playmore2009.09.28. 13:39

Orbitális Csapás

Emberbőrben minden kicsit más...

Játékelmélet (bevezető helyett)

*Az ODST jött látott és valamiképpen győzött. Győzelme kissé kétes és nehezen emészthető, de győzelem annak ellenére, hogy már a megszületése sem volt egyszerű. 2008 újév környékén valakinek eszébe jutott: itt van lassan a karácsony és se új Gears se HALO 4, tenni kellett hát valamit. Ki is lett adva az utasítás a Bungienak, hogy ha törik, ha szakad össze kell dobni valamit egy éven belül. Hát ez bőven nem sok még akkor is a motor és a modellek már készen vannak. Ahogy telt-múlt az idő előjöttek a problémák: nincs idő-energia egy H3 szintű multihoz. Nem baj, majd mellé csapják a méltán bizonyított előd többjátékos módját. Ekkor kezdett komoly népszerűségnek örvendeni a Gears Horda módja, nosza nem olyan nagy munka dobjunk bele egy hasonlót, lesz valami sztori, megcsavarjuk kissé a képességeket (hiszen emberekkel megyünk majd) oszt kész.

Hát valahogy így jelent meg szeptember huszonkettedikén a HALO 3: ODST.*

Marketing

Még meg sem jelent a szoftver, de már furcsaságokat lehetett összerakni a promóciós anyagokból. Olcsó lesz (ajánlott fogy. ár 9.900Ft), kapsz hozzá játékokat (jó-jó nem 10osok de azért mégis; N3, SST nem rossz) és még az is rá van írva, hogy HALO 3. Ja, és a Mythic pályacsomagból pofátlanul kihagyott 3 map is rajta lesz exkluzíve (1750Ghez ugye) meg a Recon (páncél) második fele. Komoly félelem lehetett a szoftver fogadtatásával kapcsolatban a Microsoft főhadiszálláson hiszen vagy kedvesen (ócsó, ajándék), vagy kényszerítve (1750, Mythic) vagy csak szimplán ügyeskedve (HALO3 felirat a dobozon, amihez semmi köze nincsen a motorn kívül), de mindenképpen fogynia kellett.*

Dobozba be

A borítón kellemetlenül nagy méretben virít a HALO3 logó (pontosan akkora mint az eredeti játék dobozán), a főhős pedig szépen le van árnyékolva, hogy avatatlan szempár Master Chiefnek nézhesse. Ezen kívül természetesen a szükségesen kiemelt új hős, új kampány új multiplayer is megjelenik. Ezek ebben a formában nem teljesen igazak (az új hős szótlan tuskó, az új kampány neccesen kampány és a multiplayer teljesen ugyanaz leszámítva a 3 pályát és a Recont), de ennek ellenére van bennük valami. Mást igazán nem lehet mesélni, hacsak nem azt, hogy hálistennek a hazai képviselet nem érzete szükségesnek a többjátékos lemez eltávolítását (hiszen itthon nem is lehetne játszani ugye), sőt még a Reach meghívót is meghagyták.

Szetáp

Az ODST szolíd 3,5GBot harap a merevlemezünkből (már amennyiben van), a H3 multiplayer pedig 3,2GB környékén eszik. Érdemes megemlíteni, hogy akik kiszedték az eredeti HALO3 egyjátékost maxra, vagy nem játszanak már vele többet azok el is pakolhatják a lemezt, az ODST többjátékos lemeze (továbbiakban Mythic Disc) minden pályát és módot tartalmaz ami a multiplayerhez és az achievementekhez kell. Esetlegesen a teljes HALO 3 mappa törölhető, a beállításaink megmaradnak, csak a videókat és képeket érdemes megmenteni.

Mythbusters

*A Mythic lemez gyorsan betölt még telepítve is, látványos különbséget produkálva az eredeti HALO3 és a külön multi közt. Hosszasan lehetne vitatkozni arról érdemes-e felrakni a Mythicet hiszen (állítólag) lassan tölt, de ezt én nem tapasztaltam. Az egyetlen ami sokat tölt a Forge és ha már kiadtam sok pénzt a merevlemezre akkor nem vagyok hajlandó a gép sivítását hallgatni egész este, arról nem is beszélva, ha a többi játékos közül akár csak egy is feltette, akkor ugyanannyi ideig tart a töltés én meg süketülök. Téma lezárva.

A Mythic azoknak jön jól, akiket idáig sem érdekelt. Aki nem szedte a DLCket lényegében jó ideje csak 1-2 playlistet használhatott vagyis nem komoly játékos. Akik megvették és letöltötték azok megkapják még egyszer. Ha valaki spórol a hellyel azért örülhet.*

ODST: külcsín

*H3 motor ide vagy oda (szögezzük le: szerintem k. szép a H3) meglévő modellek ide vagy oda, néhány pályát leszámítva az ODST feltűnően gyengélkedik. A legjobb és legkidolgozottabb helyszínekről (melyek egy az egyben HALO szintűek és azok is lettek egy az egyben átemelve Firefightba) ordít, hogy ezeket volt idő megcsinálni és EKÖRÉ kellett felépíteni a pályákat. A Data Hive szint már hogynem HALO 1 életérzést közvetít a 32 egyforma folyosójával (ami még király is lenne 2001ben). Az éjszakai pály pedig ahol a legtöbbet mozgunk és összekötőként szoplgálna a sztoriban pedig... mondhatom? sosem hittem, hogy kimondom... mondhatom?? --> FOS. Valószínűleg ez lesz az első Halo életemben amit nem fogok kivinni Legendary fokozaton. Kivittem az első a második és a harmadik részt egyedül is, de ezt nem fogom. Mert hányok attól az órák hosszat tartó botorkálástól a sötétben, aminek körülbelül... semmi értelme. Ne gyertek kérlek a mongúzokkal, mert amit abban a városban műveltek az egy vicc. EGÉSZ ÉLETEMBEN mind a három HALOban nem akadtam be annyit tereptárgyakba, mint az ODSTben. Sajnálom, de hányok tőle.

Videók: a legelső HALO óta az aktuális trendekhez képest szerintem mindig toppon volt a grafika. Igen még a H3 is. Szép volt a táj, az ellenfelek,a járművek, minden... kivéve a saját társaidat. Reménykedtem, hogy nem merik, de sajnos megtették. Az első átvezető közben azt hittem RRODos lett a gépem. A karakterek feje borzasztó, szinte fűrészelni lehet az arcukkal és kínosan low felbontású modellek feszülnek a tájon. Borzasztó.

Még valami? A zene ismét császár, Martin O'Donnell & Michael Salvatori ismét lerakta az alapokat. Gyönyörű.*

ODST: belbecs (gondolatok)

Hát először is mindenbe beakadok. Mondtam már, hogy mindenbe beakadok? Fő probléma az elébb említett fő helyszínek köré épített pálya, emiatt mindenhol végig lehet rohanni viszonylag gyorsan. Az éjszakai város abszolú hangulattalan és szenvedés (a zene sokat dob rajta), az összes többi pálya nagyon jó (összehasonlításképp a H3 minden pályája kiváló), kivéve talán a Data Hiveot. Gond még, hogy mindenbe beleakadok. Kissé zavaró az ODSTk felemás viselkedése. Gyenge kis emberként vannak beharangozva mégis leginkább többet tudnak mint Master Chief. Tudnak futni a gépágyúval, több gránátot visznek, simán leütik az ellent, messzebre és magasabbra dobnak, ilyesmi. Észrevettem, hogy az egész ODST valamiféle visszanyúlás az eredeti Combat Evolvedhez az életcsomag, az egy fegyver (amibe általában kevés a töltény) és a nehezebben ölhető ellenfelek miatt (sőt komoly járművet se szerezhetünk lásd Wraith). Zavaró még a rendszertelenül felbukkanó szaggatás. Nem lag, szaggatás. Akár a városban, akár Firefightban rendszertelenül elkezd szaggatni érthetetlen módon. Komoly probléma még az, hogy mindenbe beleakadok.

ODST: tűzharc

A Firefight mód lenne a Gears of War 2-ben látott Horda, vagyis jön a gaz ellen, mi meg vállt vállnak vetve öljük őket. Szerény véleményem szerint ez a mód igényel némi balanszírozást, vagyis így ebben a formában semmilyen újrajátszhatósági faktora nincs. Az alapötlet jó és a koponyák szerepeltetése is jó és az ölési helyzetek és variációk száma is jó, de ez így ebben a formában nem életképes. Mivel az ellenfelek ebben a játékban a legintelligensebbek amit valaha láttam, emiatt kínosan hamar mészárszékbe fullad a játék. Az, hogy alapból elugranak a gránátok elől egy gond. De az hogy háromszor egymás után megtapasztanak a pálya másik végéből... az kérem egy vicc. Láthatatlan ellenfelek azonnal elégetnek tűzgránáttal. Újraéledés után megölnek a respawn helyen. Az ötödik hullámban ledobott 3-5 Brute Chieftain pedig mindig gondoskodik az odáig kínosan őrizgetett életek eltüntetéséről, nem is beszélve a bónusz körökről, melyek így ezen formában hát... nem túl életképesek. A legnagyobb probléma viszont a végtelen kör. Nincs cél, nincs valami amiért érdemes harcolni. Lemegy négy hullám aztán ugyanúgy dobom a gránátot, lövöm a plazmát, ütöm a Gruntot. Iszonyatosan monotonná válik, amit csak a nevetséges és váratlan halálok szakítanak meg.

Bűnös vagy ártatlan?

Itt most elkezdhetnék mentegetőzni, hogy a játék amúgy nem rossz ne vegyétek figyelembe a sok negatívot és ez részben igaz is. Így is a legjobb üzlet amit az egyszeri gamer köthet mostanában. Single, multi, HALO. Azonban tele van hibákkal. Olyan hibákkal, amit a Bungie nem kellett volna, hogy elkövessen. Tudom, hogy szorított a határidő meg bú meg bá. De jobb ha ti is tudjátok, hogy ez a HALO nem olyan mint a többi. Ez a sorozatgyártott darab, ha úgy tetszik a EA féle változat. Nincsen neki lelke, nincs meg benne a tűz.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

6 napja
8

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==