[37] carville (offline)

Segít?kész - Vidám - Hisztis

Ő egy 31 éves fiú és itt lakik: Veszprém / Balatonalmádi

5158 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 103446 kreditet gyűjtött

2011 February
14:46 Könyvajánló: Tiberium Wars
Még tavaly ősz környékén kellemes meglepetéssel találkoztam az egyik fővárosi könyvesbolt választékát mustrálva. Amerikában mindennapos dolog, hogy akárcsak egy kicsit is sikervárományos videojáték mellé elkészíttetnek egy, a játékhoz valami laza kapcsolatot ápoló ponyvaregényt, itthon azonban nem jellemző ezek magyarországi megjelentetése, és alig töredéke él meg emiatt magyar nyelvű kiadást. Keith R. A. DeCandido: Command & Conquer: Tiberium Wars c. regénye is laza 3 évvel az angol kiadást követően, az eredeti videojáték iránti láz lecsengése, valamint a C&C mitológia totális meggyalázása után, a lehető legrosszabb időzítésben került a hazai könyvpiacra. Legyünk azonban kivételesen bizakodóak, hiszen minden rossz ellenére, a TW története még megtudta ütni a jó szintjét, így regénynek is kiváló alapanyagot szolgál. Most egy hirtelen jött gondolattal megvásároltam. Könyvajánló a Tovább gomb alatt.
Egy
Rögtön az első benyomásaim nem voltak épp pozitívak, ebből az egyik rögtön a magyar kiadásból eredeztethető. Szerencsés módon mellőzték azt a magas labdát, hogy a gonosztevők szerepét a Fejbiccentés Testvérisége vegye át a NOD-tól, azonban vagy a fordító szabad keze miatt, vagy az EA Hungary nyomására (valószínűbb), de a GDI, hivatalainkhoz hasonló átszervezésen ment keresztül a "magyarizált" kiadásban. A jól ismert rövidítés megmaradt, ezúttal viszont nem egy, a Világ Megvédésére szolgáló Kezdeményezés (Global Defense Initiative) takarja a jófiúkat, hanem egy izzadtságszagtól tocsogó fordítás, a Globális Defenzív Iniciatíva. Tehát egy arravaló kezdeményezés, hogy világméretűen védekezzenek. Csakhogy nem mindegy, hogy a Földet védjük, vagy magunkat.. Az eredeti értelemtől ennél távolabb nehezen sikerülhetett volna eltérni, mert azért az sem mindegy, hogy osztogatunk, vagy fosztogatunk. Sokkal jobb lett volna, ha a fordítást nem erőltetik, hanem az első említéskor zárójelben lefordítják, az értelme szerint, és annyiban hagyják.
Második, ennél sokkal nagyobb szőrszálhasogatás, a fejezetek jelölése volt. Egy. Kettő. Három. Magyarosan így nem jelölünk fejezeteket. Első, második harmadik, olyan van. 1, 2, 3, vagy 1. fejezet, 2. fejezet, 3. fejezet, ilyen is van. De ez nálam bántotta a szemet.

Kettő
Aztán amikor elkezdtem a tényleges regény valódi értékeivel foglalkozni, még az efféle élcelődés után is el kellett ismernem, hogy ez bizony sokkal jobban sikerült annál, mint amit valaha is vártam volna egy bérmunkás ponyvaregényétől.
Maga a történet két szálon fut egymással párhuzamosan, fejezetenként váltva. A kötelező katonai szál elsősorban a GDI oldaláról mutatja be a Harmadik Tibérium háborút, de rendelkezik egy minimális NOD kitekintéssel is. Itt azonban nem a játék küldetéseit áll módunkban E/1-ben újra átélnünk, hanem sokkal okosabb módon, alternatív harctereken folytatódnak a harcok.
A másik szálat ennél is érdekesebbnek találtam, mert itt a világmédia egyik szereplőjét követjük nyomom, ami így kiváló alkalmat biztosít arra, amire a videojáték képtelen volt: Igazi betekintést nyújt a tibérium szennyezte átlagos földlakók mindennapjaiba, és a játékban túlontúl színes-szagos-vidám GDI világ itt megkapja azt a szükséges komorságát is, ami annyira hiányzott.
Így aztán amíg a katonák közt a harc izgalma, addig a riporter esetében az érdekfeszítő részletek azok, amik arra késztettek, hogy teljesen belemerüljek a könyvbe és az általa felelevenített világba.

Három
De ezt a nagyszerű lendületet a végére mégis valahogy elvesztette. Bár a videojáték eseményeit épp csak lazán követi (felemlegetik a játékban átélhető harcokat, vagy egyes videobetétekből részleteket leírva is átemel), mégis fontosnak tartotta valaki, hogy a játék igencsak hosszú kampányát az alig 300 oldalas könyv ölelje át. Emiatt az események a végére túlságosan is begyorsulnak, a két szál szükségtelenül összefonódik, és elvesznek a nagyszerű részletek. Ahelyett, hogy a NOD-ot is érdemének megfelelő mértékben bemutassák, az utolsó néhány fejezetben hiteltelenül gyorsan leaprítják az eredeti játékot is megrontó idegen fajjal, a Scrin-ekekkel vívott háborút, akiket a nagy sietségben szintúgy képtelenség jól bemutatni. Miközben igazi befejezést így sem kapunk, hiszen meg kell felelni a játéknak, ahol szintúgy rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul, hogy mind a játék, mind a regény folytatására maradjanak puskaporok.

folytatása következ...ne
Így annak ellenére, hogy ennyi év után már nyilvánvalóan soha sem fog elkészülni a regény folytatása, a Tiberian Twilight-ot pedig jobb ha kitagadjuk, az epiológus végén a „folytatása következik” feliratot olvashatjuk, holott ma már mindannyian tudjuk, hogy ezzel örökre hoppon maradunk. Pedig annyira jól indult, és annyira jó maradhatott volna, ha igazán pénzéhes módon, a TW történetét egy regény helyett legalább kettőbe, vagy akár háromba írják meg! Ha végig megtartotta volna azt a kellemes lendületet, amit az 50. oldal környékén megszerzett, és nem akart volna kapkodós-rohanós fokozatba kapcsolni, nem csak sokkal jobbat kaphattunk volna, de sokkal nagyobb terjedelemben. Úgy talán arra is mód lehetett volna, hogy a Tiberian Twilight történetében, egy hozzáértő illető, annyi kármentesítést hajtson végre, így regényen keresztül, egy kiskapun, amennyit csak lehetséges. Így viszont csak egy átlagosnál jobban sikerült ponyvát kapunk, amit így is ajánlok minden Tibérium univerzum után érdeklődőnek, főleg, ha valamivel le kell öblíteniük a máig maró Tiberian Twilight emlékeit, és annál egy sokkal, de sokkal kellemesebb tapasztalattal szeretnének elköszönni a tibérium univerzumtól.

A könyv a Tuan Sci-fi kiadó gondozásában jelent meg 2010-ben, megvásárolható a kedvenc könyvesboltodban, vagy közvetlenül a kiadótól
3 komment

[12] heady91
Mar 12., Saturday 18:32 #3
Válasz GeneraL_XTX (#2) üzenetére
Azokat mindenképpen, én most fejeztem be a harmadikat, és zseniálisak
PSNID: FunnyMixer91 || Nintendo: FunnyHeady (SW-0739-3964-9480)
Feb 17., Thursday 20:22 #2
én pont most olvasom délutánonként melóhelyen, az elején picit bugyutának tűnt de gyorsan belejött az író

de azért a Mass Effect könyv sokkal jobban érdekel, ha ezzel végeztem azt szerzem be.
"A női megérzés a logika teljes hiányának politikailag korrekt kifejezése" Steam_ID: T1B1/Origin: GeneraL_HUN/ Uplay: sztibi87/ Xbox Live: GeneraL XTX
Feb 14., Monday 22:25 #1
én elolvastam. még régebben, nekem nagyon tetszett ez a folytatásos dolog meg kár :/
HTS
carville
Nincs rövid játék, csak könnyű Achievement! A Pepsi lájkol, a Coca-Cola a követőm, és a Burger King a barátom. Emlékeztek azokra a régi szép időkre, amikor csupán vásárlók voltunk?
Ezeken a platformokon játszom
Xbox
Xbox 360
GameCube
Wii
Playstation Portable
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, FPS, Online RPG, Szerepjáték, Stratégia
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék interneten, DVD, Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, Írás, Anime, Billiárd, Letöltés, Ping-pong, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
Ghz
(offline)
playmore
(offline)
GXbox
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
Rolne
(offline)
stimpy.
(offline)
Adam777
(offline)
Sagem
(offline)
Fatman
(offline)
Matos
(offline)
Griev
(offline)
bosznai5
(offline)
sepsta75
(offline)
annie007
(offline)
Invi
(offline)
deku82
(offline)
XBOX Live