Tair2010.12.06. 20:39

Ez nem a te napod... I. (Half-Life)

Hosszú idő után vissza tértem. Az IT vizsgáimon sorra megyek át mindíg 90% fölött így úgy látom végre írhatok és most még a kedvem is megjött hozzá. A mostani bejegyzésem egy főhős szerencsétlen de esemény dús napjáról fog szólni. Ez a főhősünk Gordon Freeman. Lássuk mit képes elviselni a kedvenc fizikusunk.

A Half-Life 1998-ban jelent meg a Valve és a Sierra fejlesztése képp. A játék alapmotorja, a Quake 1 motorjának felturbózott változata, ami a GoldSource névre hallgat. Kiadásának idején az emberek épp az FPS forradalom elejét élték át, amikor a kiadók sorra jelentettek meg jobbnál jobb FPS játékokat mint például a Rainbow Six vagy a 007 GoldenEye és még pár. Ebben az időben terjedt el nagyon a 3d-s grafika és a Halflife akárhogy is nézzük szép grafikát kapott. A kritikusokat mégis a Történet és az "Intrók" megoldása foglalta le. Hisz akárhogy is nézzük a játékban 1 videó sincs. Az "intrókat" átéljük. A karakterünket nem látjuk és nem halljuk a hangját, sem ami inkább arra hajaz, hogy jobban bele élhessük magunkat a szerepbe melybe bele öntenek minket arról nem is beszélve, hogy az npc-k egy egy kérdés után úgy reagálnak, mintha a tökéletes választ megkapták volna Gordontól.

Nah de inkább jöjjön a történet.

(ha még nem játszottál vele, görgesd le míg nem látod a Spoiler End feliratot és átkozd magad amiért eddig nem vitted végig!)

!Spoiler Begin!

A karakter neve Gordon Freeman, az ifjú elméleti Fizikus, aki már egy ideje a BlackMesa kutatóbázison dolgozik, mely Új-Mexikóban helyezkedik el. Helyi idő valamikor 2008-2009 május. Épp, hosszú, és látványos utazásunk közepette hallgathatjuk a hangos bemondót, ami sok-sok értelmes infót oszt meg velünk, mint például, hogy ne hajoljunk ki a felvonószerű szállító eszközből mert az életveszélyes, vagy például a pontosabb információkat a létesítményről. Út közben láthatunk egy őrt, akit jól ismerünk a neve, Barney Calhoon aki speciel tök jól kizárta magát az alagútban. Mikor megérkezünk, egy őr fogad minket, kinyitja az ajtót, majd beenged minket a fél méter vastag acél ajtón. A Portás barátunk közli velünk, hogy késésben vagyunk és nincs időnk nagyobb felkészülésre így hát menjünk minél hamarabb beöltözni a HEV mark 3 védő öltözékbe mely mindenre jó(Tölthető Páncél, Sugárvédelem, Automatatöltős energia cellák, Életjel megfigyelő és tárgylista). Beöltözvén tudjuk, hogy megvan a power armorunk melyet energia cellákkal feltöltve még tovább turbózhatunk egy sebzésfelfogó páncélzattal.

H.E.V Mark 3 = Power Armor(mond, hogy nem az :D )

Mielőtt elérnénk az eligazításra, láthatjuk az egyik ismerős tudóstársunkat, Eli Vance-t amint egy kék öltönyös emberrel veszekedik, de ez mindet hidegen hagy miután az öltönyös egy baljós pillantást vet ránk... Ugyan miért is érdekelne minket... Hamarosan az eligazításon kötünk ki, ahol lehordanak a késésünk miatt bár mi jól tudjuk, hogy minden menő ember késik 1-2 percet az ászok meg akár 30at is. Az eligazítás során(mely röpke 1 perces) elmondják, hogy a kristály, amit találtak idegen eredetű és energia forrásként viselkedik bizonyos sugárzásokkal való bombázások közben. Viszont most a kísérlet, amit végezni akarunk rutin mert ha minden igaz, akkor ennyi sugárzástól a kristálynak csak az alap tulajdonságait fedezhetjük fel és ezeket fel kell jegyezni melyek. Elvileg ezek a tulajdonságok veszélytelenek. Nos, mi lemegyünk a teszt kamrába és belülről aktiváljuk a sugárt, mellyel kissebb rezgéseket idézünk elő majd. A kísérlet félre sikerül és Kényszer Rezgést generáltunk, ami tök jól hangzik pedig nem az és ezt Gordon a rezgés által generált látomásaiból is megtudhatja.

A látomásaiban különböző lényeket lát és mikor felébred a Black Mesa komplexus romokban hever. Mikor ki felé haladunk társaink milliónyi tetemén keresztül gázolunk majd az eligazító terembe érve az aki eddig lehordott minket mély depresszióba zuhan és önszidása végett azt is elárulja, hogy erre volt esély de csak irdatlan kevés... Ez a mi mázlink... Tovább haladva rohanunk segíteni az embereknek eközben, találjuk meg a fegyverek Szent Grálját, a feszítővasat. Miután az egyik teszt tartályhoz érünk ahol a kristály kissebb darabkáival kísérleteztek az egyikben egy kis fura lényt látunk. Ami mindenféle kép ránk akar ugrani de szerencsére nem tud. Mikor tovább haladnánk, egy másik is feltűnik, de az már nem a tartályban. Miután ránk támad és megöltük a gondolat, hogy ebből nem csak egy van elborzaszthatna minket de szerencsére mi Elméleti fizikusok vagyunk egy feszítő vassal a kezükben.... Létezik ettől Páwerebb kombináció? Később kiderül, hogy ezek a lények képesek embereket drasztikus külső változásokra kényszeríteni úgy, hogy a fejükre ugranak és ezzel az irányításuk alá vonja őket. Az egészben az a cink, hogy eközben még élnek de már csak a lény tartja őket életben. Hosszú csatákat vívva a kijutásért találkozhatunk más lényekkel, amik már kevésbé "barátságosak". Mikor már azt hisszük, hogy minden széthullik halljuk, hogy jönnek a katonák segíteni. Innentől futás, hogy beengedjük őket. Miután kinyitottuk az ajtót nekik ránk támadnak. Mint kiderül nem segíteni jöttek, hanem azért, hogy eltusolják a balesetet. Ezzel probléma az, hogy egy elméleti fizikussal packázni nem szabad! Át veszik a hatalmat az egész komplexus felett és mi megkezdjük utunkat a komplexum másik végében lévő Lambda Bunkerbe amit tökéletes bevédhetőség miatt a tudósok nagy valószínűséggel megrohamoztak. Persze a katonák voltak olyan kedvesek és lehoztak pár használható fegyvert mellyel még inkább túlélőbbek vagyunk. Mikor utunk a veszélyes fegyverkísérletek felé visz, elgondolkodhatunk, hogy mégis mi lehet itt. Nos a gondolkozás nem segít semmit mert amivel itt találkozunk az egy 3 fejű hidra szerű lény ami nem lát de irdatlan jó a hallása.

Gránát? Kibírja!ShotGun? Kibírja! Bazooka? Kibírja! Kísérleti izé? Kibír...ááááh...

Még jó, hogy a lény pont egy kísérleti rakéta meghajtó berendezés alatt található melyet nem vagyunk restek beindítani és végig nézve ezáltal, hogy a lény elpusztul. Tovább haladva még több katonát és lényt tehetünk a fizika áldozatává, de erre is van a katonáknak válasza. Hamarosan találkozhatunk kedvenc Ghost... bocs ez másik játék.... Fura ninja nő ellenségeinkel kik gyorsaságukkal és rejtőző képességeikkel majdnem helyben hagynak minket. Egyetlen mázlink, hogy ott van velünk Barney akivel idő közben össze futottunk. Miután ő másfelé veszi az irányt mi folytatjuk utunkat a bunkerbe. Persze a katonák se hülyék és jól tőrbe csalnak minket majd mivel nagyon szeretnek minket egy szemét ledobóba hajítanak minket. Mire felébredünk a katonák elfoglalták az egész komplexust kivéve a bunkert de az van soron. Így nincs mit tenni, tovább kell haladni és behozni a lemaradást. A katonák még többen vannak még több fegyverrel és a lények is agresszívabban reagálnak mindenre de a sereg tankjaival nem tudnak mit kezdeni és hamarosan a lényeket begyüjtik és kísérletezni kezdenek rajtuk. Sok laborban lányeken való kísérleteket folytatnak. Sugárzás alá vetik őket.... Persze ez minket miért is zavarna? Néhányat még mi indíthatunk el.... Röhögve... Utunk során többször is láthattuk szemünk sarkából az öltönyös személyt amint letekint ránk azzal az idegesítő arisztokrata nézésével. Persze ez minket továbbra sem érdekel bár érdekes, hogy őt miért nem csapták még le. Nah mindegy, de nekünk dolgunk van egy bunkerrel ahova még mindig nem jutottunk be. Nah de mindent sorjában. Előbb egy kísérleti fegyverrel kellene utat törnünk melyet 3 generátor beindításával aktiválunk, majd egy szép KAPOW és..... nos, ez csak arra volt jó, hogy kiszabadítsunk egy pár tudóst... de ők legalább velünk ellentétben tudják az utat. Az utat ami HalleLujja a játék legdurvább lénye elé visz minket.

A PokéKódex szerint futni kéne... Csak nem olyan erős…

Ez a Gargantua ami a többi idegennel ellentétben sokkal butább (Műzli.... Mármint mázli....). Ezt a lényt nem győzhetjük le egy könnyen.... Mi legalább is nem, de mázli, hogy nem messze van egy légi bombázást kérő terminál ami egész interaktív és sokkal több ideig tanulmányoznánk.... Csak a Gargantua épp megerőszakolni készül minket így kérünk egy taktikai légi bombázást az arcának... Csak, hogy érezze a törődést. A légi bombázás lehetőségével élve utat törünk, magunknak melyet a katonák egy érdekes rádió üzenetet csípünk el melyet nagy valószínűséggel nem nekünk szántak "Felejtsétek el Freemant!" Ezek után sprintelni kell, hiszen a földrengésből ítélve szőnyeg bombáznak minket. Persze ennek mi nem örülünk, de az utunk néhány idegenen kívül és az épp összeomló alagutakon kívül semmi nem veszélyezteti és a bunker nincs már messze. Persze mire oda érünk, már megint kiderül, hogy elkéstünk (de még mindig menők vagyunk...) és a túlélők egy részét lemészárolták az idegenek. Miután aktiváltunk egy nagyon baráti atomreaktort, bejutunk és felfedezünk egy egész ászos labort, ahol a teleportációval kísérleteznek. Elmondják, hogy van egy idegen tag aki szívatja a földi népet és ő tartja nyitva a kapukat amit a kényszerrezgés teremtett. A lény valószínűleg hatalmasabb, mint akármi amit idáig láttunk... Persze mi szó nélkül ugrunk, hogy szétverjük a bolygó népét egy feszítő vassal.... Végül is miért is ne.... Amúgy is Elméleti fizikusok vagyunk. Persze mint kiderült mi voltunk a végső fegyver, mivel akiket eddig ide küldtek azok meg murdáltak. Egy barlang felé visz az utunk, ami egy enyhén könnyű fejtörővel védett teleport kaput tartalmazott. Ezzel nincs baj... A kapu túloldalán lévő lénnyel már van. Ő Gonarch.... Ha meg lehetne nevezni a faját, akkor ő a Fejrágó anyuka. Meglehetősen örül jelenlétünknek bár mi már kevésbé az övének, de hamar meg murdál miután megtanítottuk neki azt, amit csak pár órája van lehetőségünk művelni... A gyakorlati fizikát. Hamar előturkálunk a hullájából egy portált, ami egy fura klóngyárhoz visz minket tele idegen szúnyoglövő katonákkal akik valamiért betolakodónak hisznek minket... Biztos a szemüveg teszi...

Ennek sem volt jó napja.

Hamar rájövünk, hogy itt nem csak balesetről lehet szó, hisz itt seregeket toboroztak egy támadásra és csak pár órája történt a baleset tehát előre fel készültek erre. Nem telik bele sok időbe találkozunk a portálok nyitva tartójával akit... Nos a gyengepontjai miatt könnyen megverhetünk.

Aminek nagy a feje annak mit kell lőni? Igeeeeen pont azt...

Sajnos még mielőtt azt fontolgathatnánk, hogy lemészároljuk a túlélő pár idegent majd bedobunk pár sört, egy felvonóban találjuk magunkat az űrben ahol az Öltönyös fazon(hogy a játék végére a nevén szólítsam: Gentle Man) köszönt minket majd megköszöni az eddigi tetteinket, és buzdít minket arra, hogy dolgozzunk neki és ad egy kis pihenési időt mielőtt újra problémák lennének. Persze ha nem fogadjuk el, és nem lépünk a portálba ami felé mutat akkor az eddig általunk csak sejtett sereg elé visz minket, hogy meghaljunk.... Kedves nem

!Spoiler End!

A játék Teljes mértékben forradalmasította az fps ek világát. Attól jobb single és multiplayer élményt ritkán élhetünk át mint amit ez a játék nyújt. Csak a multiplayerrel évekig játszottam és nem csak az alap játékkal, hanem különféle kiegészítőivel. Továbbá megjegyezném, hogy hiába hisszük azt, hogy ez a játék az alap kultúra része, nagyon sok ember nem ismeri. A mai játékosok 60%a játszotta végig csak a játékot 15% még nem tudta végig tolni a maradék 25% pedig nem is ismeri, ami szomorú...

A játék zenéi(igen mert van neki OST je is, amit végig hallgatva rá jöttem, hogy megy a játék alatt is. csak senki nem veszi észre, annyira bele merül a játékba. Nah igen... Az erős játék élmény mindenek felett... Viszont mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg az OST-jét mert meg fog lepődni, hogy akkoriban milyen korszerű zenéket raktak a játékban.

A kedvenceim a villámszóró idegen rabszolgák, akik az emberi nyelvet tanulmányozzák... Véletlen rossz nyelvet tanultak meg és japánul köszöntenek minket minden alkalommal, amikor meg akarnak ölni...

Mindent összevetve... A játék veszélyes méretű orgazmust okoz!

1Ha még nem játszottál vele: Szerezd be, vagy évek múlva felkötve találnak majd rád BatMan jelmezben úgy, hogy recskázás közben ért a fulladásos halál.

2Ha már végig játszottad: Játssz még vele... Nem halsz bele....

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==