Saliv230l2009.05.19. 14:16

Metal Gear Solid 5?

*{1} Hasztalan spekulációhoz katt alább. Frissítés: *{1}

Lássuk az érveket, melyek azt igazolják, hogy bizony a Metal Gear Solid 5. részéhez lesz szerencsénk:

01 -- Rögtön leszögezném, hogy az, hogy "Kojima, azt mondta korábban, hogy ez a rész lesz az utolsó" egy rendkívül gyenge lábakon álló (konkrétan bukott) ellenérv. Tény, hogy ez a mester második legkedveltebb szófordulata; ugyanakkor az első az az, hogy "na jó, a következőt még megcsinálom, de az tényleg az utolsó lesz".

02 -- 2008 májusa; Famitsu

A magazinban kedvenc rendezőnk a következőket nyilatkozta (a MGS4 megjelenése előtt!):

"I gotta start thinking about MGS5... Even though, well, Snake's story ends in MGS4."

"About MGS5, that would be something that Kojima Productions would have to make, I think."

Click!

03 -- GDC '09 - Kojima előadása

A prezentáció teljes egészében a MG sorozatra épült. Kojima-san az egyes epizódok fejlesztése során felmerült akadályokról beszélt, illetve azokról, hogy ezek hogyan hatottak katalizátorként a kreativitásra, mindezt Snake-kel és "áthatolhatatlan" fal-akadállyal illusztrálva láthattuk, melynek leküzdését az egyre izmosabb hardver tette lehetővé.

A lényeg azonban nem ez, hanem az, hogy ekkor kaptunk először hivatalos megerősítést az 5. epizód készültéről. A kivetítőn a következő felirat állt:

"MISSION: THE NEXT MGS". A kivetítő jobb felső sarkában Raident fedezhettük fel, ekkor kaptak szárnyra a pletykák, melyek azt állítják, a következő MGS főszereplője Raiden lesz.

Click!

Közelebbről szemügyre véve a képet láthatjuk, hogy a figura talán nem is Raiden, hanem Campbell. Ha ez így van, akkor viszont tökéletesen beleillik Kojima "egy-az-egyben megmutatom nekik, aztán elbizonytalanítom őket" című elmejátékába (egy Raiden-nek "álcázott" Campbell ugyanúgy Raiden-re utal, mint Raiden maga, csak áprilisi tréfa volt).

Click!

04 -- Famitsu, teaser-site, játékbejelentés

A Kojima Pro új játékát óriási hype övezi. A dátumról először a Famitsuból értesülhettünk, azonban a teaser-oldalon csak egy visszaszámláló látható. A forráskódban kutakodva rájöhetünk, hogy még további visszaszámlálások lesznek. Összesen kb. 5 * 100 óra. A logikus érvelésbe most némi szubjektivitást csempésznék: véleményem szerint a hype nagysága kizárttá teszi egy zsebkonzolos játék, vagy letölthető tartalom bejelentését. Azokat egész egyszerűen nincs értelme ennyire az érdeklődés középpontjába helyezni. A hype (most arról beszélek, amit maguk a fejlesztők generálnak) egész egyszerűen egyedül egy nagyszabású otthoni konzolos bejelentést sugallhat.

05 -- Ismét szeretnék megcáfolni egy ellenérvet, ami a következő:

"az új Metal Gear-t még korai lenne bejelenteni"

Ez nem igaz, hiszen bármin is dolgoznak épp (MGS5 vagy nem), azt hamarosan be fogják jelenteni. Éppen ezért (mondjuk) egy új ZOE, vagy egy új IP bejelentése nem lesz valószínűbb, ezekre is csak ugyanannyi fejlesztési idő juthatott. Liquid egyébként felhívta rá a figyelmemet, hogy valóban csak 1 évnyi fejlesztési idő jutott eddig az új projectre, azonban ennyi idő elégséges lehet valami kisebb projecthez, például PSP-re vagy DS-re. Ezzel kapcsolatban a 4. pontban már részleteztem álláspontomat, hogy miért nem tartok valószínűnek mondjuk egy PSP-s fejlesztést.

06 -- Avagy ismét a 6. pont, de most más megvilágításban. Egyesek ugyanis nem a játék készenléti állapota miatt tartják valószínűtlennek egy új rész bejelentését, hanem pusztán azért, mert a MGS4 még viszonylag friss élmény. Ezen érvre Kojimáék már a 2005-ös Tokyo Game Show-n rácáfoltak, amikor alig több, mint 10 hónappal a 3. rész megjelenése után bemutatták a MGS4-et.

07 -- Metal Gear Solid 4

Ez az érv azt hiszem magától értetődik: a fejlesztőknek már van egy működő (és jó) PlayStation 3-hoz írt engine-jük. Számtalan példát találhatunk, melyek alátámasztják, hogy egy folytatást sokkal kevésbé időigényes (egy adott platformra, természetesen) elkészíteni, mint egy teljesen új IP-t.

08 -- Teaser-site forráskódja

A következőt sort fedezhetjük itt fel: "keywords" content="Hideo Kojima, MGS,METAL GEAR, NEXT, game, konami, kojima game, KJP, Kojima Production"

09 -- Újabb ellenérv cáfolata

Többen megjegyezték (jogosan), hogy az rendben van, hogy a fenti sor a forráskódban Metal Gearre utal, azonban az csak azért van, hogy az egyszerű parasztok könnyebben megtalálják az oldalt a Google segítségével. Ez igaz is. De kérdem én: miért nem szerepel a sorban mondjuk az hogy "Project S"? Az ok roppant egyszerű.

10 -- Piktogramok

A teaser-oldalon a következő ikonok tűntek fel / fognak feltűnni:

Click!

Mint azt korábban már írtam, én ezt látom ezen a képen: Raiden, Sunny, Alert.

Ez ugyebár tökéletesen beleillik a képbe, ha feltételezzük, igaz a korábbi pletyka, miszerint a következő epizód Raiden és Sunny körül fog bonyolódni. Erre egyébként lehet mondani, hogy olyan dolgokat látok ott, amik nincsenek, de abban azért megegyezhetünk, hogy felkiáltójel = Metal Gear, nem?

11 -- Tájkép

Előző ponthoz hasonlóan: villámlás = Raiden, napfény a horizonton = Sunny.

Raiden: "It even rained the day I was born."

Snake: "Raiden, you were the lightning in the rain that day."

12 -- 5

Igazából ez szorul a legkevesebb magyarázatra. A háttérben villog egy nagy 5-ös. Az az 5-ös pedig nem véletlenül 5-ös, és ezen az sem fog változtatni, hogy lehet, hogy 4-esre fog változni (visszaszámlálások visszaszámlálása). Egyesek szerint lehet, hogy nem 5-ös, hanem...

13 -- ...S betű...

...ami mellesleg tipikusan az MGS-re jellemző betűtípussal van írva. Szóval?

14 -- Egy sejtelmes dátum

Minden alkalommal mikor villámlik, az oldal alján a következő felirat jelenik meg: "April 2007".

Click!

Ha a való világ eseményeiben gondolkodunk semmiféle jelentést nem csikarhatunk ki belőle. A MGS-univerzumban ellenben nagyon is fontos dátum, különösen április 30-a, amikor Raiden (a játék főszereplője, ugye ;)) megismerkedik későbbi szerelmével, Rose-zal.

Frissítés: OK, ez a dátum valójában csak tévedésből került az oldalra.

Click!

15 -- "NEXT"

Rendben, ez a szó (a visszaszámlálás előtt ennyi volt látható a teaser-oldalon) utalhat Kojima következő projectjére is, de sokkal valószínűbb, hogy a következő MGS-ról van szó, főleg a 2009-es GDC prezentáció ismeretében (lásd: hármas pont).

16 -- TIME PARADOX

Mikor is fog nullára érni a számláló? Elvileg május 31-én, Los Angeles-i idő szerint, ami éppen az E3 ELŐTT van.

(Egyesek szerint egyébként június 1-jére esik a bejelentés, a Microsoft konferencia napjára. Egyrészt szerintem a számítás helytelen, másrészt ebből nem kellene levonni meggondolatlan következtetéseket. Ha az új project tényleg Metal Gear Solid 5 lesz, akkor nyilván semmiképp nem lehet Xbox-exkluzív, hiszen a sorozat rajongói PlayStation-tulajdonosok.)

17 -- Tornado Outbreak

Ez egy bejelentetlen Konami játék, ami valamelyik nagyobb áruházlánc honlapjáról került elő és sokakat gondolkodóba ejtett. Elmondom szerintem miért nem erről van szó:

i) A Tornado Outbreak elvileg PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Wii-re is jön. Egy abszolút multiplatform koncepció összeegyezhetetlen Kojimával.

ii) Fél hónapnyi visszaszámlálás valami miatt, amiről már tudunk?

iii) Ez kissé szubjektív, és talán tévedek is: szerintem Kojima biztosan nem adna egy játékának sem ilyen címet.

18 -- MGS4 press event Tokióban, 2008. május

A rendezvény végén a résztvevők egy hang-bejátszást hallhattak. Egy telefonos beszélgetés, a vonal egyik végén Ocelot, a másik fél ismeretlen. Csak Ocelot hangja hallható. Részlet:

*"[...] By the way, what should we do about "The Project"?

Yes, that's correct.

That man has fallen.

It's about the sequel. [...]"*

A teljes szöveg itt olvasható:

Click!

19 -- Pletyka a bejelentéssel kapcsolatban

A "PlayStation: The Official Magazine" 18., márciusban megjelent számában májusi MGS5 bejelentésről írnak.

Click!

20 -- Az EGYETLEN (fogjuk rá, hogy) jogos ellenérv és a következtetés

Az ellenérv így szól: "azért nem lehet MGS, mert az túl nyilvánvaló lenne, Kojima szeret szórakozni a néppel"

Ami biztos: Kojima-san azt akarja, hogy mi higgyük el, hogy ez MGS5 lesz. Az alábbi két nézet dominál: "MGS lesz, nyilvánvaló", "nem MGS lesz, túl nyilvánvaló lenne".

Következtetésképp: a legtöbben, akik szerint NEM MGS lesz, azok azt várják, hogy Kojima elhiteti velünk, hogy az lesz, aztán meg mégsem. SZVSZ ez abszurd.

(Hogy miért? Képzeljétek el a következő jelenetet (némi retorikai túlzással éltem, de a szituáció hasonló a jelenlegihez):

Kojima frissen regisztrál a Twitteren, első post:

"MGS-related announcement in 24 hours, stay tuned."

Nyilván az egész internetes játékos-közösség erről beszélne, a fórumok forronganának, a rajongók az egyik kezükkel úgy vernék az F5-öt, mint egy kínzásnál a Kört vagy a Háromszöget, aztán jönne a második post:

"just kiddin' lol")

Száz szónak is egy a vége, szerintem MGS5 bejelentést kapunk.

Csalatkozni... azt nem szeretnék, de lehet, hogy fogok.

1. frissítés: Ha hihetünk a 7Andy-nek (japán áruházlánc), akkor a május 30-án megjelenő új Famitsu PSP + PS3 kiadványban új Metal Gear információkhoz juthatunk.

Click!

Remélhetőleg nem elírásról van szó.

2. frissítés: Korábbi évek (2000, 2003, 2005) E3 press kitjei:

Click!

Teljesen a kilencvenes évek klasszikus, Vitray Tamás-féle fejtörő-műsorában ("Hogy is van ez?") érzem magam. Vajon a teaser-oldalon látott elem illik a sor végére?!

3. frissítés: OK, vége az első visszaszámlálásnak. Az 5-ös / S betű maradt, de vannak új karakterek is: E, 3, e(?). WTF?

Click!

"5 @ E3"

Click!

Aztán lehet, hogy nincs igazuk.

4. frissítés: Lejárt a második számláló. Kaptunk 2 új betűt, ennyi betűvel pedig már bőven lehet kombinálni, ráadásul most már nyugodtan feltételezhetjük, hogy ha lejár az újabb számláló majd megint fogunk új tippeket kapni. Az új számláló egyébként ezúttal magyar idő szerint PONTOSAN a hét végén fog lejárni, vagy ha úgy tetszik, a következő hét elején (117 óra).

A betűk mellett néha Big Boss arca is felvillan. NeoGAFon MGS5 + MGS:PO2 bejelentés az általános vélekedés. Mindjárt virrad, úgyhogy nekem egyelőre nincs véleményem.

Viszont éppen most jelent meg Japánban az aktuális Famitsu, a képek frissen kúsztak fel a hálóra. Igen, Raiden (?).

Click!

5. frissítés: Még le sem járt az aktuális számláló, de hozzáadtak 24 órát. De nem ez az egyetlen változás az oldalon. Adott három új karakter: C, O/0, 6. A famitsus "Raiden" kép is felkerült az oldalra. A Kojima Productions logó időnként maszkká változik, erre kattintva egy újabb oldalt érhetünk el.

Click!

Napszaktól függően két különböző maszkot láthatunk:

Click!

Click!

6. frissítés: Metal Gear Solid Risingnak hívják a drágát. A ninja pedig nagyon is Raiden. Lightning Bolt Action. PSP-re Metal Gear Solid: Peace Walker jön, Kojima ígérete szerint az az "igazi" 5. rész, nem spinoff.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cbjxkaXYgY2xhc3M9XCItLWJuci17e2lkfX1cIj5cbjxhIGhyZWY9XCJ7e3VybH19XCIgdGFyZ2V0PVwiX2JsYW5rXCI+XG5cdDxpbWcgc3JjPVwie3twYXRofX1wYXRyZW9uLW1wdS1iaWcucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDo2MDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj5cblxuPHN0eWxlPlxuLi0tbXB1LXt7aWR9fSwgLi0tYm5yLXt7aWR9fXtkaXNwbGF5Om5vbmV9XG4ubGFyZ2U+Li0tYm5yLXt7aWR9fSwgLm1lZGl1bT4uLS1ibnIte3tpZH19e2Rpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuLnNtYWxsPi4tLW1wdS17e2lkfX17IGRpc3BsYXk6YmxvY2s7fVxuPFwvc3R5bGU+IiwiaW1hZ2VzIjpbIlwvfmZzXC9iYW5uZXJcLzAwXC8wMFwvMHpcL3BhdHJlb24tbXB1LWJpZy5wbmciLCJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC9wYXRyZW9uLW1wdS5wbmciXSwidXJsIjoiaHR0cHM6XC9cL3d3dy5nYW1lcjM2NS5odVwvYXJ0aWNsZVwvcGF0cmVvbiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB6XC8iLCJpZCI6MzV9
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

8 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

8 napja
7

liquid
Polgárháború?

8 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==