Tair2013.10.10. 01:50

A modern kor bőregérei.

Manapság el vagyunk árasztva a Batman adaptációkkal minden téren. Filmek, mesék, játékok, képregények. Szeretném kitárgyalni őket veletek. Vita téma adott :)

Ebben a világban nem sok ember van, aki soha nem hallott még a sötét lovagról, Batmanről. Rengeteg formában okozott már nekünk örömöt. Olvashattunk róla képregényekben, könyvekben. Nézhettük a ténykedéseit filmekben, és mesékben. Játszhattunk játékaival rengeteg különféle platformon. Hiába a megannyi, sokszor egymást semmissé tevő történet, a főhős többnyire ugyan az. Bruce Wayne a milliárdos, aki bosszút fogad a Gothami bűnözés ellen. Beöltözik egy sötét, többnyire némileg páncélozott, denevér jellegű öltözékbe, és szétrúg egy két bűnöző hátsót. De nem egészen ez teszi őt igazán Badassé, hanem az, ahogy teszi azt.

Nyomoz, megtalál, félelmet kelt, majd elpusztít minden reménysugarat a gonosz terveiddel kapcsolatban, mind ezt úgy, hogy nincs is semmilyen szuperképessége. Sokszor minden érzés nélkül teszi ezt. Annyira különbözik a Batman és Bruce Wayne viselkedése, hogy senki nem gyanakszik rá. De az egészben a legjobb, hogy mi sem tudjuk, hogy melyik is ő igazán. A milliárdos Playboy, vagy a Gotham városát őrző brutális és félelmetes igazságharcos. Ez az a kérdés, amit szerintem ő sem tudna igazán megválaszolni. Ennek a hősnek jutott talán az összes közül a legtöbb terület a DC univerzumában. Elsőként csak, mint Gotham Gótikus darkos városának igazságharcosa, és az egyik legnagyobb nyomozója. Később, mint a föld igazság harcosainak legállatabb karaktere. De láthattuk már a paródia karaktereit is. Például a Kullancsban a Batmanuel nevezetű denevér maszkot hordó, szuperképesség nélküli karakter. A Tickről (kullancsról) majd később írok.

Régen a Batman nem rohangált High-Tech kütyükkel. Volt néhány trükkje az övében, de semmi eget rengető. Régen a brutalitásával és az eszével dolgozott (nah meg a rengeteg pénzével és a cégével). De mi van vele manapság? A kérdés adott, de nem mindegyik válasz kielégítő.

A Nolan féle feldolgozás szerintem erősen mellőzte a Darkos Gotham hangulatot, és túlontúl próbált "Reális" lenni. De kell a francnak egy reális DC film? A Keresztény Bála féle torok daganatos Batman alakítás szerintem kritikán aluli volt az összes részben. Rash Al Ghul-t úgy állították be az első részben, mint valami csicskát, és nem, mint Batman második legnagyobb, örökéletű ellenségét. A Második rész Jokerjére nem tudok sok rosszat mondani, mert valamelyest tetszett, és Ledger egy eszméletlen jó színész volt, de ez nem az a Joker kép amint felnőttem, és ez már kevésbé az az őrült feketehumoros röhögő gép, mint amit Nicolson játszott anno.

A történet, amitől a gonoszok is kiakadnak. Hamill egyszerűen zseniális joker hangot adott nekünk. Ugye, hogy ez az előadás jobb mint a Ledger féle?

De ami végképp kivágta nálam a biztosítékot, az a harmadik rész Bane karaktere. Nem tudom, hogy miképp hoztak ki egy Spanyol akcentusú Venomon élő négyajtós szekrény bérgyilkosból, egy majdnem angol akcentusú fájdalomcsillapítón élő gerincsérült, !!Sajnálható!! "gonoszt" (Nemár ez szinte már majdnem Mr.Freeze).

Bane megy bosszút állni Batmenen, Talia al ghul apja miatt, akit a Bőregér le ownolt, de a csaj Banet friendzoneolta, és Talia inkább lép intimebb formába Bruce-val aki kinyírta az apját. Mellesleg ahelyett, hogy Bane csak úgy megkínozza Batmant aztán megöli, inkább megkínozza, bezárja egy helyre ahonnan meglehet szökni hatalmas akaraterővel, majd elkezdi provokálni egy TV-n keresztül, hogy összetörjön a tehetetlensége miatt, de ehelyett akaraterőre tesz szert. Emellett kapjuk Bruce halucinációit, mintha utalni akarnának Rash al Ghul életben maradására/örökéletére/stb. Már elnézést, de mi van? Nolan bácsit kinevezhetjók hivatalosan is Batman Arch Nemezisének.

Voltak más adaptációk. Révén, hogy én és a bátyám a Batman the animated series Darkos Noiros meséjén nőttünk fel, meg szerintem mások is, így tehát érdemes lenne rátérni a Badass témára:

Nolannal előbb megkellett volna nézetni a sorozatot szerintem

A régi mesének izgalmas emlékeit magunkban hordozva, szerintem egy új Batman mese bejelentése megdobogtathatta a szívünket. El is érték ezt a The Brave and the bold alcímű kis mesével, de nem épp úgy, ahogy mi akartuk. Az első pár rész után dobbant is a szívem. Úgy 500at másodpercenként. Tiszta szívroham.

Annyira a 4-8 éves korra van belőve, hogy az már fáj. Ugye említettem, hogy mára Batman High-tech cuccokkal rohangál? Ebben a sorozatban van egy rohadt Fénykardja!!4!NÉGY!!

Nekem felejtős lett, mert nem bírtam nézni, hogy miképp csinálnak a sötétlovagból egy óvodás gondolkodású, kék ruhájú balfácánt, akit mindenki képes elkapni és megkötözni. Ezek után félve tudtam ránézni a párhónapja behirdetett CGI mesére, a Beware the Batman alcímet viselő mesére.

Olvasgattam róla, hogy ezt is fiatalabb korosztálynak szánták, de ezt már próbálták a The animated series-hez hasonló korosztályra belőni. Továbbá próbálnak több kevésbé ismert gonoszt is bemutatni. Komolyan, már úgy ültem le a képernyő elé, hogy felkészültem a legrosszabbra, mert addig húztam, hogy már 3-4 rész kint volt belőle. Röhej, hogy végül ez a sorozat vett rá, a témáról való írásra.

Noh de folytatom inkább az élménybeszámolómmal. Az első rész végül is elviselhető volt amiatt, hogy Alfred MI6es múltját nyomták az arcunkba. Továbbá itt már nem az az öreg ősz hajú komornyikos érzést kelti, hanem itt egy Kopasz jól megtermett és harcedzett figurát kapunk, aki már kevésbé szarkasztikus és komornyikos, mint a jól megszokott. Igaz ez nem az a kép, amit megszoktunk róla, de "egész jó", mondtam magamban. Az első főgonosznál húztam a számat, noh de ez van. A második rész kellemesebb volt, mert többet tudhattunk meg arról, hogy körülbelül mikor játszódhat. Mégpedig valamikor a First Year előtt/közben. Itt még Gordon egy magasabb rangú nyomozó, és nem ismeri el Batmant mint az igazság harcosát és Barbara még egy kis-tini. A harmadik részben bemutatták Anarky-t akiről eddig csak hallottam hogy egy ász villain, és picit hasonlít Jokerre és Nigmára, de nem annyira őrült mint ők. Picit többet vártam tőle de, egy későbbi részben mindenért kárpótol a ténykedéseivel. Továbbá érdemes megjegyezni, hogy Batman társa, most nem egy Robin, hanem egy Japán, ex-MI6es ügynök nő.

Lényegében ez a sorozat, ahogy jönnek a részek, úgy komolyodik, és úgy kezd hasonlítani nálam a régi mesére. Persze ezért még sokat kell dolgoznia, már ha persze lehetséges azt a szintet hozni (sajnos, manapság már nem lehet). De ha több részt is Sam Liu és Mark Banker kezei közül fog kikerülni, de nem bánnám, ha a rendezői gárdába bevennék Kevin Altieri-t is, aki a The animated Series, legtöbb (és szerintem pont a legélvezetesebb) részéért volt felelős.

A Beware the Batman Intrója. Szerintem kellemes. Az előtte lévő borzadályhoz képest legalábbis.

Aztán ott vannak a játékok. A Vengeance, az Arkham sorozat (melyből az Arkham cityt a vége miatt megutáltam lévén, hogy Joker a kedvenc gonoszom.), Injustice:Gods among us, és a többi. Szinte mind egytől-egyig élvezetes lett, és az Arkham Storynak jön az előzménye, Azt Arkham Origins aminél az első trailerrel megvettek engem kilóra, csak a játék is legyen minimum annyira jó mint a trailere.

Ritkán mondok ilyet CGI kis filmekre, de ez gyönyörű.

De persze a Bőregér, akárhogy is nézzük, a képregényekből indult. Itt vannak a legfontosabb képregények, amik ugyan azt a cselekvésfolyamot követik.

Batman Year One.

Long Halloween

Dark Victory

Batman: The Man Who Laughs.

A Death In The Family.

The Killing Joke.

Lonely Place of Dying.

Knightfall

Arkham Asylum - A Serious House On Serious Earth.

Hush

Batman: RIP

The Dark Knight Returns.

Továbbá utolsó mondataim közt megemlítenék egy képregényt, ami inkább "Justice League" képregény, mint önálló Batman. Ez Tom Taylor, Injustice képregénye. Nagyon kaotikus, és végre arra fókuszál, amit a legtöbb Justice League mesében/képregényben csak felvetnek. Mi lenne akkor, ha Superman elveszti az emberségét. Végig olvastam és idegesen várom, hogy Januárbam/Februárban jöjjön a második kötet.

Az összes mese intrója egyben(kivéve az ucsót mert az csak trailer)

Ezen témámat, vita/kibeszélő témának szántam. Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre, meglátásotokra, stb.

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
eyJodG1sIjoiPGlmcmFtZSBmcmFtZUJvcmRlcj0wIHNyYz1cImh0dHBzOlwvXC94Ym94MzY1Lmh1XC9iYW5uZXJcIiB3aWR0aD1cIjMwMFwiIGhlaWdodD1cIjIwMFwiPjxcL2lmcmFtZT5cbiIsImltYWdlcyI6W10sInVybCI6IiIsInBhdGgiOiJcL35mc1wvYmFubmVyXC8wMFwvMDBcLzB5XC8iLCJpZCI6MzR9

thedgames
Drug Lord 2 - Mafia Empire

4 napja
4

p34c3
VR Kukkolda 2024

4 napja
7

liquid
Polgárháború?

4 napja

Necroman Mk2
The Crew

2024.04.12.
13

Malleus
Faith of Danschant (神舞幻想)

2024.04.07.
2

CHASE
Nolan filmjei

2024.04.02.
5

Necroman Mk2
Video Game Hall of Fame 2024

2024.03.20.
16

Necroman Mk2
Majd nálatok

2024.03.15.
6

p34c3
PlayStation VR2: Valós halál?

2024.03.15.
6

drag
2023 legjobb filmjei - szerintem

2024.03.09.
8

Necroman Mk2
Flashpoint Archive bemutató

2024.02.25.

Malleus
Mists Beyond the Mountains

2024.02.17.

p34c3
Red Dead Redemption dedikálás

2024.02.15.
2

Necroman Mk2
Barbie Fashion Designer

2024.01.11.
3

liquid
Wonka

2024.01.07.
10

p34c3
Marvel's Spider-Man 2 ajánló

2024.01.04.
11

mcmacko
Pecker - egyem a pöckölőjét

2024.01.02.
3

CHASE
Kedvenc soundtrackek

2023.12.31.
1

Necroman Mk2
2023. év dala

2023.12.31.
3

p34c3
Globular Cluster CMP2 PS VR2-höz

2023.12.24.

eyJodG1sIjoiPGRpdiBjbGFzcz1cIi0tbXB1LXt7aWR9fVwiPlxuPGEgaHJlZj1cInt7dXJsfX1cIiB0YXJnZXQ9XCJfYmxhbmtcIj5cblx0PGltZyBjbGFzcz1cImJpZ1wiIHNyYz1cInt7cGF0aH19cGF0cmVvbi1tcHUucG5nXCIgc3R5bGU9XCJ3aWR0aDozMDBweFwiPlxuPFwvYT5cbjxcL2Rpdj4iLCJpbWFnZXMiOlsiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvcGF0cmVvbi1tcHUucG5nIl0sInVybCI6Imh0dHBzOlwvXC93d3cuZ2FtZXIzNjUuaHVcL2FydGljbGVcL3BhdHJlb24iLCJwYXRoIjoiXC9+ZnNcL2Jhbm5lclwvMDBcLzAwXC8xMFwvIiwiaWQiOjM2fQ==