armi2011.08.06. 13:01

Logitech Z906 - gamer hangrendszer teszt

Tesztemben a Logitech hangszórórendszereinek zászlóshajóját szeretném bemutatni, a Z5500-as utódjának kikiáltott Z906 személyében. Az elődöt már nem forgalmazza a Logitech, weboldalukon is a Z906 szerepel csúcsmodellként. Természetesen az 5500 még kapható, bár igen-igen elvétve. [center] [center]

Ilyen előd-utód viszonyban elkerülhetetlenül összehasonlításra kerülnek a rendszerek. Én ezt most nem tenném meg, hiszen nem ismerem az 5500-t. Annyi bizonyos, hogy teljesítményük azonos -500W-, viszont a régebbi modell mélyládája nagyobb volt, jó 5 cm minden irányban, illetve LCD kijelzős vezérlőegység tartozott hozzá. Az 5500 tulajok sok helyen lehúzzák az új típust, viszont azok, akik mindkettőt birtokolják, azt mondják, hogy ha kisebb is a mélyláda, hangzásban igen nagyot fejlődött és az előd bugjai is eltűntek.

A rendszert egy magyar oldalról rendeltem, de Belgiumból hozták 72 ezer magyar forintért. Kis hazánkba a Bpost hozta, hazai szállítását viszont a Magyar Posta Zrt. intézte, nem kis meglepetésemre. Majd infarktust kaptam, amikor a falu postása kipakolta kis zöld Citroënjéből. A doboz kissé lekopott volt sarkain (bár ez nem biztos, h a MP műve), de tartalma sértetlen és működőképes volt. A Logitech saját boltjából 349€-ért rendelhető meg (ingyenes szállítás), ami durván 100k-nak felel meg.

A rendszert X360-hoz, PS3-hoz, BR-játszóhoz és a TV-hez vettem. Agyaltam egy külön elemekből összerakott rendszeren, de ahogy érdeklődtem hozzáértőktől, sajnos beláttam, hogy erre most nincs keretem. Legtöbben azt mondták, hogy beugró rendszernél fontos a jó erősítő megválasztása, és inkább a hangfalakon spórolnának, és le is beszéltek az 50-60 ezres kategóriáról. Yamaha erősítőt akartam, de szerintük 160 alatt nem érdemes megvenni, mert nagyon gázul hozzák át a hangot és összeszerelés szinten is említettek negatívumokat. Az Onkyo, JVC hasonló olcsó gépei így szintén kiestek. Egy alap harman/kardon-t ajánlottak (5x35W), 80k-ért, hozzá pedig JBL SCS 200.5-t 65-ért. Ez már megint túl volt a keretemen, de még mindig inkább ilyet, mint egy kompakt Samut vagy LG-t 130-ért. Szóval H/K álom marad egy időre, de belőttem egy HKTS rendszerüket és egy 156-os erősítőt, ha majd összejön rá az a bizonyos lé (180k).

A Logitech Z906-ra véletlenül akadtam és egyből rácuppantam. Eddig úgy érzem az árkategóriában a legjobb döntést hoztam.

Lássuk, „halljuk”!

A doboz és ami benne van

A csomagolás hatalmas, kb. 20-22 kg. Belül nagyon okosan elrendezett, mindennek megvan a maga helye. Visszatenni csak ebben a formában lehet. Két mozdulattal üríthető is a doboz, hiszen a mélyláda és egy kisebb doboz rejlik benne, a speakerekkel illetve minden mással.

A mélyhangszóró

Paramétereit tekintve egy majdnem kockával van dolgunk, ami robosztus, izmos benyomást kelt, 27,5 x 29 x 31 cm méretű fa doboz, 20 cm-es mélyhangszóróval és kiszélesedő basszus-reflexnyílással. Teljesítményét tekintve nem érheti szó a ház elejét, hiszen 165W-t tud. A mélyláda magában rejti a THX minősítésű rendszer lelkét, a Dolby Digital 5.1 és DTS képes erősítőt. Csatlakozók tömkelege fogad a hátulján:

  • hatcsatornás közvetlen bemenet PC hangkártyákhoz (ez 3db 3,5-es jack bemenetet jelent)

  • RCA bemenet a sztereó hanghoz

  • 2 db digitális optikai bemenet

  • 1 db digitális koaxiális bemenet

Itt találjuk még a kezelőegység csatlakozóját -amit majd másfél méternyi kábellel szereltek a megfelelő elhelyezést segítendő- és természetesen a hangszórók csatlakozóit is. Hűtőbordák nincsenek a ládán.

Nem tudom, hogy újabb kiszereléshez jutottam e hozzá, de a tápkábel nálam cserélhető változat. A korai unboxing videók alapján, megjelenés után olyan rendszerek kerültek forgalomba, amelyeknek nem volt eltávolítható a kábelük és emiatt sok kritika is érte.

A speakerek

Öt darab, 7,6 cm-es, polírozott alumínium kivezetősapkával ellátott hangszóróról van szó. Teljesítményük 67W. Ezek burkolata kiváló minőségű műanyag, amolyan LCD-feket színben. Talpaikon két csúszásgátló gumicsík biztosítja a stabilitást, hátul a kábelcsatlakozók mellett a falra vagy állványra történő rögzítést segítő szabvány csavarbemenet kapott még helyet. A hangszórókon a Logitech logo mellett a THX felirat is ott virít. A center természetesen fektetett.

…és a többi

Kapunk öt darab 1,02 mm átmérőjű szabványos hangszórókábelt. Ezek közül a front és a center sugárzóé 4,6 m, a hátsóké pedig 7,2 m hosszúak. Úgy gondolom az elülső hangfalakhoz ez korrekt méret, de a rear sugárzóké talán lehetett volna hosszabb. A csomagban van még egy 1,8 m hosszú közvetlen bemeneti kábel (tehát PC tulajdonosoknak igazából nem kell semmivel kiegészíteniük), 3 db AAA méretű Duracell elem a vezeték nélküli távirányítóhoz -mert ez is van a rendszerhez- és természetesen a leírások.

A vezérlőegység

A központi kezelőszerv közepén található a nagyra nőtt hangerőszabályzó. Tőle ballra a bekapcsoló gomb, az „Input” választó, az „Effekt” kapcsoló, míg jobbra a „Mute” gomb, a „Level” kapcsoló és a távirányító infra érzékelője van. Mint már mondtam LCD nincs, de van töménytelen mennyiségű LED, amelyek az adott bekapcsolt funkciót jelzik. Személy szerint nem érzem hiányát az LCD-nek, hiszen ha lenne is ilyen, a kezelőegység a tv mellett lenne, nem látnám. El ne felejtsem még az oldalán lévő fejhallgató csatlakozót és AUX bemenetet.

Az inputok és egyéb funkciók közötti váltás egyszerű, szimplán ha a 3. bemenet kell nekünk, akkor 3x megnyomjuk az input gombot. Az „Effect” gombbal az 5.1, 4.1 és a 2.1 között válthatunk. A „Level” gomb pedig egyfajta hangszóró-beállítást hoz elő, az egyes hangfalak erejét állíthatjuk. Maga a kezelőszerv megfelelő méretű, a LED-ek és funkcióik 2-3 méterről is láthatóak. A Mute gomb szépen, gyorsan lekapja a hangerőt és úgy veszi el a hangot, majd így is hozza vissza a pillanat töredéke alatt.

A távirányító

Azoknak, akik úgy használják a 906-t, mint én, azoknak remek ötlet a vezeték nélküli távirányító, ami térben hat és szerencsére nem kell becélozni az infra érzékelőt. Egyszerű távirányítóról van szó, de minden funkció elérhető róla, ami a fő egységről is. Tökéletesen teszi a dolgát.

Hang-teszt

Rendszer: Logitech Z906 + Hama optikai kábel + LG tv optikai out + PS3 + X360

Anyagok, amikkel teszteltem: Avatar (BR), Harry Potter 7 (BR), Robbie Williams - LIVE at the Albert (DVD), DiRT3 (360), Uncharted (PS3), Heavy Rain Soundtrack (PS3), Boat Party - Love Boat mixed by TommyBoy (CD)

Mivel a tv-n van egy optikai kimenet, így szerencsére csak 1 kábelre volt szükségem, abból vettem egy jobb minőségű Hamát. A konzolok HDMi-n mennek a tv-be, a CD-t, DVD-ket és a BR-eket a PS3 játszotta le.

A Logitech Z906 csodálatos, eszméletlen, ilyen árú rendszertől ez remek. Tényleg körülvesznek a hangok, keményen, feszesen szól a mély, beleolvad a rendszerbe, nincs az az érzésed, h van 5 kicsi meg egy nagy hangfalad, tökéletesen egységben szól az egész. Avatar áll-leejtős, HP is remek. Talán kicsit a center tompa, lehetne tisztább. Azt érzem -nekem legalábbis ez jön be-, hogy a párbeszéd valóban csak a centerből jön, de nem, jön az a frontokból is, de egységet alkotva, gyengébben. Nem beszélve a hátsó dobozokról, amik szintén nagyon szépen szolgáltatják a surround effekteket. Kezdek gyanakodni, hogy előző Panasonic kompaktommal valami gond volt, mert gyakorlatilag semmit nem hallottam a hátsókból. Az 400W-os volt, de se teljesítményben, se hangminőségben köze sincs a Logitech Z906-hoz.

A Roobie Williams koncert (swinget énekel) is nagyon állat, sokak szerint a valaha készült legjobb tesztanyag házimozi szempontból. Ami pedig csak most tűnt fel HD tévén, hogy szinte képminőségre eladható lenne hádé digitális csatornán, annyira jó.

A játékoknál csak kapkodom a fejem a golyók elől, azt nézem, hogy ki-merről akar megelőzni. Belefeledkezem az Uncharted zenéjébe, nagyon komolyan szól. A HR soundtrackről nem is beszélve. A kellemes, csendes, de a tempós, nagyzenekari zenék is tökéletesen, gyönyörűen szólnak, még kis hangerőnél is.

A sztereó zene az, ami nem áll neki jól, de ugye nem is arra van. Nem mondom, teljesítménye miatt egy házibulin is leviszi a tetőt, de nem az igazi. 4.1-ben a legjobb hallgatni talán, amikor a center kivételével mindegyik speakerből ugyanaz jön + a mélynyomó.

Eszméletlen, hogy televíziós műsoroknál is milyen jól teljesít, a HD adóknál kifogástalan, de zenei csatornákat is csak így fogok ezután nézni.

Összegzés

Azt kell mondanom, hogy a lehető legjobb rendszert választottam ebben az árkategóriában. Ha valaki csak simán házimozizni akarna, akkor azt mondanám neki, hogy vegyen egy ilyet egy BR-játszóval és lesz egy remek rendszere.

Pozitívumok:

  • kategóriájában szerintem csúcs

  • tökéletes játékhoz, filmhez

  • hatalmas 500W teljesítmény

  • szép dizájn, ugyanúgy beleillik egy hétköznapi szobába vagy akár egy modern minimál berendezésű helységbe; remek minőségi anyagokból rakták össze, összeszerelése is példás

  • vezeték nélküli távirányító

Negatívumok:

  • zenehallgatásra kell egy sztereó mellé, de egyébként bőven vállalható

  • nincs hűtés a mélynyomón, sokakat ez eltántoríthat (eddigi tapasztalat, h melegszik, de lehet nyomni neki, nem fog behalni)

  • hátsó hangfalkábel lehetne hosszabb (de másnak lehet megfelel)

A Logitech oldala: Click!

A sokat emlegetett előd: Click!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==