Vandor2008.01.02. 21:20

Szóljon a ROCK!

Jó régen nem írtam semmit. Most aztán olvashattok :) Nem kevés viszontagság után, 2007.12.21.-én végre tulajdonosa lettem egy Guitar Hero III szettnek. Szubjektív értékelés következik.

Nem is tudom honnan kezdjem. Talán onnan, hogy mindenképpen érdemes tudnotok, hogy én valódi gitáron is játszom. Zsenge fiatal koromban kezdtem el játszani a hangszeren. Első körben tábortűzi dalokat, amolyan énekeljük le a csajokról a bugyit stílusban. Majd jött az alternatív rock. Azért alternatív, mert nem tudtunk rendesen zenélni :) Egy zenekarban is nyomultam, de sajnos ki kellett szállnom, mert nem tudtam finanszírozni a zenélést. Ekkor még csak középiskolás voltam. Aztán eltelt sok-sok év és nem nagyon pengettem a húrokat. Majd amikor már anyagi helyzetem megengedte, vettem ismét egy villanygitárt és hozzá egy szobai multieffektet. A korg Pandorát válaszottam, mert ebben a kis kütyüben akkora sound van, hogy leesik a feje az embernek. Színpadi terveim nem voltak, tehát a célnak tökéletesen megfelelt. A gitározást is komolyabban kezdtem venni. Szorgalmasan skáláztam, tanulgattam komplett számokat. Nagy kedvenceim, mint annyi más gitárosnak Steve Vai és Satriani. Ma már ismét elég kevés időm van a gitározásra, hiszen szabadidőmben választanom kell, hogy a konzolon nyomulok vagy zenélek.

És ekkor találkozik a két kedvenc hobbi. A GH3 egyesíti a minőségi gitáros rock zenét a könnyed játékkal. Érdekes módon eddig nem nagyon ismertem ennek a sorozatnak a korábbi részeit. Vélhetőleg azért mert nem voltam konzolos. Most már viszont mindenképpen beszerzem a második részt is.

Ez itt az!

Mielőtt a konkrét élményekre térnék, sajnos meg kell említenem azt a nem elhanyagolható tényt, hogy ma kis hazánkban beszerezhetetlen a premier után több mint 1 hónappal is a komplett csomag. Néhány áruháznak meg van pofája külön a játékot 18000 kemény forintért árulnia. De amikor rákérdez az ember, hogy mégis mikor lesz pakk akkor csak néz ki a fejéből, és persze külön csak a gitárról meg ne is álmodjunk. Csak akkor miért venné meg az ember a játékot magában? Bezzeg a többi platformra hegyekben áll a cucc, de azokat meg senki nem veszi. :) Komolyan már azon gondolkodtam, hogy megveszem WII-re. Na mindegy most már nem bosszankodom. Azért szeretnék itt köszönetet mondani Ghz kollégának. Ő mindent megpróbált megtenni, hogy nekem is jó legyen :)

Akkor most nézzük a játékot. Arról nem írnék, hogy hogyan épül fel a dolog, mert erről talál mindenki számtalan tesztet, többek között ezen az oldalon is. A saját érzéseimet osztanám meg veletek. A demó verziót millió alkalommal végigtoltam. Mivel még nagyon új volt az élmény természetesen könnyű fokozaton. Attól függetlenül, hogy gitár hiányában a karral kellett játszani, és így a legcsekélyebb mértékben sem hasonlított a dolog a valódi gitározáshoz rettentően élveztem. Vélhetőleg a gondosan összeválogatott számok és a nagyon jó hangzás ami alapvetően odaszegezi az embert a demó elé. Ekkor persze még elképzelni nem tudtam, hogy a gitár kontroller használata milyen lesz. A kar esetében ugye nem kell pengetni, egyszerűen a megfelelő gombot a megfelelő pillanatban meg kell nyomni. A tremolót a jobb analóggal lehet használni. Mindentől függetlenül óriási izgalommal bontottam ki a csomagot.

Mi van a dobozban: természetesen maga a gitár vezérlő, méghozzá két darabban. Külön a test és a nyak. Gondolom a lan partykra járók örülnek ennek igazán. Van még egy heveder amely az állva történő gitározás elengedhetetlen kelléke és persze maga a játék külön fóliás csomagolásban. Néhány szó a gitárról. Valami elképesztő módon örültem, amikor anno kiderült, hogy a GH3 X360 verzióban egy fekete LP fazonú gitár lesz. Ez a fazon az egyik kedvencem a superstrat mellett. Ugye a PS2 verzióban Kramer forma van ami se nem igazi strat, se nem superstrat. A GH2-ben pedig valami explorerre hajazó fazon van fehérben. Na mármost egy rock gitáros nem mutat jól fehér gitárral. :) Szerintem egy gitárosnak soha nem mindegy a hangszer formája. Jó tudom sokan ezt egy kicsit túlzásnak tarthatják. Külön öröm, hogy a gitár fedőlapja cserélhető. Egy kis pöcök segítségével leszedhető. Már a dobozon is szerepel néhány fedőlap variáció. Kíváncsi leszek, hogy itthon mikor juthatunk hozzá. Egyébként az alap fedőlap nagyon szép fényes fekete. Egyetlen hátránya, hogy minden ujjlenyomat látszik rajta. A csomag része egyébként egy rakás matrica is, így mindenki kedvére díszítheti hangszerét. Amikor összeraktam a gitárt és jobban szemügyre vettem akkor még nem igazán éreztem, hogy hogyan fog menni a gitározás. A húrok pengetését egy fel-le billenő hosszú kapcsolóval oldották meg. Nem tudom, hogy ki hogyan használja ezt a kapcsolót, de én megszokásból a hüvelyk és a mutatóujjammal egy pengetőt tartó ujjtartással a mutatóujjam körmével "pengetek". Így akkor szoktunk játszani, ha nincs pengetőnk és a tábortűz körül ülve rock balladákat nyomunk :) Rengeteg játék után már érzem, hogy erről át kellene térnem valami más technikára, mert a műanyag billentyűről gyakran lecsúszik az ujjam. Lehet, hogy ezen a ponton nagy előnyt élveznek azok akik valódi gitáron nem játszanak. A tremoló használata megegyezik a hagyományossal. A gitár természetesen arányaiban sokkal kisebb, mint egy hagyományos hangszer, de ez nem zavaró. A nyak formája is eltér a szokásostól, de mivel itt mindössze 5 gombot kell egy "fekvésben" nyomogatni, ez is hamar megszokható.

Játék közben: Azzal kell kezdenem, hogy aki a jó rockzenét kedveli, annak mindenképpen ki kellene próbálni ezt a játékot. Azt gondolom, hogy 3 perc alatt függővé válik minden jóérzésű gémer. :) Akinek nincs semmilyen zenei előélete, nem csak gitárosra gondolok, annak célszerű könnyű fokozaton kezdeni a "gitározást". A siker garantált! Mindössze 3 gomb és a "pengető" használatával megszólal a komplett zene. És vélhetőleg ez az, ami miatt a játék zseniális, hiszen lehetek én egy baromi jó gitáros, a legritkább esetben tud az ember egy minden szempontból tökéletes bandában játszani. Márpedig a szobában magányosan pengetni nem igazán kielégítő. Ez a game viszont megadja neked az élményt. Egyrészt az eddig csak léggitározással foglalkozó júzernek már egy egyszerű hangszert is ad a kezébe, és azt az illúziót kelti a játékosban, hogy valóban ő játszik, másrészt a gyakorló gitáros, bár tudja, hogy illúzió a gitározás, de komolyabb fokozatra kapcsolva mégis izzadva, szenvedve lehet tagja egy "profi" bandának. És ez a legtöbb esetben több mint amit valaha elérhet az ember! A játszható számok is nagyon jól lettek összeválogatva. Szerintem itt is mindenki megtalálja a maga kedvencét, és természetesen van egy-két "gyűlölt" darab is. A játékmenetről sem szeretnék részletesen írni, csak annyit, hogy profin halad a könnyebb számoktól az egyre virtuózabb zenék felé a program. Én végigtoltam első körben könnyű fokozaton a karrier módot, pusztán azért, hogy megismerjem az összes elemét a játéknak. Majd közepes fokozatra kapcsoltam. Itt már akadt néhány szám ami számomra is kihívás volt elsőre. Természetesen belekóstoltam a hard és az expert módba is. Ilyen fokozatokon csak akkor érdemes játszani, ha közepes módban már rutinosan nyomod a számokat. A játék alatt bónusz számokat, hangszereket, karaktereket, stb., lehet vásárolni. Nekem az összes szám megvásárlásán felül, csak Slash és egy LP Custom volt a vágyam, amit be is szereztem. A Live-ról is lehet tartalmakat letölteni kemény pontokért. Én már áldoztam rá, szerintem megéri.

Néhány szó a hangzásról: mint már gondolom sokan tudjátok, én mindig az 5.1 fülesemmel nyomulok. Egyrészt, mert az asszony nem bírja a kiképzést, másrészt mert sokkal jobban szól így minden. A GH3 pont olyan cucc amit csak kellően hangosan lehet igazán élvezni. Természetesen a játék beállítás menüjében érdemes az effektek hangjait minimálisra venni, hogy ne zavarjon a műélvezetben. A legtöbb szám eredetiben szólal meg, de amelyik nem az is élvezetes. Röviden: ÁLLAT!!!

Grafika: ez ebben a játékban a kit érdekel kategória. Ameddig nem játszottál annyiszor egy számot, hogy már kívülről tudod, addig úgyis csak a fogólapot bámulod, míg bele nem szédülsz. Amikor pedig már eléggé otthon vagy egy nótában akkor meg elkezded beleélni magad, és a saját játékos technikádat csiszolgatod. Az, hogy közben hogyan ugrál a virtuális színpadon a banda, másodlagos.

Multi móka. Na ezt a részt még nem próbáltam, de megmondom őszintén jelenleg nem is nagyon érdekel.

Mit is mondhatnék a végén: mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, próbálja ki ezt a játékot. Ameddig a föld kerek mindig lesznek rockerek (hú ez nagyon szánalmas volt :))

Végül egy felhívás: GH2 érdekelne, ha lehet fóliás.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

liquid
Az univerzum urai

2023.12.17.
3

liquid
Minden idők legjobb trailere?

2023.12.05.
10

p34c3
Én kicsi gamer sarkom

2023.11.22.
34

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==