Tair2011.01.10. 21:01

Ez nem a te napod... Heted? II.( Half-Life II )

Az első rész folyatása, hatalmas sikert aratott. A siker oka nem csak a Történet, hanem a tovább fejlesztett Source Engine. De most erről bővebben.

(Nem épp mai írásom ez sem. Jó pár kép törlődött a képfeltöltő oldal által és nem tudtam fellelni őket újra, így töröltem a képbeépülőket)

A valve 2004 ben adta ki a játékot és bár csúszott az eredeti tervhez képest, megérte várni rá hiszen a játék az új Source Enginet kapta mely akkor a leg realisztikusabb motor volt. Eredetileg windows ra adták ki de manapság már mindenre ki adták... 2010 ben még ps3 ra is amit az emberek vicsorogva egymást taposva vásárolták.

A játék továbbra is a mi fizikusunkról szól, ki bele ment G-Man ajánlatába melynek következtében Gordon megszűnik létezni pár úgy 10 évig(bár az idő még nem teljesen tisztázott, mert az EP1 ben közel 20 évet említenek).

Spoiler Begin! (Aki nem játszott vele görgessen az END ig.)

Miután elfogadtuk az ajánlatát, G-Man eltüntetett minket a világ szeme elől. Mikor felébreszt minket sok dolgot mutat nekünk... Például, hogy idő közben a Cocaine ról átszokott az LSD re de ez annyira nem fontos és az elmúlt évek történéseit elülteti fejünkben. Közli velünk, hogy dolgunk van és, hogy ideje lenne főállású forradalmárnak állni. Végül is miért is ne? Hamarosan egy vonaton találjuk magunk, ami épp megérkezik City17be ami egy kellemes város... Lenne, ha nem szállták volna meg a Társulás katonái. Mikor lelépünk a vonatról egy ismerős arcot láthatunk a képernyőkön. Dr.Breen aki a Black Mesa Administrátora volt, beszél a néphez, mint valami uralkodó.

Miután meguntuk az arcát tovább léphetünk bár a kis repülő fényképező gépek kiégetik a retinánkat párszor. Az út egyenes. Figyelő pontokon keresztül kell mennünk mint a többi lakos. Persze az őrök gonoszak. Amint közel megyünk, hozzájuk olyat ránk ütnek, hogy haldoklani támad kedvünk. Persze az egyiknél megállítanak minket, majd egy Civil Védelmis( Az Társulásiak teljesen emberi egységei) behív minket egy kihalható terembe. Sajna nincs mázlink legalább is ezt gondoljunk, amíg a gázmaszkot le nem veszi. Felismerjük, hisz ő a barátunk a Black Mesából, Barney Calhoon.

Elmondja, hogy örül... Valahogy mi is így érzünk hisz nem akarnak minket megverni. Miután közli, hogy kémkedik és a terminálon csatornát nyit Dr.Kleiner felé (egy újabb régi barát) aki meglepettségétől nem tudja mit mondjon, valahogy csak elő nyögi, hogy valahogy jussunk el felé bár térképet adhatott volna...

Nem tehetünk mást, elindulunk forradalmárosodni. Az utcán lévő emberek idegesek és érthető miért. Minden lépésüket figyelik. Hát nincs más lehetőség, menjünk, keressünk utat Kleiner doktorhoz. A lépcső házak megfelelőnek tűnnek, hisz tetejükön keresztül futkározhatunk a laborig. Ezzel annyi a probléma, hogy pont egy olyan lépcsőházba mentünk be, amit a Civil Védelmisek épp lerohannak, hogy átkutassák esetleges felkelők után... Nos, ez nagyjából úgy néz ki, hogy bent szétvernek mindenkit... Így nincs más lehetőség futás a tetőre. Hosszas menekülés után zsákutcába jutunk és körbe vesznek minket, de miután kiütnek minket arra eszmélünk, hogy ott fekszenek körülöttünk és egy ismeretlen nő aki saját maga megnevezése után már annyira nem is ismeretlen, segít nekünk tovább menni. Ő Alyx Vance, Eli Vance kislánya, mint rájövünk. Amikor legutóbb láttuk még kezdő tizen éves volt...

Talán még is csak van valami jó abban, hogy a sztázis alatt semmit nem öregedtünk. Laborba jutva hatalmas örömünkre, Kleiner és Barney mindent megtesz, hogy segítsen. Miután megmutatják, hogy működik a teleport, minket is át akarnak vinni Eli hoz ki idő közben köszönt minket a másik bázisról. Neh de mint mindig Murphy megint a szemüvegünkbe röhög, és Kleiner kedvenc Háziállata(egy ártalmatlanított fejrágó) szétveri a gépeket, ezáltal össze vissza teleportálgatnak minket. 3 hely közt ugrálunk folyamatosan, A Kleiner bázisa, Eli bázisa és nincs mákunk, mert Breen irodájában is megjelenünk kétszer is. Elsőre alig ismer fel másodjára már a Társulásnak árulkodik... Nem szép tőle...

Miután a teleportálgatás sikertelen, és Kleiner doki udvarába kerülünk elmondja, hogy keressünk felkelőket majd ők adnak útba igazítást. Így is teszünk, de mielőtt indulunk Barney kezünkbe adja azt, ami miatt mi vagyunk a leghalálosabb Rambo... A feszítő vasat

Pörgős akciózások, vonat elől való rohangálások útján eljutunk a csatorna rendszerekbe, amit voltak oly kedvesek elárasztottak egy rakat fura távirányítású repülő pengés darálóval amik nem szeretnek minket... De ez kölcsönös. Találkozhatunk ismerős ellenségekkel, mint például a Plafonlakó, mely nyelvével sok problémát okozott nekünk az előző részekben is.

Amint kijutunk egy pár kedves nép és nem annyira kedves is vár minket na, de ez van... Meg gépfegyver...

Nem olyan hosszas séta után vár minket egy Vizi jármű mely megalapozta a játék iránt érzett szeretetem.

Ez a rész kb arról szólt, hogy meneküljünk, mert nincs fegyverünk, amivel helikoptereket ölünk, de ránk viszont azok vadásznak. Nehéz fejtörők és sok zombi hulláján (esküszöm még éltek mielőtt elütöttem őket!!!) átrepülve eljutunk ahhoz a részhez amit úgy hívok, hogy a Gordon Freeman, lovagi tornára való felkészülése. Nem véletlen, hisz felkelők egy csapata, és egy Villámujjú felszerelnek egy helikopter löveget járművünkre ami innentől már nagyon durva lett. A Lovagi torna meg egy rész volt melyben egy szabad radioaktív hulladékkal meg pár elsüllyedt hajóval terített részen megyünk, majd a riadó beindultánál láthatunk egy bazi nagy helikoptert felszálni és egyenesen felénk tart. Innentől ki az a hülye, aki nem száguld pont szembe vele és engedi rá a magától töltődő atomdurva fegyvert? Mutassatok rá és adjuk el a valvenak hadifogolyként. Megint hosszas semmit tevés után ami abból áll, hogy csak megyünk és ölünk(de persze mi ezt nem élvezzük :D ) eljutunk oda, hogy a járműre tovább nincs szükség így nincs más dolgunk, mint gyalogolni ismét de most már a bázisnál vagyunk. Rövid gyalogmunka és bent is vagyunk, ami nem más, mint volt munkahelyünk keleti része: Kelet Black-Mesa. Itt találkozunk régi barátainkkal, és Eli segítőjével ki annyira nyalizik még nekünk is, hogy már magamban eldöntöttem, hogy ő ellenség és mivel végig Alyx-el veszekszik így végképp... Miután a bemutatkozás megtörtént Alyx invitál minket egy kellemes kutya sétáltatáshoz... A játékban a kedvenc karakteremet megszemélyesítő védő robot, Alyx tulajdonában van és játszhatunk is vele. Itt kapjuk meg a játék leg univerzálisabb fegyverét mely gyakran kihúz minket a bajokból... Nagyon gyakran. Ez a GravyGun vagy más néven a Zéro-Pont Energiamező Manipulátort (hát nem szépen cseng a neve?). De nagyon kezdtünk elkényelmesedni a sok pihenéstől így fájóan érintett minket a támadás melyet a combine mért a támaszpontra. Mehetünk harcolni ismét... A fali rádióból felszólal Eli, hogy.... nos, nem lehet hallani, csak hogy "ne","menj" "Ravenholm" azóta se tudom, hogy mit akarhatott mondani... hah de mivel a törmelék elválasztja az utat csak arra mehetünk. Nem értem miért mondják a bázisba belépéstől kezdve a kijutásig 5x, hogy "mi oda már nem megyünk". Egész kellemes hely... Lehetett a fejrágó szóró rakéták becsapódása előtt. Éjszaka van és itt jelennek meg először a Mászó fejrágók akik erős anorexiával és velünk is küzdenek na meg a több személyiségű több fekete fejrágós zombik amiket látván ezt ordítottam fel " Neeee. Nem halnak meg 1 gránátvető lövéstől!".

Nah de az élet szép és minden rosszban van valami jó (ez csak 30% ban igaz) Itt kapjuk meg a sörétest melynek már az első három betűjét imádjuk... Innentől a játék e fejezete csak attól nehéz, hogy sok a fejtörő és utat kell találnunk úgy, hogy a zombik nem fogynak el soha. Egyetlen segítőnk Gregori atya, ki feladatának érzi, hogy a város lakosainak lelkét szabadon engedje a fejrágók megölésével. Meg kell mondani nem csinálja rosszul. Megmutatja az utat a Hajógyárhoz, ahol elér minket Alyx és közli velünk, hogy apját elrabolták és valószínű, hogy nagyon meg fogják kínozni így mi fizikusi képzettségünket felajánlva elindulunk, hogy megmentsük. A hajógyárnál kapunk egy kocsit melyre rárakták az első részben megszeretett Gauss Puskánkat bár sajna majdnem használhatatlan ebben a játékban. Rövid utazás során eljuthatunk egy szép helyre a part közelben egy világító toronyhoz. Itt sok lehetőségünk lehet... Illetve lehetne mivel ez egy lázadó bázis és itt oktatják az embereket a kedvenc lézercél követő rakétánk új, gyorsabb verziójának használatára. Persze amint az Ezredes meglát minket a kezünkbe nyomja, és közli, hogy innen nem megyünk sehova amíg le nem szedjük a csatahajót ami erre tart. Mind ez nagyon érdekes meg minden, de a Társulás nem tudott volna valami olyat gyártani, ami nem 3 lövés? Nah de mindegy néha kell egy kis kikapcsolódás is... Mint például a csatahajó erőteljes megalázása. Miután elvégeztük a dolgunk tovább mehetünk de a kocsit itt kell hagynunk és nagy sajnálatunkra már nem üthetünk el több hangyalesőt többé. Egy kis rejtekúton haladva egy kis zárt szurdokhoz jutunk ahova amint betesszük a lábunk, a játék egyik legkönnyebben legyőzhető szörnyével találkozunk. Ez a Hangyaleső királynő. Ugyan azt a dózist juttassuk a véráramába a rakétavetőből mint a csatahajónak és teljesen nyugodtan elfekszik. Ez után megjelenik egy Villámujjú kikben ebben a részben még mindig nem bíztam. De meggyőzött, hogy még értékes társak lehetnek... Akár... A királynőböl kiveszi a feromon mirigyét mely annyira visszataszítónak tűnhetne... De egész jó designet kapott és úgy néz ki mint valami idegen gránát. Miután megmutatja a használatát megtudjuk, hogy innentől hangyaleső seregeket toborozhatunk, hogy szívassuk a Társulást... És tényleg működőképes a dolog. Ismét nagyobb tempóra fogjuk magunkat, majd támaszpontokat tisztítunk meg ezektől a gonosz katonáktól, míg el nem jutunk a Nova Prospekthez itt csatlakozik hozzánk ismét Alyx aki sokat segít nekünk itt is. Zárakat tör fel meg hasonlók... Ilyen segítség mindig elfér. Mint segítő, be ül egy irányító terembe majd közli, hogy lerohan minket(őt nem...) egy seregnyi Társulási katona tehát fényesítsük azt a Feszítővasat. Néhány lövegtorony jól irányzott lerakásával... Semmit nem érünk el, hisz a Katonák rögtön ledöntik őket pár lövéssel... De jól néznek ki mikor lövöldöznek... Ezt a részt külön megkíséreltem tényleg feszítő vassal megcsinálni és bármely meglepő, sikerült. Miután elértük célunkat, megtaláljuk az édi nyalizós asszisztenst kiről kiderül, hogy egy társulási kém és végre amikor kiszabadítjuk Eli-t az a hülye nőszemély elviszi őt a Citadellába és innentől világos számunkra a képlet, melyet nem vagyok rest leírni lépésről lépésre(így ezzel a képlettel+pár szóval és a befejezéssel zárom e bejegyzést.:

1 - (Citadella+Eli+Breen)-(Gordon Freeman+Fizika+Feszítővas+Alyx) = X+Eli(Elfogva) /Alyxet elrabolják

2 - (Citadella+Gordon+Breen)-(fizika+Feszítővas) = X+Alyx(Elfogva)+Eli(Elfogva) / Gordon+Feszítő vas

3 - Citadella+Breen - "Elméleti Fizikus Gordon Freeman Feszítővassal" = X+Eli+Alyx /Kiszabadítani túszok

4 - Citadella+Breen - "Elméleti Fizikus Gordon Freeman Feszítővassal, a Haverja és Nője" = X /Elméleti fizika Korrepetálás egy volt adminisztrátornak.

5 - Citadella- "Elméleti Fizikus Gordon Freeman Feszítővassal, a Haverja és Nője, győzelem ittasan." = X /Fizika törvényeinek betartása a Citadellával

6 - Omlásnak indult Citadella = Win!

7 - Win! = G-man.

A képlet egyszerű még majdnem én is értem... De csak majdnem...

Tehát a győzelem pillanatában a portál generátor felrobban, és majdnem meghalunk De kedves Öltönyös barátunk közbelép. Közli, hogy a végzett munka első osztályú és, hogy a későbbiekben is számít Együtt működésünkre. Majd jó szokásához hűen egy fehér ajtón keresztül távozik.

Spoiler End!

A játék hosszú és sok minden történik benne. Nehéz Mindent leírni és ennyi írás után az embernek mindentől elmegy a kedve. Nah de nyugtat a tudat, hogy egy nagyon jó játék sziklájából fakasztottam vizet. A játék Zenéi Nagyon hangulatosak, míg a grafikával megmutatták mikre képesek és szerintem akkoriban egy olyan játék nem volt, aminek akár hasonlóan jó lett volna a grafikája pc re...

A történet az általam leírtakkal ellentétben Elég komoly és nagyon élvezetes és fordulatos.

Pár érdekesség:

Eli Vance arcát egy Valve munkásról másolták. Ha rákeresel az Eli Vance névre Google képkeresőn hamar rá akadsz az összehasonlításra.

Ez a bizonyos City17 erőteljes Ukrán/Orosz beütéssel van megáldva. A kocsik, Házak, A Raven holmi Atya és annak fura oroszos akcentusa. És még pár ezekhez hasonló dolog.

Mindent össze vetve ez a játk a Half-Life rajongóknak nagyon kötelező de az aki idáig nem játszott vele az egy hatalmas sorozat második részét hagyta ki.

Kötelező darab.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==