multishoot2016.05.23. 12:44

A definitív okostelefon

Részemről ráleltem

Be kell valljam, a magam részéről korábban nem voltam nagy fanatikusa a smartphone kultúrának. Én még épp abban a korban nőttem fel, amikor már egy színes és kamerás (de egyébként nyomógombos) mobiltelefon jópofa és hasznos volt, de az emberek inkább zsebben tartották, az internetet pedig otthon használták, javarészt böngészésre, és némi IWIW/MYViP, MSN triumvirátusra.

Így inkább csak kényszerből vettem meg én is anno az első tapitelómat és márkahűség miatt kitartottam a Sony készülékei mellett többször is, mint kellett volna az okostelefonok piacán (anno az első Playstation-nek és walkman-eknek sikerült megfertőznie a Sony kórral, talán mindörökre).

Ám, a legutóbbi hiperszuper vízálló, tepsi méretű, ilyen-olyan fotómester Sony készülékemet és a rajtafutó Mátrix színben pompázó Android oprendszert, az elmúlt egy év alatt sikerült véglegesen meggyűlölnöm, így arra a nagy elhatározásra jutottam, hogy nincs apelláta, itt az idő a radikális változásra!

A választás nem volt nehéz. Egy gyors és stabil telefon kellett, valamint kiindulva a legutóbbi telefonom drabális méreteiből, egy kisebb, kézreállóbb darabot szerettem volna. Valamint mivel céges telefonként használok WP-t is, az abból leszűrt tapasztalatok is azt mutatták, hogy ez sem járható út főtelefonnak, ide Apple termék kell.

Hála a Magasságosnak azonban Tim Cook-ék nem túl rég előálltak a vágyálmom megtestesítőjével, az iPhone SE-vel, amit a múlthéten végre meg is vásároltam, az eltelt egy hét alatt pedig nyúztam, ahogy értem.

Először is megkell jegyeznem, a telefon mérete és kialakítása egészen parádés! Letisztult és kézben tartva is gyerekjáték használni, úgy belesimul a tenyérbe akárcsak egy random szexuális hasonlat nagyon kényelmes a fogása, egy kézzel is sok applikáció könnyen kezelhető. A színen sokat gondolkodtam, a rose goldon kívül (nyilván), mind nagyon tetszett, de végül a sima arany mellett döntöttem. Kevéssé elterjedt, mint a szürke, fekete, fehér, ráadásul (képeken nem jön át igazán, kissé teátrális a hatása) roppantmód letisztult, elegáns az árnyalata.

Az iOS kezelését egy kicsit szoknom kellett az Android után. Igazából így utólag azt kell, hogy mondjam, alapjáraton az Android is jól átlátható és kezelhető rendszer (már amennyiben épp működik őfelsége), és az Androidos telefonok dedikált visszalépő gombjának hiánya először kényelmetlenséget hozott a számomra. Beletelt némi időbe mire rájöttem, hogy minden interakciót (a visszalépést is) egy felületen kell kezelni az iPhone-on, de megszokással különösebb problémát már nem okoz, azonban nem feltétlen tartom jobb megoldásnak, néhány appnál nem egyértelmű ennek elérése. Az egy gombos (ami tényleg egy GOMB) megoldás viszont jó ötlet, soha nem akad bele az ember ujja és nyom el vele valamit. Szintén imádnivaló az ebben elrejtett ujjlenyomatérzékelő is. Először egy teljesen ostoba, feleslegesen fancy featurenek gondoltam, de a telefonba való belépés hihetetlenül gyors és egyszerű így, az olvasó pedig elképesztően precíz, szinte minden oldalról hibátlanul képes beolvasni ujjunk barázdáit.

A gyorsaságot tényleg csak szuperlatívuszban tudom emlegetni. Minden, de minden egyből betöltődik. Nem értem hogy, hogyan, de böngészésnél még gyenge wi-fi jelnél is sokkal gyorsabb és stabilabb, mint a korábbi telefonom. Értem ez alatt azt, hogy bizonyos gyengeségű jelnél a másik már volt, hogy egy oldalt be sem tudott tölteni, ez meg mégis, méghozzá nem is oly lassan. Hogy csinálja? Mindegy. Ráadásul a háttérben futó alkalmazások sem lassítják a használatát érezhetően, az átváltás ilyenkor pedig a másodperc törtrésze alatt megtörténik.

Érdekes, de sok applikáció is, amit korábban használtam Droidon, itt sokkal stabilabb. Bármire nyom az ember, megtörténik az azonnali interakció, crash-be még egyszer sem sikerült belefutnom, de még csak hanyag programozású bug-ba sem nagyon.

Nem lehet szó nélkül elmenni az üzemidő mellett sem. Az ígéretek olyan másfél, két napról szóltak korábban, amiiiiiiiiiit… cáfolnék azért, intenzív használat mellett ez inkább egy nap, de EGY nap, stabilan. Na, jó, bizonyos játékokkal azért erősen igénybe lehet venni az akksit (pl.: a The Wolf Among Us első epizódjának végigjátszása - ami úgy 1,5-2 óra volt - kb. 40%-ot kóstált az üzemidőből, ami nem kevés, de melegedni nem kezdett), de Facebook, Messenger, hívások, kamera, zene, stb. kis hülyeségek, valóban nem tudják úgy megenni, hogy a nap végére lemerülj, legfeljebb csak piros jelzésbe kerülsz, akkor pedig bekapcsolhatsz egy takarékosabb üzemmódot is akár. Ez önmagában imádnivaló, de az meg még inkább, hogy majdnem lemerült állapotából, fullosra tölteni, úgy 1 óra alatt lehetséges, szóval ha néha tíz percekre konnektorra tudjuk tenni, akkor nem kell pánikolni egy instant lemerüléstől.

Képeket szépeket csinál. Meg videókat is… Nemtom, ezt annyira még nem használtam. De pl.: másodpercek alatt képes több száz fotót is lőni, lassítva rögzíteni, timelapse-et csinálni, mozgóképet rögzíteni (nem videó!), és 4K-ban videót felvenni. Szóval egy hétköznapi ember fotóigényeire még rá is pakol egy lapáttal, aki pedig valódi fotós, nos az meg úgy is egy normális kamerát fog használni erre a célra, nem egy telefont.

Milyen ezen játszani? Korábban sem voltam nagy játékos okostelefonon, de az újdonság varázsa miatt muszáj voltam pár címet kipróbálni itt is. Hármat emelnék ki és a konklúziót.

  1. Modern Combat 5: tényleg nagyon szép, meg bámulatos, hogy a kezemben tarthatok egy CoD-ot… de én a magam részéről itthon sem nagyon szoktam remegő kézzel amerikai katonázni, szóval itt, a szörnyű tapipados irányítással karöltve, az az öt perc is bőven sok volt vele, egy hulladék a cucc - szerintem.

  1. The Wolf Among Us: korábban már próbáltam X360-on az első epizódot és nagyon megtetszett akkor, de valamiért még mégsem szereztem be. Meglestem milyen az iOS verzió és megdöbbentem. Jó! Nagyon is! Szinte teljesen a nagygépes élmény (sőt, még nem is szaggat annyira, mint anno 360-on, bár ez igazából a TT szégyene, akik kurvára nem tudnak programozni). A QTE-k is teljesen jól működnek, a grafika pazar, a játék szuper. Egyedül a mászkálás kicsit kényelmetlenebb a kis képernyő és taperolás miatt, de ez semmi. Valószínűleg itt veszem meg a többi részt is.

  2. Plants vs. Zombies 2: bár nem mondom, hogy gigantikus rajongója voltam elődjének, de három különböző platformon is (PC, X360, Androidphone) sikerült hosszú órákat elszórakoznom az előzménnyel. Nagyon aranyos volt, nagyon szórakoztató, és nagyon vártam egy folytatást. Amikor bejelentették, hogy érkezik, de kizárólag iOS-ra, kicsit elszontyolodtam, és titkon reménykedtem, hogy ez is felkerül később máshová is. De nem került, de már nem is számít, mert immáron én is belevethettem magam! És hogy megérte-e a várakozást? Kurvára, de rohadtul nem! Ennél szarabb folytatással is ritkán találkoztam. Az egész koncepció, még mindig működik, az időutazós „világrendszer” szuper jó ötlet, az új növények, játékmódok és zombik kreatívak, a játékmenet magja pedig még mindig nagyon szórakoztató lenne… ha a játék nem lenne a világ egyik legnagyobb pay to win fogása. Egy szájbabaszott növényért a játék képes elkérni 7, azaz HÉT EURÓT! Egy növényért! Botrány… Ha a játék elkért volna egy az átlagosnál nagyobb összeget a kezdetek kezdetén (értsd: nincs „ingyen”), azt megértem és esélyes, hogy kivételesen meg is veszem. De, pár mm-es, takonyborsót köpő virtuális zöldségekért nem fogok folyamatában 5-7 eurókat leszurkolni, az hótziher.

Összességében továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a mobilegaming egy rákfene, néhány kiemelkedő címen kívül, elképesztően sok a vérgagyi, koncepciótlan, irányíthatatlan, és minimálisan sem eredeti fospermet cím, így amíg tart a videojátékos pályafutásom, továbbra is a PS4-re és utódjaira korlátozódik.

És most jöjjön néhány további feketeleves. Amikor az első néhány beállítást végeztem a telefonon, elkezdtem az ilyenkor szokásos: háttérkép, ébresztőhang (ebből nagyon stílszerű lett végül) és csengőhang beállításokat, utóbbinál kicsit elakadtam… Szájtátós volt az élmény, amikor rádöbbentem, hogy csak úgy csengőhangot erre a kütyüre nem lehet rakni. Ellenben az iTunes-ről vehetek 0,99 juróért szinte bármit, deeeee ácsi. 0,99 euró, az valóban fika összeg, de egy 200 ezres telefonnál, ne akarjanak már egy kurva csengőhang beállításánál ilyen piti, ócska módon további fizetésre kényszeríteni. Fizetek olyanért, ami indokolt. Pl.: találtam egy nagyszerű DC Comics appot, ami egy hatalmas digitális könyvesbolton túl, intelligens könyvespolcot és olvasót is tartalmaz. Ráadásul az egyik, általam régóta kinézett képregény mindössze 0,99 eurót kóstált/darab. Nem is gondolkodtam semmit, meg is vettem az első számot, utána kaptam is az SMS-t, hogy levontak a számlámról KÉT eurót. Gondoltam okéka, egyszeri kezelési költség, van ez így. EGY NAPPAL KÉSŐBB, levontak még egy eurót. Na, végre megvan a képregény, ugye? Lófaszt. Érdekes módon ezek után sem tudtam letölteni a kötetet… Szóval kifizettem 3 eurót egy 1 eurós termékért, amit végül meg sem kaptam, bejelenteni a hibát pedig épp úgy lehet, mint ha az ember nem is tette volna. Ejnye.

És könyörgök!!! MIÉRT… DE MIÉRT NEM LEHET A YOUTUBE APPOT A HÁTTÉRBEN FUTTATNI? VAGY LEZÁRNI A KÉPERNYŐT, AMÍG SZÓL EGY ZENE A HÁTTÉRBEN? Itthon, ha a futógépen futok és YT-ről hallgatnék zenét, folyton sikerül elváltani, akárhová is teszem a telót.

Végezetül viszont egy dologban ezek után egészen biztos vagyok. Munkára, tanulásra, szórakozásra, soha nem cserélném a laptop PC-t, Mac-re, a TV-m nem zavar, hogy buta, bőven megvagyok Apple TV nélkül, és játszani is megmarad a Playstation és utódai egy iPad helyett. Na, de hogy telefonból, soha az életben nem fog már nálam labdába rúgni semmilyen Windows vagy Android készülék, az olyan biztos, mint hogy te most ezen sorokat olvasod. Köszönöm, hogy benéztél!

  • Hihetetlenül kézreálló

  • Gyorsabb a kilőtt golyónál

  • Erősebb a gőzmozdonynál

  • Az appokon belüli navigáció néhol problémás

  • Néhány pofátlan megoldás és lehúzás

  • A BKK-n fokozottan vonzza a cigányok figyelmét

@youtube

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

CHASE
Top 15 FIFA

1 napja

Necroman Mk2
Majd nálatok

3 napja
5

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

3 napja
2

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

9 napja
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

Burzum
Kísértethajó

2024.01.01.
4

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

Burzum
"A legjobb lehetett volna!"

2023.12.24.
32

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

p34c3
Negyven2

2023.11.14.
26

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==