[4] Joo T (offline)

Átlagos

Ő egy 39 éves fiú és itt lakik: Veszprém / Tapolca

4631 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 4545 kreditet gyűjtött

2009 April
19:43 Internet banking meg biztosítás Írországban, ha érdekel...
Szóval a múlt héten elintéztem az internet bankingomat, valamint kötöttem biztosítást is a robogómra, vagyis magamra, mert itt ez is máshogy van.
Hát először akkor a biztosítással kezdeném. Szóval ez is egy kicsit fura itt kint, vagy hát lehet hogy csak nekem tűnik annak, hisz otthon ez is más azért. Szóval ha van valami járműved, akkor ugye kötelező a biztosítás, valamint az útadó. A biztosítást azonban nem a járműre kell kötni, hanem a személyre. Vagyis ez így nem pontosan igaz, mert a járműre vonatkozik, de azon belül személyre. Szóval ha mondjuk neked meg a párodnak van egy autója és biztosítást kötsz rá, akkor meg kell adnod azt hogy a barátnőd is vezetni fogja a kocsit, különben ő majd nem vezetheti. Persze utólag is ki lehet terjeszteni a biztosítást, sőt elvileg kis időre is ki lehet terjeszteni. Például ha meglátogat a rokonod, aki használná a kocsit, akkor ki kell terjeszteni rá a biztosítást mondjuk egy hétre. Persze ez mind lóvéba kerül. Bár az is tény, hogy a "fő" biztosítás/biztosított a kemény összeg, de hát a többi is pénz, akárhogy nézzük. Csak egy példa. Nekem a robogó biztosítása 574 euróba kerül egy évre. Azért dúrva, nem? Persze nem tudsz mit csinálni, mert kötelező, és biztosítás nélkül nem tudsz útadót se fizetni, hisz ott kérik a biztosításod azonosító számát, és hát ha se biztosításod, se utadód és a yard elfog, akkor aztán örökre itt ragadsz fizetve a büntetést, hisz súlyos ezrekben lehet számolni azt, de még így is jobban kijövök, mint a buszozással, valamint igazán felemelő, hogy mivel fullos biztosítást kötöttem, így ha ellopják a mocit, kifizetik az árát. Ha bármi történik vele, fizetnek mindent, tök mindegy kinek a hibájából. Persze elvielg, azt majd kiderül, de hát remélem erre azért nem kerül sor.
Na és akkor az internet banking. Na ezen egy kicsit lehaltam. Szóval elvileg online lehet csinálni mindent, persze ez azért nincs így, de hát még se kell bemenni a bankba hozzá, szóval majdnem tényleg online az egész.
Szóval frankón kitöltesz az odalon minden félét, hogy te szeretnél ilyet. A végén pedig megadod, hogy mikor hívhatnak fel befejezni a regisztrációt. Na hát gondoltam ez jó lesz, biztos kikapok valami ehte írt, akiből egy szót se fogok érteni a telefonban. Szerencsére nem így lett, na de így se volt olyan egyszerű a dolog.
Szóval felhívott a leányzó, hogy akkor fejezzük be, amit elkezdtem. Nos hát akkor elkezdet kérdezgetni minden félét, én meg feleltem rendesen mindenre. Úgy a fél életemet elmeséltem már, amikor is bejelentette a leányzó, hogy akkor már csak egy dolog lenne hátra. Meg is örültem, mint majom a farkának, hisz azt hittem sose tudok vissza menni dolgozni. Na nem mintha annyira siettem volna vissza, de hát na. Szóval akkor az utsó dolog amit kérdezett, hogy mondjak 3 alkalmat, amikor használtam a kártyámat, és hogy mennyit költöttem, valamint hol és mikor történt ez. Hát képzelhetitek. Ha tudtam az összeget, akkor vagy az időpontott nem tudtam, vagy a helyet, ha a hely meg az idő megvolt, akkor meg a pontos összeg nem. Na hát akkor visszahívjuk holnap, közölte a hölgy.
Na hát másnapra sikerült beszereznem egy kis papirost az utolsó 5 tranzakiómról a bankártyával. Szerencsére az autómatákban van egy ilyen menü, hogy mini statement, aztán arra kattintva kinyomtatja az utsó 5 tranzakcóit.
Szóval minden megvan, hívom a bankot, hogy akkor fejezzük be amit elkezdtünk. Persze akkor kapcsoltak össze-vissza, végül sikerült kilyukadnom ugyan annál a hülgynél. Végigvettünk mindent, és most sikerült is a végére jutni. Király. Élesítették az internet bankingomat és kaptam egy regisztrációs számot, valamint egy verification kódot. Persze ezeket vissza is kellett pötyögni ellenörzés képpen, majd a leányzó még elmsélt egy zsák opciót és hát a hívás így tartott több mint 17 percig.
Na akkor megvan minde, jelentkezzünk be. Bejelentkezésnél meg kell adni a regisztrációs számot, utána a verification kódból hármat, valamint a telefonszámom utolsó 4 számjegyét. Ez így ok is, hisz ez otthon is hasonló. Na de itt jön a plussz, ami számomra fura. Ugyanis kiküldtek egy úgynevezett code card-ot is ami tele van számokkal. És amikor valamilyen tranzakcót akarsz végrehajtani, akkor a véglegesítésnél mindig kérdez egy kódot arról a kártyáról, hogy mondjuk írd be a 21.et. És utána soha többet nem fogja kérni azt, szóval egy idő után elfogynak a számok. De hát a levélben biztosítottak arról, hogy mielőtt elfogynának a számok, kiküldenek egy újat. Fasza. Én csak nem értem mért kell ez. Persze ez is biztosít pár embernek melót, hisz valakinek ezt borítékba kell rakni, ki kell nyomtatni, stb. de hát akkor sem értem mért kell. Eleve belépésnél meg kell adnom a fél életem történetét mindenféle azonosítókat, akkor mért kall még egy plussz kódkártya. De hát én ehhez nem értek, szóval biztos kell. Na de hát ez van, és hát a lényeg, hogy van. És ha tetszik, ha nem, számomra nélkülönözhetetlen is, hisz hétköznapi munkásként, szinte esélytelen vagyok bankba menni, és bármi pénzügyet elintézni, de most már nem is nagyon kell.
Már csak egy plussz dolog, ugyanis a mai nap folyamán küldtem az otthoni számlámra egy kis pénzt. Szóval mi is kell ehhez. Szerintem az összes EU-s országban ez a helyzet, szóval talán valakinek hasznos lehet. Szóval ha haza akarsz küldeni egy kis lóvét, akkor kell a SWIFT kód, valamint a IBAN kód. Melyik mi? Az IBAN tulajdonképpen a számlaszámod nemzetközi bankszámlaszáma. Ezt könnyedén megtudhatod a bankodtól. Az OTP-nél van egy ilyen opció, ahova beírod a számlaszámod és megkapod az IBAN-odat. A SWIFT pedig (vagy BIC) pedig a bank azonosítója. Ezt is a banktól kell elkérni. Ennyi.
Na pusszantás mindenkinek, megyek meccset nézni...
5 komment

[4] Joo T
Apr 15., Wednesday 11:01 #5
Válasz chrss (#4) üzenetére
Ebben van ráció. Igazad van. Amúgy itt kint nincs sms-es értesítő. Legalább is annál a banknál, ahol én vagyok, ott nincs...
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[18] chrss
Apr 15., Wednesday 9:49 #4
Válasz Joo T (#3) üzenetére
Hát nekem pl évek óta ( két banknál is Erste és B kapok sms-t amiben küldnek egy plusz kódot. Az Ersténél ráadásul utalásonként jön a kód.

Hát ha kirabolnak akkor azért letiltja az ember a kártyáját. A fő probléma az ellopott jelszavaknaál hogy neten keresztül csinálják az esetek 99%-ában - keyloggerekkel stb. Az ellen meg véd az sms és a kódkártya is.
Photoshop Hero 3 - Filter Power!
[4] Joo T
Apr 15., Wednesday 9:19 #3
Válasz CeXzer (#2) üzenetére
Nincs, vagyis nem tudok róla. De ez otthon sincs másként. Hisz otthon is csak annyi van, hogy bankszámla, egy 6 jegyű azonosító valamint a jelszavad. Itt kint bankszámla helyett van ez a regisztrációs kód, utána az 5 jegyű azonosítóból kér 3 számot, valamint a telefonszámodból 4 karaktert.
Ha meg már ott tartunk, hogy ezt bárki lenyulhatja, akkor meg már a kódkártyát is simán lenyulhatják, hisz valószínűleg egy helyen tartja ezt mindenki.
Otthoni sms-sel ugyan ez. Ha kifosztják a lakást, akkor valószínű a telefont is viszik. Vagyis az is lenyúlható.
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
[24] CeXzer
Apr 15., Wednesday 5:30 #2
Ennyi a bejelentkezés, megadod az adatokat, aztán kérdez a kódkártyáról? Ha ennyi, szerintem nagyon is kell az a kódkártya, az összes többit simán lenyúlhatja bárki. Nncs semmi sms-ben kapott kód, vagy valami hasonló?
Don't blink. Don't even blink. Blink and you're dead. Don't turn your back. Don't look away. And don't blink. Good luck.
[59] Alwares
Apr 14., Tuesday 23:55 #1
Huh nem semmi. Úgy tudom itthon valamivel egyszerűbb az internetbank. Na de majd megtudom, mert lassan kellene egy saját bankkártya, csináltatok lassan egyet.
.titanic {float: none;}
Joo T
Never make the same mistake twice, try to make a new one.
Ezeken a platformokon játszom
Xbox 360
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Kaland, Szórakoztató, Verekedős, FPS, Szerepjáték, Sport
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Társasjáték, Szerepjáték, Zene (hallgatom), Könyvek, Bulizás, Barátok, Programozás, Úszás, Foci, Kézilabda, Kosár, Korcsolya, Extrém sportok, Bicikli, Atlétika, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
Aky
(offline)
dreampage
(offline)
sting
(offline)
casper007
(offline)
Yip Man
(offline)
pjul
(offline)
jozef76
(offline)
Geleta
(offline)
mpetko
(offline)
XBOX Live