[41] Gulandro (offline)

Higgadt - Lehetetlen

Ő egy 34 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4589 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 126961 kreditet gyűjtött

2011 September
09:00 Oliver Bowden: Assasin’s Creed – Reneszánsz
Hányattatott sorsa van hazánkban a játékokhoz kapcsolódó regényeknek. Kevés jelent meg és az a kevés is nagyon rossz emlékeket hagyott a játékok rajongóiban is. Az eddig elsősorban képregényeiről elhíresült Fumax kiadó vállalta fel a a népszerű játékhoz kapcsolódó regénysorozat kiadását itthon, hogy változtasson ezen a trenden.

A külsőségek terén sikerül is neki. A könyvet kézbe véve jó érzés fogja el az embert, mert van súlya az anyagnak. Hogy a papír minősége jó, az már ebből érezhető, de belelapozva ott is színes belső borítót találunk, áttekintő térképet és egy kisebb függeléket is. Arcba mászó reklámok alig, a szép borítóval összenézve helyre kis kiadvány lett ez is. Igaz, meg is kérik érte az árát.

A szöveghez közeledve rögtön feltűnik, hogy a fordítás feladatát Körmendi Ágnes látta el, akinek munkáit személy szerint nagy becsben tartom a hazai fantasy világában. Újabb jó pont a kötetnek. Belemerülve a történetbe azonnal feltűnt a (szerintem) játéksorozatot mételyező rákfene, az Animus, teljes hiánya. Mintha csak kompenzálni akarna a kötet valamiért …

Aki ismerős az Assasin’s Creed 2 játék történetével annak nem kell mondanom, de a kötet érezhetően másoknak is szól. A reneszánsz korában járunk Itáliában, ahol egy középnemes család viszontagságait ás az olasz város belháborúit ismerhetjük majd meg a könyv jóvoltából. A családjáért bosszút fogadott Ezio története mostanra olyan terebélyes és körüljárható, hogy valóban érdemes könyv formában is megismerni.

Az orgyilkos és fejvadász archetípusává váló fiú kalandjait a felhőtlen ifjúkortól ismerhetjük meg a bosszú beteljesüléséig, ahol egy sokkal mélyebb összefüggés és egy titkos háború felderítése után a történet érezhetően magasabb szférákba megy majd át. Persze, hiszen a játék is igyekszik sokszor elrugaszkodni önmagától, ami ott nem jön ki jól, itt kellemes mellékízt ad az eseményeknek.

A szöveg maga szórakoztató. A féli magyar, félig olasz párbeszédeket ugyan kissé megtörik a lábjegyzetek olvasásával, de már a játék is ilyen volt. A hétvégi tequilázások során pedig nagyon jól jönnek az ilyen egzotikus kifejezések mantrázásai hölgytársaságban. Amit én személy szerint hiányoltam azok a leíró részek voltak és jobbára a játékkal kapcsolatos emlékeim és történelemismeretemmel pótoltam a fehér foltokat. Igényesebb lett volna azonban, ha nincs erre szükség. Alig kapunk leírást a szereplőkről és ahogy a számuk növekszik a mellékszereplőknek, úgy mocsarasodik el a történet. Ebben segít ki a függelék.

Az akciójelenetek szórakoztatóak, érezhetően lapult fantázia az íróban. Egyes kötött jeleneteket a játékból nagyon érzékletesen és kibővítve ír le, kezdve az első utcai harctól a későbbi mellékküldetések ellenségeinek legyőzéséig. Igen, sokszor kicseng a sorok közül az indokolatlan falmászás és gyűjtögetés, de ez inkább a játék bűne, mint a könyvé.

Igazi hiánypótlás ez a könyv a hazai piacon, talán az első olvasmányos és olvasható játék-könyv. Magam részéről várom a tervezett folytatást, mert a történet ebben a formában jobban megfogott, mint amikor a tévé előtt játszottam végig. Kevésbé interaktív ugyan, de érezni a sorok között a lehetőségét, hogy a képernyőn látottaktól valami egészen elrugaszkodott élmény kövesse ezt a modern reneszánszt.
2 komment

Sep 21., Wednesday 12:28 #2
Alapos és korrekt könyvkritika, köszönjük!
Érdekes, hogy épp leíró részekből van kevés. Nem sok játékkönyvhöz volt eddig szerencsém, de pl. a rettenetes Resi regényekben elég sok a leírás.

Az AC játékokkal sehol nem vagyok (az elsőt próbálgatom néha, de elég unalmas), de egyszer talán eljutok Ezioig és akkor jól kölcsönkérem tőled a könyvet.
"We chose to live the only life available to those who would truly be free. We are Thieves."
[35] Npeti
Sep 20., Tuesday 16:38 #1
Még mindig nem kerítettem rá sort de ezek után még tuti az idén beszerzem.
Gulandro
Ahogy nap úszik el életünk horizontja felett, Ahogyan a fény tűnik el a messzeségben. Hajósok, tengerek vándorai születnek és halnak meg Otthonuktól távol, idegen vizeken, Uram add, hogy vándor lehessek egyszer.
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Playstation2
Playstation Portable
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, FPS, Retro, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Társasjáték, Szerepjáték, DVD, Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, TV, Írás, Mozi , Anime, Színház, Csajozás / Pasizás, Étterem, Paintball, Horgászat, Barátok, Billiárd, Email, Letöltés, Fórum, Internetes magazinok, Vitorlázás
Barátok, ismerősök
kopa
(offline)
theSickness
(offline)
zs0lt1
(offline)
aya
(offline)
DarkVenom
(offline)
ZS0LTI
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
gyuri12
(offline)
Fatman
(offline)
rolmanus
(offline)
jimessor666
(offline)
Yip Man
(offline)
konzolcowboy
(offline)
hjetyekus
(offline)
Chelsea
(offline)
joeystation
(offline)
tjames
(offline)
sum-blink
(offline)
stk
(offline)
rozsomak96
(offline)
getro2
(offline)
zoba
(offline)
Doom
(offline)
Cayman HUN
(offline)
tomi23
(offline)
Komattre
(offline)
Riddla
(offline)
Wolverine
(offline)
backstab
(offline)
Kira
(offline)
D.
(offline)
toxik
(offline)
Sunfi3lds
(offline)
Raƶe
(offline)
Tair
(offline)
siklara
(offline)
Icabod
(offline)
dpb
(offline)
Sz1V4Rka
(offline)
Shifty Fox
(offline)
inferior
(offline)
Kester
(offline)
Svitzh
(offline)
NoM4D
(offline)
Fórumozó
(offline)