[35] he7edik. (offline)

Ő egy 119 éves fiú és itt lakik: Budapest / Budapest

4597 napja regisztrált felhasználó, ez idő alatt 96155 kreditet gyűjtött

2009 May
19:41 Gyűlöletkeltő játékok (I.rész)
Ismét egy gyöngyszem a szánalmas magyar média egyik "jeles" képviselőjétől.
Magyarázzunk bele aktuálpolitikát már a játékokba is.
A gyűlöletkeltő internetes játékok egyre jobban terjednek. A rasszizmus, vallási intolerancia, egy etnikum, vagy másféle kisebbség elleni tartalmak leginkább az ingyenes flash játékokban, vagy kis költségvetésű, olcsó programokban fellelhetőek, de nyomaikat azért megtalálhatjuk a mainstream, nagyobb publikum számára elkészült termékekben is.
Minél nagyobb szabadság jellemző egy adott médiumra, minél kevesebb felette a kontroll, annál nagyobb az esélye annak, hogy szélsőséges megnyilvánulásokat is megtalálunk bennük. A különböző radikális témájú, gyűlöletet keltő játékok már a számítógépes játékok hajnalán, a garázsfejlesztések korszakában megjelentek – leginkább az ellenőrzés akkor még szinte totális hiánya miatt.

Később a média felfigyelt a játékokban dúló erőszakra és ennek kapcsán többet foglalkoztak azzal is, hogy politikailag inkorrekt játék ne kerüljön forgalomba, ám természetesen totálisan kizárni sohasem sikerült ezeket. A nyolcvanas évek végén és kilencvenes évek elején azonban még nem felügyelték annyira botrányos téma tekintetében a játékokat, azért is terjedhettek el oly könnyedén a gyűlöletkeltőek.

Szex, erőszak, rasszizmus, nacionalizmus

Rasszista témájú játékok a gyakran keveredtek valamilyen egyéb megbotránkoztató tartalommal. Az 1982-ben megjelent Custer's Revenge-ben például egy kikötözött indián nőt kellett megerőszakolnia egy meztelen cowboynak úgy, hogy először a nyílvesszők áradatában kellett odarohanni hozzá.

A játék ellen több, a nők jogait védő szervezet illetve az indián közösségek képviselői is felháborodottan tiltakoztak arra hivatkozva, hogy a játék gyomorforgató módon szimulálja a nemi erőszakot. Andrea Dworkin, a híres radikális feminista, aki közismert a pornográfia ellenes kritikáiról, azt állította, hogy ennek a játéknak is felróható, hogy az USA-ban oly sok bennszülött nőt megerőszakoltak a nyolcvanas években.

A Custer's Revenge-t több üzletből eltüntették, máshol csak a személyazonosság igazolásával lehetett megvásárolni. Ám teljesen nem tiltották be és szép hasznot hozott a Mystique nevű cégnek.

Természetesen nem hiányoztak a rasszista, vagy másféleképpen gyűlöletkeltő játékok sem a Commodore 64-es masina palettájáról. Erre magyar példát is találhatunk. A későbbi rasszista és szélsőjobbos blogger,Tomcat például Szakadt Csöves címmel készített még 1989-ben egy szöveges kalandjátékot, melynek cselekménye röviden ennyi: a rendszerváltás idején a címszereplő a Marx (utóbb: Nyugati) téri aluljáróban mozog az égtájak mentén, és közben iszik, cigányokat ver, erőszakol, késel. Tomcat a következő években a "Revenge" sorozatot készítette el, amelyben az egymás után következő részekben az iskolán, rendőrségen és hadseregen kellett "bosszút állni" gázspray, Molotov-koktél, láncfűrész és napalm bevetésével.

Tomcat egy Indexnek adott interjújában később mesélte: több felháborodott szülő felhívta, hogy beperlik, megverik. Egy ügyvéd is telefonált neki egy kisebbségi szervezet nevében, hogy bíróság elég viszi az ügyet, ám a szélsőséges blogger végül szárazon megúszta az egészet.

Autótolvajok, bűnözők, erőszaktevők

Természetesen a külföldi mainstream, egyre nagyobb költségvetésű játékok piacáról sem hiányoztak a politikailag inkorrekt, gyűlöletkeltő témák. A média az ilyen játékok kapcsán nagy visszhangot keltett, ám ezzel éppenséggel a játékfejlesztők és kiadók malmára hajtotta a vizet: az óriási botrány erős reklámként hatott.

Pontosan ez történt a híres Grand Theft Auto (GTA) sorozat esetében is, amely épp annak köszönheti töretlen népszerűségét, hogy a bűnözők és autótolvajok gátlástalan, gyilkos karrierjét szimuláló játékokat az évek során szünet nélkül támadták, perelték és be akarták tiltani különféle aktivisták, pszichológusok, ügyvédek, politikusok.

A játék ugyan nem kifejezetten botrány és gyűlöletkeltő célzattal készült, azonban mégis olyan elemeket találhatunk benne, amelyek sokaknál kiverték a biztosítékot. Már az 1997-es első részben is ártatlan járókelőket gázolt el a játékos és a hulláktól szedte el a pénzüket. A későbbi részekben pedig még nagyobb felháborodást keltett, hogy prostituáltakkal való szeretkezés után a játékos halálra gázolhatta őket őket, majd az aktusért elkért "tarifát" visszavehette.

Évekkel később, a Grand Theft Auto: Vice City című részben még nagyobb botrányt kavart a haiti lakosság körében az egyik küldetés, amely során 50 haiti lakost kellett kiirtani, illetve az a tény is, hogy a játékban bűnözőknek tekintették őket. A haiti közösség be is perelte a GTA sorozatot fejlesztő Rockstart. A pert megnyerték és részben pénzbírságot szabtak ki a cégre, részben vissza kellett szedniük az inkriminált részleteket tartalmazó játékokat az üzletek polcairól és olyanokra lecserélni, amelyekből már kiszedték ezeket.

A Grand Theft Auto botrányt keltő játékelemei miatt mind a mai napig a legtöbbet támadott játéksorozat. Az elmúlt évek során különböző fiatalkorú gyilkosságokhoz kötötték, illetve olyan emberek indítottak ellen igazi keresztes hadjáratot, mint az azóta hírhedté vált ügyvéd, Jack Thompson, vagy Hillary Clinton, aki szövetségi nyomozást akart indítani a játék ellen.

Ennek ellenére a játékot készítő Rockstar jelenleg is a legjobban kereső játékfejlesztő cég: a Grand Theft Auto IV 2008-ban 500 millió dolláros bevételt hozott, amellyel, mint minden idők legjobban eladott terméke vonult be a médiatörténelembe.

forrás:
egy hét 60 percekre lebontva
18 komment

Jun 01., Monday 18:50 #18
Válasz mcmacko (#17) üzenetére
Tudom...
Célozd meg a Holdat, ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz...
Jun 01., Monday 16:45 #17
"mert csak veszekedés és gyűlőlködés lesz belőle. "
És mivel rendre ez a példa testesül meg itt a fórumokban is, ezért mondtam, amit.
"This is our time to medicate..."
Jun 01., Monday 13:01 #16
Válasz mcmacko (#14) üzenetére
Ehhez képest mondjuk én olvastam már hogy is mondjam... érdekes történeteket is az alatt a pár nap alatt amióta itt vagyok...

Csak hogy egyet említsek:
"Ti leborotváljátok a fanszörzeteteket?" című blog (nem szóról-szóra)... a srác már sztem nincs itt,de lehet hogy igen,nem tudom,de ez már vagy 1 éve volt,mindenki csípte a bloggert,senki nem szolt érte hogy ez nem Gamer téma...

Egyetértek abban macko,hogy itt erről kéne szólni a dolgoknak,de mint mindenki látja/csinálja,sokszor nem erről szól az egész... a politika mocsok egy dolog,kár is belemélyedni,mert csak veszekedés és gyűlőlködés lesz belőle.

A J.T. féle ügyködés meg már lerágott csont,vagy nem? Kiiktatták a csókát ('hál istennek),senki ne utánozza,sztem...

PEACE...
Célozd meg a Holdat, ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz...
[14] ultratti
Jun 01., Monday 12:56 #15
Szánalmom
Jun 01., Monday 10:32 #14
Béluka Tekken X-e, és Józsika trófeagyűjteménye GAMER téma, ellenben az aktuálpolitikai vitával, melyre "nagyszerű" weboldalak, blogok és más fórumok vannak.
"This is our time to medicate..."
[42] Jackal
Jun 01., Monday 10:29 #13
Válasz he7edik. (#12) üzenetére
Igazat adok.
" Istenem, tele van csillagokkal! "
[35] he7edik.
Jun 01., Monday 0:25 #12
Válasz mcmacko (#11) üzenetére
Én abszolút megértem hogy neked mint az oldal üzemeltetőjének kellemetlen az ilyesmi, nem is célom hogy állandó politikai vitát gerjesszek de szerintem ez még mindig sokkal érdekesebb mint az hogy Béluka15 végigjátszotta a Tekken X-et és mennyit trófeát gyűjtött.
Jun 01., Monday 0:17 #11
Rendben, hogy alaptalan támadás, meg nagyobb zagyvaság, mint Jack Thompson doktori disszertációja, de ha kérhetem, az aktuálpolitikát mellőzzük már mindenféle nézőpontból a fórumon és a blogokban. Nem ezért járunk ide.
"This is our time to medicate..."
[35] Npeti
Jun 01., Monday 0:06 #10
Válasz mcmacko (#8) üzenetére
Attól, hogy ő nem írja le azt az egy mondatot, az aktuálpolitikáról a cikk még erről fog szólni. Ez is ugyan olyan alaptalan támadás a játékipar ellen mint jack thompson "munkásága", ergo szerintem ez is elfér itt.
[35] he7edik.
Jun 01., Monday 0:06 #9
Válasz mcmacko (#8) üzenetére
Jó mondjuk én azzal az oldallal nem szimpatizálok de ha egy ellentétes site írna olyanokat hogy a GTA Magyarellenes, nemzet áruló...stb. akkor is verném a fejem a falba
May 31., Sunday 23:56 #8
Válasz he7edik. (#7) üzenetére
De te fontosnak tartottad kiemelni, hogy ez honnan jött, jelzővel is illetted, magyarul nem hagytad ki belőle a politikát, holott az egyik bajod pont az volt a témával, hogy miért kell a játékok világába is belemagyarázni egy adott politikai oldal nézeteit.
"This is our time to medicate..."
[35] he7edik.
May 31., Sunday 23:48 #7
Válasz mcmacko (#6) üzenetére
Itt most pont hogy nem a politika hanem az újságírás színvonalának milyensége ami fájdalmas. Akkor is blogoltam volna ha "szimplán" a játékot és az erőszakot próbálná izzadságszagúan mindenáron összemosni. A kényszeredett politikai vonal csak még egy lapát a tűzre.
May 31., Sunday 23:15 #6
Zavar téged, hogy aktuálpolitikai kérdést visznek a játékokba?

Akkor te mi a péklapátért foglalkozol vele, szánsz neki egy blogbejegyzést, ne adj isten vársz rá kommenteket? Mi a francnak kell nekem is az "aktuálpolitikát beleviszik a játékokba a köcsögök" bejegyzést látnom a főoldalon, mikor a bejegyzés nyilvánvalóan az aktuálpolitikánál lyukad ki? Te miért érzed nonstop fontosnak, hogy egy gamer oldalon az aktuálpolitika előtérbe kerüljön a magad állásfoglalásával? Magyarázd ezt meg kérlek, mert a bejegyzésed felvezetése így öngól.
"This is our time to medicate..."
[21] Edina
May 31., Sunday 22:40 #5
úristen, még csak a cikk elején tartok ,de már nem bírom. vicces, h az olyan bűncselekményeket, mint a nemi erőszak vagy gyilkosság, általában (sztem 90%-ban) nem azok követik el, akik játszottak valami erőszakossal, vagy bármivel. Ennyi erővel szinte az összes mai mesét is betilthatnák.
Gamertag: MEdina 91 Steam: aaaaa390 PSN: MalfiED
[35] he7edik.
May 31., Sunday 22:26 #4
Arturust komolyan moderálták
[35] Npeti
May 31., Sunday 22:17 #3
Szép cikk. Egyetlen rasszista témájú játék címet nem emlitt (pedig legalább az olahaction megemlítását vártam), csak a Gtaról ír, hogy az miylen rossz meg rassziszta is mert 50 bünözöt akik éppen haitinak voltak texturázva lekellett lőni. Ja és a szakadt csővest nem Tomcat írta. Ennyit erről a angyszerű cikkről.
[20] ARTURUS
May 31., Sunday 21:58 #2
A kommentet moderáltuk, mert... ebből nem kérünk
[57] renz
May 31., Sunday 21:54 #1
A haitiak és a cigányok között annyi a különbség, hogy a cigányok túlnyomó részt valóban bűnözők. Dolgoztam tökölön a fiatal korúak börtönében, nekem mondhat akárki akármit, meg le is rasszistázhat. A tény az tény.

Mellesleg én a csövessel mintha már pc-n játszottam volna. 386-os tájékán...
liquid 2017. ápr 11., kedd 11:13 #23 -> Rehynn (#20) Jó, akkor még egyszer: kerülj el minket kérlek, és ne kommentelj a továbbiakban itt. (...) biztos vagyok benne, hogy találsz alternatívát.
he7edik.
he7edik. még nem írt idézetet!
Ezeken a platformokon játszom
PC
Kedvenc játék-műfajaim
FPS, Online FPS, Stratégia
Hobbijaim, szabadidőmben ezt teszem
Barátok, ismerősök
theSickness
(offline)
jimessor666
(offline)
arsenal
(offline)
ultratti
(offline)
nijtap
(offline)
V_Karesz
(offline)
Zandal
(offline)
ARTURUS
(offline)
sepsta75
(offline)
kimi79
(offline)
n0rBee
(offline)
Kolombusz
(offline)
Kalamoj
(offline)
CJ
(offline)
Sakamoto Riku
(offline)
Doom
(offline)
G3GI
(offline)
ssj2reno
(offline)
alf22
(offline)
x_NoEl_x
(offline)
spieluhr
(offline)
dani0113
(offline)
Altair98
(offline)
xetron
(offline)
Metalox
(offline)
1000rr
(offline)
Noozi
(offline)
Fryms
(offline)