[3] Fefithewild (offline)

Görény - Disznó - Határeset

Ő egy 46 éves fiú és itt lakik: Hajdú-Bihar / Debrecen

4619 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 2982 kreditet gyűjtött

2013 April
07:37 Sörfőzés képekkel illusztrálva :-)
Valamikor nagyon régen megígértem, hogy lefotózom a sörkészítés lépéseit, így úgymond beláthattok a kulisszák mögé.....
Aki olvasta a régebbi bejegyzéseimet, azt talán már tudja, hogy itt nem a klasszikus sörfőzésről van szó, hanem annak egy egyszerűbb fajtájáról, amit otthon is könnyű kivitelezni. Amiben jóval egyszerűbb az pedig az, hogy a malátázás kimarad, már kész malátasűrítményből dolgozunk. Igazából sok sörgyár is használja ezt a módszert, a sűrítménygyártók bedolgoznak a sörgyáraknak is.
Először is ami a sörkészítéshez kell: sörsűrítmény. Azért hívom mostmár sörsűrítménynek, mert amiből én dolgozom, az már komlózott malátasűrítmény, nem tiszta maláta. Már egy korábbi bejegyzésnél írtam, hogy elég sokféléből lehet válogatni, én most egy flamand sűrítményt fogok csinálni, amiből ha mindent jól csinálunk egy 6%-os, finom barna sör lesz. A sűrítményhez van csomagolva egy fajélesztő is ami az erjedést viszi végbe.
Következő egy csappal, kotyogóval és hőmérővel ellátott erjesztőtartály,aztán
egy sűrűségmérő mérőhengerrel,
ezzel tudjuk majd megállapítani a sör alkohol térfogat százalékát ( hú de tudományos vagyok :-) )

cukor, víz.

Én most gyümölcscukrot rakok bele, könnyebben feldolgozza az élesztő, illetve a cukor mögött lévő zacskóban pedig glükóz és szárított maláta keveréke van, amitől testesebb lesz a sör, és keményebb a habja. Hivatalosan egy kg cukor kell egy sűrítményhez, én fél kg gyümölcscukrot, és fél kg az előbb említett keveréket teszek bele. Na akkor kezdjük :-)
Először is fel kell melegítenünk kb. 3 liter vizet, nem kell forralni, de azért legyen kb. 70-80 fokos.
A konzervet kibontva melegvizes fürdőben érdemes felmelegíteni mert alapból olyan sűrű mint a méz, és könnyebb feloldani és kiönteni a dobozból, ha jobban folyik.

Közben az élesztőt egy kis cukros meleg vízben fel kell futtatni.

Ha a víz felmelegedett, beleöntöm a tartályba, majd mehet bele a többi összetevő,
sűrítmény

porított maláta

cukor

utána addig kevergetjük amíg minden teljesen feloldódik. Annyi vizet adunk hozzá, amennyit a konzerv mellé adott leírás előír, vagy ha magunk akarjuk beállítani a sör erősségét, akkor a megfelelő sűrűség eléréséig. Ennek a fajtának amit most csinálok az eredeti sűrűsége ( O.G.) original gravity 1.060 az előírás szerint, de én most egy kicsit hígabbra engedem fel, mert valamivel gyengébb sört akarok, nekem elég lesz most egy kb. 5%-os, ezért 1.050-re hígítom. Tapasztalatom alapján így lesz kb. az elvárt erősség, és így egy kicsivel több is lesz a nedű.

A cefrét hagyni kell lehűlni olyan 22-25 fokra (Celsius) akkor kell sűrűséget mérni.
Ha minden stimmel, hőfok, sűrűség akkor jöhet az élesztő ami közben szépen felfutott.

Az élesztő kényes a hőmérsékletre, melegben megdöglik, hidegben elalszik. 18-28 fok között dolgozik rendesen. Amikor belekeverjük a cefrébe, érdemes egy merőkanállal úgy megkeverni hogy egy kis levegő is jusson a cefrébe, mert akkor tud elszaporodni az élesztő.
Ezután már csak lezárom a tartályt légmentesen, teleöntöm a kotyogót vízzel, ami azért kell hogy az erjedéskor keletkező gázok tudjanak távozni, anélkül hogy levegő jutna a tartályba. Ha erjedés közben levegő jutna a cefrébe akkor megromlana, ezért kell lezárni légmentesen.

Egy kellemesen meleg helyre állítjuk,és várjuk az erjedés beindulását. Általában 24-36 órán belül beindul, amit a kotyogón kiáramló gázokból veszünk észre. Nekem ez most nagyon hamar, 3 óra múlva már kotyogott. Kb egy hét- tíz nap alatt leerjed a cefre. Amikor már abszolút nem kotyog akkor megint meg kell mérni a sűrűségét. Ha jól dolgozott az élesztő akkor a sűrűség lecsökken 1.010-ig, ami azt jelenti hogy ( egy táblázatból kiszámítható ) a sör alkoholtartalma 5,3 V/v %.
Jöhet a palackozás, áttértem a sima sörösüvegekre, mert a sörcsapom sajnos tönkrement, és nem lehet javítani :-( .
A tiszta sörösüvegbe teszek egy kis cukrot. A kávék mellé adni szokott kis hengeres tasak pont megteszi, egy üvegbe egy tasak. Ez az utóerjedéshez kell, ill. a karbonizációhoz, azaz a szénsavképződéshez. Palackozás után két-három hét és lehet kóstolni a saját sörünket.
Köszi ha elolvastad, egészségünkre!!!

15 komment

[59] Alwares
Apr 06., Saturday 21:13 #15
Válasz MistaPriest (#3) üzenetére
Tegnap pont azt akartam inni de pesten a Kandalló tele volt, nem fértünk oda még a pulthoz se : /
.titanic {float: none;}
[41] Đoma
Apr 04., Thursday 16:53 #14
Válasz Fefithewild (#13) üzenetére
Az nekem messze lenne,de köszönöm szépen!
Apr 03., Wednesday 20:56 #13
Válasz Đoma (#12) üzenetére
Ha Debrecenben jársz, bármikor szívesen
Gamertag : VinczeFeri
[41] Đoma
Apr 03., Wednesday 20:11 #12
Válasz Fefithewild (#11) üzenetére
Rendben, köszi. Szívesen megkóstolnék egy házi sört
Apr 03., Wednesday 15:49 #11
Válasz Đoma (#10) üzenetére
Kb. három hét múlva lesz kóstolható, szerintem most a hétvégén fogom palackozni. (ha lesz rá időm, mert vasárnap pálinkát főzök) Lehet arról is teszek fel képet.
Ha kész lesz a sör, lekattintom egy pohárban .
Gamertag : VinczeFeri
[41] Đoma
Apr 03., Wednesday 13:52 #10
Azér egy végeredményt szívesen megnéztem volna
Apr 03., Wednesday 9:33 #9
Válasz Fefithewild (#5) üzenetére
okes, koszonom, elni fogok majd vele.
" Gamertag: MistaPriest / skype: mistapriest "
Apr 03., Wednesday 6:08 #8
Válasz backstab (#7) üzenetére
Mentes szentkirályit, nagyon kellemes lágy íze van. Csapvizet csak minimum egy nap pihentetéssel érdemes használni.
Gamertag : VinczeFeri
[33] backstab
Apr 02., Tuesday 23:52 #7
Milyen vizet használsz? Csapvíz, vagy ásvány?
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Apr 02., Tuesday 22:46 #6
Válasz Ray (#4) üzenetére
Szeva Ray! Én pont a hétvégén ittam búzát, abból még mindig az edelweiss a nyerő
Amúgy gratula a FTI tagsághoz, nem semmi :-O
Gamertag : VinczeFeri
Apr 02., Tuesday 22:43 #5
Válasz MistaPriest (#3) üzenetére
Ha kell segítség, kűldj privátot
Gamertag : VinczeFeri
[34] Ray
Apr 02., Tuesday 19:17 #4
Wááóó....zsííír...épp szűretlen búzasört nyalogatok,miközben olvasom a soraid!
Neked,mint kívülállónak...mi a véleményed az intelligenciáról?
Apr 02., Tuesday 17:18 #3
eh, ez jol jott, pont ezzel szeretnek foglalkozni hbbi gyanant.. megihletett a keseru mez..
" Gamertag: MistaPriest / skype: mistapriest "
Apr 02., Tuesday 15:56 #2
Leghasznosabb blog, ever.
let the sun never blind your eyes
[17] Matyiman
Apr 02., Tuesday 12:17 #1
Micsoda nedű
"Aki nem tud meginni egy üveg bort, az minek bontja meg?"
Fefithewild
Gamertag : VinczeFeri
Ezeken a platformokon játszom
Xbox 360
Kedvenc játék-műfajaim
Akció, FPS, Verseny, Szimulator
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Fotózás, Zene (hallgatom), TV, Mozi , Csajozás / Pasizás, Étterem, Barátok
Barátok, ismerősök
Cincze
(offline)
Victorpictor
(offline)
Medw
(offline)
Iceakos
(offline)
Lalla
(offline)
szentpeter360
(offline)
Richi Driver.
(offline)
TruncateSchumi
(offline)
Rucuja
(offline)
echopeti1990hun
(offline)
Rp_526
(offline)
XBOX Live