[Teszt] Age of Empires III: Definitive Edition

Age of Empires III: Definitive Edition

mcmackoGéczy Attila2020.10.31. 14:38

Javíthatatlan nosztalgiázó vagyok, így számomra az örök kedvenc mindig is az Age of Empires második része marad. Jó időben kapott el, kellemes játékmenete szerintem az utána megköpködött Star Wars RTS-t is elvitte a hátán, változatosságra pedig nem lehetett panasz. A harmadik epizód ezek után nagy léptékű fejlődést mutatott be - a 3D megvalósítás pedig önmagában generációs előrelépést jelentett. Az AOE trilógiát most felújítva is elérheti a PC-s Game Pass közösség. A Tantalus pedig remek munkát végzett, bár kellően szolid, stramm alapokhoz nyúlt, amikor az Age of Empires III definitív kiadást elénk tárta.

Ki gondolta volna, hogy 15 év telt el az eredeti AOE3 megjelenése óta, de valljuk be, az RTS műfaja ekkorra már kellően kiforrta magát, és ma már akkora léptékű ugrások nincsenek, mint mondjuk az AOE1-2-3 között eltelt időkben. Az Age of Empires III alapjátéka magában hordozta az elődök érdekes történelmi szemléletét, és az egészet megtoldotta egy egész izgalmassá váló sztorimóddal, amiből három kampányon át lubickolhatunk a történelem különböző fázisaiban. Ha már historikus csaták: az eredeti kampány mellett most itt van a Historical Battles mód is, amiben a történelem megadott csatáit élhetjük újra, félig-meddig valós, részben pedig fiktív részletek mellett.

A játék a felhasználói felületén is kapott egy alapos turbózást - a játékosok nagyobb távban zoomolhatnak, a tech-fát részleteiben lehet mustrálni és az épületek felett láthatóvá vált a progress-sáv is. Három féle UX-et választhatunk, ebből a definitív tökéletes az újoncok számára is, de visszatérhetünk a korábbi játékokra jellemző megoldásokhoz, és egy harmadik megközelítést is választhatunk, ha ennyire kényesek vagyunk a részletekre. A központi városink fejlesztéséhez nem kell kártyákat grindelni, pusztán kozmetikázásra költhetjük pontjainkat. A kártyás csatározásba így azonnal bele lehet vetni magunkat. Elvileg az AI is kapott egy masszív update-et, de ezt én nem tudom validálni - egész egyszerűen nekem sok az "expert" mód egy RTS játéknál, és ezt nem is félek bevallani.

Tartalmilag további finomság, hogy egy kvázi harmadik expanzióként az inkák és a svédek is bekerültek a kalapba, a polkorrektség és történelmi hűség jegyében pedig a natív amerikai civilizáció is finomhangoláson esett át. A multiplayert átalakított szerveralapú megoldásokra pakolta át a fejlesztő - emellett pedig új Art of War küldetésekkel lehet készülni a komolyabb multis stratégiai trükkök elsajátítására. Nem tagadom, iszonyat béna vagyok RTS multi meccsek szempontjából, de ezek a kiegészítések okos bővítésnek tűnnek annak tükrében, hogy az ember nem sok ezer óra alatt akar a stratégiai megoldások és svédcsavarok megoldásaira rájönni.

A játékot 4K-n futtattam GTX 2060 kártyával, és mindent maxra tolva kb be tudtam lőni egy 30 FPS körüli mutatót, ami durvább jeleneteknél azért a huszonközép értékig le-le tudott mászni. Nagy segítség az árnyékok moderálása, ezzel lehet annyit nyerni, hogy picit feljebb tornászhatóvá váljon az FPS mutató. Mondjuk annyira nem néz ki jól a felújított grafika, hogy ennyire fogva legyen a gép, de az is igaz, hogy kevés cím szalad igazán jól 4K-ban ezen a grafikus kártyán. 1080p-ben is látványos és értelmezhető marad a grafika, ezzel sincs nagy probléma tehát.

Tizenhat civilizáció, feljavított tartalom és prezentáció, valamint tonnányi apró finomhangolás, amit a közösséggel egyeztetve végzett a kiadó-fejlesztő párosa. Ez az Age Of Empires III: Definitive Edition. A hármas rész most sem lett a kedvenc AOE epizódom (kicsit talán már túl sok is az a lehetőségrendszer, amit nekem kényelmes átlátni), de ahogy a cikk elején is említettem, én már csak ilyen nosztalgikus vagyok bizonyos dolgokkal kapcsolatban. A jövőben mod- és közösségi tartalmak szempontjából is nyitott játék amúgy simán megéri a 20 Euró körüli árcímkét is, de Game Pass tartalomként is külön csemege lehet az őszi elnyúló estékre.

Ha tetszett a cikk, és megteheted, akkor támogass minket patreonon!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

A Zónánál már csak az űr hátborzongatóbb – ez történt pénteken

Benne: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, Alien: Rogue Incursion, GALIX: New Horizons, Honkai: Star Rail, Kage: Shadow of the Ninja, The Detective Reaper Invites, Save me Mr Tako: Definitive Edition.

2 órája

Rauniot – Visszafogott világvége

Az apokalipszis általában hangos, mindent maga alá temető eseményként jelenik meg a szórakoztatóiparban. Ledobják az atomot, zombihordák árasztják el a városokat, vagy brutális természeti katasztrófák törik el a civilizáció gerincét. Akad azonban néhány mű, ami a fonákjáról közelíti meg ezt a témát. Ilyen a Rauniot is.

10 órája

Elmarad a BlizzCon, törölt People Can Fly játék - ez történt csütörtökön

Továbbá: Stellar Blade, Gears of War, Exodus, Deathbound, Capcom takarítás a Steamen.

1 napja
8

Szigorít a Steam, meglepetés megjelenések - ez történt szerdán

Továbbá: Sand Land, Bit.Trip ReRunner, Lords of the Fallen, Insurmountable, Rotwood, Island of Winds.

2 napja
15

Stellar Blade

A Shift Up mérnöki pontossággal tervezte meg első konzolos játékának köztudatba emelését. De vajon van-e több a csinos külcsín alatt?

2 napja
10

Feltámad az Infogrames, Metaphor: ReFantazio megjelenés - ez történt kedden

Továbbá: Stellar Blade, Destiny 2, Morbid: The Lords of Ire, Remnant 2, 2XKO, Indika, Karma: The Dark World.

3 napja
11

Meghasad az Embracer, új Gyűrűk Ura játék - ez történt hétfőn

Továbbá: Starlight Games, Tales of the Shire, Star Wars Jedi: Survivor, ID@Xbox Digital Showcase, PowerWash Simulator, The Whims of the Gods.

4 napja
13

Heti megjelenések

5 napja
3

The Smurfs 2 - The Prisoner of the Green Stone - Hupizöld Törpikék

A Microids tavaly év végi felhozatala igen kellemesen alakult, sajnos nem is volt időnk minden fontosabb címükre ránézni. Most a tavaszi üresjáratot kihasználva vissaztérünk a Hupikék Törpikékhez!

5 napja

Anomaly Collapse

Teszteltük a legújabb roguelite próbálkozást, ami ezúttal az egy dimenziós csataterekből próbálja kihozni a maximumot - és mindezt nem is akárhogyan teszi.

6 napja
1

Eiyuden Chronicle folytatás, Prison Architect 2 csúszás - ez történt pénteken

Továbbá: Kena: Bridge of Spirits, Sclash, Biped 2, Unending Dawn.

7 napja
3

Új projektek a Lariannál, bemutatkozott a Kingdom Come: Deliverance II - ez történt csütörtökön

Továbbá: F1 24, Fabledom, Darkest Dungeon II, V Rising, Human Fall Flat 2, Cozy Caravan, Remnant 2.

8 napja
2

Lovagregény újratöltve: bejelentették a Kingdom Come: Deliverance 2-t

Mi már egy hete tudjuk, de csak most szabad róla beszélni. A Plaion és a Warhorse Studios párosa bejelentette a sikeres lovagregényük folytatását, a Kingdom Come: Deliverance II-t.

8 napja
1

Botany Manor

Egyedül sétálgatni egy viktoriánus kori udvarházban, feljegyzéseket olvasgatni és virágokat növeszteni? Izgalmasabb, mint hinnéd! Tesztlaborba vittük a Botany Manort.

8 napja
6

Baldur's Gate fejlesztővadászat, Ghost of Tsushima gépigény – ez történt szerdán

Továbbá: Sea of Thieves, Potionomics, Crow Country, Mullet Mad Jack, Dementium: The Ward.

9 napja
3

Sok jó indie 20 percben is elfér - Nintendo Indie World Showcase összefoglaló

A kis címek is tudnak izgalmasak lenni: a Nintendo legújabb indie-specifikus adásában láttunk is jó néhányat - nem csak Switch-re! Összegyűjtöttük nektek a látottakat.

9 napja
6

Children of the Sun

A Devolver Digital továbbra is remek érzékkel karolja fel az ígéretes, egyedi, kreatív projekteket. René Rother debütáló alkotása sem lóg ki a texasi kiadó portfoliójából. Na de miért érdemes odafigyelni rá? TESZT!

9 napja
1

Műsoron az indie-k, folytatódnak a leépítések – ez történt kedden

Benne: Nintendo Indie World Showcase beharangozó, Take-Two és Kwalee leépítés, Rolling Hills bejelentés, Capes és Athenian Rhapsody megjelenési dátumok.

2024.04.17.
4

Game Pass: mozgolódás április második felében

A hónap második fele talán elsőre csendesebbnek tűnik a megszokottnál, de még így is számos izgalmas premier címet találhatunk a listában.

2024.04.16.
1

A Nintendo kihagyja a Gamescomot, Keanu Reeves lesz Shadow hangja – ez történt hétfőn

Továbbá: No Rest for the Wicked, One Piece Odyssey: Deluxe Edition, Sand Land, Telebbit, Horrific Xanatorium.

2024.04.16.
17

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==