[11] Brandon (offline)

Humoros - Egoista - Jólnevelt

Ő egy 30 éves fiú és itt lakik: Baranya / Pécs

4110 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 16563 kreditet gyűjtött

2014 June
00:18 Indie gyöngyszem: Spate
Avagy: Van Gogh és az Absinthe hatása a videójátékokra

Előljáróban megjegyezném, hogy nem is beszélhetünk klasszikus értelemben vett játékról, inkább fogalmazzunk úgy, hogy egy másfél órás "utazás", enyhén teletűzdelve játékelemekkel. Mondhatnám azt, hogy ez egy videójátékban elrejtett metafora, amely igen komor témákat feszeget.

Fogjuk a Limbo-t, keresztezzük a Shutter Islanddel (/Viharsziget) és öntsük nyakon egy rakás Tim Burton elmebetegséggel -> voilá: Spate
Némileg hajaz a Dear Estherre is, nem titkoltan.
Ha a csupasz játékmechanikát nézzük, akkor egy fapados, kissé bugos platformer: általában vagy az ugrás gombot, vagy a jobbra irányt nyomogatod folyamatosan.

A történet szerint a XIX. század legvégén járunk, ámbár egy nagyon szürreális alternatív valóságban. Senki nem néz ki normálisan, kicsit Discworld-ösen inkább. (Tehát élettanilag pontos humanoidokra senki se számítson!)
Főhősünk a Detektív, akit az X-zónába küldenek egy gazdag üzletember felkutatása céljából. Az X-zóna nem más, mint a néhai "Gyöngy-Szigetek", amelyet beborított az eső és az állandó köd. Bárki, aki erre vetődött a múltban, örökre eltűnt. A feladatunk feltárni, hogy mi is történt. Elárulom, hogy a konklúzió objektíven nézve primitív, túl sok értelme nincs, de mint említettem, itt a szimbolika a lényeg. A háttérsztori csak a felütés céljából létezik. (Megjegyzem, szvsz elég gyenge)

Szegény Detektív elég besavanyodott figura. Okkal. Kezdjük azzal, hogy a durván alkoholista.Olyannyira, hogy konstans delírium tremensben él. Már nem tudja elkülöníteni a valóságot a víziótól. Absinthe függő. (Ez úgy reprezentálódik a játékban, hogy néhányszor belekortyolhatunk a flaskánkba, ilyenkor hullámzik a képernyő, magasabbat ugrunk, picit gyorsabbak vagyunk.)
Persze megvan ennek is az oka: Elveszítette a családját. A kislánya meghalt, a felesége elhagyta. Egy megnyomorodott ember (?), akinek már nincs mit veszítenie. Utunk során megismerhetjük a háttértörténetet, közben olyan gondolatok röppennek fel, amelyekkel az ember (jobb esetben csak külső szemlélőként) találkozik a mindennapokban, mint például a halál, függőség, reményvesztettség, a barátság, illetve, hogy kit nevezhetünk annak és mikor.
A játék során a Detektív végig monologizál, kommentálja a történteket, a látomásait. A hangját kölcsönző szinkronszínész előtt le a kalappal, zseniális a világhoz a kissé rekedtes, megtört tónusa. Teljes mértékben illik hozzá. Kalandunk alatt több furcsa szerzettel találkozunk, de közülük a Robotot emelném ki, aki szereti a lámpákat (igen a lámpákat. lámpa-fil).Látványra a játék szép, de nem bugmentesen, engine szempontjából az, hanem funkcionálisan. A képi világ árasztja magából végig a mindfuck hangulatot, szinte a játékos is megrészegedik a látottaktól. Egyfajta jelzése annak, hogy az alkohol (,de főleg az Absinthe) milyen hatással lehet a művészetre (Lásd Van Gogh!), meg ugye az "öl, butít és nyomorba dönt" szólás-mondást is igazolja. Ahogy láttam, a változó színek is ezen italon alapulnak. Hol zöld, hol piros, sötétlila, világoskék. Nagyon jópofa. A kamera nem mindig a legoptimálisabb, de talán szándékosan nem az. Mindenesetre zavaró, mert az akadályok hitboxa enélkül is pontatlan. Néhányszor azért haltam meg, mert nem tudtam, hogy mit kell nézni. HUD nincs, néhány jelölés van csak.

Ami szerintem a legkiemelkedőbb, az a zene. Csodálatos. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ráadásul honfitársaink keze munkája (Budapest Scoring Orchestra). Elsősorban mély- és magas vonósok adják az aláfestést, amely végig egy nyomasztó, szomorú érzetet tart fenn. Nincs ijesztegetés a játékban, csak bizarr, elvont képi anyagok, de ebben a formában, ilyen zenével prezentálva fél tucatszor hozta rám a frászt.A Spate-et a Groupees oldalán szereztem be a Be Mine 13 bundle részeként, steam kóddal. Még 5 napig ti is megvásárolhatjátok 4 dollárért (egész jó játékok kíséretében), vagy később steamen önmagában 10 euró. Nem biztos, hogy annyit adnék érte, de így bőven megéri.
https://groupees.com/bm13

"Fogyasztáshoz" pedig stílusosan ajánlok két shot absintheot, de legalábbis valami alkoholtartalmút! :D

Köszi, hogy olvastál!

-Brandon-
1 komment

[55] FredPerry
Jun 13., Friday 14:38 #1
Nem igazán vagyok oda az indice cókmókokért, de ez -néhány másik E3-mon bemutatottal egyetemben- tetszik.
Brandon
XBOXLive: CollialterHUN PSN (UK): Collialter PSN (HUN): CollialterHUN Wii friend code: 0648-3968-1158 Steam: jaguar19
Ezeken a platformokon játszom
Playstation2
Playstation3
GameCube
Wii
Playstation Portable
Nintendo DS
PC
Xbox One
Nintendo 3DS
Mobil
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, Akció/Kaland, Kaland, Kártya, Szórakoztató, FPS, Online FPS, Online RPG, Zene, Puzzle, Verseny, Retro, Szerepjáték
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Játék otthon, Játék mindenhol, Játék interneten, Játék zsebkonzolon, Zene (játszom), Magazinok, újságok, Zene (hallgatom), Könyvek, TV, Mozi , Anime, Étterem, Bowling, teke, Bulizás, Barátok, Billiárd, Fórum, Internetes magazinok, Bicikli, Tenisz, Küzdősportok, Fitness
Barátok, ismerősök
kopa
(offline)
TomekKowal
(offline)
Alwares
(offline)
CeXzer
(offline)
ARTURUS
(offline)
Chelsea
(offline)
Nightmare
(offline)
reddevil86
(offline)
tomee0405
(offline)
CoolCat
(offline)
FredPerry
(offline)
KT-ai
(offline)
HungryNerds
(offline)
Rebarbara
(offline)
XBOX Live