TopTíz - minden idők legjobb főgonoszai

TopTíz - minden idők legjobb főgonoszai

dragCsető Zsolt2007.09.10. 16:30

Ismét itt van TopTíz rovatunk: a legutóbbi alkalommal a legjobb segítőtársakat válogattuk ki, most pedig a jóbarátokat követően az ellenségeken van a sor - jöjjenek minden idők legjobb főgonoszai.

Bár a listára ezúttal is számtalanan felfértek volna, most is kénytelenek voltunk meghúzni tíznél azt a fránya vonalat. Végül őket választottuk meg a legjobbaknak - kilétüket ezúttal is oldalanként fedhetitek fel.

10 - KEFKA

Listánk legelső szereplője minden idők egyik legutálatosabb, és ilyen szempontból egyik leginkább eltalált videójáték karaktere, a Final Fantasy VI főgonosza, Kefka, aki nem csak a PlayStation-ös újrakiadás renderelt intrójából vett kép alapján fest úgy, mint egy őrült bohóc: Kefka tényleg az. Aljas, végletekig önző, sunyi természete, irritáló viccelődései, és természetesen a jellegzetes, feledhetetlen nevetése tökéletesen gyűlölhetővé teszi őt. Ha vannak tiszteletre méltó főgonoszok, akkor ő egészen biztosan nem tartozik közéjük.

9 - GORO

Ha valaki éppen ezeket a sorokat olvassa, és nem mond számára semmit sem a Mortal Kombat cím, akkor igencsak érdekes univerzumból csöppenhetett ide, így nagy valószínűséggel Goro neve is ismerősen hangzik sokatok számára. A névjegyeként a szükségesnél kétszer annyi kezet magán viselő Shokan legelőször a videójáték klasszikus egyik főellenfeleként híresült el, de az 1995-ös első mozifilmben is felbukkant.

8 - KAIN

Bár Kain-t, mint főgonoszt a legtöbben minden bizonnyal a Soul Reaver játékokból ismerik, ám első felbukkanására nem itt került sor, hanem az 1996-os Blood Omen: Legacy of Kain-ben, amelyben ő volt a központi karakter, és amely végül egy folytatást is kapott a következő évezredben. Kain volt az, aki megfosztotta szárnyaitól, majd az örvénybe vetette a Soul Reaver vámpír-főhősét, Raziel-t, így bosszúnk kiszemelt áldozata is ő volt. A sorozat jelenleg utolsó részében, a Defiance-ben is feltűnt, ahol mindkét fő karakter irányítható volt.

7 - GANONDORF

A jó és a rossz klasszikus kontrasztja mindig is a The Legend of Zelda játékok egyik alapja volt, a két oldalt pedig az esetek jelentős többségében Link és Ganon testesítette meg, egyszerű, mégis remek módon. Ganondorf amúgy eredetileg ember volt, ám olyan mértékű gonoszság lakozott benne, hogy végül az lett belőle, amilyen formában megismerhettük őt. A sorozat meseszerű koncepciójához hűen természetesen végül mindig ő marad alul - ő szenvedte el egyébként a játékokban eddig valaha látott egyik legjobb (és nem legbrutálisabb) kivégzést, mégpedig a Wind Waker végén.

6 - LAN DI

A hatodik helyre Yu Suzuki legendás és kultikus Dreamcast-os remekművének főgonoszát, Lan Di-t soroltuk. A Shenmue főhőse, Ryo Hazuki azért kezdi el üldözni őt, mert meggyilkolta édesapját. Az pedig már csak a sors iróniája, hogy a bosszú végül sohasem teljesedhetett be, hiszen a sorozatból végül csupán két epizód látott napvilágot, így a sztorivonal is messze-messze befejezetlen maradt. Talán egyszer majd oda kerül a pont a történet végére - legalábbis számos rajongó ebben reménykedik.

5 - PSYCHO MANTIS

Ha van olyan játék, amelynek főellenfeleiről ódákat lehetne zengeni, akkor a Metal Gear Solid egészen biztosan kiemelt említést érdemelne. Az egytől-egyig fantasztikusan eltalált karakterek közül több is komoly eséllyel indult a listára kerülésre, ám a FOXHOUND legénységből végül Psycho Mantis lett az első számú befutó. A szellemi trükkök és a telepátia mestere ellen vívott harc, illetve annak előzménye könnyedén pályázhatna a "minden idők egyik legjobb bossfightja" címre. Csak semmi spoiler - ha kimaradt, pótold sürgősen.

4 - SEPHIROTH

Csupán a Final Fantasy franchise lett az egyetlen, amely két főgonoszát is sikeresen pályázta toplistánkra: Kefka mellett a sokak által a sorozat legjobbjának tartott Final Fantasy VII antagonistájának, Sephiroth-nak sikerült ez. Komolyabb poénok lelövése nélkül róla is nehézkes érdemben beszélni: annyi minden esetre elmondható, hogy az epizód egyik legnagyobb és legmeglepőbb fordulata is miatta következik be. Természetesen az animációs film formájában inkarnálódott folytatásban, az Advent Children-ben is feltűnt Cloud ellenfeleként.

3 - RIDLEY

Megérkeztünk a dobogóra, amelynek legalsó fokára a Metroid sorozat rendre visszatérő főellenfele, Ridley állhatott fel. A leginkább pterodaktilusz-csontvázra hasonlító Űrkalózzal Samus-nak számos alkalommal meg kellett kűzdenie, a legutóbbi részben, a Metroid Prime 3: Corruption-ben például igencsak látványos, a Gandalf-Balrog harc által ihletett formában, zuhanás közben. Érdekesség, hogy sokan úgy vélik, hogy a nevét Ridley Scott-ról, az Alien rendezőjéről kapta, ami nem titkoltan a Metroid játékok első számú inspirációs forrása volt.

2 - PYRAMID HEAD

A második helyre minden idők legelvontabb, legbetegebb és legelgondolkodtatóbb főellenfele, a Piramisfejű került. Már a vele történő első találkozás is hátborzongatónak mondható, a közte, és a főhős, James Sunderland közötti rács ellenére is, a későbbiekben pedig mindez csak fokozódik. A véres hentesruhát viselő, gigantikus, és a földön fülsértően nyikorgó bárdot vonszoló, fura, piramis alakú sisakot viselő, kegyelmet nem ismerő, és a nemi erőszakkal is gyakran élő lénnyel nem egy leányálom találkozni - ha még nem tetted meg, akkor kihagytad a világ egyik legjobb horrorjátékát, a Silent Hill 2-t. Gans mozifilmjében is felbukkant.

1 - NEMESIS

Borzasztóan szoros volt a harc az első helyért, amelyet végül egy másik túlélő-horror főgonosz érdemelt ki. Lehet, hogy nem a Resident Evil 3 a Capcom patinás sorozatának legjobb tagja, de az alcímben is fellelhető főellenfél, a Nemesis garantáltan visszatérő rémálmaink egyik főszereplője lesz. A Tyrant-program legtökéletesebbre csiszolt darabja ellen még a legbátrabbak is garantáltan fejvesztve menekülnek - erre pedig nem egyszer lesz alkalom a játékban. Remekül eltalált, és a rendellenesen magas pulzussal karöltve érkező állandó izgalmat tökéletesen garantáló főellenfél. "S.T.A.R.S."

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Capcom siker, Warner kudarc - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stray Gods: The Roleplaying Musical, Cotton Reboot! High Tension!, Shin Megami Tensei V: Vengeance, Jurassic World.

11 órája
1

Indika - apáca, megkísértve

Az orosz ortodox apácás indie játék, amelynek már a demója komoly hullámokat vetett, érdemes azonban teljesen vakon belevágni. Egy viszonylag hagyományos megkísértés történetre számítottam a címszereplő fülébe obszcén dolgokat suttogó ördöggel, ám egy ennél jóval nehezebben leírható élménnyel gazdagodtam.

1 napja
1

Bemutatkozott az Akimbot, begördül a #DRIVE Rally – ez történt szerdán

Továbbá: Nintendo World Championships: NES Edition, Designated Demigod, Gundam Breaker 4, Sonic Rumble, Quest Master, WitchSpring R.

1 napja
1

Rainbow Cotton - a pamutboszi visszatér

A Cotton játékok gyakorlatilag új életre keltek az elmúlt években, és nem telt el sok idő, hogy az obskúrus Rainbow Cotton is megkapja a maga felújítását. A Dreamcast-éra játékai a gyönyörű SEGA-árkád életérzést hozták, és a Success 3D-s pamutboszija is tele volt szívvel-lélekkel. Lássuk a cukorkát, induljon a tea-parti!

1 napja
4

Kaszál a Microsoft és a Remedy - ez történt kedden

Továbbá: Nintedo és EA üzleti jelentés, Don’t Kill Them All, Hades II, Wholesome Direct, Rocksmith+.

2 napja
21

SaGa Emerald Beyond - Világokon át

Az új SaGa játékban nem kell beérnünk egy vagy két új világgal, hanem kalandjaink során tizenhét egyedi helyen is megfordulhatunk! De vajon mindez elég lesz ahhoz, hogy lekössön minket a mindig különc JPRG sorozat új epizódja? Teszt!

3 napja

Így kerül egy platformra a gaming, a család és a kibervédelem

Mind használunk IT eszközöket, internetezünk, a felhasználók ma már pici gyermekkortól kezdve részesei ennek a világnak. A Gamer365 felületén – szponzorált anyagunkban -, a felnőtt gamereket, gyermekes szülőket célozva igyekszünk felhívni a figyelmet a leselkedő veszélyekre.

3 napja
2

A Microsoft négy Bethesda stúdiót zár be

Az Arkane Austin (Redfall), a Tango Gameworks (HiFi Rush), az Alpha Dog Studios (Mighty DOOM) és a Roundhouse Games esett áldozatul az átrendezésnek.

3 napja
67

140 millió felett a Switch, közel az utód bejelentése

A Nintendo készen áll az új hardver leleplezésére, amire még ebben az üzleti évben sor fog kerülni.

3 napja
8

Hades II Early Access-start, Helldivers 2 megfutamodás – ez történt hétfőn

Továbbá: QuakeCon 2024, Wizard with a Gun, Sword & Fairy Inn 2.

3 napja
10

Heti megjelenések

4 napja
7

Endless Ocean: Luminous - sekély e mély

Az Endless Ocean utoljára a klasszikus Wii konzolon úszott be a nappalinkba, 2024-ben pedig a folytatás úgy tesz, mintha nem telt volna el tizenöt év azóta. Na, nem azért mert így rohan az idő, hanem mert a Luminous alig újít az elődökhöz képest, és sok tekintetben vissza is fejlődött. Teszt!

5 napja
1

Jól áll a Resident Evil 9, a Helldivers 2 értékelései már kevésbé – ez történt pénteken

Továbbá: SteamWorld Heist II, Realm of Ink, Serum, Senua's Saga: Hellblade II.

6 napja
36

Elden Ring jövőkép morzsák, The Forever Winter gameplay leleplezés – ez történt csütörtökön

Továbbá: XDefiant, RKGK, Cozy Caravan, Helldivers 2, Bloodstained: Ritual of the Night, THQ Nordic Digital Showcase.

7 napja
1

Steve Jackson - Salamonis titkai

Folytatjuk a magyar nyelven megjelenő lapozgatós könyveket bemutató sorozatunkat, a negyven éves évfordulóra Steve Jackson lepte meg a rajongókat Salamonis titkaival.

8 napja
1

Visszatér a Batman: Arkham, érkezik a nagy Starfield frissítés - ez történt szerdán

Továbbá: két különleges stúdiót zárhat be a Take-Two, Assassin’s Creed a zsebedben és a Steam Deck legtöbbet játszott címei.

8 napja
2

PlayStation Plus: a májusi négyes

Kimondottan izgalmas friss címeket kínál a Sony előfizetéses szolgáltatásának belépő szintje, ami mellé újabb Destiny 2 kiegészítőt is kapunk.

8 napja
12

Wrath: Aeon of Ruin - a poszt-Quake romtúrda

Ha boomer-shooter akarsz lenni, akkor mindenképp hivatkozz legalább egy (de akár több) jellegzetes FPS-re a kilencvenes évekből. Próbáld meg lemásolni annak sikeres elemeit, és ha igazán abiciózus vagy, akkor akár újíthatsz is néhány ponton. A Wrath a Quake technológiáján próbál új utakat lefektetni, de vajon sikerül neki? Teszt!

9 napja
5

Square Enix rekord veszteség, leépít a KeokeN - ez történt kedden

Továbbá: Xbox Games Showcase, Game Pass frissítés, Funko Fusion, Star Wars: Hunters és Shin Megami Tensei V: Vengeance trailer, Returnal évforduló.

9 napja
4

Xbox Games Showcase: júniusban találkozunk!

Most először lesznek együtt az Activision, Blizzard, Bethesda és Xbox Game Studios belsős projektjei, ráadásul külsős partnerekre is számíthatunk.

2024.04.30.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==