berc002009.04.05. 20:43

SupNat 4. évad - 4x18 - jujj

Hát basszus, a SupNat írói tudnak. A sorozat először egy havefunos, lazacsávós, zenebömbölős tini'horror' sorozatnak indult, aztán ahogy múltak a hónapok, egyre komolyodott, egyre élvezetesebb lett, a fősztorit is megkavarták - és a 4. évadhoz érve az egészet megbolygatták, és inkább hanyagolják a monster of the weeket (bár volt pár ilyen rész is, már nem ezen van a hangsúly), és a 4x16 után már állakat kopogtattunk. Ezután most már kicsit belemászok a 4x15-16-17 és főleg 18. részre, úgyhogy aki nem látta őket, spolierek, vigyázni. []

4x15 - Death Takes a Holiday. Utóbbi idők egyik legjobb és legtöbb egysorosokkal megtömött része. Emlékszünk még nem? Egy kis városban sorra történnek a csodák: az emberek túlélik a pisztoly lőtte sebet, a halálos betegségeket, egyszerűen pár napja semmi sem okoz halált. A testvérek kiderítik, hogy a helyi reaper tűnt el - később pedig az is kiderül, hogy a démonok akarnak egy újabb pecsétet feltörni. Megoldás: lépjünk ki a testünkből szellem-formában, és akadályozzuk meg a dolgot.

Kapásból az egész rész felvezetése valami király volt, visszahoztak egy régi szereplőt: Pamelát, a látnokot. Hogy az írók betartsák korábbi ígéretüket, miszerint lesznek halálozások, gyorsan ki is írták a nőcit. Végül Cas is előbukkant, ide is tartozik a legfaszább egysoros:

  • (Dean) What the hell?

  • (Cas) Guess again.

De akkor nézzük még a többi nagyon király egysorost:

  • (Sam) You want some aspirin?

  • (Dean) No thanks, House.

  • (Dean) Am I making you uncomfortable?

  • (Sam) Get out of me.

  • (Dean) You're such a prude.

  • (Pamela) Even if you do break into

the veil and you find the reaper, how you gonna save it?

  • (Dean) With style and class.

Szóval volt pár.

A rész végén pedig, az új bőrbe bújt Alastirt (szimpi ez az új csávó is, főleg 16.-ban, de az előbbit jobban bírtam) elfogják - fel van vezetve a következő rész.

4x16 - On the Head of a Pin. Alastair az angyalok kezében van. Próbálnak belőle infókat kiszedni azzal kapcsolatban, hogy ki áll az utóbbi idők alatt történt angyal-gyilkosságok mögött. Alastair azonban nem hagyja magát, ezért ki máshoz fordulhatna Cas - azaz Cas felettese - mint a pokol egyik legjobban tanuló kínzójához: Deanhez. A Winchester-boy azonban nem adja könnyen magát, hisz ez helytelen, meg rossz, de végül csak belemegy, és nekiáll a eszméletlen faszán játszó [Christopher Heyerdahl], azaz Alastair kínzásának...

Közben Sammyről kiderül, hogy drogos. Csak nála a drog nem heroint, hanem démon [Ruby]-vért jelent... Látszik, hogy ezzel a gyerekkel baj lesz. Másik színtéren pedig Alastir elszabadul, Dean-t üti-vágja, Castielt is majdnem legyőzi (jöhet a kritika, hogy egy angyal-démon harcban mér ököllel folyik a küzdelem, de nincs pénz, meg szerintem akkor sem vészes), de belép Sammy boy és rendet tesz. Meglátszik, mennyire eldémonosodott a csávó: egy pöccintéssel a falhoz vágja a pokol egyik legnagyobb démonát, kiszedi belőle, hogy nem ők állnak az angyal-gyilkosságok mögött, majd még meg is öli. Ilyet még egy angyal sem tud...

A végén meg jönnek a még durvább-nagyobb-WTFmomentumos fordulatok: a gyilkos nem más. mint Lechero, akarom mondani Uriel. Isten-pedig már nem Isten, az első pecsét feltörője pedig nem más, mint Dean, aki jót is sírdogál a már nem-is-tudja-mit-csinál Castielnek. Anna is színre lépett kicsit, kiderült róla, hogy anno Cas felettese volt.

Legjobb egysorosok:

  • (Uriel) I think i'll go seek… revelation. We might have some further orders.

  • (Dean) Well, get some doughnuts while you're out.

  • (Dean) You know, i'm starting to think Junkless has a better sense of humor than you do.

  • (Castiel) Uriel is the funniest angel in the garrison. Ask anyone.

4x17 - It's a Terrible Life. Megszokhattuk, hogy az olyan szintű durva fősztoris részek után, mint a 4x16 volt, kicsit elkezdünk pihenni, legalább egy részre, és melléksztorizunk, lenyugszunk kicsit. Persze vannak olyanok, akik az ilyen részekre azt mondják: "pf, időhúzás", meg "az előző után milyen kaki volt már", amiben persze részben igazuk is van, mert úgy állnak hozzá. De pont az ilyen időhúzós részek azok, amellyel általában mindig, ha csak egy részre is, de az írók valami egyedit, különös hangulatot tudnak teremteni - kivétel, ha nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnék. Szerencsére a 4x17-be ez sikerült.

A felvezetésből már megint jön le a király hangulat: jé, eltűnt a komor színezés, Dean vicces-ruhában mászkál, háttérben kellemes zene szól. Dean beül a kocsijába, valami böszme családi kocsiba, elindul a keményebb zene - fura arckifejezés, átváltás a news-ra, mosoly. Munkahelyi, irodai beszélgetések, fogyókúra, liftezés, megjelenik Sammy.

Do I know you?

????!%X%%DA!!/!? Gondolhatná az ember, és gondolja is. A rész nagy részében járni fog az agyunk, mit történhetett, valami alternatív-elképzelés, vagy álom, vagy mi a fene ez, hogy Dean és Sam nem ismerik egymást, normális munkájuk, életük van, meg minden... Azonban hogy ne csak ez legyen a gondunk, munkahelyükön érdekes halálozások lesznek, és a két itt-nem-testvér elkezdenek nyomozni. Hát igen, még ha nem is tudnak róla, a vérükben van. Kiderül, hogy egy szellemmel van dolguk, és mintha tudnák, mi a dolguk, megoldják az esetet. Igaz, egy kis segítséggel: megjelennek a Ghostacers-ös csávók, a honlapjukon nézi meg Dean és Sam, hogy mit kell tenniük szellemügyben. Plusz pont, hogy a honlap igenis létezik - HIMYM szokás az ilyen, szeretjük is.

A végén kiderül, hogy az egész-elfelejtem a múltamat dolgot Cas felettese, Zakariás tette, hogy bebizonyítsa Deannek: Ő erre született. Talán ezután összeszedi magát a bátyj, mert különben a világ nagy bajban van.

4x18 - The Monster at the End of This Book. Na és akkor elérkeztünk a 18-as részhez, ami miatt írom ezt a bejegyzést. Hát valami űberfaszányos volt gyerekek... A felvezetésben Dean és Sammy egy képregényboltban kérdezősködnek, amikor rárökönyülnek, hogy Supernatural címmel, két szellem-vámpír és egyéb természetfeletti lénykre vadászó testvérpárról, úgynevezett Deanről és Sammy-ről könyvek sorozata jelent meg... Méghozzá olyan részletességgel van leírva a Winchester fiúk története, hogy még ők maguk is meglepődnek. Ennek persze azonnal utána kell járni...

Kiderül, hogy egy látnokkal van dolguk, aki valamiért pont az ő életükre van ráállva, és előre megálmodja, mi fog történni a két testvérrel. A baj ott kezdődik, hogy álmában megjelenik Lilith, és Sammy durván összefekszik vele... A kisfiú persze kiröhögte, de Dean az ilyet mostanában nagyon komolyan veszi (ráadásul mi tudjuk, hogy Sammyvel valami nem stimmel - 4x16 Ruby-vér). Ezért Dean el akarja hagyni a várost, és máshogy akar cselekedni, mint ahogy azt megírta a látnok - de mint kiderül, a megírt már nem megváltoztatható. Sammy ezután csökönyössé válik, eldönti, megvárja Lilitht, és megbas. megöli. Dean ezért megpipul, ekkor jelenik meg Castiel, aki elmagyarázza, hogy a látnok nem csak egy látnok, hanem egy proféta.

  • Him? Really?

  • You should've seen Luke.

Közben Lilith megérkezik, rá akarja venni Sammyt egy kis etye-petyére - azazhogy kössenek alkut: abbahagyja a pecsétek eltörését, cserébe Dean és Sam fejéért. Sammy végül azonban nem ment bele (meg is lepődtem, megint respect az írók előtt, nem adják ilyen könnyen Sam-et a rossz oldalnak). A másik színtéren pedig a rész legeslegfaszább jelenete volt: megnézhettük milyen az, mikor huncutkodik egy angyal. Dean könyörgött Casnek, segítsen Sam-Lilith love sztorit megakadályozni, de mint tudjuk, Castiel ebben nem segíthetett, hiszen a megírtat Isteni akart voltán nem lehet meg nem írattá tenni. Cas azonban csibész, rávezeti Dean a helyes útra, aki így a proféta arkangyalának (mik vannak már komolyan, olyan dolgokat képesek behozni a történetbe) segítségével elüldözi Lilith-t.

A rész végén pedig a proféta valami nagyon csúnyát láthatott, mer megijedt picit szegény alkoholista pöcs. Zakariás pedig odament, ráütött a buksijára, hogy ne meséljen senkinek

De akko miért is tetszett ennyire ez a rész? Mert az írók egész egyszerűen bámulatos mit csinálnak. Mondhatjuk, hogy kissé klisé volt ez a jövő meg van írva (legalább egy rövid ideig, amíg a próféta előrelét), de kapásból az első 10 perc, ahogy játszadoznak a saját sorozatukkal "Ez a Supernatural könyv-sorozat nem valami sikeres" nevezetű megjegyzések, aztán az a Supnat-könyv rajongó hölgy, aki kikérdezi Dean-t és Sam-et a könyvbeli Dean-ről és Sam-ről valami űberjó volt. Ráaádsul fősztorit megint megnyomtuk, Lilith meg fog halni az apokalipszis felé vezető úton, ezt ő maga mondta (ráadásul Sammy nagyon bebeszélte magának, hogy ő lesz a gyilkos), megint nézhettük Cas menőségét (Dean és ő együtt nagyon király jeleneteket alkotnak), a prófétát játszó színész [Rob Benedict] is jó volt, Zakariást meg eddig kétszer láthattuk, de már biztos vagyok benne, hogy állat.

Most szünetel a cumó (ha valaki megmondaná, 1 vagy 2 hetet, megköszönném), az évadzáró felvezetése elkezdődött, mondanám, tűkön ülve várjuk, de az olyan elcsépelt, úgyhogy csak várjuk ahogyan akarjuk, de ez a sorozat valami Legend... wait for it... dary... Yeah! Legendary!

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==