[26] Lothar (offline)

Kertitörpe

Ő egy 34 éves fiú és itt lakik: Bács-Kiskun / Kecskemét

4934 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 61809 kreditet gyűjtött

2015 December
17:17 Off-topic: az oktatás jövője
Abban talán mindenki egyetért, hogy a magyar (köz)oktatásra ráfér a korszerűsítés. A mikéntjét illetően viszont már nincs ekkora összhang.
Pedig a lehetőség adott. Lett egy internetünk, aminek tartalmi többségét ugyan vélhetőleg még mindig az emberi faj szaporodásának rekreációs jelleggel történő gyakorlásáról készített filmanyagok, valamint a macskás videók teszik ki, de a potenciál benne van. A blended learning, magyarul az online és klasszikus oktatás keveréke sem egy új keletű fogalom, mégis itthon kínosan alulhasznált módszer, főleg ami az általános és középiskolákat illeti. A miértek száma és komplexitása túl nagy falat egy ilyen bejegyzéshez, de amúgy is, mit érdekeljen ez egy tanulót, ha egyszerűen csak segítségre van szüksége a tanuláshoz?

Márpedig szüksége van rá. Édesanyám matek tanár egy középiskolában, és emiatt is tudom, hogy a legjobb szándék, és a végtelen türelem sem elég ahhoz, hogy 45 percben megtanítson 3x darab, teljesen különböző adottságú / érdeklődésű gyereknek egy-egy leckét matematikából. Mindezt egy olyan merev tanterv keretein belül, ami alig enged teret és időt az esetleges problémák feltárásához és megoldásához. 2015-öt írunk, de még mindig az a bevett szokás, hogy a szülők korrepetáló tanárt keresnek, ha a gyereknek gondja van az adott tantárggyal. Ez se pénzben, se időben mérve nem hatékony.

És ez ihlette a mondókám tárgyát, avagy itt jön a rosszul álcázott reklám: bátyám másfél évvel ezelőtt, erőforrásokat nem kímélve kezdte megvalósítani a (non-profit) Zseni Leszek Youtube csatornát, ahol ma már a teljes általános és középiskolai matek anyag megtalálható. Érthetően (legalábbis remélhetőleg), ábrákkal kísérve, 5-10 perces adagokban, platformfüggetlenül elérhetően, és nem utolsósorban ingyenesen. 109 óráról beszélünk, ami iskolában gyaníthatóan ennél is több.

Előre is elnézést, de egy gyors kirohanás erejéig hadd jegyezzem meg, hogy mindeközben az állam nemes egyszerűséggel telibe szarja az e-learning témáját, idejétmúlt jogszabályokra, idejétmúlt hozzáállásra könyökölve. Tőlünk nyugatra, a témában legnagyobb névnek számító Khan Academy pedig olyan feltételekkel lett volna csak hajlandó az együttműködésre, hogy azt inkább nem is nevezném annak, sokkal inkább asszimilációnak. Két szék között, de legalább a pad felett.

Itt jár most a projekt, azonban reméljük, sőt, hisszük, hogy ez egy működőképes alternatíva. Természetesen egy tanár munkáját nem helyettesítheti, de dolgozatok, témazárók, vagy érettségi előtt hasznos lehet. Büszke vagyok a tesó munkájára, ezért is szeretném jelezni, ha nektek, vagy bárkiteknek segít a csatorna, akkor egy vélemény (mondjuk a info@zsenileszek.hu-ra), ajánlás, feliratkozás, vagy egy szimpla köszönet is adekvát fizetség! És természetesen nem csak a Zseni Leszekkel, de általánosan a témával kapcsolatban is szívesen halljuk a (lehetőleg konstruktív) kritikát.

Az észosztásnak vége, mehettek játszani!
7 komment

[8] Riddla
Dec 31., Saturday 16:43 #7
Subscribed!
A lányom ősszel lesz elsős, és ez nagyon tetszik nekem!
Nem is azért, mert őt akarom a videók elé ültetni, inkább azért mert engem készít fel arra, hogy tudjak hatékonyan tanulni majd vele (és utána még ő is elé ülhet persze).
Thx, nekem tetszik, és terjesztem is ismerősök közt, mert sok a hasonló korú gyerek.
I'm not a Hero; I'm only an old killer.
Apr 17., Sunday 20:13 #6
(csak most olvastam el)
Szerintem se fogja a hagyományos oktatást az online oktatás kiváltani, legalább is belátható időn belül még nem. Főleg, hogy a tananyag leadása mellett az iskola indirekt módon szocializációra, más emberekkel való interakcióra is nevel azzal, hogy a behelyezi "véletlenszerűen" több hasonló korú, többé-kevésbé környékbeli gyerekkel egy csoportba. (Természetesen most az általános iskoláról beszélek, a középsuli már kicsit más történet.) Ha ezt elvennénk, annak valószínűleg csak egy Asimov-féle Solaria lenne a vége, ami mai szemmel nézve elfogadhatatlan, de legalább is még nem készültünk fel rá.
A kezdeményezés és tananyag egyébként jó, de egyvalamivel nem veheti fel a korrepetáló tanárral a versenyt: ezen videók megtekintése opcionális, vagyis ha nem áll mellett a szülő vizslató szemmel, akkor a gyerkőc nem ezeket fogja megnézni, hanem valami más (lásd a bevezetődet). Nos, egy a tanár vagy diáktárs esetében van egy ilyen felügyelő is, azaz ott rá van kényszerítve a tananyaggal való foglalkozásra is. Illetve egy korrepetáló embernél vissza lehet kérdezni, ha valamit nem ért, aki megpróbálhatja átfogalmazva elmondani a korábban elhangzottakat, ami egy videónál szintén nincs meg.
Ezzel persze nem azt mondom, hogy nincs értelme a testvéred munkájának, mert igenis nagyon! (Ráadásul anyagilag is jobban megéri, főleg, hogy a korrepetálásra szoruló gyermekek egy jelentős része nem túl jó anyagi helyzetű családból származik.) Ugyanakkor ezeket is érdemes figyelembe venni!
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[39] Hunk2
Jan 03., Sunday 3:38 #5
Hát szép írás, a videókba is bele néztem jók lettek. Gratulálok mindenkinek aki a elkészítésben részt vett!
Amúgy lehet nagyon egyszerű leszek, ami kell ide nem csak egy váltás hanem rengeteg pénz is.Mindegy milyen oldalról nézzük változás nem egyenlő pénzel, nem igen fog senki semmit csinálni. Ami nincsen, van is akkor meg másra kell. Hogy akarunk fejleszteni amikor már a tanárok egy része sem kapja meg a fizetését így persze rossz a helyzet. Így csak elmondja a kötelezőt és ennyi, azért kivételek vannak de nagyon kevés.
"Élni és élni hagyni"
Dec 27., Sunday 4:25 #4
Válasz Yip Man (#2) üzenetére
Neked is köszi a visszajelzést! Mindenképp továbbítom, viszont azt tudni kell, hogy valójában nem olyan egyszerű újra felvenni a leckéket. Részben azért, mert bár biztosítottuk a felszerelést, (természetesen) pénz is járt a munkaért, ráadásul otthonról volt végezhető, mégis baromi nehezen találtunk rá embert.
Fraggen und fraggen lassen.
Dec 27., Sunday 4:22 #3
Válasz quietsniper (#1) üzenetére
Köszi, átadom! Sajnos ezekről én is hallottam, elég aggasztó. Csak reménykedni lehet, hogy amikor lecserélődik a mostani garnitúra, akkor egy, a korral jobban lépést tartó generáció kerül majd a döntéshozók helyére. Mert hiába ezek az eszközök, amíg nincs jóváhagyva a módszer, egy tanár nem nyúlhat ilyen alternatívákhoz a közoktatás keretein belül.
Fraggen und fraggen lassen.
[25] Yip Man
Dec 25., Friday 11:20 #2
a kezdeményezés nagyszerű
a gimnázium-végi időszakból már nekem is van pár komoly hiányosságom, talán tudom majd pótolni őket

megmutatom édesanyámnak is, hosszú évekig tanított általános iskolás kópékat matematikára - kíváncsi vagyok a véleményére

én csak pár videóba kukkantottam bele, de egy apróságot máris megjegyeznék

a lány előadásába több bizonytalanság, baki is belecsúszott csak abban a pár videóban is, amibe belenéztem
ami egy tanórán egyáltalán nem gáz, az egy ilyen jellegű csatornánál létfontosságú lehet a hitelesség miatt
nem olyan nagy erőbefektetés újra elindítani a felvételt és újra felmondani 1-1 leckét

veszíteni viszont sokat veszít az ember azzal, ha nem tűnik elég komolynak az oktató
"Music fills my empty bones and some times it seems it's the only place I've left to go..."
Dec 25., Friday 10:36 #1
Jelenleg a tanári képzés is egy katasztrófa az egyetemen, legalább háromféle tanári szakiránnyal találkoztam egy intézményen belül, a tanszékek se tudnak mit kezdeni ezzel. A tematikáról meg inkább szót se ejtenék, mára teljesen elavult módszereken nyugszik.
Bátyád csatornáját megtekintem majd, jól hangzik, ezét meg is előlegezek neki egy gratulációt innen.
"http://youtu.be/GXs9V4x0W2E"
Lothar
Fraggen und fraggen lassen.
Ezeken a platformokon játszom
PC
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, FPS, Online FPS, Verseny, Retro, Szerepjáték, Stratégia, Taktikai
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Kártyajáték, Játék interneten, Kisállatok bosszantása, Zene (hallgatom), Könyvek, Írás, Nyilvános megszégyenülés, Fórum, Internetes magazinok, Esőben sétálás, Hóember építés, Ping-pong, Görnyedt ülés
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
antaru
(offline)
Stinger
(offline)
Ghz
(offline)
lovas
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
Warhawk
(offline)
Oldern
(offline)
hzx
(offline)
Vega
(offline)
dracoo
(offline)
Depi
(offline)
ZS0LTI
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
BW
(offline)
Yip Man
(offline)
Livingbox
(offline)
sepsta75
(offline)
scott
(offline)
kalmarlaszlo
(offline)
lamann
(offline)
siklara
(offline)
lemen10
(offline)