Rewmac2010.07.04. 15:31

Sniper : Ghost Warrior Teszt

Mesterlövész? Vagy script kamikaze rambo?

A City Interactive új játéka mely a mesterlövész harcot élezi ki megjelent meglestem leírom. Rövid teszt lesz ezt már most mondom és aki körvonalas szép megfogalmazásokra számít az ezt most nem kapja meg. Én nem tudom, hogy ebben generációban egyes fejlesztőcsapatok mit gondolnak magukról, de nálam is van egy tűrés határ. Én szinte bármilyen anyaggal el tudok játszani h van hangulata vagy az egész körítés olyan, hogy megfog. Lehet szar a grafika, ha ütős a játékmenet, de akár mind a kettő lehet szar ha egy olyan világba helyezik ami közel ál a pici lelkemhez. Ám mint anno a Shellshock nevezetű förmedvénynél itt is elérte az anyag azt a bizonyos határt ami akármennyire próbálok élvezni nem tudom. Amennyire lehet próbálom majd objektíven megközelíteni a terméket, de nem nehéz mert vagy pártatlan maradok vagy kidobom a kukába.

Aki ismer az tudja, hogy imádom a sniperezést és főleg Tom Berenger Lopakodók című remekművét. Anno a Modern Warfare-ben életem legjobb FPS élményét adta a bár rövid, de eszméletlenül hangulatos All Ghillied Up küldetés. Azóta várok arra, hogy legyen egy jó mesterlövész anyag. A Ghost Warrior-t hihetetlenül vártam. Elvárásaim nagyon minimálisak voltak hiszen tudtam, hogy egy kis stúdió próbálkozásáról van szó, mint később kiderült ez még annak is kevés. A történet lényege egy akkora klisé, hogy majdnem elröhögtem magamat. Le kell lőnünk egy nagy böszme kopasz, iszonyat nagy napszemüveggel rendelkező pasast. Persze mi a nagy profi dzsungel harcos lövészek elvétjük a lövést és innentől nevetséges események sorozata indul meg amit lekövetni is nehéz. Ilyen például, hogy mi a retkes fenének megy egy amerikai osztag fel egy olajfúró toronyra egy adag búvárfelszerelésért? Érthetetlen. Az egész gondolatmenetet nem lehet lekövetni. A vicces része, hogy van egy csaj aki magyaráz fülünkbe, de természetesen hülyeségeket. Ő viszont mindig tudja, hogy mikor ki merre van. Szóval nem követhető az egész eseménysorozat. Senki ne próbálja meg, mert csak szörnyülködni kezd. Legyen elég annyi, hogy a történet nagyon finoman szólva kb. Barátközt Közt minőségi forrásait vegyíti a Jóban Rosszban színészi alakításával és belerakja a Dallas fordulatait. A helyszín tökéletes lenne ahhoz, hogy meghozza a hangulatot egy jól fabrikált lövöldéhez, de ez sajnos elmarad. Az egyetlen pozitívum ami említésre méltó az a dzsungel.

A grafika. Legyek nagyon rövid? Siralmas. Textúra hibák tömkelege, életlen és homályos képek, nevetséges tájkép. A gyötrelmes vizuális megjelenés mellett külön rontja a szemünket, hogy a játék alapból úgy van beállítva, hogy hét ágra sütő napban sem szúrjuk ki a puszta közepén álló embert. Ezt mondjuk egy egyszerű gamma módosítással feljavíthatjuk és most jön a csavar gyerekek, ezt mind megtehetjük a játék menüjében. Hihetetlen mi? A City Interactive rakott gamma módosításra szolgáló opciót a játékba. Megáll az ész.

De komolyra fordítva a szót, nem tudom megszeretni a vizuális elemeket. Lehet nem annyira szörnyű mint ammennyire most leírom mert persze láttunk már csúnyábbat, de 2010-ben legyen benne egy olyan elem ami tényleg szép. Mondom nem gond ha valami nagyon csúnya (lásd. Alpha Protocol), de akkor legyen benne olyan tartalom amitől hanyatt esek. Pop-upok serege színesíti a képernyőnk által észlelhető hibákat amik nem gyengén jelen vannak. A kedvenceim közé tartoznak a klasszikus bugok. Eldobunk egy fegyvert az meg lebeg a levegőben vagy éppen a fegyver csöve lazán átsiklik a sziklán. Régen láttam ilyet, így ez mosolyt csalt a képemre. Most biztos megkapom majd a nem is olyan rossz miért fikázom ennyit kommentet (vagy nem). Erre ki fogok térni a játékmenet résznél. Amit itt látunk az 3 éve egész jól sikerült grafika lett volna, de sajnos ma elavultnak tűnik.

A hang egy olyan pontja a játéknak ami változik. A lövések hangja egész jó ha nagy fegyverrel lövünk. Ám a gépfegyvereké olyan szinten mindennapi, hogy már fülsértő is lehetne. A szinkronok nagyon gyengék, a zenét meg inkább említésre sem méltatom mert még telefon csengőhangnak is gyenge kompozíciók.

Miután megláttam a bevezető mozit el voltam ájulva. No nem azért mert jól nézett ki, hanem a tartalma miatt. Mondom ha ebben ilyen ütős harc lesz, akkor ez tényleg a szellem harcos és egy jót fogok lövöldözni. De a második küldetéstől kezdve a játék nem hagy játszani. A sniper puska adta lehetőségeket nem lehet elegánsan kihasználni. Nincs észrevétlen lövés többé vagy csak nagyon ritkán. Ha egy hangtompítós puskával lelövünk egy embert akinek a többi idiótához semmi köze sincs nem számít, mert mind 12 tudni fogja, hogy melyik bokorban fekszünk és hová kell lőni. Ez önmagában akkor nem lenne probléma ha mi tudnánk, hogy honnan a fájásból lőnek minket rommá. Erre nem derül fény azután sem, hogy meghaltunk 2 lövéstől normál fokozaton. Az ilyen jeleneteknél úgy néz ki, hogy aktiválódik egy script ami az összes csávó célkeresztjét ránk húzza. De mi sniper masta killák vagyunk nem? Nem. Maga a távcsöves célzás nagyon jól lett kitalálva és le kalappal. A pontos lövés leadásához figyelembe kell vennünk a pulzusunkat (ami változik a különböző helyzetekben), a szelet, a távolságot és egyebeket ahhoz, hogy pontosan kilőtt töltény jó helyen találja el az ellenfelet.. Ez jól hangzik, nekem is jól hangzott. Egészen addig amíg 35-en nem lőttek egyszerre és találtak is el úgy, hogy fönn voltam egy toronyba. Átlagos játékosnak tartom magam így szépen le is szedegettem őket az iszonyat mesterlövésszel 250 méterről. Ez megint jól hangzik. Csak, hogy az ellenfél gépfegyverrel jobban lő negyed kilométerre mint mi. Számukra nincs olyan zavaró tényező mint légmozgás, nekik nem számít a távolság, pontosan tudják hol vagyunk és mit csinálunk. Kedvencem az volt amikor lelőttem egy faszit és gyorsan elbújtam a dzsungel mélyén fekvő kocsi mögé.. A turret gunos jó ember és köztem lévő távolság a gép szerint 198 méter volt. Én a távcsőben alig tudtam bemérni, de ő lazán lekapott tőlem 80 életet. Ez tönkreteszi magát a sniper élményt és tulajdonképpen hazavágja a játék lényegét. Nincs viszont újratöltődő életerő aminek az első bejelentésnél nagyon örültem. Sajnos abszolút nem jól oldották meg a medikus csomag használatát. Maximum 5 lehet nálunk és csak 50 életet töltenek fel a 100-ból. 30ig mindig visszagyógyulunk tehát max 80ig tudjuk magunkat gyógyítani. Ez jól hangzik azoknak akik ezt kedvelik, de van egy bökkenő. Normalon nincs időnk beadni mert 50 méteren belül 60%, hogy fejbelőnek minket. Annyiszor kitértem már rá, de akkor kibököm, a játék nem hagy minket játszani, élvezkedni és itt ez rombolja az anyagot. Viszont azt meg kell hagyni, hogy amikor 300 méterről fejbelövünk valakit az esős dzsungelben és a erre még a töltény útvonal mutató kis jelenet is bekapcsol az igen hatásosan néz ki. Egyszóval nagyon jó tud lenni.

Egy nagyon jól kitalált és ötletgazdag már-már majdnem innovatív harcrendszert nagyon rosszul hoztak játékba. Miközben a különböző célzásbefolyásoló történéseket figyeljük, nem árt tudni, hogy van egy képességünk is. A fókuszálás. Ezt könnyedén minden egyes ölés után tudjuk aktiválni, ha jól vettem ki. A lényege ekkor nem remeg az ember keze hanem teljesen stabilan fogja a fegyvert és lelassul az idő. Nagyon szép fejeseket lehet adni, ha tudjuk hol az ellenfél. Külön pont jár a Bullet Cam-ért. Láttunk már persze ilyet máshol is, de ha egy tökéletes fejest adunk le akkor lelassul az idő és mutatja ak ilőtt golyó utját. Ez megint jó, de közben tehetetlenek vagyunk, de sebezhetetlenek nem. Egyszóval lazán megeshet, hogy a golyó ívbemutatójának végére meghalunk. Nem kellemes. A Ghost Warrior a feltűnő ruhás katonákra érvényesül a pályák során és ezt most nem viccnek szántam. Ha picit is sietősre vesszük a figurát anélkül, hogy felmérnénk a terepet (környezet, emberek elhelyzekedése) és lövünk biztosan meghalunk. Egyszóval az első pár lövésnél érdemes körültekintőnek lenni. A hangulatfaktor ahogy haladunk előre viszont hullámzik. Rövid időre egyes részeknél oly annyira felmehet, hogy behúgyozunk közben, de a legtöbbször szenvedünk a scriptelt csaták és szerencsétlenkedések miatt. A lopakodás nagyon gyenge, túlságosan is sok idő kell mire megszokjuk és ott is sok múlik a szerencsén, de elsőre biztosan nem fogunk semmit sem megcsinálni normalon. Figyelni kell, hogy ne vegyenek észre vagy ha már észrevettek akkor ne lássanak csak vakon tüzeljenek, ez nehéz lehet picit, de ha van türelmünk és ráérünk akkor jól is elsülhet. Ritkán ölhetünk elegáns közben mert egyszerűen ha valami úgy van megírva, hogy észrevegyenek nincs bokor ami megvéd minket. A látási viszonyos pocsék lövészetet eredményeznek. Nappali pályákon még csak-csak elvagyunk valahogy, de vannak éjszakai, esős helyszínek ahol örülünk ha átérünk. Egy viszont biztos. A csúnyaságuk ellenére a helyszínek nagyon ötletesek és változatosak. Ugyan van közöttük hasonlóság, de mindenképpen dicséretes a pályák elrendezése. A helyszínek nagyban segítenek abban, hogy akár még élvezhessük is az anyagot. Isten bizony kreatívak és látványosak a maguk módján.

Egy viszont becsülendő. Megpróbálták kevés pénzből összehozni amit lehetett. Legkönnyebb fokozatra lelépve, szépen türelmesen tervezve haladva még élvezni is lehet. Tisztességes kis budget anyagot raktak össze egy-két nagyon zavaró hibával és csúnya prezentációval.De még így is zavaró az ellenfelek célzása és észrevételi képessége. Nekem ez egy hatalmas csalódás. Valahol most picit rossz érzés ilyeneket írni egy olyan anyagról amit végig követtem a bejelentés óta és tiszta lelkiismerettel mondom folyamatosan adom neki az esélyeket.

Egyszóval a sniper egy jó játék akkor ha megszabadítjuk magunkat olyan tulajdonságoktól mint esztétikai érzék és élvezeti igények. Ha ezek kilőve akkor egy kellemes szórakozás vár ránk. Azonban ha van eszünk és szeretnénk egy jó játszani és még személyi tulajdonságainkat is meg akarjunk tartani akkor hagyjuk ki most. Láttunk már rosszabbat, de most nyáron nem kell ez. Aki mindenképpen katonai lövöldére vágyik minimális sniper küldetésekkel, az vegye meg a Modern Warfare mindkét részét és élvezkedjen. Ezt az anyagot meg hagyják meg az olyan mazochistáknak mint én akik nem bírnak nem játszani sniper cuccal. Ha lemegy az ára olyan 5000 forint környékére akkor megéri beszerezni vagy akár kölcsön kérni a havertól. Nálam kap egy jó indulatú 6,5 pontot, de csak azért mert nem rég megnéztem a Lopakodók című filmet.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

8 napja
16

CHASE
Top 15 FIFA

2024.03.17.
2

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

Dude
Harc a 41. évezredben

2023.10.23.
5

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==