkor jössz rá hogy egy kis citrusosság az amit érzel. Kellemes!
Szombaton vendégeim voltak, akkor vertük csapra az új hordót. A múltkor említettem az alkoholosságot: kb. fejenként egy litert vagy valamivel többet fogyasztottunk, ami ugye bolti mértékegységben két doboz, de szépen hozta a hatást :-)
Cimborám édesdeden végigaludta a hazautat, a párja örömére, legalább nem dumált bele a vezetésbe :-)
Végezetül még egy kép, szerintem így kell kinézni egy pohár csapoltnak :-)
Tegnap lehordóztam a guinness jellegű stoutot, 6,5-es lett ez is :-)
Hétvégén ha lesz időm megcsinálom a banános ale-t, fotókkal illusztrálva leírom majd a folyamatot, hogy teljesen tiszta legyen :-)
Köszi a figyelmet!