[60] Warhawk (offline)

Poéngyilkos

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Csongrád / Szeged

5050 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 238293 kreditet gyűjtött

2012 January
18:05 SOPA és a gaming
S(z)OPA(cs)?
Aki manapság külföldi sajtótermékeket olvas az minden bizonnyal többször fut bele a SOPA (esetleg PIPA) kifejezésbe, mint Nikolaj Georgiev gondolataiba smittpali disszertációjában. Felmerülhet a kérdés, hogy mi ez, miért hozza mindenki elő és egyáltalán, szükséges-e, hogy narancstermelő hazánkban ez valakit is izgasson. Mélyedjünk hát bele egy picit!

SOPA = Stop Online Piracy Act, hevenyészett fordításban az online kalózkodást megállító törvény. Legalábbis elvileg, hiszen ha tényleg erről lenne szó, akkor warezpistikén kívül másokat nem igazán érintene. De természetesen ahogy az a törvényalkotásban már sajnos megszokott, a bárány bőre alatt most is egy igen méretes farkas bújik meg.

Ahhoz, hogy az egészet megértsük, meg kell ismernünk egy másik betűszót, a DMCA-t. A Digital Millennium Copyright Act bizonyos szinten a jelenlegi tervezet elődje, mely durván egyszerűsítve kimondja, hogy a szerzői jogokat megsértő tartalmat az online tartalomszolgáltatóknak le kell venniük.(Illetve hogy a tartalomszolgáltatók nem vonhatóak felelősségre az oldalukon elhelyezett tartalmakért, míg betartanak egy rakás szabályt, illetve kérés esetén azonnal eltávolítják a problémás tartalmakat - lásd Viacom vs YouTube ügyet 2007-ben.)

Azonban egy USA-ban meghozott törvény értelemszerűen csak az államhatárokig ér és nincs lehetősége a külföldön bejegyzett oldalak jogsértő tartalmait letiltani. És itt lép be a képbe a SOPA, mely valamennyire megkerüli a kérdést. Tegyük fel, hogy a Tutimozi filmkiadó megneszeli, hogy egy üzbég torrent oldalról ezrek töltik le a nagysikerű Extrém Mészárszék 4 című filmjüket. Ekkor szólhat majd a Googlenek, hogy tessék az oldalt eltüntetni a keresőmotoruk találati listájáról, a PayPalnek, hogy ha az oldal rajtuk keresztül üzletel, akkor zárják el a csapot, a különböző hirdetésszervező cégeknek, hogy ne engedélyezzenek hirdetést az oldalon, illetve akár az ISP-nek, hogy ne engedje az embereket eljutni az oldalra.

Még talán eddig se lenne túl cifra a dolog (hiszen hol érdekel engem, hogy a warezpistikék nem jutnak el a pájretbéjre), azonban a tervezet több ponton is - mondjuk ki - extrém hülyeségeket mond ki. Kezdve azzal, hogy első körben úgy volt, hogy a médiatartalom tulajdonosának (olvasd: film és zenei kiadók) még csak végzés se kellett volna, mindössze egy levelet kellett volna küldeniük a Googlenek vagy a PayPalnek a problémás oldal címével, nekik pedig öt napjuk lett volna, hogy eltöröljék az oldalt a föld színéről. Szerencsére ez már módosult, az öt napos határidő is bővült, illetve bírósági végzés kell (melyet odakint egyébként lényegesen egyszerűbb megszerezni, mint mondjuk itthon).

Másik érdekes pontja a tervezetnek az, ahol immunitást adnak minden szolgáltatónak, aki proaktívan cselekszik olyan oldalak ellen, melyeket jogsértőnek talál. Jó ötlet, csak éppen nagyon-nagyon veszélyes. Csak egy példa, a Google gyakorlatilag _minden_ videómegosztót kiszűrhet a találatai közül arra hivatkozva, hogy jó okuk van feltételezni, hogy azokon az oldalakon valamilyen jogsértő tartalom is meg van osztva. Bye-bye Vimeo és társai, a Google bizony csak Youtube linkeket fog kidobni! Még extrémebb példa lenne a Comcast (egy ISP), mely az NBC tulajdonosai is. A tervezet felhatalmazást ad, hogy versenytársak oldalait tegyék elérhetetlenné mindenféle jogi következmény nélkül.

A Mátrix óta tudjuk, hogy a törvények megkerülhetőek. Nos, a SOPA erre is gondolt, így kimondja, hogy segédkezni a megkerülésében majdnem olyan rossz, mint megszegni a szabályt. Fordítsuk le: linkelsz egyet a pájretbéjre a Twitteren? A Twitternek joga lesz eltüntetni a tweetet. Ahogy a Facebook. Vagy a Tumblr. Vagy a WordPress. Miért? Mert ha nem teszik, akkor ők lesznek felelősségre vonva - ami hatalmas különbség a fent említett DMCA-val szemben, ahol a tartalomszolgáltatót nem feltétlen lehetett felelősségre vonni a nála elhelyezett kommentekért. Értelemszerűen a tartalomszolgáltatóknak érdekükben áll majd alkalmazni valamilyen ellenőrző mechanizmust, mellyel megelőzhetik az ilyen kommentek, bejegyzések, stb keletkezését. Azonban már most lehet látni, hogy ilyen mechanizmusok bevezetése és fenntartása olyan monumentális befektetést igényel, melyet csak a legnagyobbak engedhetnek talán meg - ez pedig gyakorlatilag halálra ítéli a startupokat, hosszabb távon az internetes innovációt tudja durván rombolni.

Az igazán szomorú dolog, hogy már előre lehet látni, hogy a törvénytervezet pont az eredeti célját nem éri el. A Pirate Bay közleményben tudatta, hogy egyáltalán nem félnek a SOPAtól. Miért? Nincs amerikai hirdetőjük, nem forgatnak pénzt amerikai rendszeren és amennyiben szükséges, egyszerűen csak készítenek egy másik olyan domaint, melyet már nem ér el a törvény keze és gond nélkül működnek tovább. A probléma: ugyanezt megteheti _bármelyik_ másik olyan oldal, mely ellen a tervezetet készítették.

És ezzel eljutunk a kérdéshez: itt, ebben a sok bajjal sújtott kis országban mit fogunk az egészből érezni? Értelemszerűen tekintsünk el a warez témától, annak a szférának az alakulása nem igazán érdekes jelen gondolatmenetünkben. Viszont tudni kell valamit: ha egy Super Mario képet kiraksz a blogodra, ha feltöltesz a Youtube-ra egy játékrészletet, technikailag szerzői jogot sértesz. Ami azt jelenti, hogy számítani lehet például a hasonló videók (walkthrough-k, longplayek, stb) eltűnésére. Ugyanígy veszélyben lehetnek például a képmegosztók, hiszen a fentiek alapján erősen feltételezhető, hogy legalább egy ember valami olyan oszt meg, ami szigorúan értelmezve törvényt sért. (Erre igen jó példa a MegaUpload mai esete - látható, hogy még a SOPA-szerű törvény se kell ahhoz, hogy lebombázzák.) Ahogy sokan félnek az olyan "kisebb" cégek eltűnésétől, melyek nem tudják az ellenőrzést finanszírozni. Nevek nincsenek, de senki nem örülne, ha képei, videói, fájljai egyik pillanatról a másikra eltűnnének - gyakorlatilag a "megosztom az élményeimet" életmód lehet veszélyben.

Hogy mi lesz a jövő? Nem lehet igazán tudni. Az biztos, hogy példátlan összefogást láthatunk, mely a tervezet életbe lépését próbálja megakadályozni, az internet alapító atyjai mellett gyakorlatilag szinte az összes jelentős online szereplő (Google, Facebook, Twitter, Wikipedia, stb) nyíltan vagy kevésbé nyíltan kifejezte ellenérzéseit - erre ugye legjobb példa az volt, mikor 18-n egy napra sötét képernyővel tiltakoztak. Viszont azt is látni kell, hogy a másik oldalon ott az MPAA, a RIAA, a BSA, vagy a több nagy játék kiadót tömörítő (és példának okáért az E3-t szervező) ESA is (bár meg kell említeni, hogy egyes, a szervezethez tartozó cégek már kinyilvánították ellenérzéseiket a tervezet ellen). És ha már itt tartunk egy érdekesség: éppen az ESA elkötelezettsége miatt alapított meg nemrég a Red 5 Studios feje Mark Kern a League for Gamers szövetséget, melybe olyan kiadókat, fejlesztőket várnak, akik nem értenek egyet az ESA döntésével. Kern felhívást is intézett a csatlakozóknak az E3 bojkottálására - hogy ennek lesz-e valami hatása, azt nem tudjuk egyelőre.

A végére hagytam a saját véleményemet. Míg alapvetően egyetértek minden olyan lépéssel, melyet a törvényhozók a kalózkodás ellen tesznek, úgy vélem, hogy a SOPA nem a jó irány. Már most látni, hogy pontosan azt a célt nem fogja elérni, mely miatt eredetileg megpróbálták életre hívni, viszont fogalmazása megszámlálhatatlanul sok veszélyt rejt magában. Tipikusan annak az esete, mikor egy íróasztal mellől, jól láthatóan néhány lobbiszervezet nyomására készült egy jogszabály, mely nem veszi figyelembe a valós eseményeket. Ahelyett, hogy a probléma gyökerét vizsgálná meg, inkább megpróbál agresszíven tüzet oltani - gázolajjal.
47 komment

[55] axl
Jan 30., Monday 21:40 #47
Válasz rossifumi (#46) üzenetére
A szerzői jog és a személyiségi jog teljesen más tészta.
Minden játék szerepjáték
[5] rossifumi
Jan 30., Monday 12:36 #46
jó cikk. pontosan a lényeget foglaltad össze. ha kicsit jobban belegondolunk minden jogsértő amit interneten csinál az ember. ha facebook-on bejelölsz valakit egy képen vagy csak olyan képet raksz fel amin más is látható az is személyiségi jogokat sért.

a warezpistike megszólítást szerintem hanyagoljuk mert az vesse rá az utolsó követ aki soha SEMMIT nem töltött le internetről. tisztelet a kivételnek.( "de utána mindig megvettem eredetiben..." na persze akkor az nem is warez)

google takeaction töltsétekk ki!)
KATT!
PSN: Rossifumi46DRV
[8] JohnSmith
Jan 26., Thursday 15:20 #45
Dropbox, SkyDrive, stb?
[1] Plebi
Jan 25., Wednesday 13:30 #44
Először is tetszik az iromány, nem mondom, hogy nem töltök le, de az már más tészta, mellette persze vannak eredeti game-k (olyan is amit meg se kellett volna venni GTA IV) és filmek stb.

Amit már sok helyütt írtam, de soha senki nem reagál rá. Miért olyan rossz irány az, ha megpróbálnánk kiszürkíteni a feketét és nem egyből fehéret akarunk csinálni úgy, hogy közben minden piros lesz az áldozatoktól. Értem az alatt, hogy miért nem lehet havi díjat fizettetni egy torrent oldal üzemeltetőjével, amit persze a tagok száma alapján fizetne, beszedni és fix lenne. Amelyik felhasználónak nem tetszik az mehet, kereshet sms oldalakat, ami viszont szerintem és sokak szerint is be kellene záratni a nagy vagyonszerzés miatt. Minőség kérdéses. Én hajlandó lennék havi pár ezret azért kiadni, hogy így mondjuk kvázi fizetek a készítőnek, de ha nem tetszik akkor nem bukok el 10ezret egyből. Persze maradna a offline korlát, online elérés nélkül stb és ha jó vegye meg az ember. Nézzük pl az xbox live-ot, hányan fizetnek ki x összeget azért, hogy az amúgy ingyenes multival tolhassák, vagy demót tölthessenek le előbb, amikor máshol ingyenes (itt most az állítólagos exkluzivitásra értem, utána ingyenes ott is)


Filmekre nem tudok mit mondani, sokat megnézek moziba, de valamikor kényelmesebb otthon a tv és házimozi adta lehetőségek között. Zenék így is úgy is mp3-ban vannak már szinte mindenütt, az ár fedezné biztosan.

Aki dobozokat akar venni az így is megveszi, de ebből a megoldásból több pénz jönne be és szerintem sokan le is nyelnék elfogadnék, mint, hogy mindent vadásszunk le, úgy is jönne valami új, ami még ennyit se adna.

Megyünk nagyon, ha már nem vagyunk benne nyakig, a digitális tartalom szolgáltatók felé, akkor mit akarunk....
Jan 25., Wednesday 11:26 #43
Válasz Gaben (#38) üzenetére
Avagy +1 lehetőség: Megírod, hogy a kedves, drágalátos ügyvédnek, hogy az embléma az autó szerves része, nem a te "hibád", hogy a gyártó oda rakta, ahova, és rákerült a fotóra. (De ha nagyon zavarja, akkor lecseréled egy olyanra, amin hátulról fényképezted le a kocsit mentés / vontatás közben, és szevasz.)
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Jan 25., Wednesday 11:18 #42
Válasz Gaben (#38) üzenetére
Biztos ennek a ***-nak is kell egy olyan jelű autó, azért írt neked.

Nem vagyok ügyvéd, de három megoldást javaslok:
1. Kiretusálod a képről a jelet. (Bár ebbe is beleköthetnek.)
2. Ráírod a képre apró betűkkel, hogy a "Mercedes jel a Daimler AG" tulajdona.
3. Visszaírsz a jogtanácsosnak, hogy ennek tükrében szívesen lecseréled a jelet (és vele együtt az autót is) pl. egy rombuszra
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[5] ujitso
Jan 23., Monday 17:43 #41
Jó, hogy végül megírtad.

Egyébként ez nagyon jó példája annak, mi történik, ha 60 éves egzekutívok próbálnak belenyúlni az internetbe, amivel még felhasználói szempontból sincsenek köszönő viszonyban, nem hogy értenék a működését – és amikor hozzáértők próbálnak érvelni ellenük, akkor a válasz az, hogy "whatever, nem vagyunk kockák".

Szvsz még ha érvénybe is lépne ez a törvény ilyen formában (nem fog), akkor is legfeljebb két-három hetet adnék neki: egyszerűen olyan mértékben ellent mond azzal, ahogyan és amire használjuk ma az internetet, hogy egyszerűen nem tudna működni.
[55] axl
Jan 23., Monday 16:34 #40
Válasz Sakee (#39) üzenetére
Én speciel ingyen reklámozok, szóval nekik kéne fizetniük nekem.
Minden játék szerepjáték
[30] Sakee
Jan 23., Monday 15:47 #39
Nagyon jó kis cikk!!!
Hozzáteszem: akár az ide kommentelő ( beleértve az enyémet is) játékostársak avatarjait is szigorúan nézve rengetegen sértünk jogokat
SakeeHUN@XBLive,ProjeCt Scorpion ONE X, COD:MW2019, van Szamszung telephónom is meg Csáomi is.
[21] Gaben
Jan 23., Monday 11:13 #38
Válasz Necroman Mk2 (#27) üzenetére
"A másik kérdés meg az, hogy hol kezdődik a tartalom jogvédése"

Hol kezdődik a jogsértés? Csak egy példa:
Engem most szólított fel egy ügyvéd, hogy engedély nélkül használom a Daimler AG háromágú csillagát (merci jel) a honlapomon, mellyel üzleti szempontból előnyösen tüntetem fel magam, ezért szerzői jogsértést követek el...

www.kamionmentes.hu
"It's not about being the best, it's about being better than you were yesterday!"
[41] Kuresz
Jan 23., Monday 6:07 #37
Engem nem nagyon izgat, sehogy sem. A facebookba nem vagyok belebuzulva, a youtube-ot nem használom sokat, simán megleszek az amcsi oldalak nélkül. A torrent és más oldalak pedig nevetve fogják kicselezni ezt az egészet.
"Minden multi cím exkluzív mert x-en olyan minőséget ad ami pron is elérhetetlen."
[13] NandorHUN
Jan 22., Sunday 20:27 #36
Nem semmi az egész megaupload használhatatlan
Xbox One | Steam | Uplay | Origin játékok, GOLD előfizetések // AKCIÓS ÁR !! https://hardverapro.hu/apro/xbox_one_jatek_kulcsok__gold_elofizetes/ https://hardverapro.hu/apro/steam__uplay_jatekok/
Jan 22., Sunday 14:47 #35
Válasz Dodega (#33) üzenetére
K%rva nagy!
You, and what army?!
[2] Dodega
Jan 22., Sunday 11:40 #34
Van ebbe irónia kérem nem kevés
"People cannot gain anything without sacrificing something"
[2] Dodega
Jan 22., Sunday 11:38 #33
Ez mekkora már:
KATT!
"People cannot gain anything without sacrificing something"
[35] Npeti
Jan 22., Sunday 11:32 #32
Válasz backstab (#31) üzenetére
Azért valjuk be köztudott volt, hogy a megauploadot nagy részben mire használták. Te is számíthattál arra, hogy előbb utóbb ennek nem lesz jó vége. Ha netes tárhely kell akkor van egy másik millió és akár ingyenes szolgáltatás is, amit tuti nem fognak lekapcsolni mert az emberek 90%-a illegális dolgokat osztott meg rajta keresztül.
[33] backstab
Jan 22., Sunday 0:55 #31
Válasz DarkVenom (#9) üzenetére
"A Megaupload-ot meg nem kell sajnálni, a RapidShare-rel együtt mindent megérdemel, amit kap. "

Én pl. a munkadoksijaimat tartom ezeken a feltöltőhelyeken, mert a melóhelyem idióta biztonsági rendszere miatt csak így tudom hazavinni a munkát, ill. bevinni a kész anyagot. Ha nem lett volna annyi eszem/szerencsém, hogy a múlt héten lementem pendrive-ra, 110 megányi anyagom veszett volna oda a Megaupload-al együtt.
"Be an Optimist Prime, not a Negatron!"
Jan 22., Sunday 0:50 #30
ez mekkora szívás. szabjanak határt. legyen az például hogy játékprogramokat nem lehet letölteni, esetleg filmeket. ez még úgyahogy rendben van, de milesz a zenékkel ? találok egy előadót hirtelen ami nagyon bejön ! nézzük csak, diszkográfia, 9 cd, 3500 forint darabja...31500 forint olyan zenére amiröl mégcsak meg sem biztosodhatsz hogy jó e mert vevoja ugye nincsen a legtöbb elöadónak youtubeon, és csak a videóklippeket rakják föl általában, a töltelékszámokról semmit sem lehet megtudni. nem lepődnék meg ha a végleges élesítést 2012. 12. 21. én akarnák megcsinálni
I was Cured alright
Jan 21., Saturday 22:04 #29
Válasz Danee (#8) üzenetére
"kinek lenne jó ez?"
Hát a filmek/zenék/játékok/programok/képet/stb jogait birtokló magánszemélyeknek, illetve közvetetten a cégeknek, hogy ezáltal minél több embert rávegyenek a tiszta útra, ezáltal több bevételhez jussanak. Ami teljesen rendben is van - egy bizonyos határig.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Jan 21., Saturday 22:01 #28
Válasz Danee (#8) üzenetére
Ő volt a legnagyobb, ennyi. Anno a The Pirate Bay-t is azért pécézték ki, mert ő volt a legnagyobb.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
Jan 21., Saturday 22:00 #27
E leírás után már sokkal tisztábban látom a helyzetet, mint egy "laikus" általános újságból.

Bár nem vagyok jogász, de szerintem a törvényt a szolgáltató a tartalomért nem vállalt felelősség dolog szülte: mivel ebben ha a felhasználó eltűnik, akkor utána az oldal csak a karját tárogatja, illetve üzletszabályzatra hivatkozva semmit se tesz. Tehát lényegében védve vannak a törvény által (kb. mind a Mo-i három csapás előtt a kis értékű tolvajok, illetve a diákok), ami persze a filmek, zenék, játékok, stb. tulajdonosait joggal idegesíthette. Warhawk leírásából arra következtetek, hogy ezzel lényegében leegyszerűsíthették, ezzel együtt felgyorsíthatták volna a folyamatot, ami a cégeknek újabb beruházást jelent - ami nem feltétlenül baj, ha munkahelyről is van egyben szó (még ha csak Indiában, akkor is).

A másik kérdés meg az, hogy hol kezdődik a tartalom jogvédése: csak a teljes egészében, vagy már a darabokért is pénzt akarnak? (Vannak ilyen kapzsi jogászok is.) Erre nagyon jó példa a YouTube, ahol most már teljes filmek vannak fenn _egy darabban_, holott a feltöltőnek valószínűleg semmi köze sincs ahhoz az alkotáshoz azon kívül, hogy megnézte. Ugyanakkor a részletekben való feltevés megint más kérdést vetfel, ami tovább bonyolítja a helyzetet (pl. ha tükrösen rakod fel, akkor elvileg már kikerül a copyright alól - igaz, a feliratok viccesek lesznek).
Egyébként ha lehetőséget is teremt tfh. a screenshotok jogsértésére is, ez csak elméleti szinten működik, mivel olyan szintű hadjáratot kellene indítaniuk, amit nem bírnának kapacitással. Erre persze az okos játékosok rátehetnek egy lapottal, amikor g-portál szerű ingyenes aloldalara beregisztrálva szívatják az ügyosztályt. Ezért általában kicsiket békén hagyják, és a nagyokra koncentrálnak (anno az ASVA is csak a nagyobb DC hubokat figyelte, a kicsikkel nem törődött). Adea non captat muscus!
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[34] Ray
Jan 21., Saturday 19:54 #26
Lehet pro/kontra jönni az érvekkel...akkor sem tudnak a warezzel semmit kezdeni,ha a szar beszarik...
Neked,mint kívülállónak...mi a véleményed az intelligenciáról?
[18] Rince
Jan 21., Saturday 19:30 #25
Azert nem ennyire dramai a helyzet, marmint a minket jatekosokat erinto resze. A fair use kitetel miatt tovabbra sem lesznek leszedve jatek videok, ahogyan eddig sem voltak. Arrol nem is beszelve, hogy ugy nez ki celbaert az "ossznepi Internet harag," mert elhalasztottak a torvenyjavaslatot, es nagyon meglepodnek, ha ugyanebben a formaban ujra elovennek.
How 'bout them Cowboys?
Jan 21., Saturday 19:24 #24
Válasz Djuree (#23) üzenetére
A kalózok hozzák a "többi kalóz ellen" elnevezett törvényt ami aztán a nem kalózokat állítja a pallóra. Érdekes, ugyanakkor felettébb undi.
You, and what army?!
[30] Djuree
Jan 21., Saturday 19:14 #23
baromság. kalózkodás mindig lesz. a poltikában, a legmagasabb szinteken is megy a "kalózkodás" csak ott vesztegetés a neve. amíg a pénz az úr addig lesz, tehát mindig...akármilyen törvényt hoznak...
I am Gabriel Angelos, Captain of the Blood Ravens. My chapter is in ruins, the sector is at war. Its worlds under siege. Chaos spreads, consumes us all. Here, we will make our final stand. Here, there will be... Retribution.
[6] ProEvoFan
Jan 21., Saturday 18:51 #22
Válasz ARTURUS (#20) üzenetére
Én úgy fogalmaznék, hogy az elnökválasztás miatt egyelőre jegelték.
Lesz ennek még folytatása
"Most ki játszik? DJ 3-tól 6-ig. De meddig?7-ig. Hogyhogy? Volt egy kis csúszás."
[4] shenmuedc
Jan 21., Saturday 18:51 #21
Egy normális víruskeresővel felvértezve, nyugodtan ki is lehet hagyni a Google-t. Nekem mostanában úgysem talál meg semmit amit akarok, vagy olyan oldalakat részesít előnyben amik szart sem érnek.Annyi alternatívája van!
[20] ARTURUS
Jan 21., Saturday 18:36 #20
De már 3 napja bejelentették, hogy vissza vonják a törvényt!
Dum spiro spero!
Jan 21., Saturday 18:18 #19
Ha a fél világot megfigyelés alatt akarnám tartani, én is hasonló rendeleteket hoznék meg Érezni a szagát az irányítottságnak!
You, and what army?!
[59] Alwares
Jan 21., Saturday 18:15 #18
Válasz DarkVenom (#9) üzenetére
Azon csodálkozom, hogy ezek az oldalak még eddig is éltek.
.titanic {float: none;}
Jan 21., Saturday 18:04 #17
Válasz Ragnar360 (#15) üzenetére
Egy nappal a blackout után készült a cikk, akkor még sehol nem voltak a Megaupload / Anonymous események.
nope
[4] tilla
Jan 21., Saturday 18:01 #16
most akkor elfogadták a képviselők a SOPA-t?
[17] Ragnar360
Jan 21., Saturday 17:59 #15
hiányolom az Anonymous szót a cikkben stb.
"I left the gang after the gang left me....i tried to go straight...i did...then i got me more trouble"
[27] Rudymester
Jan 21., Saturday 14:30 #14
Köszönöm a cikket, már értem a SOPA lényegét.
http://www.facebook.com/retrofaktor
[39] getro2
Jan 21., Saturday 8:44 #13
Örülök, hogy megírtad ezt a cikket, idáig is hallottam erről a problémáról, de nem igazán értettem, most szerencsére kitisztult kissé kitisztult a fejem. Tényleg rossz lenne, ha egy mondjuk egy halom Youtube videó eltűnne, nem is beszélve a többi nagyobb oldalról. Szóval remélem lesznek, akik keményen fellépnek majd ez ellen.
[367] Danee
Jan 20., Friday 22:18 #12
Válasz Invi (#11) üzenetére
De. Csak az előbb derült ki a közgazdaság vizsgám eredménye és még ott járt az agyam.
[61] Invi
Jan 20., Friday 22:03 #11
Válasz Danee (#8) üzenetére
És hogy jön ide, hogy nem vagy közgazdász? Nem azt akartad írni, hogy nem vagy jogász?

A jogtulajoknak jó lenne, legalábbis szerintük.
[61] Invi
Jan 20., Friday 22:01 #10
Válasz Warhawk (#3) üzenetére
Jogos, de szerencsére elvileg erre nem lesz szükség.
[64] DarkVenom
Jan 20., Friday 21:36 #9
A DMCA-nek safe harbour rendelkezései szolgálják legjobban az internetet. Nem kell messzire menni, az Unió elektronikus kereskedelmi irányelve is azt vette át.
Fontos, hogy a DMCA ahhoz köti a felelősséget, hogy az adott szolgáltatónak _tényleges_ tudomása legyen a jogsértő (!) tartalomról. Ez okozta a legnagyobb bizonyítási nehézséget mindig is, ezért kaszálták el a Napstert és az isohuntot, de került - igaz, védjegyek kapcsán, de - felmentésre az eBay a Tiffany ellen. Gyakorlatilag a jogosult feladata bizonyítani, hogy jogsértés történt, és a notice and takedown procedúra nem olyan, hogy szólásra leveszik a tartalmat, hanem komoly formai kötöttségei vannak a bejelentésnek. Én nem démonizálnám a DMCA-t, a Viacom-Youtube ügyből is utóbbi jött ki jól.
Tévedés ne essék: a szolgáltatóknak ugyanolyan rossz a SOPA rendszere, mint a felhasználóknak, lévén a bevételük jelentős részre ilyen, számukra nem nyilvánvaló jogsértőből ered. Ezt tudatosult is, ezért kötött a Youtube számos megállapodást nagyobb szerzői jogosultakkal, hogy bizonyos tartalmakat szűr, ugyanakkor a reklámelhelyezésért cserébe a jogosult számos tartalmát engedi futtatni a szervereken. Mert a stúdióknak, stb-knek is reklámfelület.

Azt is tegyük hozzá, hogy az amerikai ún. fair use test (azaz, amikor jogosan használhat az emberfia szerzői jog által védett tartalmakat) jóval nagyobb teret biztosít tartalmak felhasználására, és sokkal több lehetőséget ad a visszaélésre, mint pl. az európai szabad felhasználás.

A SOPA-ban az a rossz, hogy mindkét oldal veszít vele. A felhasználók részben azzal, hogy korlátozódik a tartalom, mind az, amit feltölthetnek, mind az, amit kapnak. Illetve, rájuk nehezedik a bizonyítás terhe, démonizálják őket olyan cselekményért, ami valljuk be, mindennapos.
A szolgáltatók meg piacot, felhasználókat veszíthetnek. Hogy a Google nem dobja ki a vimeot, üsse kavics, a Google is csak egy szolgáltató, nem Mária Terézia. Ugyanakkor az tény, hogy minden kicsit is gyanús tartalmat megszűrnének.

Ami a legrosszabb, hogy ennek csírái megvannak most Európában is. Franciáknál a HADOPI, UK-ban a Digital Economy Act. Ugyanakkor az Európai Bíróság pont 2 hónapja hozott ítéletében (Sabam v. Scarlet, c-70/10 sz. ügy, hasznos elolvasni) szerencsére kimondta, hogy a szerzői jogi jogosult nem követelheti egy szolgáltatótól jogsértésre hivatkozva azt, hogy általánosságban, a jövőre nézve szűrje a tartalmat, mert _az információ szabad áramlását akadályozná_. Ilyen elvek mellett meg nehezen férne meg EU szinten egy SOPA-féle koncepció, mégha _állítólag_ a Jogérvényesítési irányelvet (szerzői jogi érvényesítés, információs társadalomban) ilyen irányból akarják felülvizsgálni.

A Megaupload-ot meg nem kell sajnálni, a RapidShare-rel együtt mindent megérdemel, amit kap.
Thrills, Chills, Kills!
[367] Danee
Jan 20., Friday 21:24 #8
Válasz Warhawk (#7) üzenetére
Ez csak azért fura, mert kapásból tudok még vagy 3 fájlmegosztót, ahol én még halott linkkel nem találkoztam, magyarul nem szednek le semmit (vagy csak eddig szerencsém volt), ezért gondoltam, hogy a Megaupload valami "durvábbat" csinált.

A SOPA-s dologhoz meg; ugyan nem vagyok közgazdász, de: "A tervezet felhatalmazást ad, hogy versenytársak oldalait tegyék elérhetetlenné mindenféle jogi következmény nélkül." - lehet, hogy ez a tervezet ezt megengedi, de azt nem tartanám kizártnak, hogy ez más jogszabályba ne ütközne, ergo mégse lehet ilyet. Legalábbis nekem elsőre kicsit érdekesen hangzik ez az egész.

A másik meg, hogy ha az "egész internet" ellenzi ezt a dolgot, akkor végül is kinek lenne jó ez? Ki kezdeményezte ezt az egészet?
Jan 20., Friday 20:48 #7
Válasz Danee (#6) üzenetére
Hogy miben más mint a többi azt nem tudom. Hogy milyen okból csapták le azt igen, ahogy több helyen is írták, illegális tartalmakért, illetve azok megosztásának segítéséért többek közt. Ami, valljuk be, részben igaz is.
nope
[367] Danee
Jan 20., Friday 20:43 #6
Azt nem tudod véletlen, hogy a Megaupload konkrétan mivel vívta ki a lelövését? Mármint miben volt különb, mint a Mediafire, Rapidshare stb. stb.?
[55] axl
Jan 20., Friday 16:43 #5
Én azt sosem értettem, hogy egy-egy kép vagy videó miért zavarja a jogtulajokat, ha mondjuk embargón kívül jelenik meg? Ingyenreklám.

Az meg nagyon szomorú, hogy lassan azért is kapom a csekket, ha a wc-n dudorászok egy számot...
Minden játék szerepjáték
[35] Npeti
Jan 20., Friday 15:11 #4
Biztos én értem félre a dolgot, vagy csak nem fogom fel a jelentőségét, de ez engem miért zavarna, mint nem amerikai? Legfeljebb lassan az emberek váltanak fbről visza iwiwre, yt-ról indavideóra, stb... Olyan oldalakra, amik nem amerikai vonatkozásúak.

Ezzel a baromsággal csak a nagy amerikai netes cégeket szopatnák meg, esetleg párat még ki is nyírnának. Viszont a végével egyetértek. Ez megint egy olyan tervezet, amiről hozzáértőket meg se kérdeztek.
Jan 20., Friday 12:29 #3
Válasz Invi (#2) üzenetére
Számunkra tényleg zavaró dolog az ilyen fellépés, de nézd meg, a blackoutnak végre kimutatható hatása lett. Az (amerikai) emberek elkezdték a képviselőiket hívni, petíciók születtek és már most több képviselő kilépett a tervezetet támogatók csoportjából. Szvsz ez tipikusan az a téma, amit csak beszélgetéssel és vitával nem lehet megoldani, látványos, _hatásos_ tiltakozás kell. Zavaró? Naná hogy az, nagyon durva lenne egy olyan extrém eset, hogy az E3-t a legnagyobb kiadók bojkottálják. Viszont hosszú távon a SOPAval jobban szívnánk, szóval a jó ügy érdekében ezt le kell nyelni.
nope
[61] Invi
Jan 20., Friday 11:24 #2
Örülök, hogy végül csak megírtad. Remélem megbukik az egész, de ez E3 elleni lobbival és a többi bizonyos oldalak elenni bojkottal, mert valahogy köthetőek a SOPA támogatáshoz szerintem az ipar magát nyírja ki. Lassan már kenyeret sem vehetsz, mert azzal is valamilyen módon a SOPA-t támogatod.
[111] dreampage
Jan 20., Friday 11:20 #1
Jó, hogy írtad ezt a cikket, mert nagyon sokan nincsenek tisztában a SOPA lényegével. Sajnos - ahogy te is írod - pontosan olyan törvény, ami tökéletesen mellé lő az eredeti céljának, és azokat szívatja meg, akiknek semmi köze a kalózkodáshoz - többek között minket is. Ha elfogadják, annak nagyon komoly és szomorú következményei lesznek ránk nézve is.
A játéknak soha nincs vége. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos ügyfélszolgálat: 06 80 018 590
Warhawk
nope
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
JaSSeR
(offline)
Nikopaul
(offline)
moo
(offline)
Depi
(offline)
Vandor
(offline)
anarchoid
(offline)
bp
(offline)
Adibadi
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Lothar
(offline)
BW
(offline)
kukac7
(offline)
KrTchy
(offline)
arsenal
(offline)
CHASE
(offline)
lorantHUN
(offline)
Mollaka
(offline)
Rince
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Hendrix
(offline)
Joda
(offline)
ruszrob
(offline)
Ikaruga
(offline)
Bence360
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
csirkecske
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live