Krémsajtos burgonyagombóc sült paprikával (és opcionálisan húsival!)
A múltkori csokis süti után ideje egy újabb finomsággal jelentkezni. Bár ahhoz képest a mostani recept már talán advanced szint, de még így is relatíve egyszerűen abszolválható kezdő konyhabűvészeknek is. Ráadásul a kaja tipikus GamerFood:
Könnyen, cca 1 óra alatt összehozható
Emberes adag lesz belőle, ráadásul egész jól viseli a hűtést
Könnyen fogyasztható, nem kell késsel-villával manőverezni, szóval kanapé kompatibilis :)
Minimális csetressel jár, nem kell sokat mosogatni :)
(Megjegyzés: a recept nem saját fejlesztés - ott még én se tartok - egy ponton módosítottam benne, mert az eredetihez nem írnak húst.)
Szóval, a hozzávalók:
1 kg burgonya
2 tojás
20 dkg liszt
2 piros húsú (azaz kápia, kaliforniai) paprika (megjegyzés: ha az egyik pirosat lecseréled mondjuk zöldre úgy még menőbb lesz!)
fél deci olaj (nem vagyok Jamie, de jó minőségű olívaolajat ajánlok)
1 csokor petrezselyem
20 dkg krémsajt (Boci, camping, esetleg valami exkluzívabb... mivel elég nagy részét adja a kajának, itt is ajánlom, hogy minél jobb minőségű legyen)
2 dl 30%-os tejszín (természetesen főzőtejszín :))
só, bors
Rakjuk össze:
Krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a két tojást, a lisztet és kézzel csini kis tésztát gyúrunk belőle. Szép kis egynemű tésztának kell belőle jönnie. Ha megvan, akkor cca diónyi gombócokat gyúrunk belőle.
A paprikákat kicsi kockákra daraboljuk, petrezselymet felaprítjuk, krémsajtot és tejszínt kinyitjuk (én legalábbis szeretek mindent előre ready-to-go állapotra hozni, nincs rosszabb, mint mikor a recept közepén vesszük észre, hogy még ezt-azt el kell intézni). Egy nagyobb serpenyőben forró (olíva)olajon elkezdjük megsütni a paprikákat, akkor lesz jó, mikor már egész puha, de azért figyeljünk, ne süssük túl. Mikor okés, akkor rádobjuk a petrezselymet, megkeverjük, jön a krémsajt, ezt megolvasszuk (kicsit tovább tart, bár persze függ attól is, hogy a hűtőből vettük-e elő), majd a tejszín. Ekkor a lángot picire vesszük és szép lassan krémes mártássá főzzük. Időnként megkeverjük, meg azért figyeljünk oda, hogy ne párologjon el. :) Mikor rendben lévőnek tűnik akkor sózzuk, borsozzuk érzés szerint.
A krumpligolyókat valahol a mártás készítésének felénél érdemes elkezdeni forró sós vízben kifőzni. Nem kell túl sok egy-egy gombócnak, de azért első körben nézzük meg, hogy átfőttek-e (kivesz, félbevág, megnéz ugyebár). A gombócokat nem külön tesszük, hanem még melegen mennek a már kész mártásba. Jól összekeverjük és már tálalható is.
Egy kérdés maradhat: hol a hús? Az eredeti recept nem ír hozzá (és egyébként úgy is finom), azonban aki akar az vehet néhány szelet finom szalonnát, felkockázhatja és hozzáadhatja. Értelemszerűen a paprika környékén kell belecsapni az olajba.
Mint írtam, az egész nem tart egy óránál sokkal tovább, az eredmény pedig durván finom lesz. Érdemes kipróbálni akár saját magunknak is, illetve Valentin naphoz közeledve egy meglepetés-vacsorához is egész jó választás lehet.
Jó étvágyat!