Ezt az indiai fekete teát már több, mint egy éve fogyasztom, az egyik kedvencem. A Darjeeling-et úgy is szokták nevezni, hogy a "Szultán Teája" vagy a "Teák Pezsgöje".
Különleges márka ez a Darjeeling, egy külön kis sziget a teák óceánján. Nagyon finom édeskés ízü, mely igencsak változékony. Minden teakert más és más izvilágú leveleket állít elö, a minöségi besorolásról és a szüret idöpontjáról nem is beszélve.
*"A teakertek elhelyezkedése eltér az átlagtól, a megszokottól. Az ültetvények 1800-6300 láb magasan vannak, átlagban 45 fokos, meredek hegyoldalakon. Legutoljára arról olvastam, hogy kb. 80 kert található Darjeelingben. (Assamban 2000 van!) Ezekben nagyon különböző teákat termelnek, ezért aztán más-más megművelést, gondozást igényelnek. A növények itt lassabban nőnek, mint másutt (hűvös éghajlat), a termést pedig nagyon nehéz betakarítani a meredek lejtőkön.
A tea ízét befolyásoló felhőzet, napsütés és eső mennyisége, a talaj vegyi összetétele, a széljárás, a hideg, kristálytiszta levegő mind-mind egyedinek mondható, sehol másutt nincs ilyen a világon.
Nagy gondot jelent a teatermelőknek, hogy a cserjék háromnegyede több mint 80 éves, helyükre újat kellene ültetni. Ghos Hazta, a teakutató intézet munkatársa elmondása szerint az újra telepítéssel viszont nem szívesen foglalkoznak a termelők, mert 7 évet kell arra várniuk arra, hogy a növények szüretelhetőek legyenek, vagyis hasznot hozzanak.
A téli hónapok után, a növények felébrednek álmukból, elkezdenek rügyezni, majd megjelennek a zsenge levelek. Több szüreti időszak is van, és egyáltalán nem mindegy, hogy tavasszal (first flush), nyáron (second flush), ősszel (thrid flush) vagy éppen két szedés között (between) gyűjtik be a leveleket. Minél korábbi a szüret, annál finomabb aromája lesz a leforrázott tealevélnek. Hihetetlen árakat fizetnek ki a calcuttai árverésen a tavaszi (first flush) teaszállítmányokért.
Castleton, Margaret's Hope, Namring, Bloomfield a leghíresebb teakertek Indiában és az egész világon. "*
Minöségi besorolás a leszedett tealevelek alapján:
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A szárvégi arany színű "virágos" rügyes levelet jelöli.
FTGFOP (Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A Fancy vagy Fine kifejezés utal a jobb minőségre.
SFTGFOP (Super Fancy Tippy Golden Flowery Orange Pekoe): A Super kifejezés magáért beszél.
Általában fel szokták tüntetni a teakertek nevét is, hogy honnan is származik a megvásárolt teánk, de sajnos az enyém úgy néz ki, hogy "árva", hiszen a boltban csak ennyi van feltüntetve: "Darjeeling Royal First Flush FTGFOP1" (na meg hogy ilyen meg olyan szép helyen termett és exkluzív minöség). Igen, ez minöségi Darjeeling! Ittam már 4-5 fajtát (pl.: Bannockburn-it, Singell-i Second Flush-t, ...), de ennek van számomra a legkellemesebb íze. Általában teljesen forró vízzel szokták felönteni a leveleket, de én arra esküszöm, hogy 1 perc pihenést illik adni a víznek, hogy ha minimálisan is, de lejjebb essen a hömérséklete. 3 perc áztatás után kicsi kandis cukor kellöen kiemeli a tea aromáit, egyfajta karamelles ízt kölcsönöz neki, így egy fennséges, édeskés, kissé "földes", semmihez nem hasonlítható teát kapunk.
Igazi kényeztetés az ízlelö bimbóknak. Beszélgetéshez is megfelelö partner lehet ez a tea, vagy akár tv nézéshez, reggelihez, ... vagy bármihez.
A lényeg, hogy minden Darjeeling kicsit más ízü, de ugyanakkor mindegyik fantasztikus aromát áraszt magából, mindnek megvan a maga karaktere. Érdemes kipróbálni több fajtát is, mire rálel az ember a neki megfelelöre. Pl. a második szüretböl származók (second flush) keményebb, ici-picit kesernyés ízt produkálnak.