Valamikor nagyon régen megígértem, hogy lefotózom a sörkészítés lépéseit, így úgymond beláthattok a kulisszák mögé.....
Aki olvasta a régebbi bejegyzéseimet, azt talán már tudja, hogy itt nem a klasszikus sörfőzésről van szó, hanem annak egy egyszerűbb fajtájáról, amit otthon is könnyű kivitelezni. Amiben jóval egyszerűbb az pedig az, hogy a malátázás kimarad, már kész malátasűrítményből dolgozunk. Igazából sok sörgyár is használja ezt a módszert, a sűrítménygyártók bedolgoznak a sörgyáraknak is.
Először is ami a sörkészítéshez kell: sörsűrítmény. Azért hívom mostmár sörsűrítménynek, mert amiből én dolgozom, az már komlózott malátasűrítmény, nem tiszta maláta. Már egy korábbi bejegyzésnél írtam, hogy elég sokféléből lehet válogatni, én most egy flamand sűrítményt fogok csinálni, amiből ha mindent jól csinálunk egy 6%-os, finom barna sör lesz. A sűrítményhez van csomagolva egy fajélesztő is ami az erjedést viszi végbe.
Következő egy csappal, kotyogóval és hőmérővel ellátott erjesztőtartály,aztán
egy sűrűségmérő mérőhengerrel,
ezzel tudjuk majd megállapítani a sör alkohol térfogat százalékát ( hú de tudományos vagyok :-) )
cukor, víz.
Én most gyümölcscukrot rakok bele, könnyebben feldolgozza az élesztő, illetve a cukor mögött lévő zacskóban pedig glükóz és szárított maláta keveréke van, amitől testesebb lesz a sör, és keményebb a habja. Hivatalosan egy kg cukor kell egy sűrítményhez, én fél kg gyümölcscukrot, és fél kg az előbb említett keveréket teszek bele. Na akkor kezdjük :-)
Először is fel kell melegítenünk kb. 3 liter vizet, nem kell forralni, de azért legyen kb. 70-80 fokos.
A konzervet kibontva melegvizes fürdőben érdemes felmelegíteni mert alapból olyan sűrű mint a méz, és könnyebb feloldani és kiönteni a dobozból, ha jobban folyik.
Közben az élesztőt egy kis cukros meleg vízben fel kell futtatni.
Ha a víz felmelegedett, beleöntöm a tartályba, majd mehet bele a többi összetevő,
sűrítmény
porított maláta
cukor
utána addig kevergetjük amíg minden teljesen feloldódik. Annyi vizet adunk hozzá, amennyit a konzerv mellé adott leírás előír, vagy ha magunk akarjuk beállítani a sör erősségét, akkor a megfelelő sűrűség eléréséig. Ennek a fajtának amit most csinálok az eredeti sűrűsége ( O.G.) original gravity 1.060 az előírás szerint, de én most egy kicsit hígabbra engedem fel, mert valamivel gyengébb sört akarok, nekem elég lesz most egy kb. 5%-os, ezért 1.050-re hígítom. Tapasztalatom alapján így lesz kb. az elvárt erősség, és így egy kicsivel több is lesz a nedű.
A cefrét hagyni kell lehűlni olyan 22-25 fokra (Celsius) akkor kell sűrűséget mérni.
Ha minden stimmel, hőfok, sűrűség akkor jöhet az élesztő ami közben szépen felfutott.
Az élesztő kényes a hőmérsékletre, melegben megdöglik, hidegben elalszik. 18-28 fok között dolgozik rendesen. Amikor belekeverjük a cefrébe, érdemes egy merőkanállal úgy megkeverni hogy egy kis levegő is jusson a cefrébe, mert akkor tud elszaporodni az élesztő.
Ezután már csak lezárom a tartályt légmentesen, teleöntöm a kotyogót vízzel, ami azért kell hogy az erjedéskor keletkező gázok tudjanak távozni, anélkül hogy levegő jutna a tartályba. Ha erjedés közben levegő jutna a cefrébe akkor megromlana, ezért kell lezárni légmentesen.
Egy kellemesen meleg helyre állítjuk,és várjuk az erjedés beindulását. Általában 24-36 órán belül beindul, amit a kotyogón kiáramló gázokból veszünk észre. Nekem ez most nagyon hamar, 3 óra múlva már kotyogott. Kb egy hét- tíz nap alatt leerjed a cefre. Amikor már abszolút nem kotyog akkor megint meg kell mérni a sűrűségét. Ha jól dolgozott az élesztő akkor a sűrűség lecsökken 1.010-ig, ami azt jelenti hogy ( egy táblázatból kiszámítható ) a sör alkoholtartalma 5,3 V/v %.
Jöhet a palackozás, áttértem a sima sörösüvegekre, mert a sörcsapom sajnos tönkrement, és nem lehet javítani :-( .
A tiszta sörösüvegbe teszek egy kis cukrot. A kávék mellé adni szokott kis hengeres tasak pont megteszi, egy üvegbe egy tasak. Ez az utóerjedéshez kell, ill. a karbonizációhoz, azaz a szénsavképződéshez. Palackozás után két-három hét és lehet kóstolni a saját sörünket.
Köszi ha elolvastad, egészségünkre!!!