[60] Warhawk (offline)

Poéngyilkos

Ő egy 38 éves fiú és itt lakik: Csongrád / Szeged

5075 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 238293 kreditet gyűjtött

2010 August
08:00 Repülőnap 2010
Idén is vadászgépek vették kezelésbe Kecskemét (nem túl) kék egét.
Az egész dologban a pszichológia a legmókásabb. Kétezer éve gladiátorokat engedtek egymásnak arénákban, az volt a móka. Ezer éve nyakig páncélba bújtatott manusok mentek egymásnak mindenféle lovagi tornákon. Ma pedig ezreket vonz a szabadba az, hogy olyan gépek műsorát nézzék meg, melyeket azzal a szándékkal gyártottak, hogy minél gyorsabban, minél hatásosabb pusztítást végezzenek. Hívhatjuk magunkat felvilágosultnak, urambocsá' civilizáltnak, de még mindig ugyanaz az ősi ösztön vonz minket a fegyverek (legyen az kard, pisztoly vagy egy levegő-föld bomba) közelébe, ugyanazon romantikus szemlélet miatt nem hideg, acél-halálosztókat látunk, hanem vasmadarakat és hősies pilótákat (szigorúan napszemüvegben természetesen!), mint az idők hajnalán élőket. Irónikus? Rendkívül. Érdekelt ez valakit a hétvégén? Biztosra veszem, hogy senkit.Hiszen két napig a lényeg az volt, hogy dübörögjenek a sugárhajtóművek, szaggatták az eget a légcsavarok és felhők helyett a repülőkből kiáramló füst takarja el a napot. Ez pedig - függetlenül az időjárás habókos változásaitól - kitűnően sikerült.

Zasszonypajtással a vasárnapi napot jelöltük be, nekem sokadik alkalom, neki első (pontosabban másfeledik - három éve voltunk már, de még a program kezdete előtt hazakergetett a zivataros időjárás). Úgy látszik a repülőnaphoz hozzátartozik a rossz idő, míg Szegedről szikrázó napsütésben indultunk, addig Kecskeméten már szürkésfekete felhők fogadtak. Szerencsére néhány csepp eső után a felhők felszakadoztak és jöhetett a másik véglet, a hihetetlenül erős napsütés.

Azonban azt kell mondanom, hogy ez az egy dolog volt az, amit a rendezvény szervezőinek nem sikerült tökéletesen megvalósítaniuk - természetesen saját hibájukon kívül. A többi... nincs más szó rá, profi volt. Kezdve az érkezéstől, hiszen ahogy az elmúlt években is, gyakorlatilag vaknak és süketnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne találja meg a repülőteret. Lámpák kikapcsolva, mindenhol rendőrök irányítják a forgalmat (Nekik külön Kudos, nem emlékszem ilyen esetre, hogy gyakorlatilag _semmi_ dugó nem volt!), parkolók mindenfelé. Régen mániám volt, hogy minél közelebb álljunk meg, idén ezzel nem kellett foglalkozni. Igen, 4-5 km távolságban van a parkoló (az ingyenes fajta), viszont folyamatos buszjáratok viszik oda-vissza a látogatókat. Tökéletes.Jegyváltással nem kellett bajlódni, az ellenőrzés pedig szintén gyors volt és ami nagyon meglepett (és aztán elszégyeltem magam azért, mert ilyeneken meglepődök) rendkívül udvarias. Elnézést kér tőlem a fémvizsgálatot végző biztonsági őr és megköszöni az együttműködést? Apróság, de nagyon jól esett! Karszalag fel és irány a statikus kiállítás!

Innentől pedig nem igazán lehet leírni a történteket és élményeket. Aki nem ismeri vagy nem szereti ezeket az acélmadarakat, annak hiába sorolok megnevezéseket, úgysem érti. Aki pedig szereti őket az nagy valószínűséggel ott volt valahol a nézők közt. (Harmadik ok: nem vagyok szakértő, így max bemásolni tudnám a hivatalos honlapon található listát...) Természetesen embertömeg mindenütt, fotózni szinte lehetetlen, ehhez pedig a háttérzajt a különböző hajtóművek nem túl halk duruzsolása adja. Gyors végigszaladás a kiállítátt gépeknél, majd le a fűre (majdnem agyonnyomva egy nagyon rémült kis gyíkot) és bámulni az eget.

Ahol gyakorlatilag ugyanazt látja az ember évről évre, mégis mindig lenyűgözve figyeli. A különböző gépek is látványos programokat tudnak bemutatni, de mégis a különböző formációk programja az, amiért érdemes kimenni. Ezekből pedig nem kevés tette tiszteletét a show-n. A teljesség igénye nélkül itt volt a Breitling Team, a horvát Wings of Storm, a régóta állandó résztvevő Frecce Tricolori, a svájci Patrouille Suisse vagy épp a másik kedvenc Turkish Stars. Gyönyörű programokat nyomtak le, igazából ezek tudják lenyűgözni a laikus nézelődőket.Nomeg a különlegességek. Iyen volt például az ausztriából átrepülő és igazából csak néhány percet felettünk tartózkodó Eurofighter Typhoon vagy éppen a Pápáról átköszönő C-17 Globetrotter III. Ez utóbbi szerintem félelmetesebb volt, mint a legtöbb harci gép. Hatalmas méretű, igazán imponáns gép, ami olyan manővereket mutatott be, melyeket az ember nem várna ettől a kategóriától. Bámulatos volt.

És nagyjából ennyit erről a napról. Nagyszerűen éreztük magunkat (itthon annyira már nem, természetesen megint sikerült leégni) és minden bizonnyal a következő show-ra is ki fogunk menni.
9 komment

Aug 11., Wednesday 13:29 #9
Válasz Necroman Mk2 (#8) üzenetére
Soha nem értettem ilyenhez, de mindig azt mondom, hogy laikus szemmel a Mig29-nél kevés szebb gépet lehet találni. Lehet, hogy technikai oldalról lúzer, de ennél a gépnél sikerült eltalálni azt a "kecses és halálos" kinézetet, amit az ember egy vadászgéptől vár.
nope
Aug 11., Wednesday 8:01 #8
Válasz Npeti (#6) üzenetére
Nekem egyszer vadászpilóták azt mondták, hogy a Grippen képes teljesen önállóan odafenn lenni, míg a MiG-ekkel az a baj, hogy nagyon rá vannak szorulva a földi irányításra. Ettől függetlenül légi showkra még meg lehet tartani az orosz csodamasinákat.
"Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"
[25] GibiPeti
Aug 10., Tuesday 9:34 #7
én is kint voltam, nagyon nagy élmény volt, (nekem is sokadszor már ) , mindenki jó fej volt, különösen az amerikai pilóták KATT!
LIVE: GibiPeti PSN: Gibi-Peti STEAM: gibipeti
[35] Npeti
Aug 09., Monday 21:55 #6
Válasz dreampage (#3) üzenetére
Nincs az olyan messze én kecskemétről vonatal jöttem vissza bpre májusban talán másfél óra volt a nyugatiig az út.

Szívesen elmentem volna de táborban voltam pedig e C-17 vagy akár az izraeli "pupos" f-16ot, vagy a su-27et nagyon szívesen megnéztem volna. Igazából az összes gépet megnéztem volna főleg a mig29es utolsó repülését (ami miatt van egy kis keserű szájízem, mert ki az a barom aki azt hiszi, hogy 7 gripen elég lenne az egész légterünk védelmére?).

Mikor májusban ott voltam alkalmaságin pechemre pont akkor repültek a gépek mikor én a psziológiai alkalmaságit töltötem és így csak hallotam a gépek dübörgését de láttni nem láttam őket. Na majd jövőre talán.
Aug 09., Monday 19:13 #5
4 eve mi is kint voltunk, ezt 1* minimum latnoa kell mindenkinek!!!
XBOX Live: GabeN306HUN / Steam: GabeN306HUN / PSN: GabeN406HUN (magyar profil), GabeN306HUN (angol profil) / Nintendo: GabeN306HU (SW-4105-6043-6441)
[42] stk
Aug 09., Monday 18:39 #4
Válasz dreampage (#3) üzenetére
hát úgy más... jó kis magyar tömegköz, meg kell szorozni a kilóméterek számát fél órával kb sajnos
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[111] dreampage
Aug 09., Monday 18:08 #3
Válasz stk (#2) üzenetére
Ha nincs az embernek autója, busszal/vonattal ahhoz messze van, hogy csak pár órát legyen ott.
A játéknak soha nincs vége. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos ügyfélszolgálat: 06 80 018 590
[42] stk
Aug 09., Monday 17:30 #2
Válasz dreampage (#1) üzenetére
a messze van túlzás. Bp-től 100km
Analfabéta vagyok a gépekhez, de jól néznek ki
"játszani jó" ősi kínai közmondás. A horst fuchs féle V gyalut balkezesek is használhatják! Mobile suit ガンダム 3DS: 1934-0821-8173 Psn: stk_stikk "Mark IV Style Motherfucker" "Truly outrageous"
[111] dreampage
Aug 09., Monday 17:27 #1
Én még sosem voltam (messze van), de ha lenne egy jó fényképezőgépem, egyszer biztosan kilátogatnék. Én is szeretem a vadászgépeket, katonai repülőket. A C-17-re nagyon kíváncsi lettem volna.
A játéknak soha nincs vége. | http://xbox.com/hu-HU | http://xbox.gamer365.hu | Telefonos ügyfélszolgálat: 06 80 018 590
Warhawk
nope
Ezeken a platformokon játszom
Kedvenc játék-műfajaim
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
elvis
(offline)
liquid
(offline)
Ghz
(offline)
drag
(offline)
bastard
(offline)
kopa
(offline)
dreampage
(offline)
theSickness
(offline)
JaSSeR
(offline)
Nikopaul
(offline)
moo
(offline)
Depi
(offline)
Vandor
(offline)
anarchoid
(offline)
bp
(offline)
Adibadi
(offline)
Necroman Mk2
(offline)
Lothar
(offline)
BW
(offline)
kukac7
(offline)
KrTchy
(offline)
arsenal
(offline)
CHASE
(offline)
lorantHUN
(offline)
Mollaka
(offline)
Rince
(offline)
KiCsi MexXiS
(offline)
Hendrix
(offline)
Joda
(offline)
ruszrob
(offline)
Ikaruga
(offline)
Bence360
(offline)
fr4231
(offline)
siklara
(offline)
csirkecske
(offline)
Johnny1987
(offline)
XBOX Live