Tair2010.06.22. 01:01

A pusztaság Hőse / Árulója

Szerintem mindenki ismeri az interplay egyik legnagyobb dobását,a fallout sorozatot aminek a rajongó tábora a mai napig nem apadt, csak nőtt. Nem véletlen, hisz nem sok játék volt akkoriban ahol a többszöri kijátszhatóságot növelte a többféle játék vég. A mostani bejegyzés a sorozat első részéről fog szólni. A Menedéklakó(k?) - Egy szép rajz, egy magyar rajzolótól.

Akár hányszor megemlítik a Falloutot, nukleáris fegyvereket mindig egy mondatocska villan be amit a Fallout sorozatban hallottam minden alkalommal amikor elindítottam: "War. War never changes".

Az ötlet Tim Cain fejéből pattant ki. A játék elején egy rövid ismertető elmeséli, hogy 2052-ben a nyersanyagok kiapadnak és a szükség (és a hódítási vágy) miatt egy nyersanyag háború indul el. Ennek hatására az ENSZ feloszlik, Usában egy járvány tör ki mely meglepően hasonlít a pestisre de egyenlőre nem találtak ellenszert, Usa lerohanja Kanadát és végleg magához csatolja, Kína világ uralomra akar törni. Ezek az események vezettek a Nagy háborúhoz, ami kb 2 óra alatt a népesség nagy részét elpusztította és a föld nagy részét pusztasággá változtatta.

A túlélők földalatti Menedékekben húzódtak meg melyeket megszámoztak. Némelyik menedékben a kapcsolat tartásként a felvigyázók(menedék vezetői) gépeit össze kötötték, de ez nem mindenhol volt így. A játékos karakter családja is egy ilyen menedékbe költözött a bajok idejében, szám szerint a 13-asba. 2161-ban a menedék víz tisztító chipje meghibásodik, és a Felvigyázó elküldi a karaktert, hogy találjon újat. A nukleáris háború óta először nyílnak ki az ajtók és a Menedék lakó(a külvilágban csak így emlegetik) először lát napvilágot.

Útnak eresztesztnek minket egy pisztollyal, egy tök vagány 13as feliratú eredeti menedéklakó kezeslábassal, és egy PipBoy 2000 nevű elektromos kézi napló szerű konzollal ami talán a játék egyik alap pillére de erről lentebb.

Status/Helyzet jelző- ez a funkció sokak számára a quest log falloutos verziója

A Pipboy 2000 az egy netbook méretű és alakú kézi számítógép, ami egy GPS térképet, egy helyzet jelzőt(quest log), és előzményeket és az általad felvett videókat(az bevezető videó és 1-2 videó a játék során) meg nézheted újra. Például ha a katedrális felrobbantásának látványa megfogott, akkor nézd meg újra és újra. Persze a videókat magának lementi automatikusan. Utolsónak említeném a legfontosabb funkcióját a Pipboynak, beállíthatod ébresztőnek, tehát ha nagyon szeretnél pihenni és ez által életerőt regenerálni csak beállítod, és napokig is aludhatsz (bár az élet is ilyen egyszerű lenne).

Tehát az instrukciók megvannak és indulhatunk. A menedékből kilépve egy barlangba jutunk ahonnan, ha ki akarunk jutni akkor patkányokon kell végig verekednünk magunkat és végre ki jutunk és elindulhatunk a pipboyban bejelölt hely felé, a 15ös menedékhez. Lejutva még több patkánnyal és mutáns vakondszerű óriás patkánnyal találkozhatunk, akik éhesnek tűnhetnek elsőre és tényleg azok. Amikor végig verekedtük magunkat akkor kapunk egy szép kis üzenetet, hogy "hát itt nem fogunk találni semmit" előrébb lépve látjuk is miért. A hely ahol lennie kéne beomlott. Innentől hosszabb kalandozásba kezdhetünk végre.

Bár a hosszas kalandozás kemény 150 napot jelent hisz akkora fogy ki a víz tartaléka a menedéknek és game over. Amikor megszerezzük a chipet, Necropolisbol(amit a mutáns Ghoulok laknak, akik hasonlítanak a zombikra) végre meglesz a hőn áhított tárgy. Persze ezt 2 úton tehetjük: 1 csak úgy elvesszük tőlük. 2 megjavítjuk a saját víztisztító gépüket és elkérjük a számukra már hasztalan chipet.

Ezek után gondolhatjuk, hogy ez egyszerű volt és végre meg nyugodhatunk, de a felvigyázó rosszmájú és vissza küld, hogy kutass a szupermutánsok után akik nemrég jelentek meg és veszélyt jelentenek a menedékre(nah igen csak a menedékre de nem ránk :) ). Bár ezek után nem utalnak arra, hogy gyorsan kell cselekedni a szupermutáns ügyben, pontosan 500 napunk van mire a szupermutánsok kiderítik a menedék pontos helyét és elpusztítják azt brutálisan(erre is van egy videó de ezt több módon is előhívhatod. De erről majd később)

Útjaink során bele futhatunk ez a magukat Acél Testvériségnek (Brotherhood of Steel) nevező katonai társaságba. A céljuk az ős technológia felkutatása, őrzése és új technológiák feltalálása, ami nekem rohadtul tetszett hisz fel is mutattak valamit: hatalmas erőpáncéllal és hatalmas géppuskákkal feszítettek.

A játék során van lehetőség, hogy belépjünk hozzájuk, de csak ha megteszünk nekik valamit. Menjünk egy hatalmas fegyverkutató bázisra, amit telibe kapott egy atom bomba és hozzunk el valamit, ami bizonyítja, hogy ott voltunk(ez az egyik halott vezetőjük holodisc-je). A helyet nem véletlenül hívják Az Izzásnak (The Glow). Röhögnek rajtad hisz tudják, hogy úgysem térsz vissza, de ha van nálad egy csodaszer(Rad-X) akkor a sugárzás ellenállásodat 100%ra emelheted majd amikor látják, hogy vissza tértél már istenítenek. Rövid questelgetés után már egy erőpáncélt is összepakolhatunk.

Miután tagok lettünk és lett erőpáncélunk (és tulajdonképp elpusztíthatatlanok lettünk) mehetünk nyomozgatni. A nyomozgatás során 4 dologra jövünk rá.

1 A Dolgok mögött a magát Mesternek nevezett fura lény áll aki a katedrális gyermekei nevű vallást hirdetve átmossa az emberek agyát és Szuper mutánsokat alkot egy vírussal, a Fejlesztett Evolúciós Vírussal.

2 Van egy szuper mutáns bázis észak-nyugaton és ott vagy egy szuper mutáns, aki a mester nagyon izmos jobb keze.

3 A Mester azáltal, hogy mindenkiből mutánst akar csinálni világbékét akar, hisz mindenki egyenlő lenne.(de persze tudjuk, hogy a disznók egyenlőbbek)

4 Az előbbi tök jó ötlet, egy világuralomra törés fedő szövege.

Tehát a nyomozgatás után mehetünk véget vetni a normális mindennapoknak. A sorrend mindegy, csak öljük le őket.

A mester mint megtudtuk egy katedrális pincéjében van. Én mindig egy hatalmas szupermutánsra emlékeztem. Amikor megláttam meglepődtem.

A Mester. Épp egy felvigyázói széken folyik. Elég morbid, mert irányítja a gépeket, amin ott van.

A beszélgetés során több választási lehetőségünk van.

1 Elküldjük melegebb éghajlatra(és ezáltal magunka uszítjuk. ezek után megölhetjük)

2 Jól kikérdezzük, a terveiről majd megmondjuk neki, hogy inkább elsétálnánk, mert az Acél Testvériség mindjárt támadást indít a katedrális ellen (ami persze nem igaz). Eleinte el akar engedni de rád, támad(hátulról a férgese).

3 Beállunk a seregébe és elmondjuk, amit tudni akar.(emlékeztek, amikor említettem a menedék pusztulásának videóját? :D)

4 megmondjuk neki, hogy a terve bukó és ő maga is egy genetikai hulladék és megöli magát (de ehhez hosszú nyomozás kell :) )

Ennyi jó és gonosz választás után nem véletlen lelt a bejegyzés neve a Pusztaság Hőse / Árulója

A harmadik, gonosz végződés.

Persze én mentés után mindet megpróbáltam.

A katonai bázis meg nagyon könnyű. A pusztaságban vadászhatsz őrjáratokra illetve azoknak rádióikra majd a bázis területén kérhetsz segítséget hisz elhitetheted velük, hogy a társuk vagy és nem messze bajba kerültetek és kell egy egység (és a barmok a kinti őröket küldik) onnantól kihasználhatod a szupermutánsok legnagyobb gyengeségét ami az eszük.

Bejutsz, ez egyik szinten egy szuper mutáns fenyeget és elmondja, hogy most levisz a hadnagyhoz(a mester izmos jobbkeze) akit te megölsz, majd felrobbantod a labort, és ahogy besétáltál, úgy ki.

Már fáradtan hullaként térsz vissza a menedékbe, hogy párnára hajthasd a fejed, amikor a felvigyázó megmondja, hogy már nem térhetsz vissza többé mert a pusztaság megváltoztatott.

Nem épp egy happy end, de nem is kell annak lennie. A játékban vannak rejtett Easter Eggek amik nagyrésze nagyon találó és hasznos.

  1. Nyomd hosszan(5mp) a shiftet a főmenüben majd miközben nyomod klikkelj a credits re(készítők), és egy hosszabb szünetig láthatod a készítők játék készítés közbeni beszólásaikat és hozzáfűzéseiket a játékhoz. Egy kettő szóviccen szakadtam.

  2. Hub városában Kenny felügyelőt megölve a társa felszól south parkosan: "Megölted kennyt! Te szemét!

  3. Hosszas vándorlás után(Minimum 8as szerencse, és magas túlélés) találhatsz egy Nuka kólás kocsit ami mellett egy ládában sok kupak(helyi fizető eszköz) található

  4. Hosszas vándorlás után (ismét hasonló értékekkel) találhatsz egy lezuhant Ufo-t 2 idegen hullával. Az egyiknél a játék legbrutálisabb fegyverét, a másiknál egy Elvis festményt találhatunk. Az ufo-n egy felirat található: "Az 51es körzet tulajdona. Ha megtalálja, hozza vissza."

  5. Hosszas utazás után(már megint) találhatsz egy tehén csordát akik néha azt mondják, hogy mú néha hogy "Mondom, MÚ!"

6-7. az egyik elsőként megszerezhető páncél egy olyan bőrdzseki, melyet Mel Gibson viselt a Mad Max 2-ben. Ráadásul a játékos társául szegődő kutyát Dogmeat-nek nevezik.

Én speciel ennyit kerestem és ennyit találtam.

Tehát mindent összevetve a játék nagyon talált. Hatalmas poénos vannak elrejtve benne. A játékban sok minden megfogott. A világa, a harc és szintezési rendszere.

A történetét nagyon eltalálták. Ez a játék is csak azon ritka játékok közé tartozik, amit akármikor végig vinnék újra. Azért mondom ezt, mert én (mint sok más ember) egy játékot a története miatt viszek végig. De ha már egyszer végig vittem, akkor tudom, hogy mikor mi fog benne történni és emiatt kevésbé lesz élvezetes számomra. De ez a játék számomra akárhányszor végig vihető. Egyszerűen imádom.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==