Tair2010.07.04. 02:28

Egy régi klasszikus.

Nos mint tudjuk, a Blizzard idáig elég sok jó játékot adott ki. Diablo sorozat, Warcraft sorozat és persze a nemsokára szintúgy sorozattá váló Starcraft. Most a Starcraft első részének történetéről írok. Persze ez azt jelenti, hogy most ismét erős spoiler következik.

(Ez az irományom nem mai darab. Eredetileg tele volt tűzdelve a játék rövid filmjeivel, de a youtube linkjeit törölték és nem tudtam őket pótolni, ezért inkább töröltem a linkeket.)

Blizzard 1998-ban ki adta a Starcraftot ami az akkori stratégiai játékoknak a legerősebb vetélytársa lett. Nem is csoda, hisz a koncepció teljesen eltért az akkor megszokottaktól. Adott tehát 3 faj. Protoss, Terran, Zerg.

Terran:

Az itteni emberek mind bűnözők voltak, akiket száműztek a szomszédos csillagrendszerbe robotok által vezérelt hajókon. De persze mint minden (Éljen Murphy!) a gépek is elromlottak és közel 30 éves utazás után egy idegen csillagrendszerben kötöttek ki. Persze gyorsan felfejlődtek és vezetőket választottak és bizonyos tanácsokat hoztak létre. Persze maga a tény, hogy ők bűnözők leszármazottaik, elfeledett ténnyé vált. Így hát megalapult a diktatórikus konföderáció. De persze mint minden diktatúrában, itt is sokan nem értenek egyet a dologgal ők a Korhal fiai.

Protoss:

A Xell'naga első szülöttei. Ez a faj büszke a nemességére és céljára, ami a csillagrendszer védelme. Mindent az agyukkal irányítanak és technológiájuk fejlettsége bőven az emberek fölé mutat. Alapvetően kedves faj, de ha bármi veszélyezteti a céljukat, azt kegyetlenül elsöprik. Csillagrendszerbeli felfedezéseik közben találtak az emberekre és távolról bele nem szólva cselekedeteikbe figyelték őket. A terranok közti harcok érdekelték a protossokat és tisztelet alakult ki a terranok iránt bennük. A teremtőik velük együtt éltek az Auiron de, amikor a Protoss Templar polgárháborúk elkezdődtek ők nyom nélkül eltűntek.

Zerg:

A Xell'naga második teremtménye. Azért alkották meg őket, mert látván a Protossok belharcait egy feltevés alakult ki bennük. Mi volna, ha újra kezdenék az egészet másképp. Így feladva a humanoid alakot, egy rovarszerű lény kísérletezéseibe fogtak. Az első zergek csak lárvák voltak, élősködők, akik a gazdatest genetikai kódját ellopva átalakultak a gazdatesthez hasonló lénnyé, de sokkal többé. Tökéletes evolúció! Ezeknek a lényeknek kollektív tudatot adtak, hogy a belharcokat elkerüljék. Ennek a kollektív tudatnak volt a központja az Overmind. Mindent ő irányított és elég okos volt... Talán túlságosan is. Látván, hogy még nem tökéletesek, a Xell'naga-kat is be akarták olvasztani magukba. Sikerült el menekülniük, de soha többé nem látták őket. Azóta a Zerg terjeszkedik, és magába akarja olvasztani az első szülöttet, aki által a faj végképp tökéletessé válna. De mivel az Overmind tudta, hogy a Protossal szemben alul maradna így a Terranok beolvasztása mellett döntött. Természetesen a készítőik úgy tervezték őket, hogy ne tudják asszimilálni a Protoss géneket. Erről az Overmind nem tudott.

A Protossok figyelvén a Terran bolygókat meglátták a Zerg veszélyt. Megrémültek így be akartak avatkozni, ezzel megszegve az egyik legfontosabb elvüket. A Terranok hirtelen a két új talpig felfegyverzett fajt látván nem tudták, hogy mit tegyenek így mind kettőre rá támadtak.

Epizód 1

Terran:

Egy Tanácsos képébe bújva kell a konföderáció egységeit irányítva küldetéseket végre hajtanunk a Mar Sara nevezetű bolygón. Később egy Jim Raynor nevezetű elöljáróval találkozhatunk és vele jól összebarátkozva hajthatunk végre küldetéseket. Az egyik támadás során egy idegen kolóniát veszünk észre, mely egy konföderációs bázison helyezkedik el. A parancsnoki bázist egy organikus lény vette hatalmába melyet természetesen jó katonaként elpusztítunk. Persze erről a feletteseink tudtak, sőt ők akarták elfoglaltatni, hogy kísérletezzenek rajtuk. Persze emiatt hadbíróság elé vetnek minket. Illetve csak Raynort mert minket egy Mengsk nevű terrorista megmentett és arra kér minket, hogy az ő segítségével Raynort is szabadítsuk ki a börtönből. Mint kiderül, Mengsk a Korhal fiainak vezére. Eközben a Protoss egy, a Zerg által teljesen megszállt terrán kolóniát pusztít el, melyet a Terránok nem néznek jó szemmel. Mi a Mar Saran, Raynorrel együtt összefutunk Mengsk egyik alárendeltével és legjobb emberével. Ő volt Sarah Kerrigan aki egy Zerg kísérleteknek alávetett egység tagja ami a Ghost nevet kapta. Hosszú csatározások során kiderül, hogy Mengsk terve az, hogy a konföderációt kiütve a nyeregből létre hozzon egy szabad terrán világot. Persze ez nem lenne rossz, ha ehhez nem ártatlan életeket áldoznánk fel. A tanácsosunk, Raynor és Kerrigan jobban megbarátkoznak egymással de Mengsk őrültebb tervei mindent odavágnak. Raynor és Kerrigan össze is jönnek. Majd egy öngyilkos küldetésre küldvén Kerrigant, Mengsk eléri célját míg Kerrigan Zerg fogságba kerül. Raynor és a tanácsosunk ezt nem nézi jó szemmel így innen is dezertál így már Mengsk a törvény, és mi vagyunk a bűnözők.

Epizód 2

Zerg:

Az overmind megalkotván minket, egy mellék tudatot, arra számít, hogy az egyik alkotását megvédjük, amíg el nem készül teljesen, majd ha elkészült segítsük őt terveiben és továbbra is védelmezzük. Hosszas pesztrálás után egy terrán kolónia közelében ki kel a gubójából a teremtmény.

A teremtmény nem más, mint Kerrigan aki az eddig is hatalmas erejét, a Zerggé alakulása után tovább növelte, és mint az overmind lánya(mert úgy tekintenek innentől egymásra, mint apa és lánya) korlátlan hatalmat kap és több kutató központba is betör, hogy egóját és erejét növelve a Pengék Királynőjévé váljon. Persze Raynorral való találkozása nem volt túl szerencsés. Raynort éppenséggel életben hagyta, mondván, hogy nem jelent rá fenyegetést. De Kerrigan megváltozott, talán végleg. Az overmind továbbra is keresvén az első szülött bolygójának helyzetét elveszti az egyik mellék tudatát, melyeket elvileg nem lehet megölni. A tettes Tassadar volt Zeratullal párban. Persze ahhoz, hogy egy ilyen mellék tudatot megöljenek, szükség van a Dark Templarok sötét esszenciájára és tudatára melyet az elpusztítás közben az overmind megérintett és ez által megtudta, az elsőszülött helyzetét és egy sereget indítva megrohanja azt. A Zerg sikeresesen szabotált több bázist és foglalt el hatalmas kolóniákat. Az egyik harc során mi a mellék tudatként egy ősi, Xell'naga kristály szilánkot egy ősi templomba eljuttatva egy Xell'naga archívumba tekinthetünk bele amely segítségével az overmind manifesztálódhatott és ezáltal tett egy lépést a tökéletessé válás felé.

Epizód 3

Protoss:

Frissen előléptetett végrehajtóként a főbíró parancsát követve kell eljutni egy, a Zerg által erősen ostromolt városba ahol, mint megtudjuk, egy régi baráttal találkozhatunk, aki a Fenix névre hallgat. Erős harcos, akivel sok csatán verekedtük végig magunkat. Persze velünk együtt visszavervén a támadásokat, képesek leszünk leküzdeni a Zerg kolóniát és pihenni. Illetve tehetnénk, ha az előző végrehajtónk nem figyelmeztetne minket, hogy vigyáznunk kell, hisz a Zerg fondorlatos lény de van mód a legyőzésére de ahhoz a mellék tudatokat kell elpusztítani. Persze mint kiderül, az előző végrehajtó, Tassadar ellen elfogató parancs van kiadva, amiért a száműzött Dark Templarokkal(A polgárháborúk vesztesei) szövetkezve harcolt. A Hosszas beszélgetés közben, mely sokszor a felmenők emlegetése felé hajlott Fenix rávesz minket, hogy próbáljuk meg. Persze a küldetés sikertelen lesz, hisz nincsenek Dark Templarjaink. Emiatt a mi bizalmunk is megrendülhet Tassadarban. Hamarosan azt a feladatot kapjuk, hogy fogjuk el Tassadart aki a Mar Saran tartózkodik. Elmegyünk és útközben halljuk, hogy Fenix aki visszatért az újra ostromolt városba, meghalt. Így bús pandaként folytatjuk utunkat. A Mar Saran összefutunk Tassadarral de ő megkér minket, hogy álljunk inkább át, hisz a főbíró nem látja a háttérben mozgó szálakat. De most Tassadar mellett ott feszít Raynor a Terrán, aki úgy, mint mi elvesztette egy barátját. Később, egy harc során össze futunk Fenixel, aki mégsem halt meg, de egy Dragoon páncélba került, mert haldoklott és ez volt az utolsó esélye. Bár nem látszott rajta, hogy bármi ellenvetése lett volna a dolog ellen hisz ő csak harcolni akar, és így teheti is. Tassadart követve, megmentjük Zeratult a Zerg fogságból, majd találkozva a főbíró elfogó embereivel rájövünk, hogy mi is kitaszítottak lettünk. Nincs más lehetőség, ha kell, erővel győzzük meg a főbírót az igazunkról. Persze így is történik majd bele egyezését adva (nem mintha tehetett volna mást) segítséget ad, hogy elpusztítsunk rögtön két mellék tudatot is (persze ez volt ez egyik legnehezebb küldetés),

Ezáltal zavart okozva és az overmindet megtámadva végleg elpusztítsuk a Zerg kollektív tudatát(legnehezebb küldetés). A siker majdnem elmaradt de Tassadar hősies önfeláldozása révén az overmind elpusztul végleg ezáltal, a Zerg hordát megosztva hagyva és Kerrigan helyzetét a ranglétrán növelve.

]

Nos, a játék története szerintem elég jó volt bár én nem tudom jól leírni. A játék béli kísérő zenék segítenek jobban elképzelni a helyzetet és segítik a gondolkozást az adott fajjal. Mindent összevetve ez egy nagyon ütős játék. Hamarosan írok a kiegészítőről.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==