fr42312013.07.29. 13:19

Nintendo 3DS-A Japan front

Nyugaton (meg) meg nem jelent 3DS jatekok kostolgatasa.

Nem kell nagy batorsag megtenni azt a szomoru kijelentest, hogy Magyarorszagon valoszinuleg nem a 3DS a legnepszerubb konzol.

Hala az egnek ez bizony nem mindenhol van igy, foleg nem Japanban. Jopar olyan minosegi jatek jelent/jelenik meg -ami akar erdekelheti a maroknyi hazai Nintendo kozonseget is- amik kesve vagy, soha nem szelik at valoszinuleg az Oceant. No, ezekbol fogunk most szemezgetni.

A biztonsag kedveert. Nem tesztekrol van szo, inkabb elso benyomasokrol, kostolgatasrol. A jatekok donto tobbseget meg magam sem vittem vegig, igy nem is lenne batorsagom verdiktet mondani. Igy olvass.

Bravery Default

Talan a leggregebbi jatek a talcan kinaltak kozul. Ez azonban semmit nem von le ertekeibol. Imadom a cimet -mert senki se erti (pedig van mogotte nemi ertelem)-,de azaz igazsag, hogy nyugodtan hivhatnak Final Fantasy-nek is. Mert a jatek igazabol egy Final Fantasy 3DS exkluziv epizod. Meglepetes: a problema itt is a vilagot alkoto kristalyok korul bonyolodik.

A vilag, a karakterek, a tortenet, a harcrendszer, a job system, mind szerepelhettek volna eppen egy regebbi klasszikus FF-ben is.

Csak nem szerepeltek.

Cserebe most itt vannak, azota pedig sokat valtozott a vilag. Ez adja a BD legnagyobb pozitivumat es negativumat egyben. Ez egy klasszikus, regivagasu JRPG ami ugyan magara huzott egy gyonyoru estelyit, megcsinaltatta a hajat, hogy megfeleljen a trendeknek, de a maz alatt mar kezd rancosodni es a feneke sem olyan feszes. Persze van aki a valtozatossagot (mostanaban nem eli a stilus eppen legszebb napjait) vagy az erettebb holgyeket kedveli.

Ezen elvetemulteknek kivalo valasztas lesz a BD, amitol nem kapsz se tobbet se kevesebbet, mint egy klasszikus JRPG-tol. Na jo, ez azert nem teljesen igaz, hisz azert sminkel a holgy: van itt AR, StreetPass, varos epitgetes, szemnyalogato 3D.

Egyebkent is, akinek fonotosabb a nagybetus "Stilus", mint sokszor maga a jatek az megfogja talalni a szamitasiat a BD-vel, mert a jatek egyszeruen gyonyoru. Fantasztikus helyszinek, neha mar-mar muveszi kivitelezes es stilus varja az erdeklodoket. Mindez talan az egyik szemnek legkellemesebb 3D effektel megfuszerezve. Muveszet tagozatosoknak erosen ajanlott.

Nem mintha jatekkent nem allna meg a helyet a BD, mert igen szolidan aldogal a legnagyobb szelben is, csak nem mutat semmi ujat a fel-fel libbeno szoknyaja alatt. Szerintem nem is kell neki.

A tortenet elvezetes, bar egy kicsit “japanosan lanyos”, ha erti valaki ezt a kifejezest rajtam kivul. Erzelmes, nehol cuki, nehol mazos, nehol kisse idegesito, de konstans Japan. Ennek minden pozitivumaval es negativumaval.

A harcrendszer termeszetesen korokre osztott, azon belul is a klasszikusabb fajtabol, amit nemileg a Brave/Default rendszer igyekszik feldobni, ami tulajdonkeppen egyfajta ero tartalekolasra epito, egyebkent kellemes, altalaban hasznalhato rendszer rendszer.

A jatek egyebkent nem tul nehez, tapolni sem kell igazabol, ellenben neha eppen a tartalekolasra (igy valahol idohuzasra) epito Brave/Default rendszernek koszonhetoen a harcok elegge hosszura nyulhatnak.

A BD legnagyobb erenye, megis talan oszintesege. Nagyon konnyu eldonteni, hogy akarsz -e jatszadozni a kis repkedo fairy-vel (rossz az aki rosszra gondol) vagy sem.

E.X. Troopers

Haladjunk kronologikus sorrendben, ahogy az Urakhoz illik.

Az E.X. Troopers-rol 2 dolgot szeretnek kezdesnek leszogezni:

1.Korulbelul fel-egy orat jatszottam vele, igy tul mely benyomasaim nincsenek

2.Kurva jol nez ki

Valami elkepesztoen stilusos, manga cel-shaded grafika, ami kivitelezes tekinteteben is szinte tokeletes. Lemaszik az LL kepernyojerol, alig-alig hiszi el az ember, hogy amit lat azt bizony egy 3DS dolgoztatja meg. Marcsak azert is megeri megvenni (amennyiben valaha megjelenik nyugaton,ha jol tudom egyelore nincsenek effele torekvesek) , hogy tisztessegesen osszenyalazza az ember a keprenyot.

Miutan elvesztette testnedveinek egy jelentos hanyadat az ember, akkor rajon, hogy ennek a jateknak van valami koze elvileg a Lost Planet sorozathoz, ami mindenki szubjektiv megitelesere van bizva, hogy oromteli avagy sem. Mindenesetre Lee Byung-hun orul.

Maga a jatek egy alapvetoen korrekt, lovok/kiterek/apritok jateknak tunik. Iranyitani ugyan nem mindig konnyu, de azert kis kezugyesseggel kordaban tarthato.

Jo Japan szokas szerint nemi RPG elem is talalhato a dologban, legalabbis a missziok vegen jar EXP illetve penz, igy gondolom a kesobbiekben nemi fejlesztesre/fejlodesre is sor fog kerulni.

Ami biztato, hogy elvileg van tobbjatekos mod is, ami valamivel komplexebb kihivast nyujt a kezikonyv szerint, mint a szokasos multiplayer “old meg ezt/old meg azt/old meg igy” jatekmodok.

Elso benyomasra egy roppant stilusos, kellemes, technikai oldalrol egeszen kivalo, tipikus Japan lovoldozos jateknak tunik, ami megragja-lenyeli es meg ki is kopi az egesz eddigi Lost planet univerzumot.

Shin Megami Tensei 4

Shin Megami Tensei 4, amely talan a legkomolyabb, legelvetelmultebb, legelborultabb a maga modjan a negy vizsgalt jatek korul. Ez pedig valljuk be el is varhato egy SMT jatekbol, csalodast pedig a legkevesbbe sem tapasztalhatunk.

Az SMT orult es orulten magaval ragado.

A vilag egyfajta erdekes osszefonodasa a klasszikus europai kozepkori es a Japan szamuraj jegyeknek, ami mar eleve lefektet egy igen egyedi alapot. Ehhez adjuk hozza a mai modern apokaliptikus Tokyo-t es akkor szep-lassan kozelitunk ahhoz mit is varhatunk a jatektol.

Felnotte kell valnod, mind a jatekban, mind magadban, hogy kielvezhesd minden percet az elmenynek, az elmenynek ami intenziv es neha nehezen befogadhato. Csalodas is lenne, ha nem kopne szembe elso talalkozaskor egy SMT jatek. Na, O szembe kop es mire kitorolned a nyalat az egyik szemedbol, mar regen nyalas a masik is.

A jatekmenet alapvetoen nem kulonbozik a klasszikus SMT jatekoktol. JRPG aranylag magas nehezseggel, sok tapolassal, eros tortenet-orientaltsaggal, a szokasos tarsalgassal es tea party-val a demonokkal. Demonok nelkul ugyanis itt nem fogsz tul messzire jutni, be kell oket epitened a csapatodba, hogy legyozhesd veluk sajat pajtasaikat.

Harom szekvenciat lehet megkulonboztetni, 1. harmadik szemelyu vandorlas 2. harc 3. varosi tevekenyseg.

A harmadik szemelyu vandorlas a legelvezetesebb es technikailag a legkiforrottabb resz. Itt ragyog igazan a jatek, ami meglepoen szep. Valahol a Persona 4 Vita verziojanak minoseget kell varni (persze SMT) stilusban, ami azt hiszem tobb, mint kielegito. Az emberre raeresztett stilus orkannal megtamogatva neha bizony szemkapraztato a latvany.

Sajnos ugyanez mar nem mondhato el a jatek tovabbi ket reszelemerol.

Essunk tul rajta, a harc osdi felepitesu, osdi kinezetu, osdi elmenyt nyujt. 2D-s ellenfelek, nem tul latvanyos tamadasok. Mondhatnam, hogy retro, de inkabb azt mondom igenytelen.

Ugyanez mondhato el a varosokrol is, ahol egyszeru stilizalt kepeken navigalhatsz korbe es korbe, ami szep-szep, de azert ideje lenne ezen a megoldason tullepni.

Sajnos hatalmas a kontraszt a megjelenites ket minosegi szintje kozt.

Kompenzacio: az anime betetek fantasztikusak, neha egeszen lenyugozoek, minden tekintetben.

A 3D szinten sokat tud hozzaadni a prezentacio ertekeihez, mar amikor vannak a prezentacionak ertekei...

A jatek egyebkent nem konnyu. Elegge sokszor lesz vizit Hades-nel. Itt tudod elerni az easy modot is, ha kello intenzitassal hullasz el a csatakban. Ezzel nem lesz gond.

Par ora utan a tortenet tekinteteben nem mernek messzemeno kovetkezteteseket levonni, am ketlem, hogy ilyen tekintetben barmilyen problema merulhetnek fel. Oszinten, nagyon nehez egy ilyen szilard alapokon allo vilagot es alapfelutest elrontani.

Az SMT4 stilusa tulzottan magaval ragado, hajlamos az ember a hianyossagokat megbocsatani, es meg akkor is mosolyogni, mikor eppen a mar emlitett modon szembe kopi az embert. Egyszer elragad, nem enged. Ennel jobb ajanlolevel pedig azt hiszem nem kell egy JRPG-nek.

Gyakuten Saiban 5(Phoenix Wright: Ace Attorney 5)

A legujabb jatek a negy kozul, konkretan meg egeszen friss es ropogos. Japanban is mindossze 4 nappal ezelott jelent meg (07/25), igy meg sajnos csak az elso ugyon tudtam magam athamozni (lassabban haladok az atlagnal, egyreszt azert mert utalok rohanni, masreszt pedig nemileg precizebb japan nyelvi koncentraciot igenyel, mint az atlag jatekok), ami igy semmikepp nem eleg egy korrekt elemzeshez, am elso gyors benyomasok megfogalmazasara mar nyujthat nemi alapot.

Ami elvarhato es udvozolendo, a fejlodes tettenerheto. Vizualisan mindenkepp. A jatek ugyanis meglepo, de szep. Nyilvan megtartva sajatos stilusjegyeit, de azokat a kornak teljesen megfelelo minosegben talalva. Megtarotta a 2D-t, am szep karaktermodellekkel es animaciokal igy is latvanyos, anime hatasu latvanyt tud elerni. Kulon orom a 3D okos hasznalata, ami sokszor megkonnyiti a nyomozos reszeket, a targyalasos szakaszokat pedig csak ugyan csak siman terbeliseggel latja el, megis erdmes hasznalni. Allitolag lesz kesobb olyan ugy is, ahol aktivan epit a megoldas a 3D hasznalatara, ezt azonban a mar emlitett idobeli korlataim miatt egyelore sem cafolni, sem megerositeni nem tudom.

Szinkron tovabbra sincs, am talan ebben az esetben nem is hianyzik.

Az elso ugy persze (robbantas a birosagon) inkabb egyfele Tutorialnak foghato fel a seria hagyomanyainak megfeleloen. Ennek ellenre az ujdonsagok egyike Kokone analizalo kepessege mar feltunik. Az adott szemely valodi lelkiallapota es mutatott kepe neha eles kontrasztban all egymassal, amit ezen kepessegel lehet a Kedves Tanu nyakaba onteni.

Contradiction, az kell ide!

Persze az ugy bonyolodik, ahogy az AC jatekokban megszokott. Sosem az tortent valojaban, ami elsore kezenfekvonek tunik.

Az alapfelallas tehat megmaradt, de ugy tunik, a klasszikus alapok megtartasaval, am minden szempontbol egeszseges fejlodessel sikerult megtalalni egy kellemes arany kozeputat. Otthon erzed magad, de megsem unatkozol. A forgatokonyv ugyanaz, mint eddig, ez pedig valoszinuleg igy van jol. Aki eddig is szerette, az ezt a reszt is nyugodtan pakolja majd kosarba, aki eddig se ertette mi is a baja az AC sorozatnak az ezutan sem fogja.

Extra:

Tegnapi zsakmany, Shin Megami Tensei 4 Limited LL gep.

Szep.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

6 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

6 napja
7

liquid
Polgárháború?

6 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==