playmore2008.01.22. 11:15

Achievement Unlocked | Call of Duty 2 (13A/1000G)

A túlélés a háború igazi dicsősége.

Training

A második világháborús FPSek virágkorának végén (talán merhetem ezt mondani a COD4 árnyékában) érdemes számot vetni a múlttal. Alig pár éve még végeláthatatlan sorokban kígyóztak azok a sajátszemszögű lövöldék, melyekben az 1942-45-ös évet csatázhattuk végig, először csak az amerikaiak, majd később a brittek és az orszok szemszögéből. Kezdetben volt a Medal of Honor: Allied Assault amely lefektette a műfaj alapjait és bár ma már igencsak megkopott még mindig igaz, hogy nélküle nem lett volna a Call of Duty olyan, amilyen. Mikor már az EA rohamtempóban kitermelt még vagy 3 küldetéslemezt az eredeti MOHAA-hoz, a konkurencia sem pihent. Az Activision megbízta az Infinity Ward nevű fejlesztőcsapatot, hogy múlják felül minden téren az alapvetést. Ők így is tettek és megjelent a COD. Az újjítások két legfőbb pontja a csapat-csapat elleni harc (tehát nem egyedül "kolbászolunk" a harcmezőn) és mindhárom főbb szövetséges nemzet szerepeltetése, ezek közül is leginkább az oroszoké. Emellett külön kiemelném azt, hogy végre használhattuk a Kar98-at 8) Nagyon szép és jó volt a COD, de a fejlesztők úgy érezték ez nem elég és nem sokkal később megjelent az új etalon, az új mérföldkő, kiindulási pont vagy nevezzük is akárhogy: megjelent a Call of Duty 2. Sokat gondolkoztam rajta, hogy az utóbbi időben (is), leírásaimat mindig azok köré az érzelmek köré építem, amik akkor törnek rám, mikor az adott játékkal játszom. Ez olyan "amerikais" történetmesélésre hajaz, de a videójátékokkal való kapcsolatomat nagy mértékben befolyásolják azok az emóciók, melyeket egy-egy kiválóan felépített történet vagy játékmenet ki szokott váltani. X360-ra csak most szerztem meg (vagyis kölcsönkaptam) a játékot lényegében a nosztalgiázás miatt (ugyanis PCn egyszer már végigvittem) másrészt nem aggódtam, hogy nem tudom megcsinálni hiszen csak néhány, a sztorihoz kapcsolódó "könnyű" AC van benne.

Total War

Friss játékosok számára már a COD2 első küldetése elemi erővel robban az agyukba. A meglévő kiváló elődöt felülmúlandó két játékmenetbeli újjítás soha nem látott magasságokba emelete az élményt. Az első újjítás a visszatöltődő élet (ezzel a lépéssel be is vezetvén a mainstreambe). Kapsz egy pár golyót? Sebaj, búj fedezékbe egy kicsit. A sebzés viszont úgy van balanszírozva, hogy a meggondolatlan rohamra induló huszárokat azonnal ledarálják. Ennek eredményeként a COD2 végig intenzív és sarokról sarokig tartó kőkemény és látványos ellenállást vonultat fel hiszen nem kell aggódni, hogy a kedves játékosnak elfogyott az egészségügyi csomagja az előző kereszteződésben. A másik újjítás ebből fakad: az ellenfelek mindaddig végtelenül támadnak amíg vissza nem szorítják őket egy bizonyos pontig. Uh..mi? Jól hallottátok végtelenül. Vagyis folyamatosan nyomulni kell előre, ahogy az igazi háborúban golyózápor közepette. Folyton nyomás alatt tartani az ellent majd beszorítani az utolsó védőbástyák mögé és kifüstölni onnan. Ez a két változtatás szavakkal leírhatatlan élményt adott. Már az első ororsz hadjáratban is megismerhetjük azt az elkeseredett foggal-körömmel való előrenyomulást, amely a borzalmas II. világháború sajátja. Legtöbb esetben még vagy 5-6 társunkkal rohamozunk (akik végtelenül utánpótlásra kerülnek, de nem sokat harcolnak helyettünk, a kulcspontok elfoglalása nélkülünk nem lehetséges) gyakran kétszer ennyi ellenfél ellen, akik beásott fedezékekből, géppuskafészkek támogatásával dobálják a gránátokat felénk és folyamtosan pusztító tüzet okádnak a fegyvereik. Robbanások, sikoltozások és ordítások hallatszanak ki a szinte már süketítő fegyverropogás zajából. Nyomulni, nyomulni, nyomulni előre. Csak annyi időre lehet megállni amíg levegőt veszünk egy fedezék mögött vagy megritkítjuk az ellenfél sorait, hogy pár méterrel közelebb jussunk a célhoz. A háború szörnyűségei a legmagasabb fokon letek illusztrálva. Minden bajtársunknak van neve így kissé közel érezzük magunkat hozzájuk, csak hogy lássuk hány fajta módot találtak ki a programozók a halál agóniájának bemutatására. Szitává lőtt testek, gránátoktól ordítva félrevágódó hullák borítanak be minket miközben a törmelék hullik a fejünkre a fedezék mögött. Az ellenfelek sem különbek, szétlőtt csipővel vagy térddel elesve, ordítva nyúlnak a fegyverükért vagy hason csúszva több sebből vérezve próbálnak fedezékbe jutni. Alig, hogy kitakarítunk egy kereszteződést vagy erődítményt már jön a következő, így a földet beborítő hullák és haldoklók fél óra után már szemöldökráncolásra sem késztetnek. Aztán vége küldetésnek és töltődika következő. Töltés közben hirtelen észrevesszük, hogy minden izmunk megfeszült és szinte lihegve szedjük a levegőt. Ránk tör a fáradság. Ilyen intenzív a COD2.

Veteran of...

Mivel egyrészt már PC annó kijátszottam a játékot és lényegében majd az összes achievement a Veteran nehézséghez köthető a játékban ezért eleve azzal kezdtem. Lényegében szinte elmondhatatlanul borzalmas amit a készítők kitaláltak, hogy megakadályozzák a játékost ennek teljesítésében. Lényegében kettő lövés bármelyik fegyverből azonnali halált okoz. A társainkat ledarálják és csak mi vagyunk az egész Wehrmacht ellen. Bár a checkpointokat elég ésszerűen adagolja a gép, lényegében a kulcsfontosságú pontok több mint felén csakis szerencséből lehet átjutni. Nagyon kell tudni hol a védelem gyenge pontja (emitt volt párszor, hogy órákon át haltam meg és éledtem újra sok helyen) és ésszel kell használni a füstgránátjainkat mert a 4db amit kapunk nagyon kevés, ezért tényleg csak a lehetetlen helyeken szabad használni (legtöbbször ha egy MG42 van belőve egy folyosószerű utcára ahol nincs fedezék 3-5 méteren belül). A házak és építmények kitakarítása külön sokkoló, egy-egy falusi házban legtöbbször 20-30 német is tartózkodik, ráadásul ha eltávolodunk a háztól, akkor ugye újratermelődnek (arról nem is beszélve, hogy a szomszédos utcáról és házakból állandóan lőnek), a lépcsők pedig úgy vezetnek felfelé, hogy négy irányból négy németekkel teli szoba nyílik rájuk. Itt megemlítendő egyébként az újratöltés is, ugyanis a németek eléggé golyóállóak, tehát jótanácsként mondom, hogy a Thompson és társai helyett kapjuk fel az MP40-et (32 golyó) és az MP44-et (45 golyó) amint lehet. A szovjet PPSH (71 golyó) tökéletes, de leginkább amiatt, hogy nem kell újratölteni, meszire ne próbálkozzunk. A kötelező géppisztoly mellett legyen nálunk egy karabély is (ha lehet akkor félautomata pl Gewehr 43), de ha csak felhúzós van akkor a nagyobb tárat részesítsük előnyben, a mesterlövészpuskák prioritást élveznek, minden esetben vegyük fel őket! Ha egy MG42-vel megerősített pont ellen indulunk rohamra, mindig először a géppuskást szedjük ki, gránátot csak közelről dobjunk és KETTESÉVEL, mert visszadobják! Füstöt csak sűrű fedezékek nélküli pont ellen használjunk. Ha sikerül teríteni a füstöt akkor rohanjunk a legeslegközelebb ameddig csak lehet a célponthoz, akkor is ha tudjuk, hogy egyedül nem tudunk mindenkit kilőni, majd bukjunk le fedezékbe és célozzuk a németek felöli irányt. Ekkor a bajtársaink is előrerohannak (mivel ők minket követnek), elvonják a tüzet, megritkítják a védelmet, mi meg ledaráljuk a maradékot.

War Hardened

A Veterán küldetéssorozat valamennyire gyakorlott FPS rajongónak, a felmerülő borzalmas ellenállás ellenére is nem tarthat tovább 2-3-4 napnál (attól függ mennyit játszunk) és bár maga a játék rövid még ma is kiváló szórakozás. Ez a leírás úgy készült, hogy a Call of Duty 4-el még nem kerültem szorosabb kontaktusba és biztos vagyok benne, hogy ismét nagyot alkottak a készítők, de a legjobb második világháborús FPS egyelőre a COD2 maradt, ezt bizton mondhatom ;)

Achievement Unlocked (13 achievement) - (1000 gamerscore):

  1. Completed Training (50G)

Hajtsd végre a gyakorlópályát.

  1. Veteran of the Winter War (60G)

Nyerd meg a Winter War küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of Stalingrad '42 (60G)

Nyerd meg a Stalingrad '42 küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of Fortress Stalingrad (60G)

Nyerd meg a Fortress Stalingrad küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of El Alamein (60G)

Nyerd meg az El Alamein küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of The Tank Squadrons (60G)

Nyerd meg a The Tank Squadrons küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of Rommel's Last Stand (60G)

Nyerd meg a Rommel's Last Stand küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of The Battle for Caen (60G)

Nyerd meg a The Battle for Caen küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of D-Day (60G)

Nyerd meg a D-Day küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of Hill 400 (60G)

Nyerd meg a Hill 400 küldetést Veteran fokozaton.

  1. Veteran of Crossing the Rhine (60G)

Nyerd meg a Crossing the Rhine küldetést Veteran fokozaton.

  1. Won the War (150G)

Nyerd meg az összes küldetést.

  1. War Hardened (200G)

Nyerd meg az összes küldetést Hardened vagy Veteran fokozaton.


Retail 100%: Assassin's Creed, Call of Duty 2, Enchanted Arms, Need for Speed Most Wanted, Splinter Cell Double Agent;

Arcade 100%: 3D Ultra Minigolf, DOOM, Prince of Persia Classic, UNO, Worms;

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==