Régen írtam már ide, de most úgy döntöttem megosztom a legújabb hobby-m tapasztalatait veletek.
Nem játékkal, nem konzollal kapcsolatos amiről szó lesz, de legalább annyira élvezetes :-)
Tavaly rákattantam sörkészítésre otthon, mert elköltöztem,és mivel a belga barna söröket kedvelem leginkább, egy jó sörért is buszoznom kellene. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez. Csináljunk otthon sört!!!
Igazából a könnyebb megoldás mellett döntöttem, ezért az igazi sörfőző mesterek megköveznének, de előre elkészített komlózott malátasűrítményből kezdtem a házi sörkészítést.
Maga a folyamat viszonylag egyszerű, konzerv felmelegít, vízben felold, cukrot hozzá, élesztőt rá, és hagyni megerjedni. Erjedés után palackozás, másoderjedés!
Az az izgalmas hogy saját magad tudod beállítani a sör alkoholfokát, tudod ízesíteni kedved szerint.
A sűrítmény határozza meg a sör fajtáját, van láger, pilzeni, red ale, indiai pale ale, belga barna, irish stout , porter, sőt meggyes kriek is.
Első nekifutásra egy nem túl keserű barna ale-t választottam. Kezdőként persze követtem el apróbb hibákat, de ugye ebből tanul az ember. A végeredmény egy kesernyés, nem túl szénsavas sör lett. A főerjedés kb. két hétig tartott, de a hőmérséklet nem túl optimális választása nagyban befolyásolta az időtartamot.
A palackokban való másoderjesztés viccesebb volt, mivel az akkor hozzáadott cukor adja a sör szénsavtartalmát. Hát 20-ból kb. 8 üveg nem bírta a feszültséget és hangos durranással felrobbant :-( Ez valahol el is vette a kedvem egy picit.
Ekkor gondolkoztam hogy ezt hogyan lehetne jobban megoldani, és ekkor találtam a neten 5l-es party hordókat amiben lehet erjeszteni, és tárolni a söröcskét. Ezen felbuzdúlva újra nekiláttam a főzésnek, és csináltam egy christamas ale névre hallgató finomságot. Ennek annyi hátránya volt, hogy a másoderjesztés hat hétig tartott, de megérte :-) , mivel 7,5-8 %-os alkoholtartalmú lett !!!
Közben a hat hét alatt összelöktem egy meggyes kriek-et is, annak viszont sajnos 4-6 hónapot ajánlanak másoderjedésnek, így az még várat a kóstolásra. Azért az időt kihasználandó, egy amerikai típusú nem túl keserű lager, épp erjed :-)
A sört ugye meg is kell inni, és ki kell csalogatni a hordóból. Az igazi az lenne ha otthon tudnám csapolni magamnak. Az internet a barátom :-)
Találtam a vatera-n kimondottan 5l-es party hordóhoz való hűtős sörcsapot, amit egy kisebb csatára emlékeztető licitversenyben megnyertem.
Íme:
CO2 patronnal nyomja ki a sört, és 4-5 fokig lehűti, de mondjuk eleve hűtött hordót jó bele tenni, mert akkor egyből lehet fogyasztani a nedűt.
Kedden kaptam meg a csomagot, mondanom sem kell, hogy egyből kipucolás, és üzembe helyezés volt az esti program. Elérkezett a pillanat, eltelt a 6 hét, végre lehet kóstolni. Hordó behűtve, csap beüzemelve, remegő kéz, izgalom, vajon minden működik-e?
Csapolás! Kicsit habos, de ügyeskedve sikerül kicsapolnom az első pohárral
Illatra teljesen olyan, mint a karácsonykor kóstolt Corsendonk Christmas Ale, ez már bíztató !
Első korty: a vastag testes hab szinte csoki ízű nagyon finom, a sörhöz érve egy nagyon harmonikus, testes, malátás, aromás kissé édes utóízű nagyon finom sör lett. Nekem személy szerint jobban ízlik mint a megkóstolt Corsendonk.
Srácok! Mindenkit arra bíztatok hogy aki nagy sörivó, akkor próbálja ki a dolgot.
Számolgattam, egy liter kissé különlegesebb barna sör bolti forgalomban több mint 2000 ft. Nekem kb 600-ra jön ki így egy liter. A világos kb 200-ra, tehát még meg is éri, és nagyon szórakoztató. És hogy kapcsolódjon a játékvilághoz is, néhány pohár házisör után Forzázni..... megfizethetetlen :-)