[29] Necroman Mk2 (offline)

Szakértő - Egoista - Jólnevelt

Ő egy 36 éves fiú és itt lakik: Tolna / Szekszárd

4937 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 71103 kreditet gyűjtött

2016 December
20:25 Gondolatok a Switch-ről
Másfél hónapja mutatta be a Nintendo az új konzolját, és még kb. ugyanennyit kell várni arra, hogy a jövő márciusban megjelenő gépről többet tudhassunk meg. Ennek okán összefoglalnám 5+1 pontban, hogy így "félidőben" miként látom a Switch megjelenését és megítélését.
Michael Pachter üzemmód: ON
1. A gép sikeres lesz, de...
Az, hogy a Switch hazájában nagy siker lesz, az szinte borítékolható. A handheld és mobil gaming fellegvárának számító japán piacon minden bizonnyal sokan örülni fognak az "erősebb PS Vita-nak", sőt, a gép 2in1 koncepciója különösen vonzóvá teheti számukra a Nintendo új masináját - elég csak megnézni az egyik legutóbbi eladási listát a PS4-PSV cross buy címekről. A cég egyszer már ügyesen vett át a Sony-tól egy ötletet és filozófiát (EyeToy), amiből aztán egy aranybányát csinált (Wii).
A nyugati világban azonban, bár minden bizonnyal jobban fog fogyni a Wii U-nál, nem lesz akkor durranás a gép. Sejtik ezt egyébként a Nintendo-nál is, emiatt tolják meg a szekerét már a legelső esztendőben is exkluzív játékokkal a már bejáratott nevekkel. Ami önmagában véve egy jó dolog, de fennáll annak a veszélye is, hogy emiatt a 3rd party-k ismételten háttérbe szorulnak. Reméljük most ez másként lesz, kérdés persze ezen címek portolhatósága más rendszerekről - és itt elsősorban a tabletekre gondoltam.

2. A lecsatolható kontrollerek rövid élete
Noha ez a gép egyik legérdekesebb újítása, itt viszont a 3DS sztereoszkopikus kijelzőjének esetét érzem: eleinte jó kis gimmick lesz, de idővel sem a fejlesztők, sem a játékosok nem fogják nagyon erőltetni. Ezért inkább mindenki rajta hagyja a masinán az irányítókat, és inkább vesz egy hagyományos kontrollert az asztali üzemmódhoz. Apróságnak tűnhet, de sokkal kényelmesebb így váltogatni hordozható és otthonülős mód között, mint ezen darabokat rakosgatni. Maximum csak akkor jön jól, ha a lokális multihoz kell egy másik kontroller.
A kényelmetlenség mellett azonban ott vannak még a többi, főleg minőséget érintő kérdjelek: Mennyire fognak kopni ezen alkatrészek a sok le-felcsatolás követően? Nem-e kezdenek lötyögni idővel a gépen a handheld módban a sok csere-bere után? Hogyan fogják megoldani a fejlesztők a lokális multiplayert kevesebb gombbal? Mennyi ideig leszek képesek ezen irányítók a konzoltól lecsatlakoztatva működni? Szóval, túl sok itt a bizonytalanság, ami még januárban is az maradhat...

3. Nem minden játék lesz TV is játszható
A dobozos verzióval is rendelkező címeknél, ha hinni lehet a híreszteléseknek, kötelező lesz a játékot mind handheld, mind asztali üzemmódban is lejátszaniuk. Elvégre ez a gép fő feature-je, ezért ezt ki is használják majd a készítők. Persze itt a nagyobb képernyő miatt jobban kell figyelni a design-ra is, egy 50 colos full-HD tévén jobban kijönnek a pixelek, mint a beépített kijelzőn, emiatt kérdés lesz a dokkolóval nyújtható teljesítmény többlet. Az viszont elképzelhető, hogy a felbontáson túl más elemeiben is változnak majd a programok kinézete, pl. tablet módban nagyobbak lesznek a felíratok is.
A csak digitálisan elérhető, letölthető címeknél azonban már nem ilyen biztos a dolog, ott elképzelhető, hogy egyes programok csakis hordozható módban lesznek játszhatóak. Ezt a Niantic egyik kijelentésére alapozom, miszerint a Pokémon Go elérhető lesz valamilyen formában a Switch-en is - már pedig ezt a játékot nehezen lehetne otthon ülve játszani. Ha meg még a igazak lesznek az érintőképernyőről szóló, meg nem erősített pletykák, azt egy nem egy mobilos cím portja tudná továbbra is kihasználni.

4. Kompatibilitás a korábbi Nintendo eszközökkel
A Nintendo mindig is híres volt a visszafelé kompatibilitás támogatásáról, főleg ha a hardveres kiegészítőiről volt szó: a Wii lejátszotta a GC lemezeket, a Wii U pedig együttműködött az elődje kiegészítőivel. Ugyan a másfajta adathordozó miatt a régi lemezek egészen biztosan nem fognak fognak működni az új géppel (esetleg egy ráköthető, külső optikai meghajtóval), de a hardveres kiegészítők esetén jó eséllyel megmarad a kompatibilitás.
Persze pl. egy szenzor bar minden bizonnyal nem lesz az alapcsomag része, de bármikor lehet egy ilyen kiegészítőt a Switch-hez vásárolni. A Virtua Console részen található Wii játékok okán butaság lenne ezt a lehetőséget nem támogatni, pláne, ha még be is vezetnek egy PS+/Gold szerű havi előfizetést, havonta rotálódó retro játékokkal. Sőt, a gép handheld módban, függőleges helyzetbe állítva alkalmassá válik DS meg 3DS játékok emulálására is - ha lesz ilyen feature, akkor kíváncsi leszek, ki készít hozzá először ilyen foglalatot a fizikai gombok végett.

5. A gép hatása az iparágra
A kilencvenes évek közepén a CD az akkori mértékkel hatalmas adattárolás lehetőségével volt képes kiszorítani a korábbi konzolokban elterjedt cartridge-öket, v.ö. PS1 650 Mbyte szemben a N64 32-64 Mbyte-jával. Az ezredfordulót követően azonban az USB-s háttértárak meg a memóriakártyák drasztikus fejlődésen mentek keresztül, s 2010-re már be is érték az optikai tárolókat kapacitásban. Ma már ott tartunk, hogy egy körömnyi microSD lapon több adat is elfér, mint egy arasznyi BR lemezen.
Ha maga a Switch koncepciója bukás is lesz végül (bár nem hiszem, lásd 1. pont), valószínűleg a konkurensek is át fogják venni a jövőben memóriakártyás adathordozókat. Főleg, ha általuk ismételten megvalósul a konzolosoknak fontos "beteszem és játszom" elv, mindenfajta hosszadalmas telepítés nélkül (most az online patchektől tekintsünk el...). Nem beszélve arról, hogy ez esetben nagyobb adathordozó esetén nem kell az "olvasófejet", ezáltal az egész gépet lecserélni, mert ugyanazt használja majd a 32-64-128-256-stb. gigás kártya is.

+1 Switch VR?
A most következő pont pusztán spekuláció, de elképzelhető: amennyiben a VR 2017-ben áttörő sikert aratna (ez még a RE7 után eldől), úgy valószínűleg a Nintendo is felszáll majd erre a vonatra. Persze az ő megoldásuk nem az Oculus-PSVR szintű, professzionális eszköz lenne, inkább a mobiltelefonos sisakokhoz hasonló, valamivel gyengébb eszköz. A "cardboard"-ot azonban nem tartom valószínűnek, még ha olcsó is, mert egy valódi(bb) VR képet adó visorral nagyobb sikert arathatnak, pláne, ha még külön powerbankkal is ellátják.
Ami még a megoldás mellett szól, az a kontroller. A lecsatolhatóság itt jöhet ki nagyon jó, hiszen kvázi mindig kéznél van, másfelől az ember nem egy tömböt tart a kezében. Sőt, a kamerás lekövetés helyett a szenzort akár magába a sisakba is építhetik, így saját szempontunkból figyelve kontrollerek mozgását. Persze fontos lesz itt is a reakcióidő meg az egy feltöltés melletti üzemidő, de mert ezen technológia még gyerekcipőben jár, bármi kisülhet belőle.

Te mit gondolsz a Nintendo Switch-ről így Mikulás környékén?
2 komment

[20] herooftime
Jan 07., Saturday 15:12 #2
Van még egy spekulációm: mindent lecsatolva működhetne mobiltelefonként is? "Poén" lenne ha meglépnék.
dlsite, pixiv, fantia.jp, pawoo, mangagamer, nintendo, nicovideo
[56] Oldern
Dec 11., Sunday 12:55 #1
Hát nem tudom. Van itt több pont, amivel nem igazán értek egyet (pl. a kontroller élettartama - 360-nál volt kontrollercsere, a ps4-nél aggódtam miatta, de nem hiszem, hogy pont az N fogja ezt elcseszni). Az Eyetoy-Wii párhuzam nekem már akkor nevetséges volt, amikor először felmerült - leginkább azért, mert játszottam az Eyetoyyal, és hát nem nevezném a mozgásérzékelős technológia kapuőrének vagy pionírjának semmiképp se.

Igazából az sem annyira érdekel ezen a ponton, hogy mennyire lesz sikeres Japánban (azért emiatt aggódhat a Sony, mert ha a Switch csak egy picit is behúzza a handheld közönséget is, akkor itt bizony meg lesz verve a PS4, ami alig tudta megfogni a gyengén szereplő Wii U-t is a piac szűkülése miatt), inkább csak az érdekel, hogy

a. Wii U-klasszikusok milyen formában jelennek meg, és jönnek-e. (Ami kéne: Bayonetta 1-2, Wonderful 101, Kart 8, Splatoon)
b. Mennyiért csapódik le az itthoni boltokban.
c. Mikor is jön az az új 3d Mario

Már majdnem visszafordultam a PS4 felé, de szerencsére jön az új Marvel vs Capcom pécére is, így továbbra is a Switch marad az egyetlen konzol, aminek birtoklása nem tűnik hülyeségnek egy pc mellett.
This Cannot Continue
Necroman Mk2
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Ezeken a platformokon játszom
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék interneten, Zene (hallgatom), Könyvek, Írás, Csajozás / Pasizás, Email, Fórum, Internetes magazinok, Hóember építés, Napozás, Görnyedt ülés, Fitness
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Warhawk
(offline)
Oldern
(offline)
renz
(offline)
Tommy_Angelo
(offline)
Npeti
(offline)
Lothar
(offline)
Đoma
(offline)
casper007
(offline)
sQr
(offline)
axl
(offline)
Animejetix
(offline)
Fieldtom
(offline)
csavar
(offline)
Medw
(offline)
Gulandro
(offline)
gabe91
(offline)
Doom
(offline)
Untchbl
(offline)
Deadpool
(offline)
okornyalbaro
(offline)
Sz1V4Rka
(offline)
Konzolszektor
(offline)
Svitzh
(offline)