[21] pauli (offline)

Hiperaktv

egy 37 ves fi s itt lakik: Budapest / Budapest

5006 napja regisztrlt felhasznl, ez id alatt 42737 kreditet gyjttt

2008 September
17:57 Elhunyt Paul Newman
Nyolcvanhrom ves korban New Havenben elhunyt Paul Newman, a magyar szrmazs, vilghr amerikai sznszlegenda. Hallt tdrk okozta, csaldja s kzeli bartai vele voltak connecticuti otthonban.

Nyolcvanhrom ves korban New Havenben meghalt Paul Newman vilghr amerikai sznsz. Marni Tomljanovic, a sznsz szvivje csupn annyit mondott, hogy Paul Newman pnteken ment el, s hallt rkbetegsg okozta - rja a BBC.

Paul Newman 2007 mjusban jelentette be visszavonulst a sznszettl, mert gy rezte, mr nem tudn kpessgei legjavt nyjtani. Idn lemondta John Steinbeck Egerek s emberek cm mve sznpadi adaptcijnak rendezst meg nem nevezett egszsggyi problmkra hivatkozva. Azt azonban tagadta, hogy rkban szenvedett.

Utols filmszerepe a Pixar-fle Verdk egyik szinkronhangja volt, ltni viszont 2002 ta nem lthattuk a vsznon, akkor A krhozat tj-ban szerepelt, amirt Oscar-djra is jelltk a legjobb mellkszerepli kategriban. t vtizedet fellel plyafutsa alatt ez volt a kilencedik sznszi Oscar-jellse, olyan rendezkkel dolgozott egytt, mint Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese vagy a Coen testvrek.

Karrierjt sznpadi sznszknt kezdte a Broadway deszkin. Els jelents szerepei a Picnic, a The Desperate Hours s Az ifjsg des madara voltak, utbbinak a ksbbi filmvltozatban is alaktotta a fszerepet. Klasszikus filmsztrklsejre s vdjegyv vlt vakt kk szemeire hamar felfigyeltek Hollywoodban s 1954-es bemutatkozsa (The Silver Chalice) utn pr vvel mr a legnagyobb sztrokkal forgatott. A Macska a forr bdogtetn cm Tennessee Williams-adaptciban nyjtott alaktst djesvel jutalmaztk, noha Newman nem rejtette vka al a csaldottsgt a sznhzi verzihoz kpest tett jelents kompromisszumok miatt.

A hatvanas vekben Hollywood egyik legnagyobb szupersztrja lett, npszersghez kritikai s szakmai elismers is jrult. Az vtized sorn hrom alkalommal is jelltk Oscar-djra, A svindler, a Hud s a Bilincs s mosoly fszerepeirt. Rendezi bemutatkozst (Rachel, Rachel) is siker fogadta, br az elismerseket leginkbb felesge, Joanne Woodward zsebelte be, aki a cmszerepet alaktotta. Woodwarddal egybknt 1958-ban hzasodtak ssze s hrom lnyuk szletett. Newmannak az els hzassgbl is volt mr hrom gyermeke. Egsz lete sorn hsges, monogm letet lt, tvol tartotta magt a hollywoodi botrnyoktl s gy nyilatkozott, hogy "eszem gban sincs hamburgerekre pazarolni az idmet, amikor otthon mindig finom steak vr".

1969-ben Hollywood msik legendsan jkp szvtiprjval, Robert Redforddal robbantottak kasszt; a Butch Cassidy s a Sundance klyk risi siker lett s ngy v mlva vissza is tapsoltk a karizmatikus dut (A nagy balh). Redforddal egsz letkben j bartok maradtak s mg az utbbi vekben is napirenden volt, hogy jra egytt lljanak a kamerk el.

Egyetlen fia, Scott 1978-ban kbtszer-tladagolsban meghalt, ami jelentsen megvltoztatta Newman szemllett s szerepvlasztsaira is hatssal volt. Pontosan a nyolcvanas vekre tehet sznszi plyafutsnak a cscsa s legjobb szerepeiknt ltalban az 1982-es Az tlet-et vagy az 1986-os A pnz szn-t szoks emlteni. Utbbi egybknt vgre, nyolcadik nekifutsra meghozta szmra az Oscar-djat is, pont egy vvel egy egsz letmvrt jr szobor utn. Hetven ves korhoz kzeltve is aktv maradt, 1994-ben a Senki bolondja fszereprt mltattk sokat, 2003-ban pedig t hnap leforgsa alatt a filmes (Oscar - A krhozat tja), a sznhzi (Tony - Our Town) s a televzis (Emmy - Our Town) djak legfontosabbjaira is jelltk.

Szenvedlyes autversenyz volt, "Newman's Own" nven sikeres lelmiszergyrt cget mkdtetett, s szmos karitatv cl rdekben fellpett.

Felesge, t gyermeke, kt unokja, btyja s termszetesen filmrajongk millii gyszoljk.

3 komment

[25] Yip Man
Sep 28., Sunday 11:51 #3
R.I.P.
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
[34] Ray
Sep 27., Saturday 21:45 #2
Naigen..... sznsz volt,nem egy ripacs..........RIP
Neked,mint kvlllnak...mi a vlemnyed az intelligencirl?
[62] casper007
Sep 27., Saturday 20:41 #1
, ezt el sem hiszem. Mennyi hatalmas filmet ksznhetnk neki! R.I.P.
And they're all made out of ticky tacky And they all look just the same.
pauli
psn: pauliboy23HUN. xbl: pauliboy23 steam: pauliboy23hun
Ezeken a platformokon jtszom
Kedvenc jtk-mfajaim
Akci, Akci/Kaland, Krtya, FPS, Online FPS, Verseny, Szimulator, Sport, Taktikai
Hobbijaim, szabadidmben ezt teszem
Jtk otthon, Jtk mindenhol, Jtk interneten, Zene (hallgatom), Bartok, Letlts, Frum, NASA weboldal feltrse, Bvrkods, Foci, Kosr, szaki sarki expedci, Bicikli, Ping-pong, Body buiding
Bartok, ismersk
GibiPeti
(offline)
turho
(offline)
Daniel San
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
FradiAti
(offline)
omahabeachboy
(offline)
matilda
(offline)
Edina
(offline)
corc
(offline)
GeneraL_XTX
(offline)
policeman
(offline)
matiszg
(offline)
David AiRBoRNe
(offline)
takeshi
(offline)
roller
(offline)
sting
(offline)
ink
(offline)
Anferni
(offline)
GAME MASTER G
(offline)
legolas
(offline)
Mrs Chickenleg
(offline)
GeePee
(offline)
szondag3
(offline)
naval
(offline)
SPeterHUN
(offline)
Stg. Lya
(offline)
Henryarm
(offline)
Djuree
(offline)
e.vid
(offline)
Foksz
(offline)
Dragon 75
(offline)
lorantHUN
(offline)
Jelasics
(offline)
Nono7
(offline)
kari7
(offline)
RadarHUN
(offline)
M71p76loV
(offline)
[HUN]LuCkYbOi
(offline)
CaptainPrice
(offline)
DeejayDomee
(offline)
ssj4vegita
(offline)
Racsi
(offline)
lacamester
(offline)
WARRIOR_hungary
(offline)
Decooy Bcsi
(offline)
NiCat666
(offline)